ads

Wednesday, January 26, 2011

Penang trip day last entry

Assalammualaikum wbt

Adakalanya kita rasa sangat gembira.Kita rasa semuanya indah.Tapi kadang-kadang kita diuji oleh Allah swt.DIA sayangkan kita.Kita hidup di dunia untuk diuji dan keputusannya di Akhirat kelak.Itulah aturanNYA.

Bila Adam tak sihat.Tak dapat sambung pengembaraan upin ipin.Alhamdulillah,adam dah beransur pulih.Ini sambungan dari entry trip penang day 3 dan penang trip day 1 & 2.

13 Jan 2011


Muka bangun tidur dua budak manja.24 jam tak pernah berenggang dengan ummi.itupun masih ketagih perhatian kita.ummi..ummi..ummi as always..even no holiday as a mom.


After breakfast,siap-siap. Bila ada ana-anak, siap dorang bagai pukul 10 jgak keluar.ikut planning hari ni nak tour sekitar batu feringgi pula.Antara tempat-tempat menarik di batu feringgi ialah,

Toy museum

wah,banyak betul collection toys dalam ni.macam-macam ada.dari movie dan animasi yang lama sampai lah yang latest.awesome! tapi keadaan museum macam kurang kasih dan sayang.hehe.lantai dah rosak,daif.just lapik dengan papan playwood.takkan tak le renovate sikit kot.entrance bayar sorang RM10.huhu

Aufa terpegun.banyak betul barbie collection!

adam is my spiderboy! yeah..masa masuk dalam Aufa dah takut tengok macam2 patung besar2 tu.duduk je dalam stroller.hehe.

One family at toy museum!

Masjid Terapung, Tanjung Bungah

Masjid baru di Batu feringgi. terapung macam kat terengganu.Cantik.

Saya tanya orang sini, tempat makan nasi campur.selera kampung la katakan.Baru berapa hari kat penang.Dah teringat asam pedas,ulam,sambal belacan.kecur! Dorang suggest ke medan selera depan masjid terapung ni.

Alhamdulillah,sedap-sedap lauknya.siap tapau nak makan kat bilik nanti.Hehe.


muka puas jumpa nasi campoq!

Then,perjalanan diteruskan.kami ke Butterfly farm pula di Teluk Bahang.Anak-anak tengah tidur.Bila berjalan,senang je tidur.Kat rumah punyalah susah nak tidur.Geram pula.hehe.

Butterfly farm

Tempat menarik seterusnya ialah di Tropical spice Garden.Kat sini jumpa ramai foreign tourist.Memang kami pergi bukan time cuti or school holiday kan.mana nak jumpa malaysian.huhu.

At their shop, banyak juga produk menarik yang made from malaysia spices.ada sabun,perfume,aroma theraphy, krim, minyak pelbagai guna.fringde magnet pun ada! beli jangan tak beli! hehe.

Tropical Spice Garden

Pantai Teluk Bahang cantik juga.kawasan sini sunyi berbanding batu feringgi yang meriah.Ada juga hotel yang dah tutup.tak boleh go on kot kawasan ni.

Pantai di Teluk Bahang

Then kami balik rest di bilik.Petang baru turun semula ke pantai.

cik kak ni lorat nak bawak beg plastik kacang dia jugak

Dad with kiddies

Dua-dua takut ombak! Ombak Jahat! Arggghhh! At first, aufa ok je. Bila Adam start cry,dia pun ikut sekali.

nikmati keindahan pantai...i love beach!

chillin at pool


sebelum naik lif.menyempat lagi!

suka lari-lari siapa sampai bilik dulu.


Nasi Kandar Beratur

Malam itu, kami keluar ke Georgetown.Nak rasa nasi kandar beratur yang femes tu pula.Restorannya sebelah dengan masjid kapitan keling.Buka pukul 10 malam.

saya beratur dalam 15minit ok.:)



nasi kandar beratur,lauk sambal sotong dan kurma kambing! kuah campur! memang worth beratur panjang.lain dari yg lain.Licin!



14 Jan 2011

Last day at penang.sebelum check out.turun mandi pool lagi.Yipppeeee!!


aksi wajib adam mandi manda dalam sink :)

at lobby after check out.sedihnya.gonna miss you, amazing hard rock hotel!

4 of us -2011


Pasembor yang padang kota.ambil 2 udang, satu sotong yg lain tu fishcake,fishball,cucur,sosej.kena hentam rm30 terus! terkejut cek! boleh tahan mahal pasembor ni...kuah rojak je pun.nak merasa punya pasal..tak pelah..burp..Alhamdulillah..

Jeruk Penang.ummi suka jeruk!.adik suggest beli di stesen bas, butterworth.jeruk orang kita buat sendiri dan murah harganya.

Ferry Tour from georgetown to butterworth..Last picture kami di Penang.huhu.terima kasih penang! Saranghaeyo penang!

Ada rezeki jumpa lagi.Tak sempat cari mee udang sg dua dan char kuey teow permatang pauh.jalan..makan..jalan..dan makan jelah bila bercuti ni.Gemok! Kalau korang pi penang,cari lah mee udang dan char kuey teow yg sedap tu ya..Have fun in Penang!

Then ,kami teruskan perjalanan ke kuala kedah.Pengembaraan bersambung ke Pulau Mahsuri,Langkawi..:) Continue later..

8 comments:

yatie chomeyl said...

char kuey teow plg sedap kat pejabat pos bukit mertajam, kedai tu siap pernah keluar kat majalah TV3 lagi ;)

firahadifa said...

ha'ah.. betul kata yatie.. mmg sedap gile kuey teow kat situ.. adeiii.. teringin nk makan ... lagi..

eh. tak jumpa pon toys museum selama nie... baru ke??

mummy_adam said...

wah, byk gambar.. best :) i xsempat nak bergambar pun, melayan anak yg sorang tu.. hehe

Nak tgk gambar langkawi plak..huhu :)

Ummi Salsabila said...

yatie : ala..ruginya tak pi cari aritu..nape lmbt habaq..hehe.

Ummi Salsabila said...

firahdifa : sedap betul eh.bila lah nak pi penang lg ni.last2 msk char kuey teow sendiri jwbnya.hih.

museum tu lama kot.tak nmpk cm baru pun.hehe.sbb nmpk mcm kurang mantainance je..

Ummi Salsabila said...

mummy adam : thank bg info.thnaks for sharing with me.:)

jasamu ku kenang.hehe.
ok,nantikan entry langkawi pulak ok.

Normaliza said...

lama dah tak gi penang. masa belajar dulu, sanggup turun dari sintok ke penang semata-mata nak naik feri..hehe

Ummi Salsabila said...

Normaliza : samalah..ke Penang semula after many years back..;)