ads

Thursday, February 18, 2010

Rentetan entry luahan perasaan tentang breastfeeding

Hari ini saya bukak blog.wah,banyaknya comment saya terima.semuanya memberi saya semangat.bagus juga aktiviti blogging ni.boleh saja luahkan apa yang rasa di blog.dan ramai kawan2 blog yang memahami dan recharge semangat saya semula.bertuah saya ada kawan2 yang sentiasa menyokong saya.terima kasih semua.saya terharu baca komen2 anda semua.saya juga happy coz ada juga yang memahami situation saya.saya akan balas semua komen2 anda di entry ini ye.

Mostly breastfeeding moms mengalami situasi yang sama mcm saya.biarlah anak kita kecil,tapi dia dapat yang terbaik.breast milk is the best,right? lepas hadapi ayat2 power drpd mereka.mak buyung ni terus jadi emosi.tak boleh control2 dah.hehe.maybe i feel tired dengar semua tu.rasa merajuk dengan breastfeeding.ada yang berkata, jaga anak sendiri tapi anak tak besar2 pun.macam seolah2nya tak de faedah pun saya jaga anak sendiri.buang karen jelah.saya tersentak,geram, & sedih betul.apakah???.biarlah orang nak kata apa..terima kasih lah coz sedekah pahala pada saya.

biarlah aufa saya kecil.tapi dia aktif.tak de pula dia lembik.tak de pula dia duduk tercongok.tak larat bangun.tak boleh bermain.tak boleh memanjat,berjalan ke sana sini,menari dan sebagainya.dia kecil tapi dia normal dan sihat seperti budak2 lain juga.biarlah aufa kecil.tapi dia bijak.apa yang diajar,dia dapat.tak de pula otaknya tidak boleh berfikir.dia boleh belajar,respon apa yang kita cakap dan berkata2 seperti budak2 lain juga.biarlah dia kecil asal dia sihat dan cerdas!!!!!

saya suka baca komen2 semangat dari kawan2 semua.thanks for drop your comments..first time juga dpt komen2 yang paling panjang.hehe.really2 appreciate it ^_^.

yanadzul >> takpa..susu ibu tu bagus.. selam2 dgn susu formula kalo nak ajar anak..
bg yana.. bg dulu susu ibu tu.. toksah la terasa sgt dgn cakap2 org semua tu.. depa taktaw yg betapa bgus nya susu ibu..yg penting anak sihat..anak pintar..kalo yana.. depa slalu cakap napa tak bg susu ibu.. ntah lah malas nak pikir mulut org..kalo susu yana byk..yana tetap dgn bf.. jimat duit semua.. tapi susu tak da bila anak masuk 4 bln.. nk buat mcmana .. perah mcmana pun takda.. dugaan allah bg susu ibu takda ni..

to yana>> yelah yana.dugaan Allah lain2 tuk kita kan.ujian masing2.anyway,tq yana.yana pun dont give up yer.bole cuba lg bf for next bb.insy..

Mama Aqish>> tak pe susu ibu paling bagus di dunia dari susu formula tau...kebanyakan yang minum susu ibu kuat antibody berbanding susu formula kanak2 mudah jatuh sakit....biar la ape orangnak cakap janji anak kiter sihat....tak besaq tak bermaksud anak kiter tak sihat tol tak...janji dia aktif...leh jimat duit kalo BF ni....jangan patahkan semamngat mu itu k....cayok2

to mama aqish>> aah,budak minum susu ibu jarang jatuh sakit.demam pun jarang.plus,mmg save money.skang kena beli fm aufa.terasa juga..fm quite expensive kan :) tq ek.

dila>> salam kenal ummi salsabila :)
jgn le dgr ckp2 org sekeliling tuh..trus kn breastfeeding...;gkin skg diorg dok sebok apsal la bby x besa2..tp bile aufa tu membesar sebagai sorg bdk yg sgt bijak, br le mereka tu sume akn sedar dr lamunan..abaikn je ckp2 diorg tu...lgpn bby FM ade risiko dpt diabetes tau..jeng33!! trus kn breastfeed ye!! ciayok!!

to dila>> ok,xle dgr ckp dorang.smg aufa keep growing n being a smart gal.amin...tq so much.caiyok2!

