ads

Thursday, June 11, 2009

Aufa ke Cameron Highland

Salam semua.ramai yg sudah bertanya mana entry ke cameron.hehe.nak sharing tips ek.ok,ini gambar aufa dan family ke cameron ari tu.and ummi buat review skali psl cameron ni.Em,ini adalah percutian ke 2 aufa, slpas genting.aufa well behave je kat cameron.lagipun ramai yang melayan dia.
aufa on the way to cameron.tido je dlm keta.sebelum2 ini if ummi ke cameron, mesti muntah.tak tahan.tu lah ujian nak ke cameron. jln2 pusing2.pening2.loya.tapi this time ummi berjaya control..ummi mkn gula2 tak henti2.berjaya tak muntah sampai ke atas.yey! syabas bete!;p

last ummi ke cameron tahun lepas,2008.dgn abi.mase tu aufa belum ada..;p. tapi kali ini ummi pi banyak dah berubah.byk hotel2 baru.dan ada lg projek2 baru sdg dijalankan.makin majulah cameron.cameron view? Subhanallah! mantain cun je.Hotel kami menginap.Hotel De la Ferns.Di Tanah Rata.Baru buka 2 bulan.Cantik sgt!


Cantik Interior designnya.berangan nak bwk balik lampu itu.;p. Tapi hotel baru ini, servisnye lambat.bilik belum ready.pekerja belum cukup.lama juga kami menunggu di lobi.:(
Atuk aufa.baca paper sambil menunggu.serius je...aufa dah tak takut atuk ;p

Ini nenek aufa.hat and hand glove tu baru beli di brinchang.dua2 RM10 sahaja.saja nak bergaya.:) kami sampai tengahari.singgah lunch di brinchang.di sana byk restoran melayu.cuaca kat bawah makin panas.cameron pun sama.tak sejuk lagi macam dulu2.cuma sekali- sekala angin sejuk bertiup.tapi still mengigil2 bila waktu malam dan pagi.
Kami menginap di family suite.2bilik, 1 hall, dan bathroom yang besar dan bersih.interior design bilik memang cantik dan moden.lengkap dengan iron, 2 LCD TVs, freezer, cofee section.sangat2 berpuas hati!


at strawberry farm.aufa sudah ketiduran.ummi tetap mahu posing.look, aufa berpeluh2.ummi beriya je pki sweater! ;p




if ke sini tak boleh miss aiskrim stroberi.dan juga coklat stroberi stick dan ice blended stroberi. yummy! really fresh!



Petangnya kami singgah di pasar malam brinchang.berdepan dgn balai polis brinchang.pasar ini dibuka pada weekends.tp dibuka setiap hari masa school holidays.dibuka dari pukul 6pm smpi 11pm.mmg happening!.mcm2 stall.mcm pilihan.dari ole2, sayur2an, makanan goreng2 hingga ke nasi lemak dan nasi kerabu.:)
sayur2 borong.pilih2...paling murah ummi jumpa 16 bungkus rm10!





aufa in red.nak join contest cutest in red.belum sempat.masih terbuka ke?


aufa yg hepi and excited.berendam dlm bath tub.best2 bathroom ada bath tub besau..hehe.aufa tepuk2 air, tepuk2 tgn,gelak2..xdpt pi pool lagi.bath tub ni pun jadilah.:p


aufa di cafe.mantain dengan tocang satu. ada makanan tuk aufa tak ummi?
cafe yang cantek.food yang sedap...ku mkn byk2.gemok.;)
ni mak cik aufa.skang study lg kat uitm.mak cik aufa ni baik tau.dialah yg uruskan aufa.cebok,mandi,suap mkn, pki baju, lyn aufa.hehe.ummi just breastfeed je.yabedabedu!!ummi bercuti betul ni. ;p tq mak cik!

ha, ni mak su aufa.baru darjah 3.mak su sgt bam bam.;p. hobi mak su ialah makan, merajuk dan bercakap.suka pau ummi.hehe.mak su pun rajin jaga aufa.sayang mak su!

