ads

Thursday, March 11, 2010

Pregnancy Check up & Adik Aufa

Salam sayang semua. today i am at 31 weeks and 3 days.only 60 days to go.dup dap dup dap.so excited but nervous.masuk 30 weeks ke atas ini memang mencabar.perut membesar bak juara.berjalan cepat mengah.kaki cepat lenguh.pinggang mula sakit.naik tangga pun sudah semput.duduk kena badan ke belakang.tak selesa duduk tegak lagi.bila berjalan jangan cakaplah.macam penguin.terasa semua mata tengok kita dan pastu tengok ke perut.hehe.sampai ummi cakap kat abi,kenapa semua orang tengok perut ummi je..yelah,skang perut dah terlebih interprem.hehe.
pregnancy bump at 30 weeks



semalam merupakan hari checkup baby dan saya as been appointed by demc.baby dah nak masuk 8bulan.sekejap je kan? seronok bila tiba hari buat check up.sebab dapat menjenguk baby dan mengetahui perkembangannya.pukul 9.am saya sudah sampai.nampaknya i'm the 1st patient.tapi hanya saya berdua dengan aufa.abi tidak dapat menemani kali ini.berlakulah drama di pagi hari bila aufa melalak time ummi ke toilet untuk urine test.nurse pandai pujuk dia.tak lama tangisannya.sebelum masuk jumpa gynae.ummi sempat pesan kat aufa, jangan menangis.ummi nak jumpa doc,nak cek adik.bila masuk bilik and buat scan.nasib baik dia ok.duduk diam di atas sofa.asal dia nampak ummi dekat dengan dia.ummi cakap kat dr mazita,memang camtulah anak jaga sendiri.tak boleh kena tinggal.berkepit saja.dr kata,tak pelah kalau budak jenis tak takut orang susah juga kita nak handle.

Berat ummi naik 3kg.so,dah 63kg bulan ini.hb test dan urine test pun normal.bila scan happy dapat tengok adik.hati girang gumbira.Alhamdulillah,kepala baby dah pusing bawah.dah tak breech.baby sudah membesar.berat dah 1.8kg.wah,cepatnya baby membesar.last check up 1kg je.patutlah terasa perut ummi pun membesar dengan pesat.hehe.kali ini dr mazita scan baby guna machine lain.tak tahula pe kebendenya.tapi ada dua jenis scan.ultrasound and 3d sekali.so,dapatlah teropong baby dengan jelas.hehe.muka baby tak nampak sangat sebab terlindung sedikit dengan uri.tengok heart beat,anggota badan semua.terharunya...dan bila part tut tut..kaki baby tak rapat kali ini.so,confirmlah adik aufa.....
*



*



*



*



*
it's a BOY..

nampak 'bird' dia lah.shame2la baby ni.haha
orang paling riang gumbira adalah abi lah.dapat geng.nanti ada lah geng abi pergi surau yer.insyaAllah..^_^ .doakan saya dan baby sihat dan selamat yer semua..
aufa suka juga.boleh main masak-masak dengan adik nanti.eh,ummi boboy boleh ke main masak2.hehe.



aufa nak jadi baby balik la...
anak ummi ni makin manja juga.kadang2 datang mood manja dia.mahu berdukung saja.makin mengah + semput ummi dibuatnya.tapi kesian juga.agaknya dia tahu tak lama lagi ada orang baru.kena bahagi kasih sayang dan perhatian kami untuknya.mahu manja sepuas-puasnya sekarang.ala syg busyuk2...kakak sayang, ummi & abi tetap akan sayang aufa.so much!! muah!

26 comments:

Momma Mia said...

wah dah jadi BOY kali nih. Alhamdulillah, gumbira abi!!! Congrat to both of u!!

yatie chomeyl said...

wah bestla u nanti US, dpt sepasang anak dah..bestnyaaa

ezan said...

wah bestnya.. sepasang nanti... best!

ummumishkah said...

wah sepasang yer... mestilah abi suker.. tapi boy ker girl ker sama jer kan?

fizamior said...

raudhah, fiza pun check up dgn dr. mazitah dulu... best kan dia? baik jekkk.... erm, bestnya dah dpt sepasang... semoga semuanya selamat...
:D

MeL MikaiL said...

wah dpt sepasang lah nnti, beshnya! kakak aufa mesti sayang adik nanti kan, dah ada geng main sama2..