Ibu ajim n Kimi >> Ish...usah duk pk sangat pasal apa orang cakap... My son pon kecik aja even dah nak masuk 2 tahun. Kalau timbang belum pon sampai 10kg kalau nak tahu. Tapi bila jumpa doktor, it's normal coz tgh lasak sesangat. Nak2 kalau anak lelaki lagilah ya Rabbi lasaknya tak tahan. Nak gak tgk parent camna, besar ker kecik ker... .

As long as our child sihat, bijak dah okay apa. Mmg kdang2 dr akan suggest tambahkan ngan susu FM tapi for me your son mmg bertuah coz dapat bf ngan maknya. Teruskan aja ngan tekat sebelum nih.

to ibu ajim n kimi>> if boy,lagi lasak kan.as long dorang sihat.alhamdulillah..tq for sharing. :)


Hazu>> Salam...Saya ada adik sedara yang memang badan kecil walaupun minum susu formula. saya nampak ummi salsabila tak besar sangat orangnya, mungkin sebab tu anak pun kecik.

Susu ibu tu hak anak. berusahalah selagi boleh. Anak yang tembam pun belum tentu sihat.
Jangan sedih-sedih sangat ye. Nanti effect baby dalam perut pula. :)

to hazu>> yelah,maybe ikut genetic mak ayah nyer juga.kami tak besar,anak pun cmne nak besar pula kan.thanks bg semangat ek.:)

lin muhammad>> umi, jgn putus asa..tak bermakna aufa kecil aufa tak bijak dan tak secergas budak sebaya nya..

same case with me..pegi mana pun semua org tanya..sara umur brp? bila ckp sthn 6bulan semua tekejut.sbb bdn dia kecik.tak chubby mcm baby lain...tapi pada sya itu tak penting.asal sara sihat.alhamdulillah, sara susah jatuh sakit. jarang sgt demam.last demam teruk masa dia umur 6bulan. semua berkat susu ibu. :) selagi tuhan murahkan rezeki untuk sara, sya akan teruskan penyusuan saya.

lin muhammad>> thanks lin for sharing.sara same mcm aufa.org akan tkejut bila tahu her age.bertuah sara still dpt susu ibu yer.

Leen>> salam... tak apa, entry sekadar meluah perasaan je kan.. :) fikirkan ganjaran pahala yang tak nampak tu yang Allah beri dlm kita menyusukan anak.. lebih worth it. kan? dah.. senyum senyum balik. hehe.

to Leen>> tq coz remind me.yeah yeah!! dpt pahala..hehe.ok,senyum..senyum balik.:)

dbalkis>> Salam juga,

Saya pun sedih baca entry ni.. Baby saya pun kecik juga, lasak main tapi semenjak bb dah bday 1 year saya relakan campur Pediasure, juga sebab dia kecik. Amik Pediasure 2x je sehari kat nursery. Lain2 stil BF including weekend full BF..

Teruskan BF ye..saya sokong 100%, kasik je anak makan byk2 dan saya rasa Pediasure tambah selera makan..Alhamdulillah, bb saya balun semua tak kire waktu..skarang ni makan dekat 4 kali sehari.3 di nursery and dinner kat umh.kdg2 petang balik keje saya sumbat die roti....berat pun dah naik sikit dari 9kg time 11mths to 9.5kg dekat 14mhts ni..

to dbalkis>> saya juga start bg aufa pediasure.ikut saranan paed.tp berat aufa still mantain.7.5kg je.maybe its take time kan.Thanks for giving me the advices.

dila~noor>> US.kite faham..sbb anak kite mmg kecik jugak.
kadang2 orang yang tak berilmu ni melampau tau..bukan nak mengutuk,tapi tula..dorg asik nak betulkan kite je.padahal anak dorg camane.kalau harap bdn je yg "sihat",tp yg lain lmbt tak best jgk kn..

so..stick on BF ur aufa n the coming baby ok =)

to dila~noor>> hehe.best btol komen dila.i like....tp mmg betul gak tu kan.hehe.tq dila.:)

fizamior>> raudhah,
jgn la dgr cakap org.. teruskan jer bf anak sbb susu ibu itu yg terbaik.. anak saya juga kecil saje... berat pun tak mcm baby lain.. agak kureng juga berat dia, tp sy tetap susukan badan jer...pedulik la org lain nk ckp apa... janji sihat.. lemak2 susu formula tu bukannya elok pun.. susu formula tu alternatif jer kalau susu badan ibu tak cukup. pada saya, aufa cukup sihat!aktif lagi tu...
teruskan yea raudhah..don't give up!

to fizamior dearie>>fiza,i tgk mia,teringat aufa juga..^_^.tapi mia tetap cute sgt.aunty ttp suke tgk dia! hehe.thanks dear..

