ads

Friday, December 23, 2011

Art fun : Pasta necklace

Aktiviti ini dipanggil thread it through.Sesuai untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas.



 
 


1) Warnakan pasta dengan food colouring kemudian jemur sehingga kering.Seeloknya pilih pasta besar lubangnya.easier for them to thread.

2) Gunakan tali halus atau benang kait untuk membuat rantai ini.Benang atau tali dikehendaki panjang supaya mudah untuk dia pakai atau buka rantai ini nanti.

3) Anda tunjukkan bagaimana nak masukkan pasta dalam benang.Selang-selikan pasta mengikut warna yang ada.Aktiviti ini bagus untuk movement skill dan hand coordination anak.Ia juga bagus untukingatan dia.Dia copy apa yang lihat,kemudian praktikkan.Galakkan dan puji dia semasa membuat aktiviti ini.

4) Apabila sudah cukup panjang.Boleh ikatkan.Dan pakai untuk digayakan! :)




Budak happy.Yeayyy! Dah siap!




 Pasta necklace saya :)


Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, December 21, 2011

Cheesy Vegie Meatballs untuk si kecil

Resepi ini diinspirasikan dari ibu ibu hebat, ayinemran dan chika.

Asalnya bahan utama, ialah ayam atau ikan.Tetapi saya tiada keduanya.Saya ganti dengan daging.

Cuma,kalau daging.Ia agak chewy.Lama adam nak mengunyah.Gigi garaham dah tumbuh tapi belum penuh.Comel pula saya tengok dia kunyah.Hehe.




 Resepi sangat mudah,Anak-anak berulang-ulang minta nak lagi.Mereka suka.Ummi gembira.Alhamdulillah.

1) Saya masukkan Brokoli dan lobak merah (yang dah direbus) dan keju mozarella parut dalam pengisar.Kisarkan.




2) Saya campurkan daging (saya guna ramly daging kisar), brokoli,lobak merah, keju mozarella (yang di kisar tadi) , lada hitam, sedikit garam, dalam satu bekas untuk digauli mesra.
3) Kemudian campurkan dengan sebiji telur dan serbuk roti. Gaul dan bulat-bulatkan. 
4) Goreng dengan sedikit minyak dalam kuali. 

5) Bila sudah masak kedua-dua bahagian garing, angkat dan hidangkan.
Nota :
1) Jika tiada serbuk roti.Gunakan roti gardenia yang sudah ditoast dan dikisar halus
2)Resepi ini sesuai untuk anak-anak yang sukar makan sayur-sayuran.

Lain kali saya mahu cuba guna ayam atau ikan pula.Selamat mencuba! :)

Sunday, December 18, 2011

4th Anniversary

Salam Sayang.

Ya Allah.lama tak update.Tarikh akhir update 24 nov! Minta maaf lah blog.Mungkin sebab tuan punya blog mengambil jalan mudah berkicau di twitter dan berkongsi gambar di instagram.Adik-adik baru kamu juga.Tetapi takkan lupakan kamu,wahai blog.:)


30 november lepas, hari ulang tahun kami yang ke 4.Alhamdulillah.Semoga kasih sayang kami berkekalan dan sentiasa di dalam lindungan Allah swt.Tak sangka dah 4 tahun! segala ujian,pahit manis diharungi bersama.Ya,alam perkahwinan bukannya sentiasa indah.Tetapi itulah lumrah yang perlu dihadapi untuk mengecapi bahagia.Alhamdulillah.Allah kurniankan hadiah paling berharga,Aufa dan Adam buat kami. 4 tahun dan kami berempat.:)


Jadi 30 Nov,kami mahu raikan.Mahu cuba ingat kembali,tanamkan kembali rasa romantis macam dulu.Hehe.tengahari keluar lunch bersama menikmati kek tiramisu.Tiramisu ibarat alam perkahwinan,ada masam,pahit dan manis.Simbolik tak?

Pada malamnya kami dinner di Istana Bambu.Feeling romantis.Mahu jadi raja dan permaisuri sehari semula.Hehe.Kali pertama ke sana.sesat barat juga mencari.Bila sampai,terus kagum.Cantiknya!


