ads

Wednesday, February 17, 2010

Saya sudah hilang semangat dengan breastfeeding!!! (entry mengamuk)

Ini entry meluahkan perasaan.saya minta maaf dulu kalau ia meyinggung perasaan pembaca yang lain.kami baru sampai ke rumah malam tadi.balik johor kemudian tidur beberapa hari di klang.sambil tolong mak buat preparation adik saya nak tunang.saya nasihatkan anda janganlah baca jika anda tidak tidak snaggup menerima ayat2 saya nanti.tapi saya pasti entry ni bukan mengenai anda.^_^
Bila jumpa orang2 tua.saudara mara.kenapa meraka suka kata, kenapa anak ko tak besar2? kenapa kecil je? kenapa mereka suka lihat pada fizikal? saya tahu mereka mengambil berat.mereka risau tengok anak ummi.tapi ummi rasa kecil hati,sedih dan risau.
Ko bagi anak ko minum susu apa? dia makan tak? berapa kali makan? berapa kali minum? banyaknya persoalan.bila di jawab.banyak lagi jawapan yang kita terima.tak cukup susu dia minum ni.ko tukar la susu dia.susu yang byk lemak.bagi berat dia naik.saya tahu mereka mengambil berat tapi..saya sedih.saya jaga anak sendir.tapi anak saya tidak besar2..
Ko jumpa doctor,doc tak ckap pape ke? dr kata ok.as long dia sihat.tapi doc ada nshat psl food.mereka kata,if pi private memanglah camtu.dorang nak duit.if ko pi gomen.memang ko kena marah2 depan2 orang camni.nurse mmg sound direct cakap,ko tak bagi anak makan.suh bagi susu lain.dorang takkan amik tahu.bukan kita tak bagi makan.tapi budak yang tak selera makan.
kenapa mereka suka lihat pada fizikal? tak lihat aufa dari segi lain.anak saya aktif,anak saya bijak,bila di ajar dia cepat dapat.anak saya baru setahun lebih tapi dia sangat minat pada buku.dia minat belajar.anak saya sudah pandai berkata2.banyak vocab dia sudah dapat.maaf,saya tak de niat nak riak ke apa.saya nak luahkan saja isi hati saya.saya tahu dia masih budak kecil.orang tidak lihat itu.orang lihat badan dia.kenapa kecil? macam tidak cukup zat.
saya lihat anak2 saudara mara yang lain.anak mereka sihat2.sangat tembam.saya tahu semua orang suka bila tengok baby camtu.wah,sihatnya anak ko.pandai ko jaga.saya juga ada tanya.bagi baby susu apa? jawapannya ialah,susu formula..pelbagai brand susu formula.oh,tahulah saya.anak sy kecil sebab susu badan.saya sudah hilang semangat.niat asal saya memang nak fully breastfeed adik aufa nanti.tapi tertiba saya terlintas nak campur susu.saya ada luahkan pada abi.saya ada juga ckp,saya nak bagi formula milk juga pada adik aufa.sebab saya nak adik aufa tembam2,tak kecil macam aufa.supaya orang tak cakap macam2 lagi seperti skang ni.abi kata, sepatutnya syg rasa bangga sebab syg bg anak kita susu syg sendiri.syg sudah buat pengorbanan untuk anak kita.ayat tu memang buat sy terharu..
abi tahu saya sedih.abi juga marah kenapa orang suka cakap anak kita macam tu.tapi saya tahu,abi juga tidak boleh berkata apa2 bila orang kata begitu.sebab mereka orang2 tua.so,kita diam kan sajalah.saya ada bertanya abi secara halus.anak kita bijak tak? abi selau jawab,aufa sangat bijak.bila saya sedih dan risau orang asik kata aufa kecil.saya tenangkan perasaan dengan jawapan abi itu.
buat masa skang.saya memang sudah hilang semangat dengan breastfeeding.saya sudah tawar hati dengan breastfeeding.saya percaya orang sukakan bayi yang tembam,yang sihat.saya juga begitu.anak saya tak tembam sebab susu badan.oleh itu,saya harus berikan susu formula untuk bagi dia sihat dan tembam seperti anak2 orang lain????? betul kan? anak saya harus tembam,harus besar.tahulah saya...yang lain tidak penting.fizikal saja yang penting.pahamla saya..
minta maaf pada pembaca yang terasa dengan entry ni.saya tiada niat untuk menyakiti sesiapa.saya hanya mahu luahkan isi hati saya...

