ads

Friday, April 9, 2010

Persiapan dan persediaan sebelum bersalin

salam sayang semua.ummi sudah masuk 35weeks of pregnancy.nampaknya dah tak lama lagi.skang badan pun tidak larat lagi.sakit2 rasa badan ni.bila baring rasa sengal sana sini.bila berdiri lenguh pula.serba tak kena.bila camni,rasa tak sabar dah nak melahirkan..hehe.
Dalam kepala otak pun,pikir banyak benda nak buat ni.planning baik punya.busy2..hehe.
1. Lengkapkan barang2 ummi & baby -ada lagi tak beli nih.will do by this month
2. Kumpulkan barang2 dalam bilik baby.basuh semua barang2 yg baru dibeli sebelum baby pakai.- suka sangat masuk bilik baby.suka belek brg2 baby.bilik tu pun dah bau baby.wangi sangat..:)
3.Siapkan beg dan barang2 ke hospital
4.Siapkan beg aufa juga.nanti aufa tinggal umah nenek kejap.
5.Siapkan bilik or tempat untuk berpantang.tak boleh duduk bilik tingkat atas.tak boleh naik turun tangga ketika pantang.stay bilik bawah or di ruang tamu.
6.Banyakkan baca info about breastfeeding dan amalan berpantang.selalu ummi surf je.banyak info dlm internet ni.
7.amalkan petua2 yang baik untuk baby dan proses kelahiran yang belum sempat dia di amalkan.huhu.sempat lagi.insyaAllah.plus,balik kg ari tu,dapat lagi petua dari mak cik2.
minum jus delima- abang kata bagus untuk baby
minum susu kambing -elakkan baby kena kuning nanti
minum air rebusan kacang hijau-bagi senang meneran nanti.selalunya ummi amalkan minum air kelapa.petua tuk senang bersalin dan rambut anak lebat.
8.banyakkan bacaan doa2 dan al -quran.terutama surah2 yang elok di baca ketika hamil.sperti surah yusuf ( mendapat anak yang cantik rupa dan akhlak),surah luqman (anak yang cerdik),surah maryam( memudahkan ketika bersalin),surah yasin ( anak tidak mudah terpengaruh dengan kemungkaran).InsyaAllah...
jom tengok tumbesaran ummi dan anak2nya..hehe.layan aksi posing dengan aufa dalam kereta.







sayang puteri kami yang comel lotei.masa ni di sunway giza yang baru buka tu.best.shopping mall moden dan konsep terbuka.tempat baru untuk pi outing pasni.^_^

20 comments:

dila~noor said...

US,outing puas2 sebelum kene kurung 40 hari nnt..hehe

bila dah no. 2 ni rasenye takla susah sangat nak buat persiapan,sbb byk bnde dah tau kn..
harap ssemuanya dipermudahkan and selamat ummi n babynye =)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

woo dekat dah...

hope everything will be easy & smooth. jgn ingat2kan sakit tu & pikir2 yg indah aje tau.

UmiDAnisH said...

semoga selamat semuanya.. aufa nak dapat adik da kan.. best2 ada org baru.. makin ceriala nnt

Ieda Al-Habsyi said...

dah dekat tu, jaga diri, byk selawat ek, take care :)

Nurul Huda said...

salam ummi...
tahniah...semoga semuanya selamat ye....kalau nak berpantang dengan sauna contact nurul ye...baik utk confinement jugee....

precious innocent said...

oh, minum air rebusan kacang ijo pun leh mudahkan bsalin ek? akak xtau...

yg mak akak pesan, mkn bendi byk2.. sbb bendi tu kan blendir, so senang la teran.. kot ye la kot...

kalau minum air kelapa tu mayb leh lg kot.. nie rasa cam 2 3 hari je lg nak masuk wad bsalin tu.. huhu

-mama emma®-

yatie chomeyl said...

yea yea tak lama lg aufa dh leh cium adik baby dia yea yea

* QaSeh BoNda * said...

siti doakan kak odah bersalin dgn mudah & selamat~baby boy pon selamat di bawah lindungan Allah swt...amin..

aisyahumaira said...

waahh..dh tak lama tu kak odah..

anyway, jg diri elok2 pd mggu2 akhir ni..smg sglnya dipermudahkan Allah..