Padnani>> salam US,hope u ok rite now..jgn sedih2 sgt ye dear..cian baby dlm pewot.

Nani pun pernah lalui situasi mcm ni..means ada yg suggest suruh tukar BM ke FM. Kalau kita x nak sedih sgt..dear hv to fikir positif ok. Membuat anggapan yg mungkin..mereka yg berkata2 tu consent pasal kita tp x kena cara.. Yela, setiap org ada pendapat dan xperience masing2 kan. Yg pasti dan pentingnya..US sendiri tau apa yg plg terbaik for ur kids! dan Nani pasti US tau:)

Nani faham sgt masalah nak bg anak makan..kdg2 ummi dah masak sedap2..tp baby mkn sikit je. Kdg2 arini dia suka dishes ni..tp esok lusa mgkin x suka. cuba US varietykan food aufa..mcm nani bg jugak hafiy yogurt, fruits hari2 + kalau arini dia x berapa dgn nasi..malam nani buat macaroni or spagetti his fav. dan BF still going on mcm biasa..cuma dah nak dekat 2 tahun nnt kena jugak ajar FM..sbb susu mmg bagus utk pertumbuhan kanak2 sampai dia growin older pun xpe minum kan dear.kalau baby nak fresh cow milk lg better..

Hafiy mmg x bam2 mcm ms dia kecik dulu..tp berat dia maintain naik ckit2..alhamdulillah.

Buat US..sabar ye dear dgn segala cakap org. B strong..u r really great ummi that always wan to do d best for ur kids! for ur coming baby pun nani sokong 100% BM..coz ur baby deserves it! take care dear..hugs kisses

to nani dearie>> bkn sng jadi ibu kan nani.mcm2 ujian juga.lain2 ujian Allah bg untuk kita.yelah,aufa pun kdg2 selera mkn.kdg2 xnak.buat juga resepi mcm2.tapi dia xtentu nak mkn juga.anyway,thanks yang for advices.hugs kissess!!

suziey > sabar la us..mulut org kita xleh tutup..yg penting kita tau ape terbaik utk ank kita..jgn disebabkan kata2 dr org yg cetek pemikiran ttg susu ibu US patah semangat..dont ever do that..susu ibu adlh yg terbaik...be strong ok:)>

to suziey dearie>> orait,suziey! tq so much..

kak yong >> adikku odah..

take it the positive side dia.. as long aufa is smart gal.. then let it be apa orang nak kata..
si aliya kakyong pun kurus keding, tp dia kuat makan, suka makan.. cuma memang berat & bdn dia halus..
fikri & anis pula, 2-2 formula.. fikri keding, anis jer yg bolat.. so, ni seme xde kena mengena minum FM akan akan bulat...
so, jgn putus asa BF utk adik aufa & aufa tu.. u r a great umi.. u hv given the best.. org memang suka meletakkan hukuman.. be strong yer.. nanti emosi adik aufa lak terganggu...

to kak yong dearie >> thanks kak yong for sharing.oh,xsemesti minum fm bulat ek?.ok,xnak adik aufa lak jadi sedih.huhu

umiDanish>> kuatkan semangatmu, setiap kebaikkan disulami dengan seribu dugaan.. apa yg US buat adalah terbaik utk baby, dan hanya kita je yg tahu apa yg terbaik utk anak kita.. Jangan di pk sgt apa org cakap, baik US rasa bersyukur sebab tergolong dalam golongan terpilih yg diberi anugerah dapat menyusukan bayi dengan air susu sendiri berbanding mereka yg gagal bila mencuba banyak kali.. Yang penting, anak kita sihat, ceria dan bijak.. Jangan bersedih dan putus asa kerana semua tu adalah dugaan Dia.. Teruskanlah usaha yang terbaik utk anakmu.. danish pun susah gak makan sejak akhir2 ni dan badan dia susut sikit, tapi umi usahakan dia dengan pelbagai hidangan lazat dan berkhasiat seperti buah2an, kismis dan sup2 sayuran.. cubalah..

to umiDanish dearie>> terima kasih coz ingatkan saya,.y harus bersyukur coz dpt susukan aufa,ade rezeki susu ibu untuk aufa.tq..

