ads

Friday, July 6, 2012

Life lately


Life is like camera..
Just focus on what's important
Capture the GOOD TIMES
Develop from the negatives
and if things don't turn out
Just take another shot..


Thursday, July 5, 2012

Percutian yang di nanti-nanti!


Yeay Yeay Yeay! Suami nak bawa holiday! Melompat -lompat tinggi tinggi macam kanggaroo.Suka betul dapat berjalan.Tak payah lah nak poyo sangat.HAHAHA.Cuti cuti Malaysia je.KAH KAH

Suami cuti seminggu.dapat cuti puas-puas! Kami kan hantu cuti-cuti pantai.Suka sangat beach.Sebelum ini kami dah ke Pangkor dan Cherating.Kali ini nak meredah bumi pulau tioman pula.Tioman cantik kan? kan?Horayy!Tak sabar nak lihat keindahan ciptaan Allah.

Dah booking menginap di pulau tioman 4 hari 3 malam.Tetapi yang masalahnya balance lagi 3 hari kami nak kemana?

Dah dua minggu asyik kerja mengoogle pakcik google.Resort itu ini.Aiyooo! Apa keputusannya.Kami perlu pilih tempat peranginan antara kuantan dan johor yang dekat dengan Melaka.Sebab selepas bercuti kami kena balik kampung di Melaka,ada kenduri kesyukuran.

Hasil google sungguh banyak.Tapi tak ada satu pun menjadi keputusannya  :

1.  Desaru,Johor -macam best

Dua pilihan resort Lotus Desaru dan Pulai Desaru.Ada waterpark, depan pantai, ada tempat menarik lain seperti ostrich farm,fresh fruit farm,sebana cove.

2.Kuala rompin, Pahang -ok jugak

Pilihan yang saya  jumpa.Lanjut Golden Beach Resort.Tengok gambar macam cantik tempatnya,depan dengan pantai juga.

3.Bukit Gambang city Resort,Kuantan - macam best gak

waterpak,bilik besar macam apartment.Ramai kata best kat sini.Seronok main air!

4.Lake Chini Resort -Wah,nak jumpa naga tasik chini? Ada berani? HAHA

baca review kata boring kat sini.HAHA.Apada..yelah, tengok nature je,ride boat sekeliling tasik.Tapi sure tenang habis kat sini.

5. Gunung Ledang Resort - wah! nak jumpa puteri ledang!

Tengok gambar okay gak.bilik chalet chalet.macam sejuk je kat atas itu.tapi perjalanan tak pasti macamana.berliku liku macam Cameron Highland kah? Kena google lagi.mencabar pulak rasanya.Yang best,boleh mandi air terjun.katanya,tempat puteri ledang movie M.Nasir & Tiara Jacquiline shooting dulu.Wah wah wah.

Haih! Mana satu ni?? Pening-pening.Any suggestion?

Baju nak packing dari hari isnin.Tapi sampai hari ini, tak buat buat.Inilah penyakit bertangguh-tangguh yang saya alami dari dulu.KAH KAH KAH.Konon nak packing baju budak-budak ikut hari.Hari pertama,plastik 1.Hari kedua,plastik 2 dan seterusnya.Saya belajar dari mommy-mommy hebat yang berpengalaman travel jauh-jauh.Padahal saya kat dalam Malaysia je pun.Tak pe parctice ilmu apa salahnya.Dapat saya sampaikan ilmu pada mommy hebat lain pulak! Hehe.

Oklah,haruslah tinggalkan komputer ini.tinggalkan pakcik google.Saya nak lipat baju.Sebakul! Memang benci lipat baju tau!.Kemudian saya nak kemas bag.ya kemas bag.Ingat! Jangan tidur selagi tak kemas beg.

doakan kami selamat sampai ke destinasi dan bercuti dengan happy ending.Jaga diri semua!



Wednesday, June 20, 2012

Kisah anak-anak

Bismillah.

