ads

Wednesday, February 10, 2010

Aufa - 16bulan @ 1 tahun 4 bulan

This month aufa is 16month already.Alhamdulillah, ummi bersyukur aufa diberi kesihatan yang baik.ummi juga bahagia dapat melihat gelagat and her developments every day.
Bila dah dapat kaki.aufa memang makin lasak & aktif.jalan skang dah laju.bila keluar mmg susah nak control dia skang.bila keluar umah,kena pastikan tutup pagar luar cepat2.if tak,laju je dia jalan pi jalan raya.skang dalam rumah,aktiviti dia berjalan keliling satu rumah and suh kita kejar dia.
aufa makin expert dlm bidang terjun dan panjat memanjat ni.sume dia da berani panjat dan turun.bukan tahu takut pun.asal dapat explore.actually, toddlers at this age are confident to explore their surroundings.
Bidang mengemas mantain teror.suka membongkar segala benda.geram je.bukak sana sini.keluarkan semua barang.when she can walk.lagila,bawak brg2 from one place to another place.rumah pun bersepah2 dah.kite kemas,dia kemas balik.aduhai..pastu sometimes ada jelah brg yg hilang.dia sorokkan.huhu.
Aufa mantain manja.pegang botol sendiri pun tak nak.nak ummi pegangkan.plus, skang dia dah pandai merajuk.bila kita marah skit.terus menangis tekup muka kat bantal.or terus baring kat lantai sambil tekup muka.tunggu kita pujuk dia.manja ok!
aufa juga dah paham when we are giving her simple intructions.dia akan ikut means dia paham la kan.suruh dia amik brg,suruh dia stuffing toys.
aufa knows how to show her feelings.vocab dia dah bertambah juga.selalunya dia akan sebut hujung perkataan.atit(sakit),yak(berak), andi (mandi),tuh( jatuh), pah (tumpah),heyo ( hello), eye, .paling best bila kita tanya,what's your name? she will answer, Aufa!!! shomelnye.ahaks!
aufa suka imitiate apa kita buat.bila ummi mekap,dia pun nak.buat mcm ummi buat.bila kami solat dia pun ikut sujud tertonggeng2.sambil sebut Ya Allah..selepas solat aufa akan salam cium tgn ummi & abi.semoga aufa jadi anak yg solehah ye sayang.
hari itu,ummi ada wat art sesion with aufa.we colored a book using crayon.pandai and excited dia dpt color! then,after coloring activities..guess what she did? aufa amik red crayon lumur kat bibir dia.haha.ni mesti dia ikut & tiru bila ummi pakai lipstick.abis merah2 la bibir dia.haha.lawakla kakak ni..
bila nak tengok cartoon dia akan amik remote bagi kat ummi.suh buka playhouse disney dia la tuh.
aufa juga pandai sayang adik.tepuk2 my tummy sambil panggil adik..adik..adik..kakak tak sabar nak main dgn adik ni ye.then,she will kiss my tummy.muah!!

video

video ni semasa kami ke garden,midvalley.aufa tak nak balik.suka btol berjalan cik kak ni.punyalah susah nak ajak dia balik.bila ummi cakap nak tinggalkan dia.baru laju dia follow ummi.hehe.

Happy 16months darling.semoga aufa membesar dengan sihat dan cergas.semoga Allah memudahkan ummi dan abi mendidik aufa dengan sempurna.InsyaAllah..^_^

p/s: thanks so much to my niece,amirah dearie for the blog makeover.nak wat sendiri tak jadi.at last,mira comes to rescue.hehe.ni tgh nak masukkan balik links and blog u all semula.

17 comments:

AshAnas said...

geramnya auntie tgk kakak aufa nih! dah semakin bijak... seronok kan, x sabar tunggu turn anas lak... comel sgt kakak aufa beria nangis tanak balik, beria nak tahan ummi tanak kasi balik ek...

Nadiah Sidek said...

tang rumah bersepah rumah tu, sama la kita! setiap kali kemas, tiap kali tu jugak dia sepahkan. last2 akak biarkan aje. bila dia tido baru kemas. nasib la kalau ada org dtg menjenguk time rumah mcm tongkang pecah! haha..

Momma Mia said...

geram tgk cheeky face Aufa duk kat kusi tuh... maintain chomei jer.

ooo jalan2 tak nak balik yek?? pandai Aufa pujuk ummi...

Happy 16 months dear!!

NURUL IZZA said...

alalala comeynye tang merajuk minta dipujuk..suke sgt!!

be a good and solehah daughter ye sayang~~

p.s: iza selalu terfikir dan tertanya2..mcm mana anak kita time remaja nanti ye boleh ke kt ajar dia mcm mak n ayah ajar kita? kata suami iza, anak dara remaja lebih susah dididik berbanding anak lelaki remaja ..ni state ment xtau betul ke x. ;(

Mama_Aqish said...

tomeinyer aufa...pandai dia possing kan...cute bangat...semoga menjadi anak yang solehah dan sentiasa mentaati kedua ibu bapa...terpancar NUR di wajahmu

[-suziey-] said...

dh beso dh aufa..bole sgt jadi kakak:) clever..bila ank kita pndai jwb nama dia sdiri rs best sgt..comel je dgr dia nk ckp:p

hati - ema said...

sama mcm meen...tak nak pegang botol... kalau pegang pun habis ditumpahkan susu satu rumah....

Ummi Salsabila said...

Ashanas>> xlame lg turn anas pula.mmg seronok.:)

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> samela kak nad.rumah mcm tongkang pecah.baru budak tecik sorang mengemas.hehe.

Ummi Salsabila said...

Momma Mia>> tu gaya pose terbatu aufa.huhu.suke nak jln je dia ni.tq aunty.

Ummi Salsabila said...

Izza>> pndai majuk plak.layan jela..

izza, bg akak zmn skang anak laki ke pompuan sama je ujiannye..sama mencbr.:)

Ummi Salsabila said...

Mama Aqish>> tq aunty..amin.:)

suziey>> tq aunty.seronok dgr dia ckp.huhu

hati ema>> saje je dia xnak pgg kan.nak manja..uih,meen tu nak suh mama dia mop satu rumah.hehe

ummuabdullahsyaakir said...

Alahai comeynye Aufa...pandai dh merajuk yea...nak mintak perhatianlah tu..

kalau part sepah2kan rumah samalah macam Abdullah...kita dah kemas dia kemaskan balik..hehe..tapi suka sgt tgk perekmbngan dia hari2...kdg2 gelak sndri ^_^

Ummi Salsabila said...

UAS>> dorang suka explore kan..tu yg rajin mengemas tu.:)

MeL MikaiL said...

happy 16mos old kakak aufa sweety pie! comel je dia tau..

Sharini aka Ummi Khayra said...

Happy 16 months aufa... Moga jadi anak solehah... ala aufa ni... comeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii auntie suke la tgk aufa pose.. cuba kasi kat Khayra, muka stone je dia bagi... :P

Ummi Salsabila said...

Mel>> tq aunty.mantain kecik je saya ni,aunty.:)

Kak nini>> tq aunty.hah,muka stone? haha.ala,khayra ttp comel even wat muka stone.hehe.aufa ada mood juga nak posing.so,bila ade mood nak pose.cpt2la snap pic.:)