Sidratul Muntaha>> salam.sori mencelah.selalu jugak kena.tpi solution dari dulu since dari kecil yg mak selalu ajo...buat tak thu jer..sebab,ank den pun susukan penuh smpai 3 4 bulan jo.pastu campor..apepun..org tua2 ckp..jgn mengeluh mengesah...kita mak dia..kita yg lebih tahu...bab kena marah ker kene perli ker..dgn doc/nurse gomen..abaikan jer.tu bru psl ank kurus
klu time beranak kena lagi teruk?(den dah pernh kena kaw2 dgn nurse yg takde adab ni n mulut laser.)masuk telinga kiri n telinga kanan jer..klu jawapan yg dibagi takleh memuaskan ati org tu..diam jer..abis citer..biar dia bebel sendirik2 cam org gile..lain mak..lain pengalaman dia Allah bagi..tak semestinay ank dia gini - gini..dia rasa dah sempurna..Allah dah bg bahagian memasing..cam den..memula mmg bengkak jer ati ni..tpi lelama buat bodoh jer sbb tak berkudis pun,tak bernanah pun..skunk ni..takyah pikir sgt..nnti kwn yg dok kutuk2 tu ler yg serabut kendian2 nnti..dah2..jgn sedih2...nnti susu yg anak kopek tu pun buat ank nnti jdi emo plak...
ok.jgn risau arr..esok lusa dah start reti mkn budak tu..konfirm membesar bak juara!!
ok?!!jgn sedih2 yerk?!!

to sidratul muntaha>> thanks for sharing your experiences.yelah,maybe ni ujian untuk saya.sy tahu masing2 ada ujian masing2 dlm membesarkan anak..bkn sng jd seorng ibu.mcm2 kena pikir kan.tq..ok,tanak sedih dah.:)

Momma Mia>> Alahai US, jgn camgitu. Jgn mengalah dear!! ni mesti relate dgn msg hari tuh kan? Hubby momma ckp jgn amik kisah sgt apa yg org lain ckp tuh as long US tahu yg US dah bg yg terbaik utk Aufa. Yes each baby tak sama. Sama ada minum FM or BF ke tak semesti jd bam-bam. ia bergantung pd byk faktor cth spt metabolisma bb tuh tinggi, aktif etc... bam-bam jg tak bererti sihat juga.

Jgn la putus asa utk BF Aufa mahu pun adik Aufa, kan kita dah sepakat nk tendum nursing?? US bertuah masih dpt BF Aufa tau, mommaMia jeles. Memang amat pedas dengo kata2 org lain ni esp yg dah byk sgt mkn garam, tapi take it positif yer.

Semoga US lebih bersemangat, bersabar & ceria2 tau!!! Buang jauh2 suara2 yg tak best tu & gantikan dgn kata2 semangat hubby US & mommies yg lain kat atas tuh. caiyok2 okey!! Senyum sket :)

to momma mia dearie>> aah,relate yg ari tula.if de pape suke ngadu kat akak juga.hehe.yelah,maybe metabolisme aufa tinggi.ssh nak naik beratnya..lantaklah org nak kata apa ek.sabo jela.moga niat kita dpermudahkan nanti.tq kak.muah!

Hanim>> Hang in there. If tak nak formula, lompat terus to fresh milk. My kid tak tembam, but sgt tegap dan tinggi *genetik la tapinya, mmg laki bini tegap*. Tembam kejap je masa 1st 6 mths. Now minum fresh milk and other calcium, mmg takmau formula.

So if paedi syor FM, bagi je sikit. U dah berjaya EBF, after 1 year boleh dah kasi other forms of calcium.

BTW... bukan u comel ke?? Cuba tgk gmbr korang masa kecik, maybe Aufa ikut genetik one of u la tu :)

To hanim dearie>> ada juga try bg aufa fresh milk.dia suka juga.yelah,maybe coz genetic.kami dua2 xdela besar.abi aufa pun comel je sebenarnya.hehe.anak pun xle la nak besar bak juara kan.hehe.