32 comments:

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

takpa..susu ibu tu bagus.. selam2 dgn susu formula kalo nak ajar anak..

bg yana.. bg dulu susu ibu tu.. toksah la terasa sgt dgn cakap2 org semua tu.. depa taktaw yg betapa bgus nya susu ibu..

yg penting anak sihat..anak pintar..

kalo yana.. depa slalu cakap napa tak bg susu ibu.. ntah lah malas nak pikir mulut org..

kalo susu yana byk..yana tetap dgn bf.. jimat duit semua.. tapi susu tak da bila anak masuk 4 bln.. nk buat mcmana .. perah mcmana pun takda.. dugaan allah bg susu ibu takda ni..

Mama_Aqish said...

tak pe susu ibu paling bagus di dunia dari susu formula tau...kebanyakan yang minum susu ibu kuat antibody berbanding susu formula kanak2 mudah jatuh sakit....biar la ape orangnak cakap janji anak kiter sihat....tak besaq tak bermaksud anak kiter tak sihat tol tak...janji dia aktif...leh jimat duit kalo BF ni....jangan patahkan semamngat mu itu k....cayok2

diLa said...

salam kenal ummi salsabila :)
jgn le dgr ckp2 org sekeliling tuh..trus kn breastfeeding...;gkin skg diorg dok sebok apsal la bby x besa2..tp bile aufa tu membesar sebagai sorg bdk yg sgt bijak, br le mereka tu sume akn sedar dr lamunan..abaikn je ckp2 diorg tu...lgpn bby FM ade risiko dpt diabetes tau..jeng33!! trus kn breastfeed ye!! ciayok!!

Ibu Ajim n Kimi said...

Salam,

Ish...usah duk pk sangat pasal apa orang cakap... My son pon kecik aja even dah nak masuk 2 tahun. Kalau timbang belum pon sampai 10kg kalau nak tahu. Tapi bila jumpa doktor, it's normal coz tgh lasak sesangat. Nak2 kalau anak lelaki lagilah ya Rabbi lasaknya tak tahan. Nak gak tgk parent camna, besar ker kecik ker... .

As long as our child sihat, bijak dah okay apa. Mmg kdang2 dr akan suggest tambahkan ngan susu FM tapi for me your son mmg bertuah coz dapat bf ngan maknya. Teruskan aja ngan tekat sebelum nih.

Hazu~ said...

Salam...

Saya ada adik sedara yang memang badan kecil walaupun minum susu formula. saya nampak ummi salsabila tak besar sangat orangnya, mungkin sebab tu anak pun kecik.

Susu ibu tu hak anak. berusahalah selagi boleh. Anak yang tembam pun belum tentu sihat.

Jangan sedih-sedih sangat ye. Nanti effect baby dalam perut pula. :)

lin muhamad said...

umi, jgn putus asa..tak bermakna aufa kecil aufa tak bijak dan tak secergas budak sebaya nya..

same case with me..pegi mana pun semua org tanya..sara umur brp? bila ckp sthn 6bulan semua tekejut.sbb bdn dia kecik.tak chubby mcm baby lain...tapi pada sya itu tak penting.asal sara sihat.alhamdulillah, sara susah jatuh sakit. jarang sgt demam.last demam teruk masa dia umur 6bulan. semua berkat susu ibu. :) selagi tuhan murahkan rezeki untuk sara, sya akan teruskan penyusuan saya.

♥ LeeN ♥ said...

salam... tak apa, entry sekadar meluah perasaan je kan.. :) fikirkan ganjaran pahala yang tak nampak tu yang Allah beri dlm kita menyusukan anak.. lebih worth it. kan? dah.. senyum senyum balik. hehe.

dbalkis said...

Salam juga,

Saya pun sedih baca entry ni.. Baby saya pun kecik juga, lasak main tapi semenjak bb dah bday 1 year saya relakan campur Pediasure, juga sebab dia kecik. Amik Pediasure 2x je sehari kat nursery. Lain2 stil BF including weekend full BF..