*kiss tuk aufa comey*

Momma Mia said...

Wah sronok tengok Aufa. Nnti biler bb dah kluar mesti nampak aufa dah lain, cam budak besao sbb dah jadi kakak. take care dear!!

Kucing Merah Jambu said...

wow perut sgt bulat! comey. and tak sabar rasanya nak tunggu salsabeela saya sebesar salsabila awak..haish..baru nak masuk 2 bulan salsabeelaku ittew :D

selamat bersalin ye, selamat menjadi kakak salsabila :)

Dayah said...

marilah kita smaa-sama bersedia US..
moga kita sma-sama dipermudahkan ketika bersalin kelak..

kakyong said...

US,
semoga dipermudahkan..
dah sarat pun maskin berseri2 US..

kakyong tingat masa nak bersalinkan aliya, p klinik pkl 5 ptg, doktor kata dah buka 3 cm.. lepas doktor buat surat utk masuk wad, sempat lagi balik rumah & singgah beli air kelapa muda.. teringin sangat2..

Ummi Salsabila said...

dila noor>> btol2.nak outing puas2.sblm kn kurung.mesti bowing kan.hehe.thanks for doa.

Mama miya>> ok,ingat yg indah2 je..indah2 je..tq.:P

ummidanish>>tq.excited juga nak tmbh ahli baru ni.smg bertmbh rezeki buat kami juga.

Ieda>> tq..byk2 selawat..ok2.

Nurul>>tq.ok2 nnt ummi jenguk servis nurul tu yer.

mama emma>> mak cik bgtau aritu.psl bendi tu pun ada gak bgtau.bendi bagus coz bg licin katanya.:)

akak dah tunggu hari je yer.all the best kak.smg slmat ibu n baby.

yatie>>yea yea..leh cium adik.adik wangi.kakak ucuk.hehe.

qaseh bonda>> tq siti.oh,siti dah de blognya.nanti k.odah terjah ok.

aisyahumaira>> tq dik..kiss auty dah smpi.:)

Momma Mia>> iye kak? mcm mia skang yer.mia dah jd kak long.

Kucing merah jambu>> xpe2..biar dia jadi baby lagi.enjoy being a mom.sy rindu aufa ms baby.hehe.thanks yer.

Dayah>>sama2lah kita ye..hehe.smg dpermudahkan juga.amin..

kak yong>> tq kak yong.wah,da bkk 3cm sempat lg kak yong cari air kelapa..bagus tu.sng lg bersalin.:)

~ ms julie ~ said...

salam US, kejap je kan u dah nak bersalin. Kalau tak saya pon akan deliver on Sept..tapi nampaknyer takde rezki saya..'baby' dah pergi bertemu ILLAHI..saya doakan US selamat bersalin..erm, US minum air kelapa erk??Kalau saya tak minum, sebab ia akan melemahkan badan kiter..tapi terpulang kepada pandangan masing2 yerk...take care dear...

~ ms julie ~ said...

salam US, kejap je kan u dah nak bersalin. Kalau tak saya pon akan deliver on Sept..tapi nampaknyer takde rezki saya..'baby' dah pergi bertemu ILLAHI..saya doakan US selamat bersalin..erm, US minum air kelapa erk??Kalau saya tak minum, sebab ia akan melemahkan badan kiter..tapi terpulang kepada pandangan masing2 yerk...take care dear...

~ ms julie ~ said...

salam US, kejap je kan u dah nak bersalin. Kalau tak saya pon akan deliver on Sept..tapi nampaknyer takde rezki saya..'baby' dah pergi bertemu ILLAHI..saya doakan US selamat bersalin..erm, US minum air kelapa erk??Kalau saya tak minum, sebab ia akan melemahkan badan kiter..tapi terpulang kepada pandangan masing2 yerk...take care dear...

nadnye said...

US, seronok jea tgk orang mengandung dan nak bersalin nie..

rasanya US lebih kurang sama due dengan adik dan adik ipar

Petua2 tu betul la, yang penting masa bersalin kene tenang dan relax..:P

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Kimizo said...

siap sedia sebelum bersalin memang penting