ads

Monday, June 8, 2009

Masak - Masak

Sekali sekala tekak mahu rasa makanan lain dari lain juga.Selain memasak lauk pauk melayu kita.ummi juga suka masak one dish meal seperti ini untuk hubby.lagi pun ia simple , cepat dan sedap.Ada juga beberapa resepi- resepi di bawah yang ummi belajar dari online sahaja.Mahu bawa makanan apa ya untuk MSK Gather 2 gather N Potluck di tasik Shah Alam nanti? Apa kata anda beri cadangan atau undi makanan di bawah ini yang mana patut ummi bawa. :p
BBQ Chicken with Potato, Brocolli, and Carrot Salad.makan dengan perahan lemon.
Kebetulan mak datang.Hidangan ini untuk jamu mak.mak makan dengan berselara.Licin.
Resepi dari uncle chef, blog Food is Love.



Spagetti bolognise.ayah ku sangat suka bila ku masak spagetti untuknya.ayah sangat cerewet bab makan ini.ayah hanya makan homemade spagetti sahaja.sudah lama tidak masak untuk ayah.ummi cuba resepi ini sebab lain sedikit kerana tambah susu.memang lagi sedap.tambah keju mozarella di atas.terliur lihat keju yang meleleh itu.resepi disini.



Lasagna.kegemaranku.mudah dan sedap sangat.sangat meriah dengan pelbagai bahan- bahan di dalam nya.bau nya sungguh cheessy dengan taburan mozarella di atas nya.super delicious! resepi di sini.


Ais Krim Coklat Uncle Chef.Yummy! Ku tambah dengan coklat chip.sungguh tamak coklat.Boleh dijadikan aktiviti buat aiskrim bersama anak- anak juga.tentu mereka teruja makan aiskrim buatan mereka sendiri.Aufa juga sudah merasa aiskrim buatan umminya ini.;p hubby kata sedap.sama seperti di kedai.resepi disini.



Fish and Chip.Eh bukan.Fish and Wedges.My hubby most favourite.sambil makan sambil puji.Licin.sangat mudah.ikan dory atau salmon digoreng tempura.Tempura- 1 cawan kecil tepung gandum,1 sudu tepung jagung, 1 biji putih telur, garam, herbs, lada hitam dan garam.bancuh bersama air sejuk.kemudian goreng.akhir sekali goreng wedges dan sediakan coselaw.Hubby sangat gembira.ku juga senang hati.;p





Cheesy Seafood Pasta.yang ini paling senang.masakan bila ku malas.guna sos yang dalam tin.kemudian tambah sotong dan udang.akhir sekali, hiaskan.;p


p/s: okay.anda undi yang mana?
p/s: esok kami akan ke cameron.doakan kami selamat tiba dan balik.jadi, ummi akan cuti berblogging untuk beberapa hari.take care semua.have a nice day!

20 comments:

MiRaHaNNa said...

fuyoo!
pandai gak makcik masak ek.. sedap2 nampak sumenyer.. macam chef pro yg masak.. huhu..
nak sikit... =)

precious innocent said...

mak ai, nie ke list food yg mungkin dmasak? giler ah!!!

ape kata raudhah masak semua? lalala...

ibu_arifa said...

semuanya sedap2 belaka..peberet saya lak tuh. Kalo nak bawak ke gathering tu saya undi Cheesy Seafood Pasta kot..cam senang jer..sampai kt sana..semua dah dlm satu bekas jer..entah lah ummi..semua cam best jer..bwk semua lah..hehehe..
semoga slmt sampai& pulang yer dari CH tu.. selamat bercuti :)

nadnye said...

semua sedap.. . terliur ku kat sini..
tapi untuk gi bawa pagi dan senang skit ku rasa lasagna :)

Nieza Ishak said...

wahh sedapnyaaa ...

tak ajak kami makan sama ker???
kami mmg peminat setia italian food .. walla weiiii ... bestnya.