Meja makan duduk

 Kami pilih gazebo bersila.selesa sangat bila ada dua "handbag" ini.Mana pun pergi wajib bawa ni!

menunya banyak pilihan.harga agak pricy sebab lokasi menarik dan selesa.

 love the deco

Dua kurnian

sambil tunggu food.main dulu.

 kakak pun sama

 my men :)

 lantai pun tikar buluh

 haip! itu air ummi!

 Cantik.suamiku kagum lalu berangan nak buat gazebo begini nanti.kalau istana buluh insyaallah boleh jadi realiti.:)

  tomyam campur,sambal sotong,sup ketam dan jagung, dan telur dadar.tomyamnya banyak isi! jenuh nak habiskan.sup ketam sangat sedap.anak-anak suka!

 Tenang,nyaman dan romantis

 Semua dah balik.kami je belum.suamiku suka duduk lama-lama.relax katanya.Rasa nak tidur terus kat situ.Haha

 Belakang tu tasik.siap ada bunyi katak,air.Itu yang best.Natural sound effect.

 Kagum dengan senibinanya.baby chair pun buat dari buluh.

Ini suraunya.Nice!

Kalau pergi siang.Menu lain,ada asam pedas dan masak lemak cili padi.Emm.tentu sedap kan? Overall,puas hati anniversary dinner kat sini.Tak mengecewakan.Good food and nice experience! Thanks to suami tercinta.Alhamdulillah,kids were well behaved.dapat makan dengan tenang.:)

Kepada kawan-kawan yang nak pergi.Digalakkan pergi lah juga.Dapat feeling raja dan permaisuri 'bambu' sekejap.Hehe.

Suatu petang bersama dua budak comot

Anak-anak sudah besar.Setiap hari ada saja perkembangan.Kakak dah petah berkata-kata.Ayat dah lengkap.Dia rajin bertanya soalan cepumas saban hari.Ummi,kenapa mata ummi warna black and white? Ummi, Allah warna apa? Ummi,kenapa hujan?

Aufa, 3 tahun 2 bulan, penuh denga tanda tanya.Pelbagai soalan.Otaknya sedang ligat berfikir.Saya terdiam.susah nak jawab,tetapi cuba juga.Kalau dia tidak puas hati.Jadilah soalan berantai-rantai.Lebih susah dari soalan exam ni.

Saya kena belajar,how to answer toddler's question/Talking to toddler.Mungkin ada bukunya.Letih juga menjawab,tapi itulah peneman,penghibur di rumah.Saya pasti rindukan semua soalan-soalan cepumas ini nanti.Pasti!

Si adik pula sedang mula belajar bercakap.Appo (apple),tar (car),star, lori,boak (book), boo (ball), duck (dog dan duck), tatak (kakak), emmi (ummi), abi.Itulah yang saya ingat.Yang lain main tunjuk ajalah.itu,ini.Minta perhatian kita layan.Nak Nak! Minta apa yang dia mahu.Lagi,bagi signal bila dah poop.Tunjuk2 pampers dia,sambil buat muka sedih.Tahulah dia minta tukar la tu.Permainan atau benda kegemaran ialah kereta,lori,motor,basikal.Senang cerita semua yang berstereng dan beroda dia suka! Boys will always be boys.

Adam, dah setahun 7 bulan.dah berlari,melompat,sepak bola,main palyground sendiri.Dia dah besar.merajuk dan tantrum pun teror.Jikalau lambat melayan apa yang dia kehendaki,tantrum lah jawabnya.meniru pun dah pandai.terbongkok2 ikut kami solat.

Sedang lasak phase juga.panjat sana sini,lari sana sini.pastu tersembam tergolek.Muka,kaki dah banyak battle scar.Hehe.Memang hero la budak ni.

Paling best,adam dah tahu sayang kita.pagi-pagi lepas mandikan, dia peluk ummi kuat-kuat.cium dua belah pipi tanpa disuruh.Selalu juga.sedang phase hugs and kisses kot.Terharu ok! ibu mana tak terharu kalau ada buat begitu.Kasih sayang itu amat berharga.Priceless! :)

Gambar terbaru mereka.Aktiviti petang main basikal sambil makan aiskrim dan cookies.Comot! 