Oh ya lama saya tidak menulis.Lama blog ini tidak bersiaran.Mula dah privatekan sebab sunyi tanpa berita.Tapi ini datang mood tetibe nak menulis.Kamon! Kamon! Mana kerajinan? Rajin konon.Yelah,rajin pot pet pot pet sebab tak ada buat apa.KAH KAH KAH.Sekarang dah sibuk sikit.Sibuk means more rezeki kan? Amin amin.Tapi bakat menulis tetap tak ada.Merapu meraban memang boleh! HAHA.Hidup kebelakangan ini Alhamdulillah.Kami sihat.Anak-anak baik saja.

Adam

Masuk 2 tahun ini,Adam sudah mula bercakap.percakapannya makin jelas.kamusnya makin tebal.Dah boleh berborak2 dgn saya,dah boleh mengajuk cakap kita dan dah boleh jadi tukang posmen.Hehe.Alhamdulillah.seronok dengar setiap butir perkataan dia bercakap!saya ada kawan gossip baru! yeay. Tetapi banyak cakap,banyak juga demandnya.Seiringanlah tu.Bila ditanya,besar nanti Adam nak jadi apa? Dia jawab ,ROBOT! Transformers..KAH KAH KAH.sambil bersilat macam robot.Lasak! Hehe.Jawapan anak kecil.walaupun tak real tapi jujur.Sampai sekarang suka dia soalan itu.Nak dengar jawapan mahal punya pasal.Ummi harap besar nanti Adam jadi seorang Pemimpin yang bertanggung jawab dan beriman.Amin.

Lagi satu pencapaian.Adam dah boleh kayuh basikal.Yeay! well done son. gigih bonceng kakak setiap hari.Tak nak duduk belakang,nak bawak saja ok.

Kakak Aufa

Aufa pula masuk 3 tahun 9 bulan.Kira 4 tahun lah kalau sekolah.Kami mula terapkan dia  menghafal surah2 pendek,doa2 harian,mengaji iqra,dan belajar menulis.Aufa belum bersekolah.tapi saya sedar bahawa pada umur 4tahun ialah umur kanak-kanak paling cepat menangkap info atau menghafal.Jadi,mana yg boleh saya ajar saya cuba usahakan.Nampaknya dia seperti tak sabar nak membaca,kadangkala tak mahu kita bacakan,mengomel dalam bahasa dia sambil memegang story book.KAH KAH.Kelakar tapi macam kasihan.Ummi kena rajin rajin ajar phonics ABC selalu ni.

Mereka

Aufa dan adam seperti Gaspard dan Lisa dalam siri kartun di disney channel.Mereka suka bermain bersama,tapi ada masanya berebut dan bergaduh.Dalam diam-diam,rupanya ada projek yang mereka lakukan.Tahu-tahu lantai penuh dengan bedak! Tahu-tahu meja dilumur dengan milo! Tahu-tahu ada saja ini itu! Suka bagi suprise.Mula lah umminya menjerit.Ya Allah!.....Ada saja projek.Dah jadi mak ini mulut pun tak boleh diam.Paling seronok lihat mereka berborak.Comel sangat.

Sehari semalam tanpa ummi

Baru-baru ini Kali pertama Adam berpisah tidur dengan ummi.
Awalnya Ummi tak bagi dia ikut makcik dia.( biasalah,ummi yang emosi lebih)
Biar lah kakak Aufa sahaja ikut.Tapi Adam beriya iya mahu ikut naik kereta.Dia ingat mahu berjalan agaknya.

Maka,dari situ mulalah umminya risau.Asyik call nenek,acik tanya Adam camna.Risau dia meragam cari candunya je.Mak kata dia ok je.cool je main tak Cari Ummi pun.Ummi call pun tak nak layan..:(

Mak kata mereka makan dan byk minum air kotak susu yang Ummi kirim.Adam pula pandai amik minum air sendiri.

Mak cerita dalam pukul 8 malam dia tanya,Ummi mana? Ummi mana?

Malam itu dia paling lambat tidur.Akhirnya tumpas juga ketiduran tanpa candunya.

Tetapi dalam pukul 3 pagi dua -dua bangun menangis Cari ummi.Aufa cepat tidur semula.Adam lama nak memujuk dia tidur.Dia berjalan ke dapur Cari Ummi.Ambil buku di rak,selak-selak buku.Semua pujuk,Dia tanak.