Elyn said...

ish ish terliur tgk mknn sedap2 ni!!! huwaaa dh la pose ni....

dila~noor said...

rajinnye!!
pasni boleh buat blog resipi plak ke..takpun ltkla resipi..

western food nmpk ssh kn..tp senanye senang je..
(senang2 pun tak tesempat nk buat)

[-suziey-] said...

weehoo...sedap dan tantek sumenye..xtau nk undi yg mane...pndai US msk:p
selamat bercoti:)

My3Akids said...

sedapnyer....yg best tu lagsana punya gambo ade sectional view..

Nanti Abg Teh order yer....

yatie chomeyl said...

ok...sy sedang jeles sbb sy tgh bpantang dan xleh mkn sumer nih... takmo kwn dgn US :p

Mrs. Adz said...

US,lapar la..nengok makanan sesap-sedap ni lagi la lapar. wah pandai la US ni masak.leh jadi chef la lepas ni..tak tahu nak pilih yang mane la sebab semuanya sedap..klu dekat ni dah ku pesan suh masak dan ku datang makan je.haha..

ibu_umairah said...

odah sume nya nampak sedap.......bawa jer sume tu

MeL said...

waahh! nak shiket..terliur tgk food pics tu. lasagnatu..yummeh! my fav too ;)

Intan said...

Adussss...meleleh ayaq liuq! Pandai nyer US masak...pasti hubby sayang gilorz nie...wooohooo ;)

kakyong said...

wow, semua sedap2 belaka.. tp rasanya lasagna tu praktikal kot.. senang nak bawa... hehehh..

PadNani~~{@ said...

cedaaapnye, tertelan2 air liur..
sukar untukku membuat pilihan!

pandainya US masak..pasti hubby sayang sesangat=)

Happy holiday dear..take care US n family!
kisses Aufa shomell muuuaachs

atie said...

Selamat bercoti jangan dilupa ole2 nya opssss.....hihi

Ummi Salsabila said...

MiRaHanna ~ mcm chef pro? eh, tak delah..sikit2 je.mira suke yg mana? nnt mak cik masak kan ok..

kak emma ~ mak aih, kak.masak sume? tak sampai kite ke MSK gather nanti..lalalala

ibu arifa ~ pebret ek..samala..aah,pasta pling senang.nak mkn pun sng..TQ for the doa ;)

Nadye ~ hihi.terliur lak..lasagna ok kan? muai sikit.mkn rmi2.tq kak nad ;p

Nieza Ishak~ kak nieza mehla dtg gather.boleh kita mkn same2.samala pebret italian food gak.walla!!!

Ummi Salsabila said...

Elyn ~ alamak.sori kak elyn..tergoda posa akak..:)

dila noor ~ buat blog resepi? uih,hrpan yg menggunung tu.ku hny tahu mengikut resepi org..copy and paste resepi org ;p

suziey ~ wehooo.hhaaha.xdelah.suzie lg pandai! TQ suzie..

My3Akids ~ okey, abg teh..anytime for you..hihi.mehla mai shah alam.bole odah mskkan.;p

yatie chomeyl ~ alamak.sori mori.ada org tgh berpantang..lupe pulok..xpe2,amik bau dulu.pas pantang tibai sume!!;p

Mrs Adz ~ uih,US jd chef kat umah jela boleh..boleh je nak dtg mkn je..jom dtg shah alam ni..jln2 bwk alesya kat sini.:)

Ummi Salsabila said...

ibu umairah ~ hehe.bwk sume? xlarat pulak odah nak msk sume..;p

Mel ~ mel terliur? alo siannye.. samela pebret food kite!yummeh!

Intan ~ sikit2 bolehla..blaja masak online je.nsb bek jadi.hubby sayang kot.kan abg? ;p

kak yong ~ lasagna ye? ok,insyaAllah.TQ kak yong..

Padnani ~ xdelah.bese2 je.ber tok guru internet ni.try2 jadi lak.nani lg teror.pndai msk mcm2 gk.TQ for the doa.muahhhh for hafiy too.

atie ~ TQ kak..ole2 ade..mehla dtg ..:)