Adik obses dengan basikal.Tapi belum pandai kayuh.Jadi kakak tolong tolak, :)













 Sayang kalian berdua budak comot!

Thursday, November 24, 2011

Chicken Fatijas

Saya sediakan makan malam yang simple pada malam perlawanan final antara Malaysia dan Indonesia.Semangat nak tengok bola.Alhamdulillah menang.Hehe.Saya suka betul tengok saat saat penalty.mendebarkan tetapi akhirnya rezeki menyebelahi kita.

Chicken Fatijas ini sangat mudah dan hasilnya sangat sedap.Anak-anak pun gemar.Rahsia resepi ini ialah memerap ayam dahulu sebelum masak secara cepat.Ia memerlukan perancangan awal tapi hasil yang sangat jauh memberansangkan.




Cara-cara :

1. 2 ketul dada ayam,buang kulit,potong kecil diperap bersama 3sudu olive oil,3 sudu maple syrup (saya ganti dengan madu), 1 sudu vinegar,2 ulas bawang putih (crushed),2 sudu oregano kering,2 sudu red chili flakes ( jika tiada boleh guna cili hidup dicincang),sedikit garam dan lada hitam.

2. Simpan ayam perap tadi dalam peti ais selama 2-3 jam supaya dapat bermesra.

3. Masak ayam perap tadi di atas grill pan.saya campurkan hirisan tomato bersama.Kemudian angkat.

4. 2 lada benggala merah dibuang biji,dipotong dalam 1 inci panjang.grill dan masak selama 2 minit each side.Biarkan warnanya sedikit kehitaman-hitaman.

5. Panaskan tortilas dalam microwave.Susunkan ayam dan lada benggala tadi bersama salad lettuce kehijauan.

6.Kebiasaannya hidangan ini dimakan bersama sour cream dan salsa.Jika tiada,makan begitu sahaja pun sudah lazat!


Okay,Selamat mencuba resepi mudah ini.Cepat dan kenyang perut! :)

Homemade burger bun and beef patty.

Setelah saya mencuba buat beef patties pada hari lahir Aufa yang ke tiga.Saya berniat mahu membuat burger buns pula inspirasi dari sifu saya, ayinemran.Beef patties pula saya tambahkan bahan-bahan lain.Saya ada tengok Chef Anna olson show.Saya inspirasikan beef patties ini darinya.

Oh,saya sangat suka burger daging.Suka BK whooper.Paling suka burger Carl Junior yang amat besar! Kalau buat sendiri pun boleh buat gemok begitu! Senang sangat rupanya buat beef patties.Ya Allah,sungguh saya tak sangka.Oleh itu,dah lama tak beli daging burger ramly.Hehe.Kali ini saya buat hidangan burger mewah, tiru ayat dari Masterchef Malaysia.Hehe.

Jika tidak mendapat daging segar yang dicincang.Boleh gunakan daging cincang paket ramly.Saya guna 2 paket.Resepi asal dari sifu saya,disini.

1) Bahan utama ialah daging cincang,sebiji telur,breadcrumbs (serbuk roti),dan garam.Kali ini saya mewahkan dengan tambahkan satu labu bawang besar,satu ulas bawang putih,buah zaitun hitam (semua tadi dicincang),sedikit oregano,sos mustard,dan paprika.Gaulkan semua bahan-bahan di atas.

Jika tiada breadcrumbs,toast roti gardernia.kemudian blend sampai halus.Ini pengalaman pertama kali saya buat beef patties sebab saya tak pernah beli breadcrumbs.Apatah lagi mengenalinya.Haha.


2) Bentukkan patty ikut besar mana anda suka.Saya letak keju mozarella di dalam patty untuk menternak lemak lagi! Hehe.

3) Bekukan semua kepingan daging dalam peti sejuk untuk beberapa jam (sekurang-kurangnya setengah jam) supaya mereka ada masa untuk melekat dan bermesra.

