ads

Wednesday, January 13, 2010

Manjakan anak berpada-pada

Manjakan anak berpada-pada? tak tahulah sesuai tak tajuknye ni?hehe.kita ni as a parent, happy bila tgk anak happy.seronok bila dapat entertain anak2.tak kira lah cara yg bagaimana pun.betul tak?ni ummi nak citer about toys.satu ketika dulu, bila keluar ummi mesti belikan aufa toys.maybe excited sgt bila dapat baby.tak kisahlah.kdg2 yg murah2,yg rm10 pun jadilah.lagi2 bila pi toys r us.lagi naik hantu.mcm ummi plak yg main.excited je lebih.hehe.


Tapi skang ummi dah lama gak la tak belikan aufa toys.sbb dah pening tgk toys dia dah byk n bersepah2.hehe.plus org bagi lagi.dah tak termain pula dia.pastu, abi ada tegur ummi.abi kata jgn biasakan anak.bila keluar je asik belikan dia toys.bukan kita kedekut.bukan tak sayang.tapi nanti dia terbiasa dapat je.manja dapat apa je yang dia nak.bila dia dah pandai minta nanti.mengamuk pula bila kita tak belikan.hehe.betul juga kan? apa pendapat you all?

geram bila aufa pose camni!

ummi teringat masa kecik2 dulu.bila pi shopping mall.mak mesti tak nak lalu kat tempat toys.sebab takut adik ummi mengamuk nak minta toys.hehe.mengamuk teruk ok if tak dapat! sampai terbaring2 kat lantai melalak nak toys.hahaha.tak tahulah dia ingat lagi tak..hehe.


ummi cakap dgn abi.boleh belikan toys.tapi tak leh selalu.tapi belikan sebagai reward bila ada development or well behave ke.beli yang educational toys.( nak juga beli toys ummi ni).hehe.tapi ummi perasan skang aufa lebih minat kat books compared to toys.if masuk playroom, she will take her books first.ummi penah letak dpn dia book & toys.dia akan pilih book.Alhamdulillah.happy bila nmpk minat dia kat buku.hehe.


skang bila keluar.cara entertain aufa bawa main di playland or bagi dia main machine yg masuk coins tu.hehe.mula2 aufa takut.menangis juga.tapi skang suka plak.nnt gerak2 & nyanyi2 la la la..aufa sonokla..lama juga layan dia main machine tu.pastu, abi tegur gak.tak leh biasakan juga.ala..tak boleh juga ke..(kita as mom ni suka sgt entertain anak..) haha.abi kata nanti asik nak main je.aufa skang dah pandai point to bila nmpk machine tu.nasib baik pakai coins je.hehe.

memang mencabar nak mendidik anak ni.bukan senang.kena pikir circumtances.sayang kan anak.tapi kena berpada2

teror tak aufa drive car?



lagi satu, aufa ni mmg sgt2 manja.bila nak beradik lg menjadi2.org kata, bila nak dapat adik mmg dia akan buat perangai.tapi tak tahulah kalau ummi yang manjakan dia lebih2.hehe.

bila aufa tak nak letak.melalak mcm kena dera plak bila ummi tinggalkan.nak selalu dilayan.ada org kata,maybe coz ummi yang biasakan aufa dari baby.dari baby tak boleh pegang je dia.nanti satu kerja apa pun tak dapat buat.itu pendapat org2 tua lah.terkedu juga mendengarnya.hehe.
maybe coz aufa manja sebab dah ummi dia je jaga & uruskan dia hari2.abi pun dia tak bape nak sgt.yelah,abi jarang spent time dgn aufa.apa lagi uruskan aufa.hehe.tapi bila ummi tgk budak2 especially anak2 buah & adik ummi.bila dgn org lain,mcm penjaga dorang.karakter dorang len.well behave la.tapi bila dgn mak sendiri tiba2 karakter dorang jadi len.jadi manja & macam buat perangai sikitla.dari psychology,ummi rasa dorang ni nak perhatian dr kita.nak dilayan.sbb tula jd manjos gitu! hehe.what is your opinion about this?