Teruskan BF ye..saya sokong 100%, kasik je anak makan byk2 dan saya rasa Pediasure tambah selera makan..Alhamdulillah, bb saya balun semua tak kire waktu..skarang ni makan dekat 4 kali sehari.3 di nursery and dinner kat umh.kdg2 petang balik keje saya sumbat die roti....berat pun dah naik sikit dari 9kg time 11mths to 9.5kg dekat 14mhts ni..

dila~noor said...

US.kite faham..sbb anak kite mmg kecik jugak.
kadang2 orang yang tak berilmu ni melampau tau..bukan nak mengutuk,tapi tula..dorg asik nak betulkan kite je.padahal anak dorg camane.kalau harap bdn je yg "sihat",tp yg lain lmbt tak best jgk kn..

so..stick on BF ur aufa n the coming baby ok =)

fizamior said...

raudhah,
jgn la dgr cakap org.. teruskan jer bf anak sbb susu ibu itu yg terbaik.. anak saya juga kecil saje... berat pun tak mcm baby lain.. agak kureng juga berat dia, tp sy tetap susukan badan jer...pedulik la org lain nk ckp apa... janji sihat.. lemak2 susu formula tu bukannya elok pun.. susu formula tu alternatif jer kalau susu badan ibu tak cukup. pada saya, aufa cukup sihat!aktif lagi tu...
teruskan yea raudhah..don't give up!

PadNani~~{@ said...

salam US,

hope u ok rite now..jgn sedih2 sgt ye dear..cian baby dlm pewot.

Nani pun pernah lalui situasi mcm ni..means ada yg suggest suruh tukar BM ke FM. Kalau kita x nak sedih sgt..dear hv to fikir positif ok. Membuat anggapan yg mungkin..mereka yg berkata2 tu consent pasal kita tp x kena cara.. Yela, setiap org ada pendapat dan xperience masing2 kan. Yg pasti dan pentingnya..US sendiri tau apa yg plg terbaik for ur kids! dan Nani pasti US tau:)

Nani faham sgt masalah nak bg anak makan..kdg2 ummi dah masak sedap2..tp baby mkn sikit je. Kdg2 arini dia suka dishes ni..tp esok lusa mgkin x suka. cuba US varietykan food aufa..mcm nani bg jugak hafiy yogurt, fruits hari2 + kalau arini dia x berapa dgn nasi..malam nani buat macaroni or spagetti his fav. dan BF still going on mcm biasa..cuma dah nak dekat 2 tahun nnt kena jugak ajar FM..sbb susu mmg bagus utk pertumbuhan kanak2 sampai dia growin older pun xpe minum kan dear.kalau baby nak fresh cow milk lg better..

Hafiy mmg x bam2 mcm ms dia kecik dulu..tp berat dia maintain naik ckit2..alhamdulillah.

Buat US..sabar ye dear dgn segala cakap org. B strong..u r really great ummi that always wan to do d best for ur kids! for ur coming baby pun nani sokong 100% BM..coz ur baby deserves it! take care dear..hugs kisses

[-suziey-] said...

sabar la us..mulut org kita xleh tutup..yg penting kita tau ape terbaik utk ank kita..jgn disebabkan kata2 dr org yg cetek pemikiran ttg susu ibu US patah semangat..dont ever do that..susu ibu adlh yg terbaik...be strong ok:)

kakyong said...

adikku odah..

take it the positive side dia.. as long aufa is smart gal.. then let it be apa orang nak kata..

si aliya kakyong pun kurus keding, tp dia kuat makan, suka makan.. cuma memang berat & bdn dia halus..

fikri & anis pula, 2-2 formula.. fikri keding, anis jer yg bolat.. so, ni seme xde kena mengena minum FM akan akan bulat...

so, jgn putus asa BF utk adik aufa & aufa tu.. u r a great umi.. u hv given the best.. org memang suka meletakkan hukuman.. be strong yer.. nanti emosi adik aufa lak terganggu...