4) Kemudian goreng (tanpa minyak atas non-stick pan) macam daging burger biasa, jangan tekan-tekan daging waktu goreng, konon-konon mahu tiru abang jual burger tepi jalan, sebab nanti semua jus daging keluar, jadi kering dan tidak berjus (juicy) burger nanti.

5) Kemudian boleh hidangkan dengan roti,timun,keju cheddar,tomato,thousand island,mayonis,mustard dan cili sos.Apa sajalah anda suka.Oh lazatnya.





Beef patties gemok sebelum di tutup atasnya.

Manakala resepi roti burger saya ikut dari sini.Saya ikut semuanya kecuali saya adun guna tangan.Mula-mula  risau juga tidak jadi.Sebab dua kali saya pause mengadun bila anak-anak terjaga dari tidur.Akhirnya,bila keluar roti dari oven.Sungguh gembira dan terharu! Berbaloi semua usaha keras tadi! My first homemade bread! Alhamdulillah :)


Homemade burger bun and cheesy beef patty

Okay.Selamat mencuba! Eh,Burger king perkenalkan burger terbaru mereka kan? Burger King Supreme Angus Steakhouse.Mahu juga!

Sunday, November 13, 2011

Masterchef di hati suami dan anak-anak

Cooking is like love. It should be entered into with abandon or not at all. -Harriet Van Horne


Masterchef di rumah? Itulah yang mahu direalisasikan.Masih belajar ilmu memasak dan baking.Tapi semangat untuk belajar memang membuak-buak.Mula memasak memang dah lama.sejak tngkatan 3.Anak sulung pula,mak sibuk bekerja.Jadi dari menolong sikit2,terus minat memasak.Tetapi tidaklah memasak yang susah.Setakat lauk biasa untuk keluarga.sambal,sup,kari,gulai lemak,kurma,asam pedas,kicap,yang goreng2 dan yang simple.Asal boleh adik-adik makan.

Baru-baru ini kami ke Big bad wolf book sale borong buku-buku murah.Ummi beli cook books.yang lain buku anak-anak dari Rm3 ke rm8.murah-murah.seronok borong.Suka belek-belek my cook books.Rasa tenang dan gembira.



Setakat ini adalah dua tiga menu cuba dari buku resepi.yang lain refer Pak Cik google juga.Hehe.

Orang kata nak pancing suami melalui masakan.Suami pula suka masakan kampung.Lauk kampung juga dia berselera makan.Jadi,masak kampung yang pedas-pedas saja untuk pancing hati dia.Hehe.Dessert pun tak berapa minat.Kalau buat kek,bagi kat jiran tolong habiskan.Hehe.Anak-anak pula gemar pasta, sup  dan sudah tentu lauk yang tidak pedas pula.Resepi pasta boleh diinspirasikan untuk menu mereka.Selalunya balognise,carbonara dan cheesy pasta ulang ulang masak.

Saya tidaklah memasak setiap hari.Kadangkala datang malas,keluar makan juga.Hehe.Tetapi saya percaya homecook always the best.InsyaAllah.Ada peluang nak cuba resepi lain.kasi gilap skill memasak dan baking.I love foods.mereka sangat cantik, menakjubkan dan membahagiakan! :-)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, November 4, 2011

Kebahagiaan, Happiness, Xingfu, Makilcci, Saa'dah, Kofuku.

Happiness : a good bank account, a good cook, and a good digestion.


Itu kata Jean Jacques Rousseau.Ada betulnya kata-kata ahli falsafah dan penulis dari Perancis ini.Tetapi itu duniawi.Kebahagiaan definisinya relatif.Berbeza mengikut pendapat individu dan boleh berubah-ubah.Dalam pepatah di atas, kekayaan dapat beli apa saja,pandai masak lalu makan pun sedap-sedap, dan sihat pula tubuh badan dapat menikmati dunia.Tetapi manusia tidak  akan dapat semua yang diinginkan.Jutawan mawan tetap ada ujian.Kena rompak? Orang dengki? Hidup tak bebas? Di akhirat pun mereka lah terakhir dihisab,kemanakah perginya harta mereka itu.Semua orang tidak akan terlepas dari diuji.


