ads

Monday, February 8, 2010

Mengidam ke Mengada- ngada?

Bila preggy ni mengidam makan macam2? craving ni patut di layan atau tak? Bila ummi teringin nak makan sesuatu, pastu minta Abi carikan or bawa pi makan.selalunya abi akan layan jugalah bini dia yang manjos ni.sebab if tak dapat mula "muncung tarik sedepa."bila dah dapat makan.lega rasanya.hehe.tapi setakat ni tak pernah lagilah ummi mengidam benda yang mengarut2 or susah nak cari.cuma satu je ummi teringin tapi tak dapat lagi.apa tau..keropok lekor losong.nak yg ori punya.kena pi trengganu la if nak pekenanya.hehehe.
Masa preggy aufa dulu.ummi alami alahan yg teruk.sepanjang 9bulan mabuk je.makan pastu muntah.lagi2 masa tu tak suka dekat dgn abi.Loya.kesian abi.hehe.tapi alhamdulillah,preggy kali ni lebih selesa.ummi alah pada 4bulan awal je.dan selera ummi lebih kepada makanan barat.jadi omputih plak.ummi tak selera makan nasi.tapi skang,sume dah boleh bantai.selera dah makin sihat macam tuan punya badan.org kate,"batu & kayu je tolak".haha.

Di awal kedua2 pregnancy, ummi mengidam sgt nak makan mangga muda cecah with kicap dan cili padi.suh abi carikan.pastu ada juga yg memberi.fuh," berdesup2 "sedapnya.punyalah banyak makan buah pelam.dapat makan sekali sepuas2nya.lepas tu cukuplah.tak nak dah.huhu.
Ingat gak masa preggy aufa.makanan yg ummi mengidam nak makan ialah nasi kerabu with solok & daging bakar.ummi reti mkn nasi kerabu ni masa time belajar dulu la.masa craving nak makan nasi kerabu tu tak tahu nak cari kat mana dekat2 sini.last kami jumpa di pasar malam desa pandan.punyalah jauh mencarinya.
Preggy kali ni ummi banyak craving makanan omputih la.skang ummi suka sangat makan aiskrim.asik2 aiskrim.bile keluar mesti singgah ice cream shop.hihi.so heaven..nikmat btol bila dapat makan aiskrim.i luv it so much!!


Baskin Robbins is the best!!! yummylicious!
sedap gak but after BR la..hehe.

ABC Frado.ABC paling special seumur hidupku
Ice cream di J.Co donut pun best.rasa masam2.eat with fruit.yummy!!! ABC pun ummi suka.orang kata tak elok makan yg sejuk2 banyak sgt masa preggy.nanti anak leh kena lelah.yeke? tapi bila pikir nanti kena pantang makan benda sejuk2 ni.argh..baik pulun skang.hehe.ikut MIL, kena pantang yg sejuk2 ni selama setahun.sgt lame ok!.tapi ummi tak ikutla.hehe.masa aufa 44 hari lebih tu dah start minum air sejuk sikit2.amik masa gakla nak makan yg sejuk ni pastu..

ummi suka makan icecream je ni.nanti doc suh minum air gula lg.aufa tak tahu..aiyok!
hehehe.takut gak.asik pulun aiskrim je.kang naik lak gula.nanti pi cek up kena minum air gula.or suspect "terkena kencing manis" lak.huhu.alamak! pipi pun makin tembam ni.berdebar2 nak pi cek up.berapa pula naik berat ek this month...huhu

pregnancy bump at 26 weeks

27 comments:

[-suziey-] said...

kadang mmg btl la kan kita mmg nk sgt mkn suatu bende tu..kira mengidam la kan..bkn mengada..org peknen yg alami je tau..heehe

hati - ema said...

sedapnyer eskrim + abc....

Elyn said...

kalo mengidam kene tunaikan... kang kuar adik aufa meleleh ayor liur tak pasal je heheheh

Mrs. Adz said...

sedap nampak aiskrim tu..memang la org mengandung mcm tu kan..tapi masa ngandung ni jela,nak ngada-ngada skit..kalau tak,mesti tak layan sgt..hihi..

tapi masa ngandungkan eisya dulu,kena ctrl mkn ais ni sebab daddy tak bagi..

Nadiah Sidek said...

terliurnya tgk aiskrim! akak ni mmg suka aiskrim..yummy! musim sejuk pun makan aiskrim gak..hehe..

apa salahnya raudhah..bukan selalu suami nak layan perangai kita yg mengada2 nak itu ini..time pregnant ni la ;)

ibu_umairah said...

mak buyun mkaan ais-cream!!!!sedapppp woooo

nieda said...

mak buyung yg still cun...vogue gitu..peberet saya juga aiskrim x kira mahal or murah..baskin robin best kalau beli 31 hb sbb dpt diskaun 31% cuma nasib x baik ramai nye org.hehe

kakyong said...

kakyong masa pregnant kan anis & aliya.. suka sgt yg berais & aiskrim.. pastu dok layan tembikai.. sudahnya air ketuban melambak2.. perut besor sbb penuh air... masa nak bersalin banrjir, ntah brp kali misi tukar tempat lapik..