Ummi Salsabila said...

Momma Mia>> alhamdulillah.aah,mule2 nampak mcm girl.dah akhir2 ni scan baru nmpk bird dia.hehe.tp yg penting dia sihat kan kak..

yatie chomeyl>> hehe.insyaAllah..if xdpt boboi kenalah usaha smpi dpt gak.:p

Ummi Salsabila said...

ezan>> insyaAllah..doakan baby sihat n kami slamt nnt yer.:)

ummumishkah>> aah,boboi plak.alhamdulillah,abi lah pling hepi.dr dulu nak boboi sgt.

aah,tapi cabaran nak mebesarkan sama je kan kak..

Ummi Salsabila said...

fizamior>> o.sama ek? dia baik sgt kan..insy.spsng.tq for ur pray.

xlame lg mia plak nak dpt asik kan? hehe

mel>>huhu.sama geng dgn mika lah nmpknye.hope bby comel bam2 mcm mika juga.hehe

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Alhamdulillah dapat sepasang...harap semuanya berjalan dengan baik dan lancar...

*me terus rasa nak peknen bila tengok betapa happynya peknen mommy ni nak dapat baby baru*..huhuhu

mira said...

wahh .
baby boy ea .
congrats congrats :)

Nadiah Sidek said...

wah..seronok la nnt dpt sepasang ;)

Ummi Eisya said...

bestnye dapat sepasang..mesti tak sabarkan..comel la aufa jadi baby macam tu..hihii

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

moga2 baik2 semua sampai selamat bersalin..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

wow besarnye perut 30weeks..kalo i tu dah pengsan tak larat nak bwk dah..

all the best!!

Intan said...

Congrates once again US...baby boy tuuu!

Syiok lah abi aufa ye :D

Sharini aka Ummi Khayra said...

boy?? wahhhh congratz ye raudhah... best2... dah dapat sepasang... :)

MAMASYAZA said...

wah sronoknye..nanti aufa dpt baby boy...ada teman lepas ni nak bermain, abi pun ada kwn nak ke surau...jaga diri baik2 ok...semoga selamat semuanya...amin

PadNani~~{@ said...

mabrook dear:)

bestnye dah nak dapat sepasang! adik boleh jaga kakak n ummi bila besar nantikan:)

US take care tau.. x lama je lg tu..nani doakan semuanye berjalan dgn baik insyaAllah

[-suziey-] said...

waaa bestnye dpt boy plak..dptla sepasang..congrates US

Ummi Salsabila said...

Haiza>> alhamdulillah.tp yg penting bby sihat n slmt nnt.tq..

**boleh la damia dpt adik xlame lg yer.insy*

mira>> aah,boy.insy,jgn tibe2 dia bila dah kuar dia tuka len sudah.hehe

mira tahulah pakcik tu.nak boboy sgt kan..lega..:)

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> insy..kak :)

ummi eisya>> aah,tak sabar rsnye.excited..tp takut bile pk proses deliver nnt.doakan ek.:)

yanadzul>> thanks for doa.amin..

Ummi Salsabila said...

mama miya>> besar ek? da xlrt gak ni.hehe.tq..

Intan>> tq kak.aah,abi aufa sgt hepila.tp yg penting bby sihat kan.

kak ninie>> insy..tq kak.alhamdulillah.if xdpt boboy.selagi tulah kena usaha dptkan gak.xdpt la 'production' nak rest jap.haha

Ummi Salsabila said...

Mamasyaza>> insy..thanks for doa.:) amin..

Nani>> tq dear..xlme lg kan.rs cpt je mase berlalu.berdebar2 gak ni..:) thanks for doa..:)

suziey>> insy..hope bby comel mcm aqeel juga.:)

Farah said...

tahniah US..dah dapat sepasang dah! kejap je kan..tak lama lagi dah nak bersalin.

NURUL IZZA said...

bestnyeeee aufa dpt adik laki..xpe nnt adik kepada adik laki girl pulak.ngeh2..

iza ms 8 bulan tu baby dh 2 kg smtg.wakakak..berat pon dh 60 kg ms tu fuh..rindula pulak..

xpela.. tggu rezeki nnt.=))