Erti bahagia sebenar di dalam Al-Quran ialah memiliki hati yang tenang. Rasulullah S.A.W bersabda ; "Bukanlah kekayaan itu dengan banyaknya harta benda tetapi kekayaan itu sebenarnya ialah kaya hati.".Kaya hati bermaksud hati yang tenang,lapang, dan merasa cukup dengan apa yang dimiliki,bersyukur dengan apa yang ada,sabar dengan apa yang tiada.Kalau sentiasa rasa tidak cukup,manakan hati boleh tenang.Maka,bersyukurlah!


Jadi, apakah bahagia bagi korang? Apakah dengan wang banyak? harta yang melimpah? emas berjongkong-jongkong? pangkat yang tinggi? dihormati dan disukai ramai? kebebasan masa? tanpa hutang bertimbun? 


Dalam hadis  Rasulullah s.a.w bersabda ; Empat perkara yang membawa kebahagiaan kepada manusia, iaitu (memiliki) isteri yang solehah,rumah yang bagus (luas), jiran yang baik dan kenderaan yang bagus.

Jadi, jika seseorang itu memiliki empat kunci kebahagiaan di atas,tentu dia akan merasai nikmat bahagia.Tetapi dengan syarat,dia memiliki hati yang tenang.contohnya,jika hati tidak tenteram.Rumah yang luas dan indah pun akan merasa sempit.


Kadang-kadang memasak membuatkan saya bahagia.Shopping juga.Membaca juga.Eh,banyak pulak! Baking juga.Itu hanya jika hasilnya menjadi dan sedap.Haha.Ya, anak-anak,suami,keluarga dan kawan-kawan juga selalunya buat saya bahagia.Tetapi kadangkala buat stress juga.Haha.biasalah hubungan dengan manusia tidak selalunya sempurna.Yang penting hubungan dengan Allah jangan stress!

Bagi saya, kebahagiaan bererti hidup tanpa kesedihan, kerisauan, kemarahan, kedengkian, dan kebencian.Jika tiada semua itu pada hari ini,maka saya bahagia! Jom kita buat hari ini.Mari kita bahagia! :)

Hello Blog

Bismillahirahmanirahim.

Hai Blog,
Lama saya tak menulis disini.Rindunya.Mari kita buang sawang,vacum habuk,tebas semua semak samun.

Kita warm up dulu dengan aktiviti ini ; Your first four words.Cari empat perkataan di gambar bawah ini.Kredit kepada Kak Nadiah.:)






Mine : Talented, Elegant, Patient, Happy .(ikut turutan) (^_^)

What's yours? come share with me. :-)


Sunday, October 23, 2011

Gambar lama

Alhamdulillah,Terjumpa gambar lama anak anak.Seronoknya! sebab sejak lappy kena virus.banyak gambar yang hilang.

Ini ketika Adam baru 5 bulan.Aufa baru naik pangkat sebagai Kakak 5 bulan.Adam gebu.Kakak pun kecik masa ni.sekarang pun kecik, tapi dah meninggi.


























Rindunya! Ummi Abi sayang kalian.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 15, 2011

Bercuti bawa anak kecil atau tidak?

Menjadi ibu adalah anugerah.
Maka, anda lebih bersabar atau hilang kesabaran adalah pilihan sendiri. 
-Ummi Salsabila (atas buah fikiran dan perasaan sendiri.Hehe)

Bercuti dengan anak kecil? atau tinggalkan? Mana satu pilihan anda? Ada yang kata leceh,remeh jika bawa anak kecil.Niat hati mahu bercuti dengan tenang tetapi jadi lebih happening jadinya.

Percutian lepas ini kami ke Pulau Perhentian (saya belum update pun), pertama kali saya tidak bawa anak sulung.Ramai yang tanya mengapa tinggalkan dia.Dia tinggal bersama keluarga saya selama 5 hari.Memang tahap rindu sangat-sangat saya dibuatnya! Sebenarnya suami mahu kami pergi berdua sahaja.Tetapi saya tidak sanggup tinggalkan Adam lagi.Dia masih menyusu.Malam sebelum tidur mesti mahu candunya.Di tengah malam pun mencari candu sebelum terlena semula.Kalau 5 hari saya tinggalkan? saya memang tak senang hati! saya belum bersedia!