NURUL IZZA said...

akak..iza pon ms preggie iman dulu, xleh dekat dgn hubby.loya je..hahah sian dia..

slupppppppp sedapnye eskrim tuuuuuuu..

p.s: ala kenalayanla isteri mengdnung anak die..die xmengandung, xsrs..ekekekkekeke

nadnye said...

makan jangan tak makan.. lepas beranak nanti baru diet..
sedapnya terliur kita kat sini :P

dila~noor said...

sedapnye eskrim!!
kite ngidam nk mkn lecka2 ms pregnant dulu lum dpt2 lg..kt jb manela ade lecka2

(siap..lps ni US ajak abi die g lecka2)

dulu ms di akhir pregnancy,sy suke gak minum ais / mkn aiskrim,bile kuar Tomot dulu kulit die tekopek2 mcm dah bersalin kulit..nurse tnye,mak suke minum ais eh..
tp bukanla teruk sgt..my mum kate normal je bnde tu..

Raudhah said...

suziey>> btol2..preggy mom je yg tahu.dah dpt,rs lega..:)

hati ema>> mmg super sedap! hehe

Elyn>> tu pesanan org tua dulu2 kan kak.mst kn lyn..;p

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz>> ms preggy ni le la manjos skit kan.cik abg msti xsampai hati if xlyn.kih kih.

Ummi Salsabila said...

nadiah>> wah.give me 5! suke2...yummy! aah,kite ni preg bb dia.knla lyn..huhu

ibu umairah>> mak buyung suke mkn aiskrim.hehe

nieda>> tq nieda.yup,bantai sume iaskrim.tp BR paling best!!!

Ummi Salsabila said...

kak yong>> yeke kak yong.air ktuban lak jd byk.tp prut kite rmi yg kate kecik je..

izza>> hik hik.samala izza.bengang je hubby kite kan.sian..

btol2.dia xrs pe kite rs.so,silalah lyn..hehe

Ummi Salsabila said...

nadnye>> nanti pas banak kn diet pula.huhu.

mmg sdp kak.terliur juga ni.:)

dila>> oh,lecka2 tu.sdp eh.boleh la ajak hubby nnt.kat ecurve ada.abisla..hahaha.

aufa dulu pun cmtu.salin kulit.hehe

Momma Mia said...

US, maner nak dapat ABC tuhh... meleleh dibuatnyer... huhu

ibu_arifa said...

uiiii..sedapnyer tgk pic ais krim dan ABC tu..bg saya, mkn jer lah apa benda nak mkn masa prggy ni..asal benda yg tak memudaratkan udah ler.. pas bersalin kena pantang dah..44 hari tu ingat sekejap ker..lama woo.. sabar jer menghitung hari nk habis tu.

suka mkn westen ker skrg..sure dpt baby mata biru/hijau nyer nnt..hihihi

kakyong said...

US,
tu la tgh perut US kecik jer... takper menten.. kalo kakyong dulu.. uhukkk.. jgn kata ler.. letih bawa perut... heheeee

Ummi Salsabila said...

momma mia>> akak,kat sek 2 je.kat kedai mkn deret kfc.sblm roundbot ke uitm.nnt lela cr.mmg special abc tu.:)

Ummi Salsabila said...

ibu arifa>> aah,lamala kak min.44 hari pun da rs lm.pe lagi yg pantang slme 100hari or sthn tu.salutela.hehe.

mn nak dpt mata biru kak,kalo mak bapak yer tak biru.pndi akak wt lwk.hahaha.

Ummi Salsabila said...

kak yong>> pelik gak kak yong.berat bdn naik.tapi perut kecik je.maknyer yg besar.bby mantain je.hahaha

Sharini aka Ummi Khayra said...

Wahh.. sedapnyer eskrim... akak mengidam gak la nih.. boleh tak? :D banyak tu makanan yang diidamkan... time Khayra dulu, akak takde ngidam pape.. sental je semua... :D tgkla 2nd preggy nnt.. :P ( oh.. akak belum preggy lagi ye.. :P )

Ummi Salsabila said...

kak nini>> akak main sental je sume.xpe kak.bdn akak mantain slim pas bersalin.hehe.ni kn control gak ni.doc da sound.huhu.

ummuabdullahsyaakir said...

US,msa mngndung nilah yg teringn itu dan ini,xpe layankan slagi yg bukan pelik2...baby rsa nak makn dlm perut ibunya lagi,jadi dari kitalah sumbernya.

Mmg US tak besar tu yg nmpak kecik je perut,biasanya xpayh risau slagi baby sht n berat baby normal ikut Bulan

ummuabdullahsyaakir said...

US,msa mngndung nilah yg teringn itu dan ini,xpe layankan slagi yg bukan pelik2...baby rsa nak makn dlm perut ibunya lagi,jadi dari kitalah sumbernya.

Mmg US tak besar tu yg nmpak kecik je perut,biasanya xpayh risau slagi baby sht n berat baby normal ikut Bulan

ummuabdullahsyaakir said...

cumanya msa mgndung ni kena kurngkan makn berais sbb effect msa lps bersalin nnt,urat2 cept masuk angin n sakit2 tulang...