naik horse nih best.no coins needed! hehe

24 comments:

Nadiah Sidek said...

dlm kes akk lain lak. hsbnd akk yg rajin beli toys kat safiyyah. kdg2 akk tegur jgk tp dia kata "biarlah, bknnya buang duit kat org lain pun..kat anak sendiri jgk. dulu kecik2 mana la abg dpt toys ni semua". bila dia ckp cmtu terus terdiam sbb keluarga hsbnd dulu mmg org ssh, adik-beradik lak ramai..

tp skrg ni lama dh tak beli (kecuali ms bday safiyyah) sbb safiyyah bknnya nk main sgt toys dia tu. dia main sekejap pastu dia cari benda lain nk main. botol la, label kat baju la, selipar/kasut la, cawan plastik la...isk, pendek kata benda2 bkn toys yg dia minat :p. dia jenis suka explore sendiri 'mainan' yg dia nk main instead of toys depan mata dia tu

NURUL IZZA said...

ump..iza xpenah belikan toy kt Iman. beli pon sebab dia xde mainan.kdg kami ke kedai, iza nk je beli mainan utk Iman tp hubby lak ckp, xyah la..xusahla..

bg iza yg rmi adik beradik dan tidak dimanja dengan toy, kdg ada pro n con. kdg dh byk sgt beli satg besar, yela sume dia nak. kalau sorg xpe..ni kalau anak smpi 5-6 matila.hehe.ingt dulu, iza xde pon mainan, hanya bear yg share dgn along.ekekek

mama byk beli buku cerita, buku majalah kuntum, buku dan buku. kdg muak tgk buku. tp tula mama. (my mom is teacher..of coursela dia duk beli buku je.dh kuar mesti masuk kedai buku)

kami (hubby n me) mmg sepakat benda mcm ni, xnak kasi sgt toy. takutnya iman dh terbiasa mcm tu. skg pon xleh nk manjakan sgt iman tu. satg naik kepala.

utk anak yg ditinggal mak, mmg mcm tu.dgn mak byk mslh skit.sbb nk bg perhatian.n sebagai ibu yg selalu kuar kerja.iza rs benda tu mmg patut luang sikit ms utk anak.teringat ceramah Dr sharifah ms kt usm dulu, dia kan mmg sbuk, penceramah lg dan pensyarah lg.balik umah mesti nk letak kepala dulu, tapi antara letak kepala n jenguk anak kt dlm bilik, mana yg harus buat dulu? kalau ikut rs hati mmgla nk tido dulu.tp nnt dh besar anak jauh dr kita.tu yg kita xnak kan.

iza ni..dh ada ank malas nk keje lak.tp hutang banyak, hutang kete , rumah.sape nk bayar? xkan nk bior suami je.sian lak dia.hehe

p.s: duk ceramah pulak kt entry akak ni.akak syukurla dpt bersama aufa 24/7.best aufa dpt 100% kasih syg ummi. ;))

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

to me..ada beza yg cukup besar between manja & sayang. kalo kita belikan mainan & in a way boleh contribute utk otak dia berfikir & ada development, tak salah. tu namanye syg. manja tu bila kita takde disipline tuk anak & anak naik lemak..segala benda dpt & dia tak reti nak nilai benda. so dr situ dia tak tau boundary. nanti mmg senang naik lemak sampai kebesar.

i baca, kalo ikut cara org tua2 arab baduoin. kalau anak mintak benda, biar dia tunggu seminggu. anak mintak2 la seminggu. so dgn cara tu, dia tau value benda. biar dia dpt rasa sussah nak dpt benda & sementara menunggu tu dia dpt pikir napa benda tu perlu. kita pun dpt pikir gak value benda nak bg kat anak tu. kalo purely membazir, paham2 aje la..

ummumishkah said...

setuju pasal toys tu... kami dari anak pertama lagi belikan toys sebagai rewards bila Mishkah ada pencapaian sehinggalah sekarang...

dila~noor said...