UmiDAnisH said...

kuatkan semangatmu, setiap kebaikkan disulami dengan seribu dugaan.. apa yg US buat adalah terbaik utk baby, dan hanya kita je yg tahu apa yg terbaik utk anak kita.. Jangan di pk sgt apa org cakap, baik US rasa bersyukur sebab tergolong dalam golongan terpilih yg diberi anugerah dapat menyusukan bayi dengan air susu sendiri berbanding mereka yg gagal bila mencuba banyak kali.. Yang penting, anak kita sihat, ceria dan bijak.. Jangan bersedih dan putus asa kerana semua tu adalah dugaan Dia.. Teruskanlah usaha yang terbaik utk anakmu.. danish pun susah gak makan sejak akhir2 ni dan badan dia susut sikit, tapi umi usahakan dia dengan pelbagai hidangan lazat dan berkhasiat seperti buah2an, kismis dan sup2 sayuran.. cubalah..

Sidratul Muntaha said...

salam
sori mencelah
selalu jugak kena
tpi solution dari dulu since dari kecil yg mak selalu ajo...
buat tak thu jer..
sebab,ank den pun susukan penuh smpai 3 4 bulan jo
pastu campor..
apepun..
org tua2 ckp..jgn mengeluh mengesah...
kita mak dia..kita yg lebih tahu...
bab kena marah ker kene perli ker..dgn doc/nurse gomen..
abaikan jer
tu bru psl ank kurus
klu time beranak kena lagi teruk?(den dah pernh kena kaw2 dgn nurse yg takde adab ni n mulut laser.)
masuk telinga kiri n telinga kanan jer..
klu jawapan yg dibagi takleh memuaskan ati org tu..diam jer..
abis citer..
biar dia bebel sendirik2 cam org gile..
lain mak..lain pengalaman dia Allah bagi..
tak semestinay ank dia gini - gini..dia rasa dah sempurna..
Allah dah bg bahagian memasing..
cam den..memula mmg bengkak jer ati ni..
tpi lelama buat bodoh jer sbb tak berkudis pun,tak bernanah pun..
skunk ni..
takyah pikir sgt..
nnti kwn yg dok kutuk2 tu ler yg serabut kendian2 nnti..
dah2..jgn sedih2...
nnti susu yg anak kopek tu pun buat ank nnti jdi emo plak...
ok
jgn risau arr..
esok lusa dah start reti mkn budak tu..
konfirm membesar bak juara!!
ok?!!
jgn sedih2 yerk?!!

Momma Mia said...

Alahai US, jgn camgitu. Jgn mengalah dear!! ni mesti relate dgn msg hari tuh kan? Hubby momma ckp jgn amik kisah sgt apa yg org lain ckp tuh as long US tahu yg US dah bg yg terbaik utk Aufa. Yes each baby tak sama. Sama ada minum FM or BF ke tak semesti jd bam-bam. ia bergantung pd byk faktor cth spt metabolisma bb tuh tinggi, aktif etc... bam-bam jg tak bererti sihat juga.

Jgn la putus asa utk BF Aufa mahu pun adik Aufa, kan kita dah sepakat nk tendum nursing?? US bertuah masih dpt BF Aufa tau, mommaMia jeles. Memang amat pedas dengo kata2 org lain ni esp yg dah byk sgt mkn garam, tapi take it positif yer.

Semoga US lebih bersemangat, bersabar & ceria2 tau!!! Buang jauh2 suara2 yg tak best tu & gantikan dgn kata2 semangat hubby US & mommies yg lain kat atas tuh. caiyok2 okey!! Senyum sket :)

Hanim said...

Hang in there. If tak nak formula, lompat terus to fresh milk. My kid tak tembam, but sgt tegap dan tinggi *genetik la tapinya, mmg laki bini tegap*. Tembam kejap je masa 1st 6 mths. Now minum fresh milk and other calcium, mmg takmau formula.

So if paedi syor FM, bagi je sikit. U dah berjaya EBF, after 1 year boleh dah kasi other forms of calcium.

BTW... bukan u comel ke?? Cuba tgk gmbr korang masa kecik, maybe Aufa ikut genetik one of u la tu :)

Dayah said...

US,
setiap baby kan berlainan...saya rasa Aufa mmg jenis yg kecik, petite bukan sbb tak cukup susu ke kurang khasiat dn sebagainya...asalkan dia aktif, bijak sudahla...US pun dah merujuk ke paed kan..kalau paed kata normal, ok la..kena thn telinga sikit la dgn org2 tua ni.