Mak sedar semula,dia tertidur sendiri atas sofa.Ala kesian anak Ummi...

Begitulah Adam sehari tanpa Ummi.siang dia lupa,dah malam baru mencari.Boleh lah ummi tinggalkan selalu lepas ni ya? Hehe.Adam pun dah besar.:-)

Ok,Sehingga berjumpa lagi.Lama tak berceloteh disini.Terubat kerinduan.:-)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, May 16, 2012

Adam is 2



16 Mei.Tarikh ini dua tahun lepas bertarung nyawa melahirkannya.Hadirnya melengkapi kehidupan.Alhamdulillah.Thank you Allah.

He is a my sweet boy,my kanggaroo-boy,my spider-boy,my sleep-stealer.He is a Abi's heart-breaker and Kakak's best friend.Sometimes he is a manja boy but sometimes acts as a protector and leader.He is Muhammad Adam.Semoga menjadi khalifah Allah yang cemerlang dunia akhirat.

Ummi doakan kamu membesar bagai juara tetapi masih berbijak di bumi yang nyata penuh budi pekerti dan berakhlak mulia.Anak soleh yang memimpin tangan dan memapah ibubapa pabila tua dan mendoakan kami kelak.Selamat Hari Lahir,Muhammmad Adam.Kami sayang kamu TANPA SYARAT.

Tuesday, April 17, 2012

Belajar make up

"You can't help getting older, but you don't have to get old".
~ George Burns ~

Assamualaikum wbt..

Ya Allah.last blog post,lamanya! Hehe.Datang balik mood blogging! Harap idea datang mencurah-mencurah nak menulis lebih panjang lepas ni.Sebenarnya memang tiada bakat menulis pun.

Malam tadi.Datang mood tengok video make over.Mahu belajar make up lah konon.Yelah,belajar menghargai diri,kenyakinan sendiri dan yang paling penting berhias untuk suami.Sedar jugak diri ini memang jenis tak kuasa dan malas nak melawa.Bila keluar pun berbedak dan lipstick sedikit saja.Perasan muka flawless dan kulit suci sangat ke?? Hahaha.Muka saya memang dari remaja bermasalah.Oleh itu, acne scar itu masih bertapa di wajahku ini.

Bawah ini,video makeover atau rutin paling mudah,5 minit sahaja.Hasilnya natural sahaja,segar dan tidak terlalu tebal.Suka! :) 



Akibat tak kuasa.kadang pakai sunscreen protection,kadang tak pakai.Baru-baru keluar satu dua pigmentation/dark spot kat muka.Gelabah.Terus cari informasi tentangnya.Pigmentation adalah disebabkan terdedah kepada sinaran uv dan perubahan hormon bila meningkat umur. 

Gangguan pigmentasi kulit ini juga ada kaitan dengan jerawat dimana  selepas jerawat berjaya disembuhkan, ada kesan parut yang akan menampakkan  warna kulit tidak merata, berbintik-bintik di kawasan tertentu seperti pada wajah atau leher, ataupun hidung. Aduih mak takut! Jadi sekarang,kena lebih berjaga-jaga.prevention better than cure.Hehe.

Selepas video di atas,terjumpa video di bawah ini.Sungguh terkejut melihat hasil sebelum dan selepas!The Power of makeup! Saya salute dengan keberanian dia tunjuk kulit sebenarnya.kalau muka tak flawless pun boleh cantik.Hehe.Tetapi gadis ini memang seorang yang cantik.saya suka matanya.:)




Kesimpulannya, tidak boleh tinggal pakai sunscreen protection.Penuaan tetap akan berlaku.tetapi kita boleh melambat prosesnya.Jagalah kecantikan,kerana dirimu begitu berharga :)

Wednesday, February 1, 2012

Pulau Perhentian

Bismillah.


Seperti dijanjikan lokasi percutian seterusnya,Pulau Perhentian.Kami memilih ke pulau perhentian kecil kerana diperkatakan air di pantainya lebih jernih.Kami juga memilih Sharila Resort sebagai lokasi penginapan.Kalau mahu ke Pulau Perhentian Besar,lagi banyak pilihan hotel atau resort kerana pantainya lebih luas.