Di Kea Farm Market.shopping time!!.mostly market was crowded.full parking.dahlah kena parking tepi jalan.sempit.pastu jadi jem.memang ramai orang.so, time nila penjual nak kaut untung .harga brg2 pun naik sikit time camni.apa nak buat.ummi suggest uols pi ke Kea farm market.Market ni paling femes skali.kat sini byk pilihan.mcm2 kedai ada.so,boronglah apa yg berkenan.fresh flower, vegetables, fruits, cameron tea, strawberry, toys,tshirt, cactus,pokok2,jeruk stroberi, jus, coklat stroberi,bantal stroberi, payung stroberi,lolipop stroberi pun ada....sume stroberi ada..;p

stroberi tgk kualiti.if gemok2 lg mahal.dlm rm12-rm15.pandai2lah tawar menawar.

pilih yg mana anda suka? ummi ari tu beli 3 bungkus rm10. oh ya, tempat lain yg anda patut pi ialah ladang teh- minum teh smbil hirup udara segar dan melihat view yg cantik.selain itu, kami juga suka singgah bergambar di smoke house, tanah rata.hotel itu cantik.byk bunga.cantik untuk bergambar2.:p..tapi tahun ini kami tak sempat singgah 2 tempat tu..



aufa's special pose tuk aunties sume..bergaya dengan topi stroberi baru.saya dah 8bulan...Happy 8 month young dear ;p aufa behave je di cameron.good girl.next time boleh bwk jln lagi.:)

ini fresh flower dah dihias atas cofee table ku..ke tepi sekejap kamu bunga palsu! lalalala....hehe

yang ini kat meja makan.roses yang sedang mekar ;p



















p/s: some pictures from mywisewife.com. bagi nmpk menarik sikit.byk gambo.xla pics kiteorg duk posing je. ;p



p/s: hope dpt membantu to kwn2 yg nak ke cameron pasni.lg2 to Ummi khayra.weekend ni kan nak pi,happy holiday!



UPDATE : rupa2nya strawbery farm yg kami pergi & nikmati aiskrim strawberi nye tu ialah milik papa mama miya.my dad kenal papa miya, seorang arkitek.my dad mmg suggest kami ke sana sbb that farm owned by malay.yg lain byk chinese kan.i'm so happy to know it! nnt kami ke CH lagi.boleh singgah ke umah mama miya lg.if mama miya blk malaysia la.;p uol pi cameron singgahlah ke KHM farms.klik sini untuk lihat blognya.

27 comments:

MeL said...

beshnye g cameron. last mel pegi sana raya 2007. raya 2008 dpt mika plak hehe..besh cameron ni, tp jauhla klu dr kl kn? nk smapi ke ats tu yg lm, lalu umah org asli sume..

ibu_arifa said...

Bestnyer dapat bercuti ker CH.. syoknyer tgk gambar Ummi(cantik lah US nih) dan terutamanya si Aufa.. puas kali ni ni tgk (sbb byk gambar) baiknye Aufa kat sana.. comey ajer dia nih.. waktu mandi pun comey gak. Sukalah tgk tight belang2 tu..leh masuk contest 'baby in red ' nih..hihihi
oo..dah dapat bunga ori..terus tolak tepi bunga palsu yer...hihihi..cantik2 yer bunga tu Ummi :)

Intan said...

Wahhh aufa cuti ke CH ye....seronoknyer dia! Baik je ye mummy kata...gud girl. Lepas nie leh mummy bawak aufa jalan merata laks ye coz aufa behave :) Ibu dan anak sama kiut lah...

ibu umairah said...

odah best nye...jalan cameron!!!k.as pun alah pada cameron!!!!diah tak g yer....

atie said...

Sukanya Aufa dapat jalan2 ekk, bestlah us bawak keluarga dan adik beradik sekali....teringin nak pergi nih....hihi

sitisifir10 said...

Cameron ni, eloknya pakai sweater time nak tido dgn pagi aje...Menjelang seploh dah terik mcm di tanah rata...uhh..global warming

Jiey^Mien said...