Drama Mama said...

Eeeemulut orang, memang menyakitkan hati kan! My son yang FM ni pun ada lah mulut2 orang tua yang tak insurans dok complain KURUS macam saya tak reti jaga and tak kasik makan...padahal elok ja saya tengok dia ni...kang overweight kang complain plak anak kau gemok. macam2 ja.

Jgn putus asa ya...though i x bf my son nemore but everyone knows that BM is the best! keep going dear

btw, come join our giveaway for a chance to win our delectable diaper cakes! ;-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com/2010/02/join-our-diaper-cupcakes-giveaway_12.html

ummimusa said...

http://sarahhikmah.blogspot.com/2010/01/more-info-on-benefits-of-bf-vs.html

jangan berganjak US, hold on!!!

Nadiah Sidek said...

mcm2 dugaan ye BF baby kat malaysia tu. sabar ye raudhah. kuatkan semangat, tulikan telinga & cekalkan hati. teruskan BF utk anak2 yg seterusnya. ramai lagi yg support BF berbanding mereka yg tak menyokongnya (diorang tak fhm sebenarnya..kalau diorg fhm pasti diorang pun akan menyokong ibu2 BF anak2 & takkan persoalkan apa2). don't turn back & never ever give up!

ibu_arifa said...

salam US, kesian US kena "ayat2 power" gini..dah lah tgh prggy..sure cepat tersentuh kan..

saya pun dah selalu kena gak..lebih2 lagi side family hubby..kadang2 sampai rasa malas nk jumpa diorg tau..buat hilang mood jer dgr "nasihat" diorg. mcm lah dia org tahu sgt mcm mana anak kita ni. kita sendiri tau lah kan, anak kita mcm mana, lasak ke?tidur byk ker setiap hari? selera makan selalu 'on' jer ker?.. anak saya dalila pun x naik sgt beratnyer..dok 9kg tu jer.mmg telinga dan hati jd panas bila dgr "org2 yg serba tahu" tu bg nasihat.
yg penting anak kita sihat, anak kita bijak kan..

saya harap US tak putus asa dgn dugaan sebagai IBU YG BF ni, rasnyer semua ibu-ibu yg BF akan mengalami perkara sebegini..teruskan BF adik Aufa okey..kami sokong US,we always in ur side! kesian adik Aufa nnt kalo xdapat FULL BF mcm kakaknyer..

US,kekadang anak tak lalu mkn sbb nak tumbuh gigi kot..dalila dah nk masuk gigi yg ke-15 dah ni..dia mmg selalu kurang mkn time nak tumbuh gigi.

MeL MikaiL said...

i knw ure tired dgn comment org2 tua yg selalunya panas je telinga kita nak dgr.

pls dont give up disbbkan kata2 mereka tu. mmg sedih bila org banding2kan anak kita dgn anak org lain. kata2 mereka tak penting, yg penting US & husband tau yg mana lebih baik utk aufa.

i think aufa petite sbb follow ur genetic mcm my niece jgk yg fully bf. sometimes bkn sbb susu ibu. ada jgk baby yg minum formula tp xtembam.

NURUL IZZA said...

my dear sis..dun give up.pekak je telinga.diorg bukan mak anak2 kita pon.susu ibu mmg terbaik..cayalah..anak yg minum susu ibu pon insyaAllah terbaik .sabar ye..iza sokong akak! chayok!..;))

*kiss*

ibunafis said...

salam kenal ummisalsabila..bykkan brsbr ye ngan ckp2 org2 psl tu..sy pun still BF wpun ank dh 1thn 4bln..dan ank sy kecik gak,xsmpai 10kg pun tmbang br2 ni..biar kcik tp intelligent,hehe..
baby yg BF ni lbh cpt blajar kan..lbh bijak & pandai kawal emosi..n lbh pnting ssh dpt penyakit..sntiasa sihat & cergas..so truskan BF pedulikan ckp2 org,ank kita kan..depa tu sibuk je..sy pun alami situasi sama..

CIK NANA said...