Dayah>>US,setiap baby kan berlainan...saya rasa Aufa mmg jenis yg kecik, petite bukan sbb tak cukup susu ke kurang khasiat dn sebagainya...asalkan dia aktif, bijak sudahla...US pun dah merujuk ke paed kan..kalau paed kata normal, ok la..kena thn telinga sikit la dgn org2 tua ni.

to dayah dearie>> yup,babies are unique..i know, baby tak sama kan.but probnye, org2 tu tak phm.ingat sume baby sama je.paed kata aufa normal..so,thn jelah telinga.saba jelah..tq dayah..

Drama Mama >> Eeeemulut orang, memang menyakitkan hati kan! My son yang FM ni pun ada lah mulut2 orang tua yang tak insurans dok complain KURUS macam saya tak reti jaga and tak kasik makan...padahal elok ja saya tengok dia ni...kang overweight kang complain plak anak kau gemok. macam2 ja.

Jgn putus asa ya...though i x bf my son nemore but everyone knows that BM is the best! keep going dear

btw, come join our giveaway for a chance to win our delectable diaper cakes! ;-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com/2010/02/join-our-diaper-cupcakes-giveaway_12.html

to Drama Mama dearie>> biasalah,manusia..bila budak kurus,suh gemok2kan.bila dah besar jadi gemok,suh diet,suh kuruskan badan.whatever! geram je kan.anyway,tq for drop by.insy,nnt i terjah ye.tq so much^_^


ummimusa>>
http://sarahhikmah.blogspot.com/2010/01/more-info-on-benefits-of-bf-vs.html

jangan berganjak US, hold on!!!

to ummimusa dearie>> ok,i kena wajib terjah ni.bg semangat balik.tq UM!



Nadiah Sidek>> mcm2 dugaan ye BF baby kat malaysia tu. sabar ye raudhah. kuatkan semangat, tulikan telinga & cekalkan hati. teruskan BF utk anak2 yg seterusnya. ramai lagi yg support BF berbanding mereka yg tak menyokongnya (diorang tak fhm sebenarnya..kalau diorg fhm pasti diorang pun akan menyokong ibu2 BF anak2 & takkan persoalkan apa2). don't turn back & never ever give up!

To kak nad dearie>> dugaan bf moms cmnila kak..hehe.yelah,mybe dorang xphm..saba jelah kan kak..tq kak!


ibu arifa>> salam US, kesian US kena "ayat2 power" gini..dah lah tgh prggy..sure cepat tersentuh kan..

saya pun dah selalu kena gak..lebih2 lagi side family hubby..kadang2 sampai rasa malas nk jumpa diorg tau..buat hilang mood jer dgr "nasihat" diorg. mcm lah dia org tahu sgt mcm mana anak kita ni. kita sendiri tau lah kan, anak kita mcm mana, lasak ke?tidur byk ker setiap hari? selera makan selalu 'on' jer ker?.. anak saya dalila pun x naik sgt beratnyer..dok 9kg tu jer.mmg telinga dan hati jd panas bila dgr "org2 yg serba tahu" tu bg nasihat.
yg penting anak kita sihat, anak kita bijak kan..

saya harap US tak putus asa dgn dugaan sebagai IBU YG BF ni, rasnyer semua ibu-ibu yg BF akan mengalami perkara sebegini..teruskan BF adik Aufa okey..kami sokong US,we always in ur side! kesian adik Aufa nnt kalo xdapat FULL BF mcm kakaknyer..

US,kekadang anak tak lalu mkn sbb nak tumbuh gigi kot..dalila dah nk masuk gigi yg ke-15 dah ni..dia mmg selalu kurang mkn time nak tumbuh gigi.

to ibu arifa>> samalah ape yg kita lalui.mcm2 solan.mcm kena interview lak.hehe.ramai yg senasib ngn kite rupenya.rmi yg memahami.anyway,tq kak..
lately aufa xselera mkn.tgk2 gigi geraham dia nak tumbuh rupenya...:)

Mel Mikail>> i knw ure tired dgn comment org2 tua yg selalunya panas je telinga kita nak dgr.

pls dont give up disbbkan kata2 mereka tu. mmg sedih bila org banding2kan anak kita dgn anak org lain. kata2 mereka tak penting, yg penting US & husband tau yg mana lebih baik utk aufa.

i think aufa petite sbb follow ur genetic mcm my niece jgk yg fully bf. sometimes bkn sbb susu ibu. ada jgk baby yg minum formula tp xtembam.

to mel>> yelah,mel.i penat,satu masa meletop jugak.hehe.ikut genetic tu possible juga.dah abi n umi nyer xbesa mana pun.tapi org2 tu xpk psl tu.main ikut sdp je ckp.hehe.saba jela kan.tq mel..