rasenye rmai kwn2 dah ulas psl toys..nak ulas psl manja ngn ummi,tapi well behave dengan penjaga or orang lain..

zahra pun gitu..kalau ummi n abah die cuti,kadang 1 keje pun takleh buat.tapi..nenek die,mengasuh die dgn sorang lg budak yang sebaya zahra,nenek boleh je survive..sbb bdk2 ni ikut time die tidur,makan,main..
agaknye salah satu cara nak disiplinkan anak mungkin kene buat jadual kot.. (agak jerla)..

macam US,mesti suffer sbb bawak peyut lagi..nk lyn aufa lg..so kenela displinkan waktu die.even US duk rumah saje,tp rsnye msti ade care..tapi kalu mmg dah disiplinkan aufa its ok..mungkin skrg die kene sindrom nak dpt adik..hehe

lg 1..suh abi die main ngn die..or bile ade 1 quality time father-daughter,US takyah join dorg..so that aufa akan appreciate abi n US pun bolehla bernafas..hehe

just my 2cents =)

again..anak kite kn lbh krg sebaya..so kite ni try n error..tatau mane yg btl.hehe

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> terbalik pulak kite ye.hubby ada ckp.xle biasakan.dia dulu pun xde dpt merasa toys ni sume.sbb dia pun org ssh.maybe dia xmnt beli toys ni.baik dia beli gadget! ish!!!mmg cpt je if bab tu.

btol2.sama dgn aufa..kdg2 toys bia je jd perhiasan.dia lg syok men bende len.tisu la,plastikla,remotela.mcm2la..

US ni nsb bek hubby control.if x,membazir je kan..

Ummi Salsabila said...

Izza>> bestnye baca komen izza.thanks for sharing..bagusla izza & hubby ni.dua2 sepakat.xmcm akak ni, mmg bahaya if pi toys shop.hehe.nsb bek xbyk duit.haha

mmg riso bila anak naik kepala pula.bab belikan buku tu.mmg akak setuju sgt.book is the best present for our children!

ps: xpe.suke baca ceramah izza.mmg dpt beri perhatian lebih pd aufa.tp akak riso terlebih bg pula.jd manjos sgt plak kang ssh..

Ummi Salsabila said...

Mama miya>>

yup,i agree with u.selain kite beli as reward n mst ada tujuan.kn bg dia tunggu lama if dia nak sumting.bia dia rs ssh skit nk dpt.xle kita terus belikan je bile dia nak.

yup.toys pun kn pndi pilih for development skill dia.i prefer educational toys.

thanks dear for sharing!!!

Ummi Salsabila said...

ummumishkah>> oo.akak pun dah laluinya.bagus kak.beli as a reward.bila ada usaha,br dpt rewardnya.:)

Ummi Salsabila said...

dila noor>> thanks so much dila.

yelah,US pun rs cmtu.kn ada jadual utk dia.n jadual utk kita juga kan..

US duk pk xsaba nak bg aufa adik je.bg dia kwn bermain.hehe.

abi sllu bz.men pun kjp2 sgt.abi kn luangkan lebih ms dgn anak..

[-suziey-] said...

aah btll...setuju..sbnrnya kan..toys ni ade pro n cons..tp kalu tlmpau manjakan yg smpai xleh nk say NO tu bahaya..

it happen to my fren..tlmapau manjakan ank ngn toy..ape ank dia minta..beli je..kononnya masa dia kecik xmerasa sume tu..so dia paham camne rs ankdia..tp dia silap..sbb toys tu merosakkan ank dia..blaja mals..

MeL said...

alamak! daddy mika suka tul belikan dia toys. mommy je yg berkira2 sket. tp kalau toys tu bgs utk development dia apa salahnya kan..bab manja tu mmg betul sbb kita jaga dia 24jam, sume keperluan dia kita yg jaga. ape2 mmg nak ngan kita je. klu org lain yg jaga xtaulah pulak kan US ;)

Momma Mia said...

