ads

Monday, April 12, 2010

Checklist for Hospital Bag

Today my pregnancy dah masuk 36weeks.bila dah masuk 36 weeks nih dah kena ready.sebab possible bila2 je boleh bersalin.masa aufa dulu tepat2 bersalin on due date.but this pregnancy,wallahualam.manalah tahu tetibe bersalin awal kan.huhu.berdebar2.so,kena makesure beg ke hospital sudah disediakan.so,tak delah hubby kita cemas sgt.at least kita dah buat preparation awal. checklist untuk berangkat ke hospital bg tujuan bersalin.

HOSPITAL CHECKLIST
1. Untuk Ummi:
>>> Pra-kelahiran:

Kad lawatan Hospital
I/C
H/P -make sure ada battery
Buat santai : Buku / majalah / notebook
Makanan ringan i.e buah kurma / biskut / air kotak /roti
Air selusuh, air zam-zam

>>> Pasca Kelahiran:

Kain batik (untuk pakai masa discharge.kat hosp pakai baju hosp)
Sweater
Selipar
Stokin
Toilettries i.e Tuala mandi, Berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, sabun mandi ( tak sure demc sediakan ke tak.masa bersalinkan aufa dulu hosp dah sediakan)
Baju Nursing yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusukan bayi)
Tudung sarung
Pakaian dalam i.e nursing bra / disposable panty
Maternity pad
Breast Pad
Bag Plastik
Sikat / bedak
Breast Pump + botol storage
Bengkung
Minyak panas (kaki sejuk selepas deliver)


2. Untuk Bayi:

Baby Diapers
Baju lengan Panjang + Sluar panjang +romper
( masa aufa nak pakai masa discharge je.kat hosp pakai bj hosp)
Mitten& booties
Barut
Topi
Baby Wipes
Tuala kecik
Minyak Telon
Selimut/Bedung


3. Untuk Abi:

Kamera
Kamera Bateri Charger
Pakaian i.e T-Shirt, seluar, kain pelikat, Selipar,stokin,berus gigi (in case suami teman bermalam di hospital nanti)
Makanan ringan i.e air kotak,roti (in case kesian hubby pun tak sempat makan sebab teman kita.hehe)
Buku atau majalah sebagai bahan bacaan saat istirehat.

8 comments:

fizamior said...

nnt pump tu terus jadik bff raudhah la tu.... best pump susu nih... rasa puas!!

ummumishkah said...

yup.. minggu 36 dah kena ready! Ikut pengalaman bersalinkan muhammad kat DEMC tahun 2007 dulu toilettries disediakan. Moga dipermudahkan and take care!

Ummi Eisya said...

semua dah ready tu kan..tunggu masa je la ni..moga selamat semuanya..nanti upload pic adik aufa bebanyak ye..

Momma Mia said...

huhu w/pun turn kita dah sudah, debaran Odah turut terasa laa... Take care & semoga semua urusan dipermudahkan.

Momma Mia said...

huhu w/pun turn kita dah sudah, debaran Odah turut terasa laa... Take care & semoga semua urusan dipermudahkan.

Ummi Salsabila said...

fizamior>> wah..i jd tak sabar pula rasanya..:)

ummumishkah>> tq kak..tulah,rsnya mesti dorang sediakan.

ummi eisya>> dah dekat sgt nih.cuak tol.tq for doa.

Momma mia>> jomlah teman odah berdebar2 lagi sekali.hehe.insy,tq kak..

Hazu~ said...

makanan dan air pun dah siap masuk dalam beg ke? Saya tak masukkan pun sebab takut tak elok pula nanti.

Ummi Salsabila said...

makannan dan air belum lg masukkan..hehe.air kotak n biskut ok juga if ready awal2.