ads

Wednesday, January 20, 2010

Aufa - 15bulan.@ 1 tahun 3bulan

Oh.susahnya nak blogging skang.nak jalan2 blog kawan2 pun tak sempat.melayan karenah aufa kakak tonet yang teramat manja.aufa paling jeles bila ummi mengadap laptop.mengamuk tak layan dia.jeles juga bila ummi manja2 dgn abi ok.haha.aufa sangat sukakan perhatian untuk dirinya saja.


Aufa sudah 1tahun 3bulan.rindunya aufa masa baby dulu.rindunya bau aufa yang wangi semasa baby.rindu juga pipi aufa yang loyot dulu.hehe.






Aufa dah pandai jalan terkedek2.tapi still jatuh2 lagi.bila keluar dia dah tak nak ummi dukung or duk dlm stroller.nak jalan.good job dear! tak lama lagi ummi kena kejar aufa lah nampaknya.geram juga bila dia tgk aufa menari goyang pingang & menyanyi.bkn men lg!


skang ummi perasan vocab aufa dah bertambah.aufa akan sebut benda tu bila dia nampak.aufa pandai sebut rabbit (abbit), ball, dog, air, adik, kakak (tatak), bird (bid), teeth (tisss) and sebut her name, aufa! hehe..happy tgk dia berkata2.aufa suka wat animal sound.selain tgk playhouse disney.aufa suka tgk animal planet chanel.excited bila tgk animals.



Aufa minat with book.ke mana2 pantang nampak book.mintak amikkan.nak nak nak..aufa akan mengamuk kalau kita tak layan dia mebaca.aufa akan bawak buku tu kat ummi,suh ummi layan.tarik tgn ummi suh ummi point to.paling suka skang is majalah pa&ma ummi.abis koyak2 da jdnya.hehe.aufa pandai stuffing buku balik bila ummi suh.hehe.







gigi aufa still 7 btg.ari tu tumbuh gigi bawah satu.ummi tak ajar dia gosok gigi lagi.selalu ummi lap gigi dia with kain lembut dan bersih.nanti lah beli berus gigi untuk aufa ye..



skang lagi rajin aufa explore sana sini.aktiviti paling disukai.bukak wardrobe.keluarkan semua baju.keluarkan brg dr handbag & wallet.ritu selamat duit kertas dikoyakkan.suka main pintu.amik kunci.konon2 pandai nak buka pintu.hehe.ambil penyapu konon nak tolong ummi menyapu.bwk brg dr one place to another place.ummi mekap.dia pun nak mekap.mcm2 aksi kakak tonet ni.








Aufa love to draw too.conteng kat board dia.hehe.aufa suka sangat suh ummi draw benda yg dia tahu.then,dia will sebut benda tu.ummi tak tahu at what age kita dah leh introduce colors to kids.tak sabar juga nak tgk dia mewarna.buat craft.tak sabarnya.



Aufa also can recognize certain part of body like eyes,nose,teeth,hand and foot.clever girl.tapi yang tak tahan bila tanya nose,dia pi korek hidung plak! haha.



ummi sayang kakak.kakak sangat manja.tak sabar nak bagi adik untuk kakak.nanti kakak boleh main sama2 & ajar adik baca buku pula.boleh buat mcm2 aktiviti sama2.hope kakak akan sayang adik adik nanti.happy exploring my little girl.muahsss!!


p/s: congrats to my BFF,wana.selamat melahirkan baby boy.seronoknya. :)
oklah.kakak tonet dah bangun pula..aduh..

20 comments:

hati - ema said...

Sama mcm meen tgh terkedek2... dah kurang merangkak nyer...

sonok tgk anak kite membesar.... :)

ezan said...

kiutnya aufa bial tny nose korek hidung ye.. hehehe.. cute!

Momma Mia said...

Kejap kan dorg membesao... masa baby Momma suka bau Damia everytime finish BF... bau bb menyusu sedap.

Cantik gg Aufa. Damia nih susah tol nk bukak mulut kalo gosok dgn kain. kalo pakai jari dia nak. Berus gg ada cuma tak pandai lg.

ishh comel jer gaya korek hidung tuh... gal-gal tak elok korek idung la syang... sama cam damia ni

Mama_Aqish said...

cutenyer aufa....macam2 aksi ada...yang tak leh tahan tu aksi korek hidung...hu...hu...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

damia blum reti korek idung dia..huhu

Mrs. Adz said...

kejap je dah besarkan..aufa dah byk pandai ckp eisya still tak berapa nak faham lagi..bahsa jerman lagi..board aufa sama mcm eisya la..tapi eisya lagi suka conteng tgn dia ngan pen lagi..teruskan minat membaca tu ye sayang...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

hahaha sebijik cam Damia...suh tunjuk mana nose dia bantai korek hidung pastu sua kan jari kat kita...ekekeke makin besar makin cute aufa ni ye...nanti kita jumpa kat MBP gathering ok aufa sayang

Nadiah Sidek said...

sama la dengan safiyyah tang memunggah2 barang tu. habis dibuka drawer & kabinet..keluarkan barang dalam tu :p

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

wah wah..tu makan ke tepek facial tu..so cute.

bab korek idung, tak sesuai la anak dara oo...tp still its cute. jgn bwk ke tua ye syg.

Ummi Salsabila said...

hati-emma>> samalah aufa.terkedek2.hehe..penat jaga tp seronok kan :)

Ummi Salsabila said...

ezan>> cute ke? xsenonohla aunty.ummi selalu mrh.huhu

Ummi Salsabila said...

Momma Mia>>aah,dulu ms bb wangi sgt.skang da kurang wangi.haha.

xtahu gak cmne nak gosok gg aufa.tu yg lap dgn kain dulu.

aufa ni xmalu je korek2 hidung.:)

Ummi Salsabila said...

Mama Aqish>> mmg xtahan bab korek idung tu.hihi

Yanadzul>> damia xkorek idung kot.damia sopan..huhu

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz>> xlama lg eisya ckp la tu.kira fairla.aufa lmbt jln.mulut dapat dulu.org tua2 slalu ckp cmtu..btol ke?

Ummi Salsabila said...

Haiza>> aufa xsuakan kat kite.tp dia masukkan jari tu dlm mulut sendr lak.eee....busukla aufa ni..haha

ok,see u there.

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> itulah cara dorang nak explore.geram juga.tp da mmg bdk2 explore cmtu..sabo jela

Ummi Salsabila said...

Mama miya>> makan yogurt tempek wat mask sekali.haha

beso nnt xle korek idung cmni.xcunla.:)

MeL said...

petite la aufa ni. shomelss mcm my niece! xlama lg nak jd kakak aufa ;)

yatie chomeyl said...

hahaha gmbr korek hidung plg comeyyyyyy

NURUL IZZA said...

aufa.,..sape ajar korek2 hidung tu? ni mesti ummi duk korek2..then aufa tiru.heh~~

iza pon xsmpt nk blog walking..iman skg ni kdg ssh skit tgk dia xdebri perhatian.skg kol 530 pg..dia n ayah tidur..jd leh umi blog walking sat.