ads

Thursday, April 29, 2010

Bila sudah hampir tiba masanya

Tarik nafas.tarik nafas lagi.sudah 38 minggu.maknanya sudah tidak lama lagi untuk berjumpa with my liltle calliph.berdebar-debar.Sudah terbayang-bayang ' si contraction ' yang akan menyerang.Haruslah bersedia.masih teringat lagi.dalam labour room.ummi sedang mengadoi-adoi menahan sakit 'si contraction'.Ya Allah, sakitnya..sakitnya..sekali sekala midwife di hospital razif datang cek pembukaan dan nasihatkan ummi. sabarnya pn raudhah, bersalin memang sakit.sabar ya.. Baru saya tahu bagaimana rasa sakitnya yang diceritakan sebelum itu.


sewaktu CTG scan.pregnancy at 38 weeks

Malam tadi kami sempat menonton rancancangan in the womb di channel national geographic.Subhannallah.Hebat sungguh ciptaan Allah sehingga lahirnya seorang insan.tengok juga proses kelahiran.Subhannallah.ummi pernah merasa perasaan itu bila melahirkan aufa dulu.selepas meneran,terasa baby menggelongsor keluar dari perut.terus diletakkan baby di atas dada kita.Subhannnallah.Oh.Harus bersedia untuk meneran juga.teringat pesanan seorang ibu saudara.kena berani masa teran.jangan tahan.jangan takut.nanti lagi lama sakit.harus kuat,bersungguh-sungguh dan berani.^_^.Baru saya tahu bagaimana sakitnya mak melahirnya saya.

kakak good girl.tak cranky.tak cry langsung masa ikut ummi jumpa gynae.friendly with nurse and doctor.

Pagi semalam ummi check up with gynae.Alhamduliilah keadaan baby dan ummi dua-dua sihat.berat ummi sudah 68kg.serius! tak pernah seberat ini.berat baby dah 3.2kg.semakin sihat kamu nampaknya.buat juga proses CTG.ummi dan kakak dengar heartbeat baby.gynae kata degupan jantung baby normal dan belum ada contraction lagi.Tapi dr mazita kata nampaknya ummi tak sempat bersalin di new demc.building sume dah siap.tapi CF tak dapat lagi.so delay lagi.expected pindah akhir june.nampaknya Abi lak yang frust.Abi nak baby rasmikan hospital baru.hehe.

Kalau ikut last exprience, bila kaki dah start bengkak.maknanya nak dekat sangat dah tu.tapi sekarang belum ada tanda apa2 lagi.Kawan-kawan semua,doakan saya dan baby dalam perut ni selamat ye.^_^

15 comments:

Ummi Eisya said...

dah tak lama dah tu..kita lak yang rasa takut dan berdebar..hihii.moga semuanya selamat..moga baby pun sihat sempurna..kakak aufa,jgn nangis tau kalau ummi kena tahan wad nanti..

dila~noor said...

seronoknye bace pengalaman US bersalinkan aufa secare normal..
teringin btl nk merase,tp nurse pnh ckp dl..kalau sy nak try brsln normal,msti make sure baby below 2.5kg..cmne plak nk thn2 pmbsrn baby ekk..
sbb sy kecik sgt,bukaan pelvis tak cukup luas utk bersalin normal..tinggi pun 1.41m jer..hihih

apepun,semoge ur lil calliph lahir dgn sihat,sempurna..

Sharini aka Ummi Khayra said...

semoga selamat semuanya... amin.... raudhah kene banyak bertenang... akak pun skrg dah rasa takut gak bila nak hadapi hari tuh, ni lagi la raudhah... semoga dilindungiNya...

ummumishkah said...

sis,
moga dipermudahkan..
jgn lupa setiap kali datang si contraction tu bacalah...

لا إله الاأنت سبحانك إنى كنت من الظالمين

moga selamat semuanye!

Momma Mia said...

Ckp mr CTG teringat pengalaman bersalin. Masa Damia jumpa hanya sekali jer b4 masuk labour room, tp masa Dzakirah byk kali jumpa sampai tak terkira... huhu memang berdebar bila bab si contraction tuh...

Selamat yer odah. betul apa yg ummu mishkah kata tuh. baca jer byk2. InsyaAllah membantu.

hati - ema said...

Aku plak yg terasa-rasa sakitnye bersalin...


Semoga semua selamat ye raudah...

azzamoro said...

semoga selamat semuanyer. :) kite doakan...

Nadiah Sidek said...

smg dipermdhkn & smg slmt semuanya..

yatie chomeyl said...

selemat meneran dgn berani US hehehe

AshAnas said...

uh,uh.... shira plg berat 69kg... odah, shira doa sume slmt... xsabar tunggu baby baru... shira dulu lgsung xbgkak kaki... taktau cmne rasa bengkak kaki tu...
zue dh pregnant tau... pun dok alah terok cm kite gak...

Ummi Salsabila said...

Ummi eisya>> thanks for pray.harap aufa well behaved nanti.

dila-noor>> comel betul dila ni ya.insy,mana tahu 2nd one nnt dpt bersalin normal pula.pray for u.tq:)

kak ninie>> fobia kan kak.thanks.berdebar sama2 ok.

Ummi Salsabila said...

Ummi eisya>> thanks for pray.harap aufa well behaved nanti.

dila-noor>> comel betul dila ni ya.insy,mana tahu 2nd one nnt dpt bersalin normal pula.pray for u.tq:)

kak ninie>> fobia kan kak.thanks.berdebar sama2 ok.

Ummi Salsabila said...

ummimishkah>>thanks for sharing my dear sis..

momma mia>> geram kan dgn si contraction tuh! dulu org citer mcm sengugut.tp lg skit dr sengugut sbnanya.tq sis

hati-ema>> sume org takut sakit bersalin kan.:p thanks ye.

Ummi Salsabila said...

azza>>thanks azza.pray for u too.;p

nadiah>>thanks kak.

yatie>> tq,chayok2! aja2 fighting! hehe

Ashanas>> odah pun rsnya berat dah around tuh gak ni.mkn je ni.hehe.suem ckp besar btol perut!

odah xkuar tanda len ms aufa selain bengkak kaki.

congrats to zue! happy for her.:)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

i lak berdebar..hahha..thats a big baby..i lahirkan miya 2.82kg pun dah rasa takut. ni kan u besar tu..waaa..

i dulu time nak branak, kaki terus nampak bentuk. hilang bengkak dia.

May Allah protect u & the baby.