Nurul Izza>>my dear sis..dun give up.pekak je telinga.diorg bukan mak anak2 kita pon.susu ibu mmg terbaik..cayalah..anak yg minum susu ibu pon insyaAllah terbaik .sabar ye..iza sokong akak! chayok!..;))

*kiss*

to izza>> tq dik..kita as parent je tahu mn the best for our kids kan.chayok2!!

ibunafis>> salam kenal ummisalsabila..bykkan brsbr ye ngan ckp2 org2 psl tu..sy pun still BF wpun ank dh 1thn 4bln..dan ank sy kecik gak,xsmpai 10kg pun tmbang br2 ni..biar kcik tp intelligent,hehe..
baby yg BF ni lbh cpt blajar kan..lbh bijak & pandai kawal emosi..n lbh pnting ssh dpt penyakit..sntiasa sihat & cergas..so truskan BF pedulikan ckp2 org,ank kita kan..depa tu sibuk je..sy pun alami situasi sama..

to ibunafis>> slm kenal juga..aufa 7.5kg je.huhu.xpelah,yg penting sihat n cerdas.tq for sharing ^_^.

CIK NANA>> Ummi, senyum sket!! :)
Takmau la sedih2..
Asalkan Aufa sihat, takde apa yang nak dirisaukan...
Ummi kena ingat, PEOPLE TALK AND WILL NEVER STOP..
Takkan kita nak ikut cakap semua orang ummi??
Ummi tahu anak ummi kan..
Kalau docs pon ckp bb ok, then she's really ok la..
Tak payah risau sgt k??
Apa yang baik, ikut.. Kalau rasa 'tak kena' then ignore jek??
OK ummi?????????

to CIK NANA>> yelah,mcm2 mulut.pening juga nak ikut mana satu.hehe.ok...xsedih2 dah.tq nana..:)

puan punyer>> Salam kenal....

Jangan putus asa.. pekakkan telinga dengan kata2 mereka.. teruskan BF...

Biasanya saya akan terus baca blog ibu2 yang menyusukan untuk tambahkan semangat

Caiyok2

to puan punyer>> tq bg saya semangat.smg ada rezeki tuk adik aufa nnt.caiyok2!!!

Ashanas>> odah, shira rs apa yg odah rasa, sbb shira pun selalu kena mcm tu... odah untung family terutama abi aufa sokong odah.... shira cuma ada ummi shira je yg kuatkan semangat shira... shira lgsung tak dpt sokongan hubby n in-laws... diorg yg beria suh shira top-up fm.... shira kuatkan semangat sorg2...
sgt sedih kan bila org cuma nilai fizikal... anas sihat pe wlupun bdn kecik... ape, diorg ingat baby yg bam2 tu sihat sepenuhnya lah? anak kite yg kecik ni sakit la ek... wlu cmne skalipun bijaknya anak kita ni, klu fizikal kecik, yg tu jugak diorg persoalkan... mmg sedih...

to shira>> yelah,shira.sedih kan.bg mereka fizikal je yg penting.dorang kata kecik,tak cukup zat.tak tgk dr segi lain.sabar jelah shira..insy,kita dpt pahala atas usaha kita.:)

