ads

Tuesday, January 10, 2012

Kids Activities : Baking M&M cookies

Bismillah.

Mengikut pendidikan Waldorf, kanak-kanak perlu dididik dan menikmati dunia melalui tangan, jiwa,anggota badan bukan hanya minda mereka.Waldorf mengemukakan  'Bake,play and learn sebagai aspek di dalam pembelajaran mereka.Selain dari itu,tidak dinafikan baking ialah satu aktiviti yang amat menyeronokkan! Lepas buat,dapat makan pula.Yummms! :)

Kebiasaannya Aufa jarang nap di tengah hari atau petang seperti adam.Mata dah tahan macam kita.Jadi,haruslah buat apa-apa aktiviti untuk dia.Kalau rajin,ummi ajak baking! Dia sangat suka.Dia tolong pegang mixer.Ummi masukkan bahan.Haritu buat cupcake.Suruh dia deco frosting.Wah,gembiranya.lepas tu,dah mulalah minta buatkan kek di malam-malam hari.*Pengsan*.

Jadi,baru-baru ini kami baking M&M cookies.Ini gara-gara terpengaruh dengan gambar-gambar di instagram.Terus teringin nak buat.Bahan-bahan ada pula,cuma perlu beli coklat M&M.Resepi cookies saya rujuk di sini


Ingredients

1 cup packed brown sugar
1/2 cup white sugar
1 cup shortening (jika tiada,boleh subtitute dengan butter)
2 eggs
1 1/2 teaspoons vanilla extract
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 1/2 cups candy-coated milk chocolate pieces

Directions

In a large bowl, mix sugar, shortening, eggs and vanilla thoroughly. Add flour, salt, and baking soda to creamed mixture. Blend well. Add 3/4 cup of M&M candies.
Drop dough by teaspoonful onto cookie sheet. Slightly push a few candies on top of each dough ball with remaining candies.
Bake at  (175 degrees C) for 9 to 11 minutes, to your liking.


Waktu nak deko.Adam pun bangun dari nap.Just right in time lah.Hehe.Join kakak sekali.Put M&M on the cookies,sayang! Sambil itu, suruh Aufa sebut warna M&M yang dia ambil.

adam sambil letak,sambil mengunyah.


tips : jangan letak dekat-dekat sangat.Nanti cookies akan mengembang besar.my oven comel je.kena bakar sikit-sikit lah jawabnya. kalau malas,simpan the balance dalam tupperware.esok boleh sambung bakar lagi.;)

Yeay! baking is so fun!

Tadaaaa.our yummy M&M cookies.it looks so fun & colourful!

Bake some for us, some for our neighbour and some for aufa & adam's aunties.Alhamdulillah :)

Ok,selamat mencuba kawan-kawan.Tengoklah muka Adam pun dah berwarna warni ;)

Happy Baking with kids.Have a wonderful time.InsyaAllah :-)

7 comments:

Taste Of Tapah said...

seronok tengok aktiviti ummi salsabila... banyak info yang tak sabar saya nak cuba jugak.... tqvm.. after dis i will plan activities to do with my daughter

eus said...

Wahhhhh... bestnya!!!!!!!

misha.w said...

awk mmg rajin kan memasak2, pastu beraktiviti mcm ni ngan anak2. teringin la nak try jugak. :)

Izan Ishak said...

salam US... lama kak izan tak ke sini n komen2...

bestnya dapat masak cookies camni ngan anak2. resepi yang menarik n mudah untuk dicuba nih...

KhaiRin - anies said...

comel
semua comel
termsk cookies

Mama Khairin said...

menarik utk dicuba, tq!

Ummi Salsabila said...

most welcomed! happy baking mommies.enjoy those moments with your kids :)