Lokasi percutian menjadi faktor juga.Memilih ke pulau sebagai tempat bercuti satu cabaran juga.Kalau bercuti naik kereta lebih mudah.Faham-faham jelah.Barang-barang anak-anak ini.Macam-macam.Kalah kita! Anak dua,barang pun double.Di pulau pun mana ada shopping mall ya.Mana yang penting perlu bawa.Ubat-ubatan,susu,drypers dan lain-lain.Kalau naik kereta,sumbat sampai penuh pun tak apa.Tetapi ke pulau,kena transfer dengan bot.Leceh mahu angkut barang barang semua.senang bawak Backpack saja. Bila sampai jeti.Mana nak pegang anak-anak,mana nak pegang 2-3 beg.Banyaknya alasan kukuh.Haha.

Bercuti dengan siapa pun menjadi faktor juga.Lebih meriah,jika bercuti ramai-ramai.Semasa di sabah,keluarga ikut.Jadi,ramai babysitter! Sama-sama bergandingan bahu.Tunggu cuti sekolah akan datanglah.Ada rezeki,mahu bercuti dengan keluarga lagi! Oh ya,semasa di perhentian.Saya terserempak dengan family mempunyai dua anak bersama dua maids.Jadi seorang maid,jaga sorang satu! parents bercanda ria.Bestnya.Huhu.

Faktor masa juga.Kalau bercuti dengan anak-anak ini.Kena ikut mood dia.Waktu tidur dia.Tak boleh rushing ke sana ke mari.Jadi pening jadinya.Mungkin tidak sempat untuk menikmati percutiaan dan alam sekitar nanti.Jika bercuti dengan anak kecil,kena rancang jadual aktiviti dan lokasi mahu pergi.Jangka masa bercuti juga elok sekurang-kurangnya 3hari,2 malam.

Semasa di perhentian pun,saya kerap cakap dengan suami.Rindu kakak.Kesian kakak.dahlah dia suka pantai.Suka main pasir.Suami pujuk saya.Jangan risau,dia dengan family kita.Masa yang hanya ada ini tenangkan diri.Suami bawa bercuti untuk kita relaks kan? Dia mahu berduaan dengan kita.Duduk rumah jaga anak sendiri pun pressure ok.Tak percaya,cubalah.hehe.Jadi,inilah ada masa untuk diri sendiri dan kami bercanda.Betul juga cakap suami.Saya harus enjoy masa saya sendiri.Aufa tentu faham.Ummi 24jam berkepit dengan dia,setiap hari dengan dia,jaga dia.Kalau 5hari bagi ummi cuti apa salahnya.(saya menyedapkan hati,walaupun terlalu rindu).Naluri ibu.Kalau boleh tidak mahu berenggang dengan anak.Semua ibu pun begitu.Lagipun pergi dalam Malaysia je.Haha.Masih boleh contact bergayut dengan dia.Lepas rindu kejap.

Sebenarnya,terpulang pada diri sendiri.Kalau kita rasa susah,susahlah jadinya.Kalau kita rasa susah dan penat pun.Tetapi rasa gembira dan bahagia itu lebih.Yang susah pun akan terus lupa! Betul tak? Korang rasa macamana?