eCar nazrin aka ibu eiyman>>
US,daku pun dr dlu smpi skg slalu disound ngn ayat2 cenggitu.. jz pikir +ve jer, dorang tue XDE ILMU BF..dats y dorang ckp cenggitu.. cube dorang ade ilmu BF, pasti lain ayat dorang kan..lg satu..anggp jer dorang JELEZ sbb u BF yr doter..and at the same time dorang nk RACUN u suh bg FM kt anak..ini lar ant. dugaan t'hebat BF-moms.. klu kite x ckup kuat, mmg kite mudah terpedaya dgn ckp2 dorang.. kite rasa down, tensi etc.. kt sini lar as a mom, kite spatutnye PERTAHANKAN HAK ANAK.. klu bkn kite yg p'tahankan, SAPE LAGI YG LAYAK??
pls2 be strong dear..selama 2 thn 10 bln++ daku jadi BF-ibu, memacam dh dugaan/perlian/cacian yg daku terima..daku mmg jns KERAS ATI + TELINGA KEBAL.. wat dunno jer ngn kata2 tak m'bina nie..ape yg slalu ku set dlm kepala otak, AKU YG B'SUSAH PAYAH NGANDUNG 9 BLN 10 ARI..AKU YG B'TARUNG NYAWA NK BERANAK..SO, AKU YG BERHAK TENTUKAN ANAK AKU MINUM SUSU APA..OTHERS, PLS SHUT YR MOUTH!! (tp ku slalu ckp dlm ati jerr..kang ckp direct, ade yg gaduh laks..hehe)
yg penting wpun ank kite kecil (my Eiymann pun kecil gaks..tp tgk lar baka ibu & Papa dia), tp dorang aktif, sihat, bijak..itu yg lg penting kan..wat ape ade ank gebu-gebas tp x sehat..?? fyi, FM-baby nie muscle dorang lembik compared to BF-baby yg ade solid muscle.. tak caya, cube pegang dorang..its normal BF-bby tak gebu-gebas.. mmg biasenye mcm tu.. klu nk compare sgt pun, sila compare BF-bby ngn BF-bby gaks..jgn compare BF-bby ngn FM-bby..sekian..entri emo daku..hrp maaf klu ade sesape terasa..
to kak ecar>>bila org2 ni berckp,kite tpaksa diamkan je.kang jd perang plak kan.peace no war! hehe.BF moms like us kena kuat ek.sy kdg2 rasa goyang juga.seb bek ada hubby & kwn2 yg bg support.thanks kakk for sharing ur experiences.lama nyer eiyman dpt nikmat susu ibunya..congrats kak.^_^


thanks all !! emosi saya sudah stabil.sudah happy!! just ignore apa mereka nak cakap.semoga Allah permudahkan niat baik kita semua.amin..

14 comments:

Gieyana said...

betul tue..susu ibu adalah yg terbaik..x dpt nak tandingi mn2 susu kt dunia nie...sy pon breastfeeding kt Nureen smpai 2 yr + eventhough kerja...

biar ler owng nk ckp aperpon..but b strong...as long as anak kita sihat walafiat tue dh bermakna bg kita...kecil @ besar tue x usah risau k...Anugerah Allah Taala tue!.

Sharini aka Ummi Khayra said...

Alhamdulillah raudhah dah tenang dan happy semula.. Sorry, raudhah..akak lambat baca entry emosi dari raudhah.. Masa tu akak masih di kampung dan hari ni baru sempat blogwalking.. Rasa semuanya dah ditulis oleh kawan-kawan kita. :) Yang penting, raudhah always +ve dan yakin dengan apa yang Raudhah buat. Tak semua baby BF kecik2, dan tak semua baby FM tembam2 dan montel2. orang-orang lama terutamanya, memang kurang pendedahan tentang BF ni. Betapa besarnya pengaruh iklan-iklan susu formula kat TV ni. Jadi, kita-kita yang terpilih ni(cheewahhh.. :D ), yang tahu tentang kebaikan susu ibu ni, kena bersemangat jiwa raga.. ( poyo... hahahhah ) Dalam apa jua benda yang kita nak buat, awal-awal mesti banyak rintangan... even cari duit sekali pun kita mula dari bawah, berusaha untuk naik, menempuh semua halangan dengan sabar dan percaya Allah sentiasa bersama hambaNya. Aduhh.. panjang akak membebel.. :D

Nadiah Sidek said...

glad to hear u've gained your courage back ^^. biasa la, tgh preggy mmg emo skit..hehe. never ever give up ok!

Nurul Anas said...

Salam Odah, baru sempat menjengah blog Odah. Tahniah bakal dapat another baby. Moga ceria, sihat dan kuat hadapi cabaran masa mengandung. Pasal breast-feeding ni k.long support 100%. Kat UK ni dia org mmg encourage breast-feed. Susu formula tak laku sgt dan susah nak cari, bayangkanlah how they appreciate breast-feeding.

[-suziey-] said...

alhamdulillah dh kembali stabil n strong..thats the way...just ignore those -ve talks..ramai lg supportors yg bole bg kata peransang yg +ve:) caiyok2..keep breastfeeding ur baby..

Mrs. Adz said...

emm US dah ok..alhamdulillah..be strong k..ramai yang support US..jadi ibu yang terbaik untuk anak-anak..

