ads

Monday, March 29, 2010

Argh..sembelit..

Beberapa hari lepas ummi mengalami masalah sembelit.masa preggy aufa dulu pun pernah kena sekali.Ya Allah,tahu jelah sakit sembelit macam mana.susahnya rasa macam nak meneran baby.huhu.berhari2 ummi usaha makan buah byk2.selagi tak 'melabur',selagi tulah perut kita sakit je kan.and alhamdulillah,skang dah ok.hehe.my fren ada suggest beli ubat di pharmacy,namanya dulcolax.sesuai untuk preggy mom.bila makan terus kita cirit berit.tapi ummi tak sempat tryla.dah berjaya 'melabur' sblm beli.hehe.so,iktibarnya kena makan buah2an and jus buah banyak2 ye ummi...^_^
ummi nak share info psl sembelit ni ketika kita mengandung :
Sukar membuang air besar sering dialami oleh ibu yang hamil. Perubahan hormon dan juga perubahan pola hidup merupakan faktor terjadinya sembelit. Pada peringkat awal, sembelit hanya membuatkan rasa tidak selesa ketika membuang air besar dan kemungkinan sakit perut atau kembung. Namun, jika ia berpanjangan dan tidak diatasi, ia mampu mengganggu metabolism badan dan mengganggu system-sistem lain dalam badan.


Jenis dan Punca

Peningkatan hormon tertentu ketika hamil

Akibatnya:-

1.Sistem saraf pembuangan akan menjadi lemah
2.Kelemahan pada otot-otot saluran pencernaan


- Makanan akan menjadi lebih lama di dalam perut sehingga ibu hamil sukar membuang air besar

- Peningkatan pengambilan zat besi yang sangat diperlukan oleh ibu hamil biasanya merupakan makanan pelengkap (supplement)

- Berat badan ibu dan janin tidak seimbang. Hal ini menyebabkan perut dan rahim terhimpit dan menyukarkan pergerakan zat-zat makanan dalam badan

- Gerakan fizikal terbatas. Kemungkinan disebabkan kurangnya aktiviti gerakan semasa hamil

Apa yang perlu anda ketahui?

Jika anda tahu, sembelit mampu menyebabkan buasir. Ketika anda hamil, sembelit akan menyusahkan anda. Jika anda membiarkan sembelit berterusan tanpa apa-apa tindakan, ibu hamil lebih mudah mendapat buasir. Sebagai contoh, anda kurang membuang air besar melebihi 3 hari, najis kering, dan sukar dikeluarkan bahkan kadangkala perlu meneran dengan kuat untuk membuang air besar. Hal ini akan menyebabkan otot-otot pada pembuluh darah di dalam lubang dubur akan melemah. Oleh sebab itu, ibu hamil mudah mendapat buasir.

Cara mengatasi

1.Amalkan pengambilan nutrien yang seimbang dan jumlah yang mencukupi dalam pemakanan harian.
2.Amalkan pengambilan makanan berserat dan secair setiap hari.
3.Biasakan meminum air kosong satu gelas selepas bangun pagi atau 1½ hingga 2 liter sehari semalam
4.Amalkan senaman atau gerakan fizikal setiap hari
Sekiranya sembelit menyerang…

1.Banyakkan mengambil makanan berserat.
◦Sayur-sayuran dan buah-buahan segar atau kering, contoh bijirin, kekacang atau betik
2.Banyakkan minum air atau jus buah-buahan
◦Air dan jus buah-buahan sangat penting bagi pergerakan sisa buangan dalam salurannya.
3.Dapatkan nasihat doktor

◦Jika sembelit masih tidak berkurang, dapatkan nasihat doktor, kemungkinan anda perlukan supplement.
Maka, berusahalah untuk mengelakkan daripada terkena sembelit ketika hamil. Amalkan cara pemakanan yang sihat beserta pengambilan makanan pelengkap yang dibekalkan oleh doktor. Pemakanan yang seimbang ini juga amat penting bagi perkembangan bayi dalam rahim sekaligus mengelakkan penyakit kepada ibu hamil itu sendiri.Wallahualam.


Virgin Coconut Oil adalah berkesan bagi mengatasi sembelit ibu hamil.

Testimoni dari customer bila mengamalkan Vco oil :

saya dah cuba vco ni.ianya sangat bagus.dulu saya ada sembelit tapi sekarang dah ok sejak saya amal kan vco.kulit pun jadi licin.gatal-gatal seperti alergic pun dah kurang.Alhamdulilh.tapi banyakkan minum air kosong sebab ia panaskan badan.

Kenapa ia berfungsi untuk merawat sembelit, kulit gatal dan melicinkan kulit? Jom kita kaji khasiatnya.
 


KEBAIKAN VCO

  • Menghilangkan parut jerawat dan strechmark bagi wanita yang hamil.
  • Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawat, berminyak, dan kering.
  • Membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan angka metabolik.
  • Melembutkan kulit muka dan memberi perlindungan dari sinaran matahari.
  • Meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental.
  • Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin
    Halagel Virgin Coconut oil 60 biji RM30 sahaja dan 120 biji RM45
  •  
  • Order melalui email di raudhah69@gmail.com atau PM kami di facebook SIHATCANTIKBERKAT
 Baca amalan pemakanan sunnah bagi ibu hamil di sini MAKANAN SUNNAH IBU HAMIL

9 comments:

UmiDAnisH said...

huhuh, rasa fobia tu masih ada la kan..

MAMASYAZA said...

akak pun penah kena camni, sampai nangis2 la gak...akak minum peel fresh n tropicana twister hari2...lelama trus ok + mkn byk buah2an + sup sayor...insyaallah ok

Momma Mia said...

huhu memang tak best kene sembelit nih... ubat doktor & farmasi memang tak jalan utk momma. yg jalan minum air susu pagi & mlm inysaAllah ok jer perjalanan pelaburan. ahaks....

Sitisifir10 said...

semoga dimudahkan Allah dlm menghadapi cabaran mengandung :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

tetibe dpt rasa betapa siksa & bencinye sembelit time pregnant...makan memacam & minum byk air/jus, still didnt get better. so i anggap la ni sajeje Allah bg chance nak practise teran..hahahha..

yatie chomeyl said...

dah okx sembelitnya US? hope all went well for you and your baby

MeL MikaiL said...

US try makan sunsweet pitted prunes tu. works on me! ;)

Ummi Salsabila said...

umidanish>>mmg fobia..huhu

mamasyaza>> mg mcm teran bby dah kak.le meleleh air mata dibuatnya.minum jus buah bgus kan.

momma mia>>oh,akak susu je jln eh.sama dgn hubby kita.bila mnum susu je trus skit peut nak melabur.hehe

Ummi Salsabila said...

siti sifir>>tq kak..

mama miya>>hahaha.ipunrs cmtula.bg kita training meneran dulu b4 ke labor room.huih,kecut perut nih..:P

yatie>>alhamdulillah,da ok dah..tq

mel>> tq,mel.da try da gak.but xjln gak la prut ni.hehe