Comelnya Aufa pki topi stroberi tuh..
Berjalan sakan Cik Aufa nih..

ummumishkah said...

bestnyer pi cameron yer aufa...
entri ni memang byk membantu memberi idea kpd kami sbb hujung bulan ni nak pi sana jugak! ehehhehe, terima kasih!

Zuhaini said...

bestnya pi cameron.. :)

cute je aufa pakai hand glove tu.. haha..

contest baby in red tu rasanya masih open.. until 15 jun rasanya.. :)

*ye, aiskrim strawberri mmg sedap! :)

Gieyana said...

Mahal x room rate dier..mmg plan nk p nie..

Farah said...

lamanye tak jenjalan cameron..nampak mcm byk dah berubah je...comelnye aufa ngan topi strawberi tu!

UmmiKhayra said...

Wahh... Comeinya aufa pakai topi strawberi tu.. hehehhehe Nanti Khayra nk belik jugak la kalau jumpa.. kita pakai sesama nak? Hehehhehe

US, sempat lagi kalau nak masuk contest tu. Cepat2 sebelum 15hb.. mari kita memeriahkan lagi suasana.. Hehehhehe

Thanks ek US sebab post sebelum UK pegi. Tak sabar ni nak balik rumah.. Sebab malam ni kitorg bertolak. Konvoi dengan sepupu2 yang keje ari ni.. Hehhehehe

MiRaHaNNa said...

wah.. bestnyer..
makcik tak muntah ek.. masa mira pergi cameron, byk sgt mira muntah.. huhu..
tomeynyer aufa tido.. ramai layan dia ek..
geramnyer tgk strawberry tu.. merah menyala

[-suziey-] said...

hohohho..syioknye g cameron..comel la aufa..masuk la contest tu..still open..smpai 15hb kan..aQeel pn nk masuk..tgh cari gambo pakai baju merah..huhu

niza said...

sronoknyer aufa berjln2....pos strawberi sket ye...hehe...

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

eh..awak pegi rumah kita eek kat cameron & makan eskrem eek? Best tak eskrem yg tokma si miya buat?

tak traffic jam ke brincang? we all kalau cuti skolah, tak kluar rumah oo..sebab jam..so sebelum cuti, pegi pasar beli semua brg dapo cukup2. kalau terpaksa pegi bandar, naik moto aje laaa.

good to know u enjoyed cameron. nampak aje posting mommies pegi cameron, buat i rindu kampung aje...rundu my family there, rindu atok & opah, rindu sedara mara...

even aritu rindu punye pasal, i beli strawberry kat sini & buat homemade jam ala2 jam yg papa buat utk KHM...

MiszMama a.k.a Haslynda said...

bestnye dpt mkn aiskrim strawberry. US, sebenarnye mase pregnantkn dekna, kite tringin nk mkn cameron's strawberi, tp tk dpt cos my hubby byk kije, tp insyaallah bulan 7 ni kitorang g cameron utk lepaskan hajat yg terpendam tu. time kasih for this n3.

precious innocent said...

hehe... akak pun x buat lg entry p cameron tu.. bila la mood nak mari nie.. lalala

-mama emma-

Mrs. Adz said...

eii..bestnya aufa g jejalan..cameron lagi tu..cure semua gmbr aufa tu..nak pulak yang siap posing cantik tu..memang cute sangat..aufa in red tu pun cantik pic tu..US pun cantik tau..(jealous daku sebab US kurus je)..

Watie Aziz said...

wah seronoknya jalan kat sana ... bestnya ufa ..so cute lah ...masuklah contest baby in red ..hehe...

cute lah aufa pegang barney sambil tidur..hehhe..tgk cameron, teringat arwah my MIL.dulu we all jenjalan kat sini ngan dia lah .. huhu ..semua tinggal kenangan jer ...may allah bless her always ..

AshAnas said...

tak sabar tunggu anas besar sikit nak bwk gi CH gak, slps misi 1st percutian hr tu succeed...

Ummi Salsabila said...

Mel ~ betul2.mmg ujian betul nak menyampai kat atas nun.jauh n pening.tapi bila smpi kat atas leganya la..best lak tu..org asli moden tu.ade astro..;p

ibu arifa ~ hehe.malu terkepit2 puji2 camtu.xdela.dlm gambo mmg gitu..real jupe..mashaAllah! ;p mmg best! lawo kan bunga fresh tu.geram!