Mari kita menenangkan mata dengan keindahan alam semulajadi.Subhanallah.












Terima Kasih Perhentian atas kenangan indah.Alhamdulillah.syukur dapat menikmati keagungan ciptaanMU.

Thursday, January 19, 2012

Aktiviti hari ini

Bismillah

Hari ini rasa malas.Ada kawan Twitter kata,saya tiada hari malas ke?.Ok,saya umumkan hari ini hari malas.Tetapi hari malas itu bagaimana? Saya pun tak pasti.Hehehe

Tetapi malas malas pun.Tak boleh tak layan dua anak.dua tanggungjawab di Rumah.Tak boleh lari.Dua dua perlukan perhatian dari pagi hingga ke malam.beginilah kalau SAHM.ibu ibu SAHM saja memahami keadaan ini.Waktu mereka tidur sahaja baru ada masa untuk diri sendiri dan menguruskan rumah yang kelam kabut,termasuklah menikmati secawan teh dengan tenang.phewww!

Hari ini buat craft paper plate mask.pastu suruh dorang main applications di ipad je.













Tetapi Ummi bersyukur.Dapat menikmati setiap masa dengan kamu.ummi harga peluang ini.Alhamdulillah.

Sabtu ini ada jemputan kahwin di JW marriot.Boleh tak Ummi mintak cuti sekejap? Kalian duduk dengan nenek atuk boleh? Ummi & Abi nak dating.Mahu makan dengan tenang.Boleh tak sayang-sayangku...:-)

-Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, January 16, 2012

Happy growing my son!

Muhammad Adam is 1year and 8 months today.4 months to go.:-)

Adam mula mengikuti jejak kakak,suka bertanya.Paling ummi suka apabila mendengar komunikasi antara dua anak-anak suci ini.


Adam tunjuk ke buku,sambil bagi signal kepada kakak.
Aufa : itu watermelon.
Adam : Apol! Apol! (Apple mengikut loghat adam)
Aufa : Bukan.Watermelon.
Adam : Hah? Hah?
Aufa : Watermelon! Watermelon!




Saya di dapur.tergelak-gelak dengar perbualan merekaYa Allah.Saya akan rindukan ini.































Why you're growing so fast dear? Adam dah besar! Tapi masih ada bau sisa sisa bau bayi.lemak lemak masam.Ummi suka cium kamu.Geram!

Sudah 1 tahun 8 bulan? Saya risau.Masa cepat berlalu.Apakah yang telah saya didik dia selama ini? Didikan ibu juga harus bergerak seiring.Ya Allah permudahkanlah.

Sayang anak anak Ummi.anak anak ke syurga :)

-Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, January 14, 2012

Pullman Putrajaya yang menawan

Bismillah.

Ini entry tergendala.Memory card sudah penuh dalam kamera,baru nak transfer.Bagusnya.*tepuk dahi*

Jadi nak kongsi gambar-gambar ketika berehat di Pullman, Putrajaya.Resort ini sangat mengagumkan senibinanya.Gabungan senibina melayu,cina,India dan Borneo.Paling cantik jika dibandingkan dengan Palace Golden Horses.Syurga Dunia.MasyaAllah.


Saya suka senibinanya,segala detailnya,dekorasinya.Unik dan wow! Biliknya pun sangat luas dan cantik.Ada bathtub yang besar.Servis pun memuaskan.Cuma,breakfast agak kurang menu.Sepatutnya kena lah banyak menu,sepertimana banyak bintangnya kan? tetapi syukur Alhamdulillah.Sesuai untuk menenangkan fikiran di sini.Berhadapan dengan tasik putrajaya.Damai sungguh.














Jadi, Pullman putrajaya resort adalah lokasi sesuai untuk anda berehat jauh dari kesibukan malah tidak memerlukan perjalanan yang jauh.Cuma nama yang dipilih agak kelakar.pull-man.Lelaki yang ditarik atau penarik lelaki? Hehe.

Alhamdulillah.Ada masa menulis lagi, kita ke lokasi lain pula.:-)

Sayang baby Raihanah







Kesayanganku selalu,Aufa,Adam dan Raihanah.Kami rindu baby Raihanah.Aufa pun kata rindu Raihanah.Cuti Raya Cina nanti baru dapat ketemu.

