ads

Sunday, February 28, 2010

Project Art : First Finger Painting for Aufa

Yeayyy!!! its aufa's art time! 

finger painting is a wonderful activity for infants and toddlers. It is a great activity to help teach them their colors and hand eye coordination.ummi pernah baca finger painting juga sesuai for toddlers at 16months.ada juga lihat aktiviti ini di blog farah dan munirah.It is looks great and fun.seronoknya if can join them.so, this is time for aufa.wat aktiviti kat umah dengan ummi jelah jawabnya. ummi beli painting paper yang agak tebal and buncho color.tak tahu mana nak cari non toxic color like munirah used.maybe kena cari food colouring or buat sendiri kot.ummi ada jumpa resepinyer kat sini. but nasib baik aufa know how to use it.tak pulak pi rasa color tu.hehe.
at first, ummi ajar dan tunjuk kat aufa dulu.celup jari kat color.then,spread at the paper.then,ummi pegang jari dia sambil bagi arahan.then,she started doing by herself.

she started enjoy it.celup color.then,spread it.tapi agak tak sopan anak ummi ni duduk camtu.hehe.ummi dah betulkan.tapi dia fokus & mantain.selesa duduk camtu agaknya.

started to express her own creativity? aufa pandai pilih color yang dia nak.at first,aufa color kat satu tempat je.then, ummi suruh color kat tempat yang kosong pula.


ops,the surface should be covered with newpaper or plastic tablecloth.(umminyer sangat rajin nak mengemop lantai).hehe.the paper looks so colourful, right?.she loved to mix many colors.



she looks enjoy to get messy.bukan paper je colorful,kaki pun ikut sama.fokus betul.tak nak pandang camera.she really loved it!


pembersih gak my liltle painting artist ni.tak sapu kat muka or baju pulak.hehe.



geram tengok tangan dia.comel dan comot! ^_^.makesure supervise dia jangan masuk mulut or sapu mata pula.pas dah siap doing the art.bolehlah basuh and mandi.



taadaaa..presenting aufa's first finger painting.siap ada cop mohor lagi.^_^



satu lagi hasil seni aufa.so artistic..we so proud of you,dear..^_^ boleh framekan.hang up.simpan wat kenangan.^_^

lepas mandikan aufa.nampaknya dia belum puas lagi.ambil buncho color bawa ke ummi.nak yis..nak yis..nak yis..maybe dia cakap nak tulis,or nak lukis..tak tahulah.hehe.dia suka nampaknya.nak color lagi.ummi jawab next time kita main color2 lagi.haha.(ummi malas nak bersihkan semula).maybe pasni boleh try buat rainbow,use stamps or object or paint at outside.sure best kan!
ok,mommies boleh klik sini and sini for article and tips on finger painting.

18 comments:

NURUL IZZA said...

kawaii aufa..

pandai aufa lukis dan match warna..berseni gituh, siap ada cap mohor lagi.ekekek

Nadiah Sidek said...

wah..aufa pun jd artist gak ek! tapi aufa advance lg la..guna water color..safiyyah lukis pakai crayon je ;)

nieda said...

comel betuk aufa, geram tgk tangan yang penuh colouring tu. sopannya anak dara ni duduk, anak nieda si Humaira pun sama. Kalau duduk kt stroller dia,kaki mesti terangkat mcm bos. Org lalu lalang mesti tgk,

Mrs. Adz said...

cantik la..pandai aufa wat..nanti nak wat ngan eisya lah..mesti sronok kan..

Momma Mia said...

huhu Sronok sgt tengok Aufa main color2... pandai Aufa main water color warna yer.

Paling chomel bila tgk tangan tuh penuh dgn color.

Thanks for the article & tips. Best2!!

UmiDAnisH said...

bestnyer aufa melukis, cantik sungguh.. umi nampak kesenian/kebijakkan aufa.. tQ bagi umidanish tip.. nnt kalau danish da cukup umur leh umi praktikkan sebab now bila umidanish kata no.. itu la yg dia yes...huhuhu anak bujang bertuah ku

shu said...

wahh..seronok tengok Aufa Disana painting.. Lepas ni Aufa Disini nak try jugak laa.

Ummi Salsabila said...

Izza>> kawaii aunty..aah,bestla men color2.cop mohor tu ummi copkan.aufa ne reti wat sndr.hehe

Nadiah>> pasni le safiyyah try lak.best tau guna color air.pki jari pun bole..hehe.

Nieda>> tulah,agak sopan kan.dorang mmg suke gitu agaknye.kite lak malu.:)

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz>> best2.nanti eisya try lak ok..

Momma Mia>>geram tgk tgn dia kak.huhu.ur are welcome.kena buat aktiviti mcm2 tuk dia skang.if tak,kejenye mengemas rumah je.;p

umiDanish>>tq aunty..maybe danish boleh guna food colouring.so,if dia msuk mulut pun its safe..ur are welcome.;)

Ummi Salsabila said...

shu>> huhu.ok aufa Disana boleh try pula lps ni.best sgt tau!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

comot + comei jek tengok aufa ni main dengan colour tu...pandai dia ye tak sapu kat muuka or jilat colour tu...agaknya kalau bagi kat Damia ni sure abis ditelannya colour tu...nak cari yang non toxic clour dulu then baru nak bagi kat Damia try...

memang harus framekan hasil kerja anak kita tu....pastu gantung kat bilik dia...kenangan abadi tu

Sharini aka Ummi Khayra said...

Wahhh... bestnya tengok aufa main color air.. :D nak suruh khayra start jugakla.. sekarang ni kitorang guna crayon jeh... :D

Ummi Salsabila said...

Haiza>> bgus if guna non toxic.it safer.xdelah kn supervise je dia.takut gak kan.

if dah jupe non toxic color.sharing info tau!

Kak Ninie>> best khayra..mesti khayra suke.if kite color sm2 lg best kan.:P

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

cantiknye lukisan..boleh jual nnt..

ummuabdullahsyaakir said...

Wahh hasil seni Aufa yg mnjadi..comel klu framekan..buat kenangan

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