Ummi, senyum sket!! :)
Takmau la sedih2..
Asalkan Aufa sihat, takde apa yang nak dirisaukan...
Ummi kena ingat, PEOPLE TALK AND WILL NEVER STOP..
Takkan kita nak ikut cakap semua orang ummi??
Ummi tahu anak ummi kan..
Kalau docs pon ckp bb ok, then she's really ok la..
Tak payah risau sgt k??
Apa yang baik, ikut.. Kalau rasa 'tak kena' then ignore jek??
OK ummi?????????
:)

puan punyer said...

Salam kenal....

Jangan putus asa.. pekakkan telinga dengan kata2 mereka.. teruskan BF...

Biasanya saya akan terus baca blog ibu2 yang menyusukan untuk tambahkan semangat

Caiyok2

AshAnas said...

odah, shira rs apa yg odah rasa, sbb shira pun selalu kena mcm tu... odah untung family terutama abi aufa sokong odah.... shira cuma ada ummi shira je yg kuatkan semangat shira... shira lgsung tak dpt sokongan hubby n in-laws... diorg yg beria suh shira top-up fm.... shira kuatkan semangat sorg2...
sgt sedih kan bila org cuma nilai fizikal... anas sihat pe wlupun bdn kecik... ape, diorg ingat baby yg bam2 tu sihat sepenuhnya lah? anak kite yg kecik ni sakit la ek... wlu cmne skalipun bijaknya anak kita ni, klu fizikal kecik, yg tu jugak diorg persoalkan... mmg sedih...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

US,
daku pun dr dlu smpi skg slalu disound ngn ayat2 cenggitu.. jz pikir +ve jer, dorang tue XDE ILMU BF..dats y dorang ckp cenggitu.. cube dorang ade ilmu BF, pasti lain ayat dorang kan..

lg satu..anggp jer dorang JELEZ sbb u BF yr doter..and at the same time dorang nk RACUN u suh bg FM kt anak..

ini lar ant. dugaan t'hebat BF-moms.. klu kite x ckup kuat, mmg kite mudah terpedaya dgn ckp2 dorang.. kite rasa down, tensi etc.. kt sini lar as a mom, kite spatutnye PERTAHANKAN HAK ANAK.. klu bkn kite yg p'tahankan, SAPE LAGI YG LAYAK??

pls2 be strong dear..selama 2 thn 10 bln++ daku jadi BF-ibu, memacam dh dugaan/perlian/cacian yg daku terima..daku mmg jns KERAS ATI + TELINGA KEBAL.. wat dunno jer ngn kata2 tak m'bina nie..

ape yg slalu ku set dlm kepala otak, AKU YG B'SUSAH PAYAH NGANDUNG 9 BLN 10 ARI..AKU YG B'TARUNG NYAWA NK BERANAK..SO, AKU YG BERHAK TENTUKAN ANAK AKU MINUM SUSU APA..OTHERS, PLS SHUT YR MOUTH!! (tp ku slalu ckp dlm ati jerr..kang ckp direct, ade yg gaduh laks..hehe)

yg penting wpun ank kite kecil (my Eiymann pun kecil gaks..tp tgk lar baka ibu & Papa dia), tp dorang aktif, sihat, bijak..itu yg lg penting kan..wat ape ade ank gebu-gebas tp x sehat..?? fyi, FM-baby nie muscle dorang lembik compared to BF-baby yg ade solid muscle.. tak caya, cube pegang dorang..

its normal BF-bby tak gebu-gebas.. mmg biasenye mcm tu.. klu nk compare sgt pun, sila compare BF-bby ngn BF-bby gaks..jgn compare BF-bby ngn FM-bby..

sekian..entri emo daku..hrp maaf klu ade sesape terasa..

ummuabdullahsyaakir said...

ni untungnya berblog,ramai kwn2 disisi msa kita down ^_^

Farah said...

alamak i terlambat baca la entry ni US.

biarla ape depa nak kate pon..i pon ade jugak kena tegur macam tu..sebab afif memang ketara kecik sikit dr budak sebaya die..again orang salahkan sebab bagi susu badan je..tp i buat bodoh je sebab afif sangat2 sihat..anak diorg tembam tapi hidung asik meleleh..pastu sepuluh kali kuar masuk klinik..ha sape kah yg rugi disitu?

Ummi Salsabila said...

terima kasih semua..sy sgt hargai kata2 semangat dr anda semua.muahs!