ads

Tuesday, March 30, 2010

Project Art : My First ABC Activity

ummi memang pening gak nak pikir apa aktiviti nak buat dgn aufa kat rumah.kesian juga kat dia.aktiviti dgn dia selalunya reading book,main toys,main masak2,layan tgk playhouse disney,pastu skang dia suka coloring book.plus,suka mengemas rumah.hehe.nak juga pikir aktiviti lain yg boleh develop mind dia.
thanks to azza.bg idea aktivities nak wat dgn toddler.rupanya byk sources kita leh cari dlm internet ni.dah sediakan mcm2.slh satunya website nih.sgt bagus.ada list of activities leh refer kat situ.
hah, ini coloring book aufa.tengoklah hasil kerja tgn aufa.hehe.priceless masterpiece!
memang main color je.color acara bebas.tak dlm line.hehe.takpelah,belum sampai milestone lagi.

So,this time nak wat activity belajar ABC.sebelum ini saya dan ummi suka nyanyi lagu ABC je.bahan2nya,ABC nih boleh print out dr link tadi.pastu,gunting,gam,poster or manila kad dan color crayon.Here we go! Alphabets project!


bila buat activity camni,parents kenalah wat sama2.kenalah rajin ye.tolong color kan juga.sebab aufa still color secara bebas kan.hehe


mulut muncung tuh.sebab saya tengah nyanyi ABC song sambil color. la la la la...
sempat rekod video aufa nyanyi.paling excited bila part 00:24.siap weeeee!!!! part funny masa 00:52 to 00:55.hehe

video


wah,naik atas meja lak.kusyuknya..




dah hampir siap.ummi pun seronok juga bila jadi ala-ala cikgu tadika ni.buat aktiviti budak2.haha.






pastu,kita kenalah tolong guntingkan.masa nih aufa pun nak gunting gak.dia pun nak wat jugak.tapi tak bolehla bagi.mengamuk kejap lah dia.






pastu tampal2 kat poster.masa tampal ni.kita boleh bg dia pegang gam.suh dia letak gam kat huruf yg dah tampal.pastu,kita tampalkan kat poster.masa ni aufa suka gak.dapat new word.ummi cakap gam,dia cakap dam.hehe.pastu tgn dia melekat penuh dgn gam.then,wat muka pelik.haha.

yeay! dah siap.dah tampal dalam playroom..^_^
Done the art activity! masa ni aufa dah start cranky.dah penat.aufa nak sleep lah ummi..
ok, good night..:)
ok,will update more activities later.:)

8 comments:

nieda said...

pandai dah colour anak dara sorang ni..cayalah aufa, belajar rajin2 sayang...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah...dah pandai mewarna anak dara ni...baguh2...harus ditanam minat dengan buku2 kan...iklan mickey satu untuk salsabila yang tomei

diLa said...

bijak nyer!!!! aufa comel!!

Lovely Mommy... said...

wa... sangat2 bagus idea nih!!! i can have dis with Diya too!!! hehehhhe.. tq lah beb.. mmg jadik fulltime mom nih kena creative lah kan.

Nadiah Sidek said...

happynya aufa..sambil color sambil nyanyi ek :D

Ummi Salsabila said...

nieda>> bolela sikit2 aunty.color secara bebas.hehe.tq..:)

mama aqish>> btol2.dari awal elok ajar.sbb dorang time ni sng absorb pe kita ajar.tq aunty

dila>> tq aunty..:P

Lovely mommy>>btol2..kn creative.lgpun i tak mampulah nak anta dia pi sek swasta toddler cam gymboree n etc tu..so,ajar kat umah je.hehe

Nadiah>> bab nyanyi mmg sukulah dia kak.:P

Hazu~ said...

dua blog kat bawah ni pun banyak aktiviti untuk kanak-kanak.. boleh la try

http://anakkusayang.com/blog/
http://otakhijauhomeschool.blogspot.com/

Ummi Salsabila said...

hazu>> thanks for sharing..nnt sy terjah :p