ads

Wednesday, January 13, 2010

Kentang Bakar Yummy


yum yum..resepi baru untuk aufa lagi.kena pelbagaikan menu untuk dia.ummi nak share dgn you all.kentang bakar yummy.sesuai juga untuk anak yang tak nak makan nasi.makan camtu saja.makan dengan nasi pun sedap juga! Aufa sgt2 suka!
Cara- Cara:
1. 2 biji sweet potato saiz besar di basuh dan balut dgn aluminium.kemudian bakar dlm oven pada suhu 180 celcius sehingga empuk.
2. bawang putih & bawang besar di cincang.
3. panaskan kuali dan sedikit olive oil.
4. goreng sekejap bawang tadi.kemudian masukkan daging lembu yang sudah di cincang halus.masak sekejap.
5. kemudian masukkan sos spagetti or sup tomato dlm tin dan sedikit serbuk oregano dan sedikit air.
6.akhir sekali masukkan sayur campur ( carrot, jagung dan peas) dan sedikit garam dan gula.
7. belah kentang di tengah.masukkan inti daging tadi di tengah2nya.
Selamat mencuba!

23 comments:

MeL said...

yummeh! bole try ni. kang mommy mika ni yg menghabiskannye. tq US for sharing the recipe ;)

Zulaikha Mohamad said...

wow~ nampak mcm best.. kita mkn pon sodap nih.. :)

Nadiah Sidek said...

ni resipi sendiri ke raudhah? kreatif!

NURUL IZZA said...

waa sedap nye.iza lak terliur..tgh puasa.huhu.kentang akak xangin ke aufa?

ema82red said...

sedap nyer... aku kalau buat ne..aku makan sendiri

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ni among makanan favorite miya. kalau makan, bukan main la hepi dia..mama aje tensen sebab bersepah..huhuhu..

lin muhamad said...

nampk menyelerakanla..sya nk cubala nanti utk sara.thanks :)

MAMASYAZA said...

mesti sedap ni...mesti gegirl tecik tu suka

[-suziey-] said...

untung aufa dpt mkn sedap2..aunty US ade msk lebih x..aQeel meleelh air liur dh ni..hahaaa

Ummi Salsabila said...

Mel>> bole try.buat lebih,le tumpang sekaki gak.hehe

Ummi Salsabila said...

Zulaikha>> kite pon bole tumpang skaki.:)

Ummi Salsabila said...

Nadiah>> xla.kak.tgk buku.sy xkreatifla.

Ummi Salsabila said...

Izza>>ops,izza puasa lg ek.hehe.alhamdulillah,xangin plak..

Ummi Salsabila said...

ema>> haha.ko plak yg mkn..haha

Ummi Salsabila said...

mama miya>>miya punya fav fud ek.sedap kan.aufa pun suka!

Ummi Salsabila said...

lin>> mmg sdp.umminyer pun tumpang sekali.hehe.boleh wat utk sara pula.

Ummi Salsabila said...

Mamasyaza..ahh.dia suka sgt.licin dimknnya..:)

Ummi Salsabila said...

suziey>> meh meh meh.aqeel,join mkn dgn aufa..

mst aufa suka.dahla aqeel ensem.hehe

UmiDAnisH said...

wah.. ni umi punya mknan ni, bukan danish yg mkn nnt.. shidap bngat nampaknya

PadNani~~{@ said...

yummieh2..dapnye aufa mam!
Thanks for sharing US..nk buatkan utk my loved ones jgk la:)

Luv U!

Ummi Salsabila said...

umidanish>> hehe.ummi pun join skali.no prob..:)

nani>>ur welcome dear..luv u too!

Intan said...

Nak try jugak lah resepi nie but kena beli oven dulu :(

Nmp yummmy!

Sharini aka Ummi Khayra said...

wahhh... best2.. nanti boleh try... heheheheh nanti bileh post kalau berjaya la buat... ekekekkekekekeke