ads

Tuesday, April 13, 2010

Nanny 911 -Reality show on Parenting


Nanny 911 is one of my favourite show rite now? You all tengok tak? setiap hari isnin,pukul 8.30pm.if tak ke mana- mana lah,cepat-cepat ummi bukak NTV 7.tapi rasanya baru tengok 2 episode je.ummi suka tengok sebab banyak parenting lessons kita boleh belajar.bagaimana nak kawal anak-anak dengan cara yang betul.


bila satu family mempunyai masalah, mereka akan minta bantuan nanny 911.lepas itu,the team akan bincang nanny mana yang sesuai untuk selesaikan masalah family tersebut.seorang akan dipilh antara nanny Stella, Yvonne atau Deborah.masa yang diberi ialah 7 hari.


Antara situasi masalah yang dihadapi ( yang sempat ummi tengoklah) :




  • anak2 tak hormat ibu bapa.maki hamun ibu bapa perkara biasa.bertindak kasar dan pukul ibu bapa.


  • anak-anak bertindak kasar sesama sendiri.sepak terajang,pukul memukul sudah biasa.dah jadi pembuli di dalam rumah


  • anak sudah berumur 4tahun dan 3 tahun tetapi masih dengan habit hisap pacifier.


  • ibu bapa tidak sependapat mendidik anak-anak.tidak tahu cara terbaik mahu control anak2.


  • ibu lebih suka manjakan anak-anak.turutkan saja kata mereka.dia tidak mahu bertegas kerana tidak sampai hati melihat anak menangis.


  • bapa pula panas baran.suka menjerit- jerit memarahi dan mengasari anak.ibu pula jadi stress.


  • rumah jadi kapal karam.anak-anak tiada displin.letak barang2 merata-rata sesuka hati.


  • anak-anak yang hyper active dan kasar.tak reti duduk diam.menjerit,melompat,kacau orang lain,mengamuk dan menyepahkan rumah.


Apa nasihat yang ummi kutip dari nanny ialah :



  • manjakan anak-anak boleh tetapi ada hadnya.


  • tidak salah jika biarkan anak anda menangis atau sedih demi untuk mengajar dia


  • setiap tindakan buruk akan didenda,buat baik akan di beri reward.


  • ibu perlu lebih tegas ketika menjalankan denda.kerana ibu selalu tidak sampai hati lalu menyelamatkan anak.


  • buat peraturan dalam rumah dan explain pada mereka.i.e tidak boleh pukul-memukul,tidak boleh letak barang merata-rata tempat.


  • anak-anak diberi tugasan masing-masing dalam meringankan beban ibu.contohnya tolong ibu kat dapur,basuh pinggan,sapu sampah.


  • gunakan sistem carta untuk setiap ahli.jika berbuat baik akan diberi award,jika buat tidak baik diberi tanda pangkah.


  • ibu bapa perlu tegas bukan panas baran.perlu gunakan cara toleransi dalam mendidik.bila anak buat nakal, kita tak boleh terus marah2.stop yelling! sebab anak-anak akan ikut menjerit2 pada kita pula.


Nanny juga ada letakkan beberapa peraturan:




  • To respect each other


  • Every action have consequences


  • "I want" is not to get


  • Hands are not for hitting


  • Communication is very important


  • Teamwork is a key to success



kesimpulannya,dalam masa 7 hari nanny dapat selesaikan masalah mereka.ibu bapa berjaya control mereka dan family pun bahagia.at the end,siap nangis2 sedih berpisah dengan nanny.mula-mula tak suka nanny.end up jadi rapat pula.yang paling best,at the end show mesti dorang dapat hadiah best2.kereta lah,rumah lah..anyway,thumbs up to nanny 911 ! bukan senang nak jadi ibu dan bapa kan? kena keep belajar banyak lagi about parenting nih. memang risau jerif tak dapat educate anak2 dengan baik.apa pendapat you all?

6 comments:

Nadiah Sidek said...

mcm menarik je rancangan tu

Hazu~ said...

saya pun ada tengok. memang sangat menarik. tapi selalu terlepas sebab takde kat rumah. Hari tu try cari kat youtube. ada jumpa 3 family je. ingat nak cari-cari dan download.

hati - ema said...

aku pun rancangan WAJIB tgk tu.. hehehe tapi secara AM nyer.... anak jadi nakal berpunca dari IBUBAPA...

Momma Mia said...

huhu terasa lama plak tak tengok TV dah.. Thanks odah for the info. Every Monday yer 8.30pm. InsyaAllah kene terjah nih.

ummimusa said...

salam US, semalam kali pertama tengok, air mata meleleh....best kan pgrm tu?

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> mmg menarik..byk lessons yg le kutip.

Hazu>> sy pun br dpt tgk 2episod.nnt nak terjah kat youtube jugalah.

hati-ema>> yup,u're right! kene ubah sikap parent dulu.baru leh ubah perangai anak2.


Momma mia>>odah pun br je tgk kak.ok,slmt menonton.hehe

Ummimusa>> wslm,aah,episode smlm sedih plak.beriya2 dorang sedih ms nak berpisah tu.kite pun nangis gak..hehe