Intan ~ aah aunty.ummi kate if baik camni.bole bwk bercoti2 lg.noty2 tinggal umah.huhu.TQ aunty...;p

ibu umairah ~ aah,best! diah penat.baru blk dr wedding kwn dia kat perak.dia dah berjln dulu..

atie ~ aah, kak.sonok lg bercoti ramai2 camni.meriah!

Ummi Salsabila said...

sitisifir10 ~ btol2.pemanasan global skng..xpyh pki sweater cam dulu2 da..

Jiey Mien ~ TQ aunty..aufa mmg suka dalan2 aunty..;p

ummumishkah ~ uih,best! u are welcome! ok,happy holiday..nnt update kat blog tau kak..:)

Zuhaini ~ hehe.bwk aufa jln2.. cute ek hand glove tu.beriya je pki..hehe.aiskrim stroberi cameron is the best!

Gieyana ~ about hotel rate.xsurela..mybe ikut season gak.if school holiday or cuti mhl ckit kot.bilik kami duk tu family suite.2bilik.rm700+ per nite.if single room maybe half price dr tu.ok,pi jgn xpi.;p

Ummi Salsabila said...

Farah ~ aah, kami last year pi.tibe2 pi tgk da lain.mcm2 berubah.skjap je..TQ aunty.special tu topi tu.kenangan:)

Ummi Khayra ~ hehe.cute kan topi tu.nnt beli tau khayra.bole pki same..;p

Happy Holiday UK! u are welcome.nnt update tau kat blog.;p

MiraHanna ~ teror tak/ this time mak cik xmuntah.berjaya control.kihkih.
aah.rmi lyn dia.tu yg behave je..;p

suziey ~ hohoho.mmg syiok! jom aqeel kita masuk sama2..aqeel msti cute in red.dahla potih melepak..;p

Ummi Salsabila said...

niza ~ best jln2 cameron aunty...nak stroberi ke?

Mama miya ~ rupa2nya rumah tu umah mama miya.ayah kenal ur papa.ayah kerje FAMA.aiskrim tu mmg sedap sgt2! SPECIAL!
rindu kat umah ye..siannye..tgk pic pun jadila kan.ubat rindu tu.. bestnye umah kat cameron..:)

Miszmama ~ iyer? mengidam stroberi cameron? uiih,special dekna ni..patutla yummy! hehe.ok,nnt pi yer..best.amik pics byk2..;p

mama emma~ ye ke..nape xbuat..buatlah kak..

MrsAdz ~ TQ aunty.pose special tuk aunty la tu.ok,nnt aufa join contest tu ok.US kurus? xla kurus mane.bam2 gak.peyut pun muncit.cube zoom.kahkahkah..

Watie ~ ok2.nnt aufa join contest tu ea.tq aunty...;p
aufa de kwn baru skng.barney tula..hehe
owh, ade kenangan ek kat sana...may Allah bless her..

Ashanas ~ ok2.nnt bwk anas lak...mmg sonok bwk anas jln2..slain kite pon dpt bcoti..

PadNani~~{@ said...

Salam Ummisalsabila,

alolo..shomelnya aufa pakai stoberi hat n glove tu! seronok dia jalan2 ye=)

kalau nani pun sama..pantang naik cameron, sure bluwekk..ni dah lama tak pergi.. cantiknya view, segar bunga dan sayurkan..bestnye!

Seronokkan US cuti2 msia satu family..wahh rindu my family!
Take care Us n family..polok cium si chomel Salsabila mmuuuaaah Happy 8 month sayang^^

kakyong said...

wah meriahnya respond entri nih... glam aufa pose mcm2 gaya di cameron..

ooo.. keluarga mamamiya ade ldg strawbery ya.. ok.. nanti kakyong take note..

dah lama tak pergi Cameron.. sejak kahwin dok ajak en ayah g cameron, sampai anak dah 3 pun tak kesampaian lagi...

thanks yer US share pasal g Cameron...