ads

Saturday, March 6, 2010

aufa 17months

Alhamdulillah..puteri kesayangan ummi abi dah setahun 5bulan.sekejap je masa berlalu.sekejap rasanya aufa dah besar.stretch mark kat perut ummi pun belum hilang bila preggy kan aufa.jadi huduh sungguh peyot ummi.tapi ummi tak kesah.sebab ummi dikurniakan puteri yang comel dan bijak which is our precious Salsabila Aufa.^_^
hari semakin hari aufa banyak catch up new words.bila sebut new words.kami pun excited.oo.dah pandai cakap perkataan baru ye.sungguh comel bila dia berkata2 dalam pelat2 dia.aufa new words-haush,lapa,atok,nenek,aton(cartoon),pen,yis(tulis),asyak(masak),ani(barney),asyeh (terima kasih),shot(kasut).ship(sleep),oto (kotor),amin (vitamin) .pe lagi yer? mostly kami dah paham apa dia nak,apa dia rasa.she can describe what she sees,feels, and thinks in her words.


gigi geraham aufa dah tumbuh.makin dah gigi dia.sekarang mulut pun manyak busyukla.hehe.kena berus gigi dia.sumtimes suka mengigit bahu ummi bila dukung dia.
lately,aufa susah sikit nak makan.minum susu je.bila tak nak makan.aufa buat,uwek!!...bila dia suka food tuh,she will says emmm.dap...
aufa is our good imtator in the house.tiru je apa kita buat.tiru apa je kita cakap.ummi abi berborak2.tibe2 dia sebut word yang dia dapat.gelak2 kami dibuatnya.
lately,aufa kurang tidur juga.tido sekejap2 je.malam pula selalu tidur lambat.if tak dapat bergayut dia takkan tidur.pusing sana sini.nampaknya nanti adik lahir kena share nenen dgn kakak juga lah.kakak mantain budak nenen lah.
latest favourite activities are main masak2,main cak-cak dan colouring.

oh ya,aufa dah pandai dancing dengan bergoyang dan hentak2 kakinya tau.ewah-ewah!!! ^_^



pandai melawa.ummi mekap,dia pun nak mekap.amik heel ummi,pakai pusing satu rumah.bawak beg kecil ala2 cam kita bawa handbag.amik tudung ummi dan pakai.sambil puji diri sendiri, tikkk...(cantik).haha.



manja still mantain.dia ada sensor.bila ummi tinggalkan dia sedar je.tak boleh tinggal.ikut je mana kita pegi.nak pergi toilet pun dia ikut.ummi buat homechores pun punyalah dia jeles.but,if buat kerja yang dia boleh join sekali like menyapu or lipat baju dia suka.sebab dia yang kaco kite! huhu.tak pelah,rajin juga anak ummi nak tolong ummi ye.good girl!



apa lagi ye,tu jelah ummi ingat.happy 17months laling..muahs!!! ok,aufa dah bangun.bye..have a great weekend!!!

10 comments:

Momma Mia said...

hihi rajin nya Aufa menyapu tolong ummi. Good gal laa! Hihi baju aufa atas kete sama la dgn Damia. Byk juga perkataan Aufa. Sronok kan US. Tunggu masa 18 bulan pasti ada lagi aksi yg best macam Damia.

nieda said...

dah besar aufa...mesti teruja setiap words yg keluar kt mulut mungil aufa ni..

Nadiah Sidek said...

amboi2 aufa..kecik2 dah pandai mekap2 ek..hihi

ibu_arifa said...

dia dah potong rambut ker..nampak pendek jer kat atas kereta tu..

syokkan layan anak ni..kan aufa ni tak jauh usianyer dgn Dalila..so bila US cerita..me terbayang gelagat Dalila lah jgk..

part yg paling best..dia kadang2 sebut perkataan yg tiru kita sebut..kelmarin..Dalila tiru nenek dia sebut..'aduhh"..sbb nenek dia mengeluh tak larat nk turun kereta..hihihi

AshAnas said...

happy 17th month aufa... nnti jaga adik ya! odah, ms odah prgnnt pulak, aufa dh pandai wat ape?

NURUL IZZA said...

yeay~~! aufa rajin kemas umah.bgs..good job!!!

pandai lak make up2..tpkan akak.budak mmg kt je role model dia.ada kwn tu mak ayah da br dtg ke sini, mak nya suka sgt pakai lipstik.sudahnya.. anak kwn ni bila dtg umah iza..mesti bunyi..mummy stick stick..nak lipstick la tu..

ummuabdullahsyaakir said...

Rajinnya Aufa nak tolng2..praktis nak jadi kakak..boleh tolng ummi jga adik ye syg ^_^

Ummi Salsabila said...

Momma mia>>em,rajin dia la tu..hehe.skang byk sebut new words.seronok dgr.:)

nieda>>mmg teruja! hehe

nadiah>> tula,girls will always girls.tu tiru ummi dia mekapla tu.haha

Ummi Salsabila said...

ibu arifa>> aah,baru cut hair.nenek yg cut.:)

excited kan kak..1st experience kat kite lak tu.excited n seronok jdnya.

Ashans>. xphm ques shira tu.hehe.anyway,tq aunty..:)

Ummi Salsabila said...

Izza>> haha.aufa xpndai lg sebut cmtu.habisla if dia da pndai cmtu.malu gak ek.mmg dia tiru akak tu.akak mekap dia tgk je.pastu,dia pun nak gak.hehe.bdk2 mmg pndi meniru kan.

UAS>> ok,aunty..hope aufa pndai jg adik nnt.;p