ads

Saturday, January 23, 2010

Baby & Mommy Checklist

Now time to do senarai semak for our coming bundle of joy.. :) perlu pilih mana yg tidak perlu dibeli lagi.guna aufa punya dulu.mana yg perlu diutamakan & mana yg perlu dibeli supaya tidak membazir.tapi for 2nd baby maybe tak excited shopping mcm anak sulung dulu.and lebih tahu mana yg perlu & mana yg tidak perlu.masa aufa dulu,main beli je.tapi ada yg still not use & elok terperam lagi.hehe.

ini checklist from mothercare.just a basic list.nanti kita wat senarai lebih detail plak pasni.benda yg tonet2 pula.

MATERNITY UNDERWEAR
1. nursing bra

PREGNANCY &LABOUR ESSENTIALS
1. maternity towel
2. disposable breast pad
3. bump strecth mark cream
4. nurturing nipple cream

NURSERY
1.baby mattress
2. cot bed
3. cot toy

CAR&TRAVEL
1. baby carries
2. car seat

PUSHCHAIRS
1. strollers

FEEDINGS
1. breast pump
2. bottles feeding
3. bottles accesorries
4. strelissing equipment

BATH&CHANGING
1. nappy changing - change mats, nappies
2. towels, bathtime essentials
3. bath set tub


ok,bab nursery, car travel & pushchair tak perlu beli.guna aufa punya dulu.bab2 lain mostly perlu dibeli.especially, electric breastpump & accecories.ummi berazam nak pam susu and buat stok ASI pula.lagi, kena beli wardrobe baru for aufa & baby.coz wardrobe skang da tak muat.besar lagi bagus senang ummi nak sumbat brg2 dorang sume dlm tu.hehe.



Banyak ongkosnya bila lahirnya newborn baby.kena save for keperluan baby & mommy.abi kena save kos hospital ummi & baby juga nnt.bila kerja sendiri.siapa pula yg mahu cover.sendirila tanggung.hehe.

19 comments:

Intan said...

Weee tgk checklist teringat balik zaman dolu-kala...he he..cam lah dah lama sgt ek :D

Intan nya listing dulu punyalah pjg gilor...anak 1st kalo boleh semua nak beli kan ;)

P/s: Go BF go BF...caiyok caiyok to US!

Mrs. Adz said...

bestnye..tetiba teringat gak kat check list eisya dulu..berhelai-helai..nak shopping siap bawak list lagi..hihii..indahnya saat tu..

moga US selamat melahirkan adik aufa nanti..aufa,jadi kakak yang baik ye..

Sitisifir10 said...

Saye pun byk tersasul masa belikan barang nak beranak anak sulung...ni anak ke 4 sudah masuk parah sbb beli dua pasang aje baju baru plus DD saiz newborn, yg lain, recycle!!

Dayah said...

saya pun tak come out with list lagi.ingat ke sblm CNY nak beli apa yg patut sbb sale kan..pastu dok diam and nak basuh baju Shukrina masa baby dulu, and bok keluar brg keperluan lain ,letak setempat supaya nanti dah dekat ke tiba2 kelamkabut ke, husband tau kat mana nak amik..

Jiey^Mien said...

Owh, tak saba nak tau adik Aufa gegurl ke boboy!
=)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

nak tambah lg satu..NURSING PILLOW!

it helps a lots time newborn rajin nak nyusu. so takde la u lenguh2 blakang. nnt dah besar skit, leh jd baby punye hugger or seater.

nadnye said...

macam-macam list .. tapi anak kedua banyak boleh recylce..
satu jea nak tambah Cloth Diaper hihi :>.. check http://www.blogger.com/profile/11386373008348846480--untuk jawapannya

PadNani~~{@ said...

kejap je baby dah 24 weeks kan:) time to prepare all d necessaries..syoknya!
Happy preparing dear!:)

NURUL IZZA said...

AKAK YG TOME..

akak guna bp yg tu eh? xcitednye nk ggu adik aufa tubik!.heh~~

Ummi Salsabila said...

Intan>> mmg panjang list.xabis2 shoppingnyer.hehe.anak sulung mmg excited skit.yg 2nd ni more relax.hehe.

Go BF..BF too!!!!

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz>> mmg best shopping brg2 baby.US dulu ada buku note for pregnancy.semua catat dlm tu.include sume checklist nak beli.hehe..

Ummi Salsabila said...

Sitisifir>> wah,anak ke 4 lg relax ek..hehe.recyle sume.hehe

Ummi Salsabila said...

Dayah>> btol dayah,nak prepare sume ni satu tmpt.sng nanti..readykan awal2 sblm kita meletop.hehe

Ummi Salsabila said...

Jiey>> saba2..kita tunggu..:)

Ummi Salsabila said...

Mama miya>> ok.le msuk dlm list.TQ!!

Nadnye>> aah,ada yg boleh recyle.ada yg perlu beli.ok,nnt sy jenguk link tu.tq

Ummi Salsabila said...

Padnani>> mmg syok.tp cuak gak.even 2nd baby.hehe.thanks dear..

Izza>> oo,xbeli lg bp nye.tp rmi yg suggest spectra 3 ok.

Momma Mia said...

alahai dah buat checklist yer. Thanks its will help.
MommmaMia plan nk start jalan2 cuci mata bulan feb nnti. Kene buat list dulu nih baru beli brg...

azzamoro said...

wah..dah ade checklist... aku takde beli pape pun lg...huhu

ummuabdullahsyaakir said...

Seronknya US dah mula menunggu adik Aufa lahir..eem siap check list lagi..

Moga US n baby selamt hingga melahirkn...tumpang gembira sgt2..

Ye ye..Aufa Ad adik ^_^