ads

Saturday, January 2, 2010

Menu untuk Aufa Sayang

Sejak Kakak dah suka makan.Seronok ummi mencuba resepi-resepi baru untuk kakak 'tonet' ni.Lagi gembira bila kakak berselera makan.yummy!! bila nak makan, sebut NAK MI, NAK MI, NAK MI..(nak ummi,nak ummi) .resepi ini ummi cuba dari megazine Mother & Baby.tapi adalah yang ummi edit sedikit ikut bahan2 yang ada.
1. Braised Fish In Sweet and Sour Sauce ( Ikan masam manis) nak tulis juga nama omputihnya.Haha




1. Potong fish fillet (ikan kurau/cod/dory) kepada saiz kecil
2. Campur garam dan tepung jagung
3.Panaskan sedikit olive oil dalam kuali
4.Kepingan ikan tadi dimesrakan dengan tepung dan garam tadi
5.Toskan lebihan tepung pada ikan dan goreng sampai perang.Kemudian angkat.

6.Untuk sos

a.Campur 3 sudu sos tomato dan 1/2 sudu gula dlm kuali.masak sekejap.
b.Masukkan campuran tepung jagung dan air.kacau sampai likat.
c.Masukkan sayur campur frozen

7.Curahkan sos atas ikan tadi.hidang dengan nasi panas.


2.Spanish Omelette

Sedap makan begitu atau pun dengan nasi.ummi pun suka..macam telur dadar special lah.

1. Panaskan olive oil dlm kuali.goreng kentang (2 biji white potato yg dipotong nipis) sampai lembut.
2. Masukkan capsicum dan bawang besar (potong dadu).Goreng sebentar.
3.Masukkan tomato ( potong dadu), garam, pepper.Goreng lagi.
4.Pukul telur ( 5 biji, guna semua putih telur, kuning guna 2 saja)
5.Campurkan sayur tadi dalam telur.
6.Goreng telur sampai perang dengan api perlahan.
7.Angkat dan potong ke slice kecil.


3.Fruit Fool

Aufa kena makan byk fruit sebagai pelawas.nanti tak susah nak poo poo..hihi.takut sembelit pula.ummi pun boleh tumpang sekaki.good for baby in my tummy too!! yummy!!




1. Mix yogurt asli dengan gula atau madu.
2.Potong fresh fruit kepada saiz kecil.
3.Campurkan yogurt dan buah- buahan tadi.


Nanti ummi cuba lagi resepi lain untuk kakak ye.sebab kakak dah pandai makan.dah suka makan.Alhamdulillah.senang hati ummi ini.sayang kakak "tonet" yang kuat makan dah!

layan puteri ummi makan dulu.tak sabar dia.pandai kakak makan! ngap ngap ngap...

p/s: Senang kan.boleh lah mommies kawan- kawan aufa boleh cuba pula. :)

21 comments:

Ayu Hussien said...

wah bgus lah resepi ni...
utk anak2 yg baru nak belajo2 mkn..

NURUL IZZA said...

waa enaknye..nak juga la...

aufa, nk share ye

AshAnas said...

sedapnya aufa, auntie nk sket, bleh?

Mrs. Adz said...

aufa dah mula nak makan ye..bagus..nanti cepat besar ye sayang..

eisya pun leh rasa gak la yang resepi tu..

dila~noor said...

bestnye budak tonet ni pndai mkn..tomot pun pndai makan..tapi giginye kureng ada..so kenela bnde lembut2 lg..

kalu tak silap hrtu US ckp aufa minum pediasure kn?
haritu dpt 1 email,bgtau yang pediasure diragui status halal..sebab kt negare pengeluar die ade ltk bhn yang tak halal..

Dayah said...

bestnye resepi utk Aufa...rajin ummi

Nadiah Sidek said...

wah..blh cuba nnt ni. tq for sharing! :)

ezan said...

best nya aufa makan.. kalo resepi camni.. ezan pun nak.. hehehe...

untung aufa dpt ummi pandai masak..:)

Momma Mia said...

yum yum.. macam best jer. Thanx for sharng the resepi ummi.

makin berselera Aufa makan yer... ummi rajin masak.. pas nih Aufa mesti semangat laaa

Ummi Salsabila said...

Ayu >> saja try dari yg lain.sllu msk lauk2 cm sup,kurma & kicap je.

Izza>> o.boleh2 aunty..

Shira>> aunty, meh2..byk pun bole..:)

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz >> nanti ummi masakkan eisya lak ye..

dila~noor>> nanti tomot da byk gg.bolehla ummi dia mskkan cmni pula..

yeke? alamak.risau pula.aufa dah sesuai dgn susu tu.kat tin tu ada halal logo singapore.bole emel x info tu?

Ummi Salsabila said...

Dayah>> aufa dah suka makan,so ummi rajin la masak tuk aufa..:)

Nadiah>> boleh2.simple jek.akak lg try.campak2 je.hehe.

Ezan>> hehe.kita pun tumpang sekaki kan.just tak umph la dgn tekak org tua.coz tak pedas.

Momma Mia>> ur welcome.insyaAllah.tapi tgk,dia asik poo poo je.badan mantain jek.hehe

[-suziey-] said...

waaa lazat2 btl foods aufa ni..aunty nk sket la..tp mls nk buat..ekeke:p huhu best la kalu ank mkn..aQeel pndai mkn tp xmh mkn..main je kejenye..boy mmg cenggitu kot..huhu

shu said...

hi!waahh.. Aufa ni pun nk dpt adik jugak! Selamat berkenalan.

Ummi Salsabila said...

suziey>> aufa br nak makan.ummi nyer pun smngat la.aqeel leka main je yer..

shu>> slmt berkenalan.samalah kita kan..

ema82red said...

aku plak yang rase nak makan..hahahaha....

meen hari2 makan nasik....

Sharini aka Ummi Khayra said...

US.. bestnyer makanan2 tu.. nnt akak nak cuba gak la tuk Khayra.. ehhehehe

Aufa nak jugak ye raudhah suapkan... Khayra langsung tak nak.. semua nak buat sendiri.. huhuh sudahnya banyak bersepah..hehehhehe

Ummi Salsabila said...

ema>> haha.ko lak nak ek..

ekceli,aku pun tumpang skaki fud dia.hehe

saja nak pelbgikan fud dia.

kak Ninie>> tak juga kak.dia nak rmpas gak sudu dr kite tu.kn suap cpt2.if x,nak mkn sndr.hehe

biasala if pi mkn.tmpt ktorgla yg pling bersepah2.hahaha

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