ads

Tuesday, January 10, 2012

Art Fun : Homemade paint color


Bismillah.

Baru baru ini kami telah buat pewarna air kami sendiri..How cool is that? Ia tak memerlukan banyak bahan pun.Sangat mudah,menjimatkan, malah ia selamat jika anak-anak termakan.Tetapi masih bukan dimakan ya.Kali ini kami mencuba.

MasyaAllah! Rupanya banyak versi atau resepi warna air bila saya berjalan-jalan melayari internet.Ramai ibu-ibu kreatif.Terujanya! Kali ini kami mencuba, Homemade cornstarch finger paint.Saya rujuk disini.


Ingredients:
1/2 cup cornstarch
2 cups water
liquid food coloring

Directions: Mix cornstarch and water in a saucepan and boil until mixture thickens. Allow to cool, then add food coloring.


Tips : gaulkan tepung jagung dengan air dahulu sampai sebati.baru masukkan dan panaskan dalam periuk.Kalau tidak,jadi begini.stuktur pewarna jadi berketul.Haha.Tetapi beza resepi ini dengan yang lain ialah lebih pekat dan berkanji.

Dah sejuk.baru boleh campurkan dengan food coloring.Color mixkan warna yang ada,untuk mendapatkan lebih banyak warna.Anak pun teruja.Wow,magic!

gunakan muffin pan atau bekas telur kalau tiada container.Simple!

Alaskan dengan surat khabar lama supaya tak memenatkan anda nanti.Tiada berus,guna cottonbuds.jimat lagi.;-)

Happy face :-)

Lepas ini,ummi tak beli water color dah.Kita buat sendiri je.Anak ummi kan suka mewarna.

Adam bangun dari nap.terus join kakak! Weee.so much fun! :)


My little hands' arts!

Anda dah mencuba buat homemade paint color sendiri? Kalau ya,kongsilah anda ikut resepi yang mana? which one homemade paint color ;-)

4 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

sronoknye dua beradik tu mewarna sakan...hehehehe.

mama iris said...

rajinnya lah ummi nih melayan anak2.....good3...

dila~noor said...

lawala colour2 tuh!!! US tak try buat homemade playdoh ker?resipi die sng jugak..tepung gandum+garam n cream of tartar..tp sukatan kene google la..tak hengat..hehehe

Ummi Salsabila said...

mama syaza : mereka mmg suka mewarna..;p
tp menulis pun kena belajar ni ;p

mama iris : haruslah bila sahm ni.perlulh mendidik n melayan anak2.jika tak,kenapa xberkerja kan? just nak manfaat masa yg ada..:)

dila-noor ; dah buat playdoh.nnt share kat sini eh...:)