ads

Thursday, November 24, 2011

Chicken Fatijas

Saya sediakan makan malam yang simple pada malam perlawanan final antara Malaysia dan Indonesia.Semangat nak tengok bola.Alhamdulillah menang.Hehe.Saya suka betul tengok saat saat penalty.mendebarkan tetapi akhirnya rezeki menyebelahi kita.

Chicken Fatijas ini sangat mudah dan hasilnya sangat sedap.Anak-anak pun gemar.Rahsia resepi ini ialah memerap ayam dahulu sebelum masak secara cepat.Ia memerlukan perancangan awal tapi hasil yang sangat jauh memberansangkan.




Cara-cara :

1. 2 ketul dada ayam,buang kulit,potong kecil diperap bersama 3sudu olive oil,3 sudu maple syrup (saya ganti dengan madu), 1 sudu vinegar,2 ulas bawang putih (crushed),2 sudu oregano kering,2 sudu red chili flakes ( jika tiada boleh guna cili hidup dicincang),sedikit garam dan lada hitam.

2. Simpan ayam perap tadi dalam peti ais selama 2-3 jam supaya dapat bermesra.

3. Masak ayam perap tadi di atas grill pan.saya campurkan hirisan tomato bersama.Kemudian angkat.

4. 2 lada benggala merah dibuang biji,dipotong dalam 1 inci panjang.grill dan masak selama 2 minit each side.Biarkan warnanya sedikit kehitaman-hitaman.

5. Panaskan tortilas dalam microwave.Susunkan ayam dan lada benggala tadi bersama salad lettuce kehijauan.

6.Kebiasaannya hidangan ini dimakan bersama sour cream dan salsa.Jika tiada,makan begitu sahaja pun sudah lazat!


Okay,Selamat mencuba resepi mudah ini.Cepat dan kenyang perut! :)

5 comments:

Elyn Sani said...

pergh sedap!! tq bg resepi ni....

KhaiRin said...

sy ratah ayam begitu je

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tq sharing:) sedap!

Siti Sifir said...

lama dah tak berkunjung ke sini...kabare??

Ummi Salsabila said...

ELyn : sedap n cepat! ;p
khairin : ratah mmg sedap!
fifiey : welcome.
siti sifir : kita pun lama xjenguk akak.alhamdulillah.sihat.