Sidratul Muntaha said...

syukran
dah ok dah US..
den phm jo sbb den pun tgh sarat nih..
den stop bf si aqil tu masa dah msuk setahun 9 bulan
ngandung time tu pun nak msuk 4 5 bulan cam tu ler
mmg emo dowh..
kita bese2 jer org lain sibuk2 bising ckp ank kita kurus.
by the way...
rasanya bila aufa tu dah reti mkn..insyaa Allah besarlah.
cam aqil..
once dah reti makan..
amik ko!la ni bru setahun sebulan,berat dia dah 17kg.
dulu..mak aii

msuk setahun..
9kg jer..
apepun..
mjudahan semuanya aman..

Momma Mia said...

Alhamdulillah... ummi dah okey & emo pun dah stabil. Good for u dear!!

always be happy okey!! Yes.. Semoga Allah permudahkan niat baik kita semua.amin..

ummuabdullahsyaakir said...

Salam US,maaf tak dapt kongsi emosi,xblh nak drpo komen,blog US kluar sparuh je..huhu.

Alhmdulillah US dah ok,jgn moody2 sgt yea..ksian adik Aufa kat dlm tu.

Memang betul apa yg kawn2 kata,siapa yg dapt susukn baby dgn susu sndri adlh yg terbaik,ada yg nak sgt susukn baby tapi ujian utknya sus tak byk n ada yg lngsung tak kluar susu.Mcm UAS nak sgt suskn Abdullah dgn fully BF,tapi sbb nak tnggalkn dia tulah yg terpaksa tmbah sus formula.Mmg diakui FM blh buat baby montel tapi tak semua imun kuat.Klu nak compare dgn Hajar,mmg beza sgt klu dari segi fizikal tapi dari sgi skill Hajar cepat belajr berbeza Abdullah.Lagipun BF mmg sgt2 mmbntu kami yg belajr + xbyk sgt duit ni dari segi ekonomi.Skrg ni pun mmg tersa sgt tiap2 bulan utk sediakn kewngan yg cukup utk susu Abdullah(susu bukannya ada yg murah,kn)dlu kan parent UAS yg jga.

Apapun,jgn pndang pda montel/gebu @ tak baby kita,US pndanglah smua skill n IQ mereka.Mmg sgt2 berbeza.
Tak semua baby FM tu gebu dan tak ramai baby BF yg kurus,percayalah ^_^

Take care dear,kiss utk Aufa..jga dri baik2 yea...

Ummi Salsabila said...

Gieyana>> tq gie bg i courage..kecil ke besar yg penting sihat kan.congrats bf nureen smpi 2thn eventho keje.cayalah!

Kak ninie>> kite pun xsempat ke blog akak lg.moody punye psl.hehe.tq kak.mmg suke dgr bebelan akak.sllu ade pape suke citer kat akak.tq bz2 pun coz akak smpat lyn kite.hehe

Ummi Salsabila said...

Kak Nad>> tq kak..emo jap.hehe.dah ok da skang.yipppie!!

Kak Nurul>> tq for wish.bagusnya situation & penerimaan kat UK.sgt =ve to breastfeed ye..ada baca juga.dorang mmg give priority to breastfeed.smpi if waktu keje,sediakan waktu utk ibu pam susu.bagusnya.^_^.tq kak long.

Ummi Salsabila said...

suziey>> tq..tulah rmi supporters.bgs kwn2 blog kite kan.sgt prihatin.and u are one of them.tq.caiyok2!

Mrs Adz>> tq2.kdg2 rs goyang bile kn cmtu.stress jap.hehe.tp skang dah ok.alhamdulillah.

Ummi Salsabila said...

Sidratul Muntaha>> uih,beratnya aqil.sampi 17kg..cepatnye bdn dia naik.senanglah hati camtu kan.hopefully aufa pun camtu..cuma riso juga coz dia skang suke mkn ikut mood.tq so much.

Momma mia>> ok,da stabil.da kua dr ICU.hehe.tq kak.

Ummi Salsabila said...

UAS>> tq for sharing ur experiences.phm situation UAS dulu.tpaksa tinggalkan abdullah jap dgn parents.tpaksalah bg FM.tp skang dua2 dlm jagaan UAS kan.sonok nyer..^_^.thanks too for courage me.