ads

Friday, January 6, 2012

Potty training Aufa

Bismillah.Assalammualaikum 2012.


Puteri sulung kami dah berumur 3 tahun 3 bulan.Kalau ikut tahun sekolah,dah 4 tahun.Dan akhirnya grad dari 'potty training'.Alhamdulillah..phewwww.After beberapa kali give up.Mula-mula tu dia asik terlepas.geram.Yelah,kalau dah lepas merata-rata.Risau dengan kebersihan dan memberi kesan kepada ibadah kita.Kena bersihkan betul-betul.Itu yang buat ummi dia give up tu.Hehe.

Sejak potty training dia.Karpet dan tikar semua bergulung.Kerap accident,dia dah sudah, baru cakap.Bila sedang leka on something,dia terlepas.Alasannya,"Aufa tengah baca buku tadi" .Hmmm.Yelah,kita tak ingatkan.dia pun lupa.Lagi satu,bila tengok adik pakai dryper dia pun nak jugak.memang mencabar rasanya mengajar anak potty training ni.Bila rasa give up,rasa nak hantar sekolah biar cikgu yang ajar.Boleh? Hehe.



Namun,atas nasihat dan sokongan dari ibu ibu hebat yang sudah berjaya training anak masing-masing.MasyaAllah,Thanks friends! Akhirnya,saya cuba lagi.Kali ini lebih persistent.Kerap kali tanya nak pee tak? Bila outing beranikan diri tak pakaikan drypers.Tapi dia pula risau.Asyik cakap nak ke toilet.Bagus juga kan.Hehe.setakat ini belum ada accident lagi di mall.



Apa yang saya buat sewaktu melatih dia ialah :

1 ) First of all,cari toilet train seat yang colourful di Toy r us.Bagi dia semangat nak poo situ,dia rasa selamat dan lebih selesa dia nak duduk.

2) Be persistent.selalu alert dan ingatkan dia ke toilet continously.of course,kita yang bawa dia ke toilet each time.Kalau dia minta nak pakai drypers.Pandai lah politik.Kita yang kena kuat.motivate dia semula.

3) Yang ketiga,kids reward system.Saya buat potty training chart.Bila dia berjaya ke toilet,reward dia dengan bagi 'bintang'.Saya bagitahu,kalau kakak pee,poo dalam toilet.ummi bagi star.(Lukis star di whiteboard).Lagi banyak ke toilet,lagi banyak dapat.Jadi,system reward begini,lagi menggalakkan dia.Gembira bila dapat star! Macam kita juga semasa sekolah dulu.Cikgu bagi bintang kat buku sekolah.Wah,seronoknya! hehe.



4) Dan yang paling penting puji dia.shows love,give hugs and kisses.Always.Puji dia pandai pee kat toilet.Well done,clever girl..Puji dia,dia dah besar.Ummi sayang.abi sayang.Teacher pun sayang nanti.Always praise.


Itulah,setakat ini begitu progressnya.Sekarang kena istiqomah jelah.cant turn back.Cuma malam sebelum tidur saya pakaikan dryper juga.Ada yang cadangkan gunakan waterproof sheet alas tidur dia.Saya belum cari lagi.Di baby shop biasanya ada jual.


Syukur Alhamdulillah.berjaya fasa melatih anak pertama ke tandas.Orang tua tua kata,yang pertama kita rasa susah.Selepas-selepas itu akan jadi mudah.InsyaAllah.Menjadi Seorang ibu masih perlu  belajar dan belajar.Life is a learning process.Dan,bukan senang menjadi seorang ibu.Semua ibu tahu itu :-)

9 comments:

Nadiah Sidek said...

safiyyah pula masalah besarnya tak nak duduk atas toilet bowl tu. letak toilet train seat pun tak tak nak dia. melalak-lalak. takut agaknya. pastu akak pun stop macam tu je. haha. sampai sekarang belum mula train balik :p.

satu masalah lagi, rumah ni berkarpet yang dah dilekat di lantai. kang kalau accident kang satu hal pula. tu yang asyik tangguh je nak train safiyyah. huhu..

KhaiRin - anies said...

wah benda baru..sy pon br tau hehehe

.m.u.n.i.r.a. said...

wow!aufa bijak!
aisya nur ni pun belum diapers free lagi huhuhu
mlm still in diapers

Ummi Salsabila said...

Kak Nadiah : Oh dia takut eh..Aufa mula2 nmpk toilet seat tu dia happy.sbb colourful kan.Camne ek nak ajar safiyyah ni.Akak google,tunjuk dia gambar2 budak2 lain duduk atas tu.bgtahu dia dont worry.kwn2 lain pun duduk.Dah try?

khairin : akak baru tahu sjk potty train anak.;p

mama iris said...

malam2 try 1,2 mlm tu kencingkan dia before tido and limitkan susu. insyaAllah boleh.


**psstttt.....kat dlm twitter je selalu mention2 odah, tapi jarang ke blog.....mahap yaaa...=)

Ummi Hanie said...

tahniah Odah ... n aufa...berjaya jua...

mmg susah nk mula... hanie ni pun baru lepas utk si munirah ... siang dia ok,tp malam masih terbabas2 ... jenis kuat pee ... hehe..dan dia berpotty training sekejap saje .. n then terus pee n poo kat tandas org besar tu

Ummi Salsabila said...

Kak munirah : Aufa pun mlm in dryper lagi.Sbb risau kang bocor kat tilam.Busuk.Hehe.

Mama iris : odah pun jrg update blog da.Mana yg berkongsi,info odah blog lah.Thanks bagi suggestion.Insy Odah cuba.

Hanie : Thanks.Alhamdulillah.Rupanya mencabar juga.

Teror munirah,kejap je.tgk abg kakak sbg contoh.senang dia ikut kan?

kakyong said...

tahniah buat aufa.. clap clap..

Ummi Salsabila said...

Kak yong : syukran! :)