Friday, January 13, 2012

Kongsi resepi

Bismillah.

Saya mahu kongsi resepi kek dan masakan yang telah sayacuba.Sememangnya seronok bila berkongsi kemudian ada kawan-kawan yang mencuba juga.Keseronokan berganda.Resepi -resepi dirujuk di internet.Ada yang rujuk di buku nanti saya kongsi.Selalunya saya post projek memasak saya di instagram.Dari phone terus kongsi.Kali ini saya mahu tambah saham akhirat saya disini pula.Kongsi resepi seperti kongsi ilmu juga kan? ilmu untuk kenyangkan perut.Hehe.





Red Velvet Cake.Kek Baldu Merah.Saya buat untuk hari lahir adik lelaki saya.Rujuk resepi di sini.Betul,resepi memang mudah berbanding resepi-resepi lain yang saya rujuk.Terima kasih ayinmeran.Dan hasilnya,suami saya kata sedap.Hehe.Cuma pewarna yang digunakan banyak juga dalam dua botol.Mungkin lain kali,saya mahu cuba gantikan dengan beetroot.Lebih menyihatkan.





The Real Mushroom soup.Resepi asal dari Chef Jamie Oliver.Sila rujuk di sini.Saya ubah sedikit dengan menambah tepung gandum untuk memekatkan dan ayam kisar untuk menambah khasiat lagi.Saya juga gunakan dua jenis cendawan segar.cendawan butang putih dan cendawan butang perang.Apa yang saya belajar semasa menonton masterchef,bila nak masak cendawan jangan membasuh.Nanti rasanya akan hilang.Sebaliknya kupas kulit luarnya sahaja.Anak-anak saya amat suka mushroom soup campbells.Berselera kalau hirup itu.Jadi,saya dapat buat sendiri.Lebih puas makan ,seperiuk besar dapat! Malah, kita dapat teliti khasiatnya sendiri dengan menggunakan bahan bahan yang segar.









Roasted chicken with rosemary and lemon.Sila rujuk resepi di sini.Resepi asal ini dari Chef Jamie Oliver.Memang sangat sedap resepi ini.Anak-anakku yang picky eater itu makan dengan banyak! mungkin sedap ayamnya juicy dan lembut untuk dimakan.Alhamdulillah.




Devil's Food Cake. Itu namanya,tetapi kek ini sangat nikmat.coklat yang sangat padu luar dan dalam.Saya buat untuk hari lahir Mak dan adik saya.Resepi asal dari Nigella Lawson,rujuk resepi disini.Mengikut resepi asal perlu menggunakan muscovado sugar.Tetapi gula itu tidak terdapat di negara kita.Puas juga saya cari.Lalu saya tukar dengan gula merah.tukar dengan gula perang pun sedap.(kawan saya cuba).Apapun anda rujuk lah substitute yang boleh untuk muscovado itu.




Homemade tomyam seafood.Kali ini saya mencuba buat sendiri pes tomyam.Suami sangat suka makan tomyam.Tetapi ada satu kedai je dia suka pergi, sebab tomyamnya kow! Rahsia tomyam yang sedap tentulah bukan gunakan perencah tomyam kiub kan? Jadi,saya cubalah buatlah sendiri.Boleh rujuk resepi di blog noorsha ini. Hasilnya suami saya makan tiga kali tambah! Alhamdulillah.:)


Ok,Selamat mencuba!

Tuesday, January 10, 2012

Kids Activities : Baking M&M cookies

Bismillah.

Mengikut pendidikan Waldorf, kanak-kanak perlu dididik dan menikmati dunia melalui tangan, jiwa,anggota badan bukan hanya minda mereka.Waldorf mengemukakan  'Bake,play and learn sebagai aspek di dalam pembelajaran mereka.Selain dari itu,tidak dinafikan baking ialah satu aktiviti yang amat menyeronokkan! Lepas buat,dapat makan pula.Yummms! :)

Kebiasaannya Aufa jarang nap di tengah hari atau petang seperti adam.Mata dah tahan macam kita.Jadi,haruslah buat apa-apa aktiviti untuk dia.Kalau rajin,ummi ajak baking! Dia sangat suka.Dia tolong pegang mixer.Ummi masukkan bahan.Haritu buat cupcake.Suruh dia deco frosting.Wah,gembiranya.lepas tu,dah mulalah minta buatkan kek di malam-malam hari.*Pengsan*.

