ads

Tuesday, January 18, 2011

Penang trip day 1 & 2

Assalammualaikum wbt

Seperti dijanjikan,pengembaraan upin ipin di pulau pinang.hehe.

Apa yang menarik di pulau pinang? Memang banyak tempat- tempat menarik di Penang.Penang juga dikenali sebagai syurga makanan.Bermulalah episod menggemukkan diri masing-masing.Haha.jom ikut kami jalan jalan di penang!

Gambar memang banyak.well u know, i love camera! i love to snap pictures! Kalau dah blogger, semua cerita nak selitkan gambar sekali kan.hehe.Sambil cerita sambil jamu mata ok.:)

Thanks to mommy blogger yg sharing tentang their travelling in penang.kami dapat rujukan sikit selain tourist advisor, our bro in law.hehe.

Day 1 , 9 Jan 2011

Kami bertolak lepas zohor. Sampai pukul 5 ptg. Kami bermalam di rumah adik ipar dulu di seberang perai.Adik ipar saya ni kerja di TNB.adik saya pula mengajar di klang.So,berjauhan lah sementara belum dapat tukar ni.Kesian tgk dia.Ulang alik every week.

Malam tu, dia bawak kami dinner di Restoran Kapitan, Bandar Perda.Lagi satu branch ada kat pulau.

penuh juga customer datang
mom and daughter

adam amik bau je ya..

Ummi Beriani ayam Dan Abi beriani kambing.nyum nyum..Amacam? mendatangkan nafsu tak? hehe

Balik rumah terus menonton AJL.tapi tak tengok sampai habis.budak budak dah mengantuk.cranky bagai.yang penting,suprise bila tahu siapa juaranya.Dah rezeki dia kan..:)


Day 2, 10 Jan 2011.
9.30 keluar Rumah.Singgah TNB. Hantar kunci kat in law.


Then,bermula perjalanan kami.Masuk pulau.yeay!! Senang sikit berjalan ada mr GPS Papago.

Penang Hill @ Bukit bendera

Takde rezeki ke bukit bendera . Tgh renovation.dapat tengok dari bawah je.nampaknya kene mai penang lagi nanti.:)

Botanical garden, Penang

di pintu depan.jumpa pelancong dari korea.dengar je conversation dorang.cutey!:)

pose special dari anak-anak ummi

sayang adik kat mana tu?


nama pokok ni cannon ball tree.macam nama mr canon pula.

binatang pun sayangkan anaknya...

pastu ke botanic garden.pusing satu tmn.yg kelakar, unforgettable memory bila kiteorg duduk rehat kt gazebo jap. Boleh ada monyet tiba2 dtg nak amik air kotak aufa. Menjerit2 lah ummi.cpt2 Abi guna payung halau dia.

Belum duduk minum2 lg. Dia nmpk air kotak kat stroller.bila kita halau dia, dia pun boleh tahan garang ko! Melawan dan menyingai..Cuaknya..agaknya dia lapar kot. Bila lapar kite pun boleh jadi marah.huhu.

sorokkan air kotak n food dlm poket stroller.pastu blah. Tu pun dia ikut je kt blakang. Cepat2 jln. Baru slamat.haha. Lawak pulak..di kejar monyet kerana air kotak.Haha.

Masuk kereta, aufa ckp. "ummi, aufa penat lah jalan"...ummi, aufa takut monkey.."haha.

Kami lunch di nasi kandar Salam di kg melayu, air hitam.Di kawasan rumah flat kg melayu. Berdekatan dgn bukit bendera.

Nasi kandar pertama di penang.Oklah..Licin juga.sebab memang lapar.

Pastu kids dah mula cranky. Cuaca agak panas sekarang.So, terus Kami cari tune hotel di Georgetown.Tune hotel.com downtown Penang.100, jalan burmah.So,tengahari tu lepak2 dalam bilik.sempat take a nap juga.


Adam in action..sarange! adam wangi..muah!

ummi,who's that? he looks same like me!

Adam excited berinteraksi dengan 'twin'.Aufa ligat main kasut.

Hotel tune biliknya basic.kecil tapi stylo dan modern.paling penting bersih. Ummi suka toilet dia.Hubby pula suka hotel baru.rate pun murah.Nak towel,kena tambah wangnya.Takpe kami bawa towel.Nak toileterries,tambah juga.Tak pe,lagi best mandi pakai sabun shokubotsu! Kami just add air cond.Total up OK sgt harganya bila bandingkan biliknya.its listed in global as compact hotels, big on style.


Petang kami keluar jalan-jalan sekitar Georgetown.Jalan-jalan town pula.sebelah tune hotel, Ada mall baru.new world park namanya.pastu berjalan kaki ke komtar.


at new world mall


saya tak nak senyum ! Aufa suka lagu 'senyum'...senyum,tak perlu kata apa-apa :)

Sedang menuju ke komtar.Abi kata, dulu dia pergi penang.komtar dah ada.Bangunan lama lah.Tapi ummi nak jejakkan kaki juga.So,jalan jelah.

Masa jalan itu,mostly byk lagi old shop lot. Kekalkan yg lama.pastu perasan kt sini byk temple.selang berape kedai. Ada lagi satu small temple.majority ramai Chinese kat sini.rumah kedai semua org cina berniaga.


Masjid pun byk juga.satu jalan, jumpa dua masjid.

Sampai komtar. Baru nampak banyak melayu.baru nampak kedai anak Mami.baru dengar longhat mami Penang!! Comel.teringat Movie anak mami pula! Hehe.


Shopping kat guardian.masuk pacific, Kira mcm jusco la jugak. window shopping je. Pastu dinner di komtar walk.


Suasana malam di georgetown.Sibuk macam KL.Tak tidur macam KL juga.



Balik Mandi,solat.planning untuk perjalanan besok.terus bamm..kaki lenguh.penat.besok,check out pukul 10pagi.pengembaraan upin ipin bersambung lagi esok! Horray...Esok kami ke mana pula?

Continue later :)

8 comments:

NURUL IZZA said...

wah bestnye cuti2 penang..
p.s: akak xsakit belakang ke bw adam dlm benda tu (lupa dh nama ape..yg warna merah tu).iza hr tu duk bw iman, sakit belakang..ke ms tu dh pregnant? pon lupaaa daa

yatie chomeyl said...

rindunya nak jalan2 kat penang..bnyk dha mall baru ni

btw, monyet2 kat botanical agrden tu mmg semua garang2 nak mampoih..i pun pernah lari di kejar monyet di situ masa muda2 dulu hehe

Intan said...

Bestnya pengembaraan upin dan ipin nie :D

Lama tak jenguk aufa...besar dah dia. Adam..cute nya! Sayangnya aufa pada adik dia...sweet :)

Haa haa...tergelak baca tang monyet garang tu, air kotak pon sodap :D

http://aniesandyou.blogspot.com said...

lama x g penang

Ummi Salsabila said...

Izza :
mana tak sakit..hongeh bwk bdk bam bam tu..stroller satu je.so,gilir2 dgn aufa.aufa la kn mengalah jln.
Tp kdg2 aufa pun nk dukung.Adeh!

Ummi Salsabila said...

Yatiechomeyl : byk tmpat baru. Dowang lpr sgt kot. Smpi sampah pun dorang pungut2..sian tp scary. Huhu

Ummi Salsabila said...

Kak intan :

lama tak BW blog akak juga..
Mmg lawak citer monyet tu. Tourist Korea pun kene kejar..;)

Ummi Salsabila said...

Anies :
samalah.refresh memories in Penang semula ;)