ads

Wednesday, March 24, 2010

Aufa's First Moments and Milestones

Lately, ummi tengok balik diary aufa.happy bila tengok balik. its such a wonderful memories for me. Alhamdulillah,rasa happy dan bersyukur dapat melihat sendiri all her first moments,milestones and developments.

Bila tengok balik.kelakar pun ada.semua tarikh2 keramat nak rekod.agak excitedla jadi mak orang kan.hehe.so,ummi rekod the date when the precious moment happened tapi tak delah semua sempat rakam gambar.

about baby milestone, saya bukan seorang yang obses dengannya.memang penting anak kita reach setiap milestone or development.tapi masa bila dorang reach tu tak sama.its because each baby is unique. and all babies develop at diff rates.ada yang skip.tak crawl,terus jalan.ada yang cepat dan ada yang lambat.so,don't panic if baby anda lambat.or ter'advanced'.maafkan saja bila orang lain cakap baby kita lambat,and compare with baby lain yang cepat.sebab bukan semua orang faham yang each baby is unique.^_^


Sebahagian tarikh keramat dari diari aufa.hahaha.:)
TARIKH TANGGAL PUSAT : 11/10/2008 (PADA HARI KE-7)
TARIKH CUKUR JAMBUL : 11/10/2008 (PADA HARI KE-7)
TARIKH KENDURI AQIQAH: 11/10/2008 (PADA HARI KE-7)
TARIKH BERKHATAN: 18/3/2009 (DR FADZILLAH, DEMC)
SUSU PERTAMA: ANMUM
SUSU BADAN KELUAR : 9/10/2008
BAJU PERTAMA : DUCK ANAKKU (YELLOW)
TARIKH PERTAMA SENYUM: 3/11/2008
TARIKH PERTAMA MENGAGAH: 14/12/2008
TARIKH PERTAMA KETAWA: 24/12/2008 sewaktu mak cik bermain dgnnya,tibe2 die ketawa terkekeh2.
TARIKH PERTAMA JATUH: 8/2/2008 jatuh dari sofa.salah ummi..letak baby tepi sgt.sori syg..
TARIKH PERTAMA MENGIRING: 13/2/2008 @ 4months
TARIKH PERTAMA MENIARAP: 18/3/2009 @ 5 months
TARIKH PERTAMA MERANGKAK: 3/7/2009( @ 8months)
MAKANAN PEJAL PERTAMA : PURI CARROT (1/4/2009)
BUKU PERTAMA : Babies & Barney - Hooray for Mommy!! ( ummi start read for her at 4months)
TARIKH PERTAMA DUDUK : 6/6/2009 ( @ 8months)
GIGI PERTAMA : 22/4/2008 ( Gigi bawah)
LATIHAN KE TANDAS : not yet
TARIKH PERTAMA MELAMBAI : 21/6/2009 ( @ 8months)
KASUT PERTAMA: Kasut comel warna putih reben ropol2.
TARIK PERTAMA TEPUK TANGAN : 3/5/2009 ( hari sebelum besok nyer aufa 7months)
PERKATAAN PERTAMA : ummi,nak
LANGKAH PERTAMA : 4/12/2009 (1 thn 2bulan) kenduri kahwin siti shazleen,melaka.
BERJALAN JATUH BANGUN : 6/1/2010.rumah sek 7,shah alam.
KALI PERTAMA KELUAR : Jalan Raya Aidilfitri @ NILAI (26/10/2008)
KALI PERTAMA JALAN-JALAN : The Curve.Beli stroller untuk aufa.
VACATION PERTAMA : GENTING HIGHLAND (4/1/2009- 6/1/2009)

cutenye kaki saya..

day 1.masa baru lahir ramai cakap muka saya ikut abi..

saya dah pandai ketawa bila ummi agah2 saya

first time ummi abi bawak jalan2.

nanti aufa naik kambing ni lah.^_^

first besday party saya pegi.kat sarakids.besday kakak puteri sarah.