Jadi,baru-baru ini kami baking M&M cookies.Ini gara-gara terpengaruh dengan gambar-gambar di instagram.Terus teringin nak buat.Bahan-bahan ada pula,cuma perlu beli coklat M&M.Resepi cookies saya rujuk di sini


Ingredients

1 cup packed brown sugar
1/2 cup white sugar
1 cup shortening (jika tiada,boleh subtitute dengan butter)
2 eggs
1 1/2 teaspoons vanilla extract
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 1/2 cups candy-coated milk chocolate pieces

Directions

In a large bowl, mix sugar, shortening, eggs and vanilla thoroughly. Add flour, salt, and baking soda to creamed mixture. Blend well. Add 3/4 cup of M&M candies.
Drop dough by teaspoonful onto cookie sheet. Slightly push a few candies on top of each dough ball with remaining candies.
Bake at  (175 degrees C) for 9 to 11 minutes, to your liking.


Waktu nak deko.Adam pun bangun dari nap.Just right in time lah.Hehe.Join kakak sekali.Put M&M on the cookies,sayang! Sambil itu, suruh Aufa sebut warna M&M yang dia ambil.

adam sambil letak,sambil mengunyah.


tips : jangan letak dekat-dekat sangat.Nanti cookies akan mengembang besar.my oven comel je.kena bakar sikit-sikit lah jawabnya. kalau malas,simpan the balance dalam tupperware.esok boleh sambung bakar lagi.;)

Yeay! baking is so fun!

Tadaaaa.our yummy M&M cookies.it looks so fun & colourful!

Bake some for us, some for our neighbour and some for aufa & adam's aunties.Alhamdulillah :)

Ok,selamat mencuba kawan-kawan.Tengoklah muka Adam pun dah berwarna warni ;)

Happy Baking with kids.Have a wonderful time.InsyaAllah :-)

Art Fun : Homemade paint color


Bismillah.

Baru baru ini kami telah buat pewarna air kami sendiri..How cool is that? Ia tak memerlukan banyak bahan pun.Sangat mudah,menjimatkan, malah ia selamat jika anak-anak termakan.Tetapi masih bukan dimakan ya.Kali ini kami mencuba.

MasyaAllah! Rupanya banyak versi atau resepi warna air bila saya berjalan-jalan melayari internet.Ramai ibu-ibu kreatif.Terujanya! Kali ini kami mencuba, Homemade cornstarch finger paint.Saya rujuk disini.


Ingredients:
1/2 cup cornstarch
2 cups water
liquid food coloring

Directions: Mix cornstarch and water in a saucepan and boil until mixture thickens. Allow to cool, then add food coloring.


Tips : gaulkan tepung jagung dengan air dahulu sampai sebati.baru masukkan dan panaskan dalam periuk.Kalau tidak,jadi begini.stuktur pewarna jadi berketul.Haha.Tetapi beza resepi ini dengan yang lain ialah lebih pekat dan berkanji.

Dah sejuk.baru boleh campurkan dengan food coloring.Color mixkan warna yang ada,untuk mendapatkan lebih banyak warna.Anak pun teruja.Wow,magic!

gunakan muffin pan atau bekas telur kalau tiada container.Simple!

Alaskan dengan surat khabar lama supaya tak memenatkan anda nanti.Tiada berus,guna cottonbuds.jimat lagi.;-)

Happy face :-)

Lepas ini,ummi tak beli water color dah.Kita buat sendiri je.Anak ummi kan suka mewarna.

Adam bangun dari nap.terus join kakak! Weee.so much fun! :)


My little hands' arts!

Anda dah mencuba buat homemade paint color sendiri? Kalau ya,kongsilah anda ikut resepi yang mana? which one homemade paint color ;-)