Kalau pun Abi mahu bawa ke Istanbul atau Paris.Ummi pun sanggup redah semua susah payah itu.Hahaha.Asal ada kenangan bersama.Bercuti dengan tenang bersama mereka.:)

Bweeekkk! Cukuplah angan-angan Minah Jeninah.Saya hutang entry tips bercuti dengan anak-anak.Terutamanya ke pulau.(setakat ini dalam Malaysia saja).tetapi syukur Alhamdulillah.Kang suami tak bawa lagi,menangis hiba pula.Nanti saya sambung ya.:-)

Monday, October 10, 2011

Hari Lahir Ketiga

Number Three on your cake
Two proud parents your day to make
One and only birthday girl

Here's wishing you the most happy day
Perfect and magical in every way
For you our love and biggest kiss
This day we surely would not miss
Happy Birthday...and all days beyond
 Thank You Allah

Empat Oktober 2011,genaplah usia puteri sulung ummi dan abi tiga tahun.Tiga tahun juga kami bergelar ibu dan ayah.MasyaAllah.sekejapnya dah tiga tahun.Stretch mark di perut pun belum hilang.Itu salah sendiri.Malas sapu palmer cocoa butter.Apatah lagi perut yang kempis,pinggang ramping sebelum adanya kamu dalam perut ummi.Sudah tiga tahun juga tidak kelihatan.Jadi,mula lah bertindak dari sekarang ya.Haha.Tapi,apa kesah.Semua itu diganti dengan kamu! Syukur tidak terhingga.

Tiga tahun lepas, ummi merasai sakit perut luar biasa.Barulah ummi tahu itulah contraction.Tiga tahun lepas,baru ummi tahu kesakitan nenek melahirkan ummi.Tiga tahun lepas,bermulalah kehidupan baru sebagai seorang ibu.Seperti tidak percaya.Sudah tiga tahun.Alhamdulillah.Kamu membesar dengan sihat dan semakin bijak.Anak ini lahir 4 Syawal dan 4 Oktober.Istimewa tarikh lahir kamu,sayang.

Empat syawal lepas nenek dan Atuk sudah sambut Hari Lahir Aufa.Belanja keluar makan sekeluarga di luar.Kali ini tarikh orang putih,kami bawa birthday girl outing ke Critter land dan menghabiskan masa berkualiti bersama.Mereka seronok.Kami bahagia.

Bila ummi tanya,mahu kek apa? Aufa membuat permintaan,mahu kek Dora Explorer.Sekarang kan dia sudah pandai demand.Sudah ada pilihan sendiri.Jadi,ummi mengiyakan apa yang diminatinya.Ummi mahu buat sendiri tidak pandai.menempah saja pandai.Hehe.Jadi,sambutan hari lahir dirancang di rumah nenek pada hari minggu.Baru meriah.semua Mak pak saudara ada.Tiada party-partylah jah..Haha.Makan-makan,gegak gempita, gelak tawa bersama keluarga.Semua gembira.




Kek dora.Aufa sangat gembira bila lihat kek ini.

Kek hasil kreatif dari Nadhirah, Babycakes by Good Eats .
Thanks for delivering it too!

Look at me. I am three!

Nyanyi dulu.Dia memang tak sabar nak makan kek itu.Lama menunggu.

Baby Raihanah pun ada.

Excited.She wanted to cut the cake by herself :)

 
Nenek masak nasi ayam.Ummi buat mini burger.My first beef patties.Resepi beef burger patties ini dari ayinemran. Sangat mudah,sedap dan licin! Alhamdulillah.Anda cubalah pula.

Raihanah hari ke 24.Comelnya kamu! Wanginya kamu!

Saat saat ceria
Kek yang sedap.Licin juga kami kerjakan.Alhamdulillah.

Sesi main belon

Belon,kegemaran hero kami.Tengoklah,leka ligat bukan main.Belon disepak-sepaknya.Geram betul.nak gigit-gigit pipi,tangan,kaki dia!

Mak saudara layan.Bertukar menjadi kanak-kanak ribena.


Ummi sangat bahagia menjaga kamu dengan tangan ummi sendiri sepanjang tiga tahun lepas.Kamu terlalu istimewa dari dulu sampai bila-bila.Kamu anak yang periang.Kamu petah berkata-kata.Bila kamu ada,cerialah hidup kami.You have such a big personality. Every day is a party in your world!

Semoga Allah SWT beri kamu kesihatan tubuh badan pada usia akan datang.Semoga kamu mudah memperolehi ilmu dunia dan ukhrawi. Semoga kamu menjadi anak yang solehah dan kakak yang baik.Amin.

Ummi,Abi,Adam terlalu sayang kamu.xoxo