gigi saya dah tumbuh.suke gelak2 tunjuk gigi

saya tengah belajar crawling masa ni..
dulu saya bam bam kan?


saya happy tgk brainy baby.siap clap hands..


sekarang saya dah besar.dah jalan laju.and saya akan jadi kakak long tak lama lagi.^_^

p/s: dah lama tak cuci gambar2 aufa.simpan dalam lappy je.bila pilih2 gambar2 dia.seronok tgk balik.rasa rindu sangat kat dia masa baby dulu..^_^
p/s: tahniah buat sepupu saya, kak dya & abg chad slmt melahirkan baby girl.tahniah juga buat kawan baik ummi,rodie slmt melahirkan bayi lelaki.seronoknys tgk baby2 comel.maybe sbb itu saya rindukan aufa semasa baby.:)

14 comments:

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah beshnya boleh ingat n tulis semua moment2 indah dalam hidup aufa tu...me?..err tak penah rekod pun..ingat gitu2 jek...sure tak sabar dah ye aufa tunggu adik keluar ye :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

mmg rasa cepat sgt masa berlalu especially kalo u enjoy it kan?

Nadiah Sidek said...

nak dpt baby baru, terkenang aufa masa kecik2 ye :)

Izan Ishak said...

kalau boleh nak anak kita jadi baby je. rindu saat2 diorg masa kecik2 kan US...

zaza@mamaHanin said...

alahai... gerammzzzz jer tgk aufa tecik2 nih... aufa sebaya hanin.. mmg rindu laaa zaman mola2 bergelar mommy nih kan.. bahagia Allah sj yg tahu.. now US dah nk ader baby baru kan.. lagi best... jaga diri yer.. take enough rest.. :)

Ummi Eisya said...

haah dulu aufa bam bam..tak pe,lepas ni dapat baby baru..mesti lagi best..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehe..ur aufa dah tak bambam sbb makin ligat..:-)

sonok eh..bagusnye semua catit..sy ade gak catit...tapi ilang buku tu sekali ngan pengalaman bersalin..harus cari balik nih..eeehe
awal2 je catit..agagaga

PadNani~~{@ said...

sweets!:)

aufa dah ready nak jadi kak long ye? bagusla dia:)

alhamdulillah ur mom is getting better..syukur

NURUL IZZA said...

comeynye kaki die..

ish bila adik aufa nk tubik nih..

Ummi Salsabila said...

Haiza>> semangt je rekod sume tu kan.haha.nanti aufa dah phm boleh tunjuk kt dia.hope dia hargainya.:)

aah,xsaba plus cuaklah haiza..:)

Mama Miya>> yup,cptnya ms berlalu.rindu sgt2..:)

Nadiah>> tak sabar nak dpt adik,teringat aufa ms bby lak.:)

Ummi Salsabila said...

Izan>> dulu pnh ckp cmtu dgn mak.nak adik yg kecik tu,jd baby je.best main2.cute n wangi je.tp bila dia dah besar dah tak best.hehe

zaza>> tulah,bahagia..sbb tulah agak excited.nanti adik aufa rajin rekod ke tak ni.hehe.tq yer..

ummieisya>> best mmg best.tapi hopefully terlyn la dorang nnt.dah 2 org kn jaga lak.hehe

Ummi Salsabila said...

rose>> seronok gak if catit ni kan.seronok bila tgk balik.le simpan as memories terindah gitu.hehe

Padnani>> tq dear.insy,dia ready kot.kn ready2kan jugak even manja sgt2 nih.:) tq for ur pray..

Izza>> iza,tubik tu apa? bhse pe tu ek? hehe

Momma Mia said...

wah rasa cepat jer kan perkembangan Aufa nih. Cayo lah kat ummi Aufa sbb berjaya mancatit every moment Aufa tuh... info yg berharga tuh! well done sis!!

Farah said...

rajinnye ummi aufa buat senarai ni..mama afif dah tak ingat dah tarikh2 penting ni hahaha