Masa Damia kecik momma kurang belikan toys for damia, cuma belikan yg bleh rangsang her development jer. But after Damia dah pandai appreciate toys baru momma beli bukan sbb kedekut cuma momma nk beli something yg Damia enjoy & appreciate... hihi mmg dia kecik lagi tp dak nih pandai memilih gak kan. so momma akan reward toy when Damia shows her interest & excited dg toy tuh.

tang manjos tuh x salah US, lg2 macam kite yg bw budak sure lg si kakak nih nk perhatian. w/pun abah mia jumpa during weekend jer, tp most of her time tuh mk sure kasi quality aktiviti father daughter i.e siram bunga sesama.. sbb dpt main air, tgk cd barney sesama, kasi dia mkn sendiri ditemani abah, abah buatkan susu & teman minum sesama & main kuda2...

ps: suke tgk aufa posing main2 tuh. cute dgn rambut ikat tepi lagi

azzamoro said...

masa kecil dulu dia tak faham i belikan je. sekarang dah besar sikit ni i kawal sikit. yerla nak bg dia faham tak semua benda yg dia mintak boleh dpt. kadang nangis la. tp kejap je la..

Ummi Salsabila said...

suziey>> uih.bahaya bila dah jdi camtu.bila dah jd cmtu mmg da parah.

kita nak bg anak merasa apa yg kita xdpt dulu.tapi smpi terlupa nak mndidik dia pula..mmg bahaya.

Ummi Salsabila said...

mel>> dady mika suka ye.xpelah jgn smpi dua2 suka.takut xter control pula.yup,bg if ade developments..xsalah..:)

samalah mika manja dgn mommy dia mcm aufa.

Ummi Salsabila said...

Momma mia>> oo.maknanya belikan if nmpk dia mnt & appreciate toys tu.bkn kita yg excited nak beli kan..btol2..stuju tu..

thanks kak alin.mmg abi kn kerap spent time dgn aufa.kn bgtau abi.wat aktiviti tu mcm abah mia.bz juga.tp boleh lyn mia.kdg2 dia rs tanggungjwb anak ni under US.yelah,US housewf.so,uruskan anak mostly US buat.tapi kn ade aktiviti antara dad & daughter..nk bg aufa rpt dgn abi juga.

Ummi Salsabila said...

azzamoro>> yelah,samalah.dulu ms da xphm.i pun beli je.tp skang dia dah phm.tu yg kn control kan..

Mrs. Adz said...

stuju gak pasal toys tu..jgn terlalu dimanjakan sangat sampai apa yang di nak mesti beli..Bukan kedekut,tapi kita ajar dia hidup dengan sederhana..

dalam dunia sekarang ni,memang sangat takut dalam nak mendidik anak-anak..nak lagi kalau tinggal kat bandar2 besar..tgk budak2 kat skolah tu,cukup menakutkan..tapi yang penting,penerapan agama tu..moga anak kita smua akan menjadi manusia yang berguna..

Sharini aka Ummi Khayra said...

Akak n hubby akan pilih toys mana yang boleh beli and mana yang tak boleh. Kadang-kadang Khayra akan pilih toys dia nak.. sebab kalau kita belikan mainnya sekejap je.. kalau rasa ok, kitorang akan beli tapi kalau tak nak belikan, tak beli la.. Tak leh ikutkan sangat kehendak diorang ni.. :)

Khayra pun suka naik toys yang masukkan coins tu.. Hehhehehhe

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz>> bia sederhana didik anak2.takut dia naik kepala pula kan..

bila tgk bdk2 skang,mmg menakutkan.mencbr nak mndidik anak skng.

Ummi Salsabila said...

kak ninie>> better bg dia pilih mn yg dia nak.baru dia appreciate.tp kite still have da ecision power whether toys tu ok ke x..if ok,baru br beli.

tq kak..

yatie chomeyl said...

i rasa budak2 mmg cam tu la US> kalau mama diorang ada dekat sebelah je, mula la ngada2 & manja2. kalau mama diorang takde, elok je perangai diorg

Ummi Salsabila said...

yatie>> btol2.i pun rs cmtu.psycholgy bdk2.nak tarik perhatian.