ads

Wednesday, January 19, 2011

Penang trip day 3

Assalammualaikum wbt

Sambungan pengembaraan upin ipin dari entry penang trip day 1 & 2..:)

12 jan 2011,

After check out, kami cari restoran,tune hotel tak sediakan breakfast.Lapar.So,pusing-pusing town.Nak cari nasi lemak.kalau tengok pamplet list restoran di georgetown mostly restoran chinese. and india muslim.

Pusing town,jumpa city hall,penang state museum,mahkamah penang..



Queen Victoria memorial clock tower

kapitan keling mosque

Jalan -jalan at town.Ummi perasan banyak rumah ibadah.Kat jalan masjid kapitan keling; ada church,temple,kuil dan masjid kapitan sendiri.Tu yg special,masyarakat pelbagai agama dan boleh tinggal bersama dengan aman.:)




Then jumpa kedai antik ni,sederet dengan bangunan mara.menu dia,mee bandung sedap.nasi lemak dia so so je..english bun dia ok juga..

ummi,where's my foood? adam's porridge so so jugak.sedap lagi ummi masak kan? masuk bakul angkat sendiri.hehe.

Perut dah kenyang.terus ke tempat-tempat menarik di Penang.

Fort Conwallis

Ingat lagi sejarah tak? Sejarah dulu dapat A kan? hehe.
Kubu ni dibina oleh Franchis Light bersama pengiring2 dia untuk mengambil alih pulau pinang.Dulu kubu ni tengah laut.tapi sekarang dah ditambak kawasan sekitarnya.Dah jadi town,Padang kota lama. Betul tak orang Penang? pandai2 je nak jadi cikgu sejarah pula.Hehehe.


peace no war!

Aufa bersama bala-bala tentera bersiap sedia.

Rumah Kelahiran P Ramlee

comel tapi sangat berharga.

Boleh baca sejarah tentang lagenda kita ni dan family dia.Barang2 dan baju beliau pun ada di simpan rapi.

Then,lunch gerai di berdekatan arkib ni.Lepas tu, kami terus ke Batu Feringgi! Yeay!! sampai sana cari hotel nak stay kat feringgi pula.Seperti biasa, Abi nak hotel baru.So,check in ke Hard Rock Hotel,Penang.Ummi tak kesah.Yang penting abi bayar..Hehe.



Hotel design and service really marvellous ! Bilik cantik bangat! best2..:)
Aufa happy.siap menari-nari! hehe.
Aksi mak cik tecit ni bila sampai bilik.Mengemas,bukak tv ( main remote sebenarnya),duduk atas sofa sambil menonton mcm big boss!

Jangan kacau abi nak buat kerja.Abi cuti pun sempat curi-curi masa ngadap kerja.Tapi bestlah,one week abi spent banyak masa dengan kami! Thanks Abi..Happy mode ;)

pool view

lepaking dulu cuci-cuci mata.Haha.Ramai minah saleh.Istighfar banyak-banyak eh..

Yeah!! pool time! Splash Splash!...

Ummi pun excited main air! slide dia paling best.dah mcm waterpark dah.

Badan dah mengigil-gigil tapi nak mandi lagi.lemak badan tak cukup ni.

Malam sebelum dinner.sempat lagi posing dalam hotel.hehe.


hotel deco.baju-baju superstar ditayang kat patung.scary juga tgk patung2 ni.

Ummi suka lampu kat syiling entrance lobi ni.Cantik sgt! tukar-tukar banyak color.



kami dan giant guitar.cantik tak handbag baru saya.hehe.

view from parking

Gurney Drive.

Orang suka lepak-lepak kat tepi ni.Ada banyak gerai berhadapan dengan pantai.macam-macam ada.Pasembor,char kuey teow,satay,laksa.ice kacang..sorry tak bernafsu gambar foodies tak de. tak ambil sebab anak-anak dah tidur.

Ok,sambung lagi nanti..Esoknya jalan2 di sekitar batu feringgi pulak..

10 comments:

LyNn HaMzAh said...

syoknya jalan-jalan kat penang...lynn nie ada juga ke penang tapi x sempat nak ronda-ronda la...

yatie chomeyl said...

geram la tgk adam bam bam tu...kak aufa pulak makin slim mcm model dah hehe

btw, mmg handbag u lawa lah..berkenan i tengok ekekeke

MAMASYAZA said...

akak sebenarnye baru tau kat penang ada hard rock hotel tu, nampaknye kena bwk anak2 pegi la lepas ni

Ummi Salsabila said...

Lynn : saya tempat sendiri pun xabis round.tp tmot org semangat round semua..haha ;)

Ummi Salsabila said...

Yatiechomeyl:

Itulah diff budak suka mkn n tak suka mkn..;)

lawa kan handbeg I..cpt! boleh dptkan kt pasaran! Haha

Ummi Salsabila said...

Mama syaza :
akak, takdelah baru sgt hard rock hotel tu. Dr thn lepas rasanya.bawa jgn xbawa..Mandi pool dia best! Bilik heaven! Huhu

Momma Mia said...

wah sgt la jeles Odah. Kami pun tak round sakan lg cam odah nih...

Tak tahan tgk aksi Aufa kat sofa.. memang cam big boss

paling tak tahan bag baru odah sangat la gojes.. hehehe... asal boleh je kan

e.l.i.z.@ said...

syiokkk nya jalan²!
bila ntah kami nk jejak kt sana..penah pegi tp takde la sakan heheh

kakyong said...

US sekeluarga jalan2 makan angin ke Penang yer.. best nya dpt bersenang2 & tenagkan fikiran

Anonymous said...

saya nk tanya, berapa 1 mlm di hotel 1?