ads

Wednesday, January 5, 2011

Listen your kids and they shall hear you..

Assalamualaikum..

Skill baru Adam sekarang.dah pandai demand..tak boleh tinggal.tak nak letak.menangis suruh duduk dengan dia.memanjat kaki kita minta di dukung.selagi tak ambil.selagi itu dia menangis.berapa lama kita buat dek.dia tak peduli! Melalak je.bila ummi ambil terus senyum.







Bersungguh sungguh menangis.keluar suara garau dia.nak ummi.abi pegang pun tak berhenti menangis.pandang ummi minta belas kasihan.menangis,dah pandai sebut "omma...omma..omma.." macam Korean boy pulak Adam ni! Hehe.
Ummi ambil.automatic terus senyap.haha.the power of ummi.abi kalahlah..adam Sayang ummi lebih.hahaha.


Sekarang dah ada dua orang budak demanding.dah Ada dua budak manja.dua budak yag sentiasa mahukan perhatian.

Aufa pula banyak taktik Dan Cara untuk dapatkan perhatian kita.
Selain selalu banyak bertanya.apa tu? Siapa tu? Bunyi apa tu? Nak itu..nak ini..macam2 arahan suruh layan dia.


Ummi ditukar jadi mommy.gara -gara terikut dalam story book dia.semuanya mommy,daddy.hehe.

" mommy, haus. Nak air." bila bagi air.minum ciput je.

"mommy, tangan sakit.sini sakit" usap2.tiup2.terus ok.

"mommy, cantik tak aufa?. Bila pakai tudung,bila lepas mandi.harus puji dia.cantiknya!!! Baru dia puas hati.






Bila nak tidur.ummi,gatal sini" garukan.suruh tepuk.

Bila ummi masak.aufa bukak almari dapur.buat bising.ketang ketung ketang ketung.mahu dilayan.adam dah elok2 tidur.terus terjaga.

Bila ummi breastfeed Adam sambil baring. Dia naik atas badan ummi.hempap2. Mahukan attention.

Itulah anak-anak.sentiasa mahukan perhatian Dan kasih Sayang.walaupun sometimes saya rasa stress.miserable.tapi tanpa perhatian kita.siapa lagi?itulah lumrah kehidupan.dambakan perhatian dan kasih Sayang.

Saya suka bila dapat nasihat ini dari seorang kawan,

"They need and want to be loved and no amount of money can buy or replace that love. Love sometimes can satisfy us more than even food n money, odah. Anak kucing blh mati krn terpisah dr ibu kucing, wlaupun cukup mkn d rmh org kaya yg jaga anak kucing tu..."

Terima kasih,Najwa..;)

Bagi saya...Tak kira berapa tinggi IQ seorang bayi.Dan tidak ada kena mengena at all dengan baby's social skills untuk jadi orang yang penyayang bila mereka dewasa kelak.Kasih sayang harus dipelajari dari ibubapa mereka sendiri.apa yang harus mereka lakukan,tukar "receiving love" kepada " giving love".:D

Oklah.sampai sini saja.dah asar.jumpa lagi!





Dua buah hati kami.Kami kasih.Kami Sayang.tidak terkira.tidak pernah kurang.:)




- Posted using BlogPress from my iPhone-






11 comments:

yatie chomeyl said...

btol tu dear, nanti bila kita dh tua2 esok..harap2 anak2 akan syg kita macam kita syg diorg masa diorg kecik2 kan

AshAnas said...

mcm mana la anas dgn adiknye nanti? huhu... takut tp xsabar...

Watie Aziz said...

comelnya anak2 u .. dah besar aufa .. omma ..omaa.. dah cam org nogori .. heheh.. cuite!

Hazu~ said...

salam..

muadz pun sama macam tu. asyik mamamama.. pastu siap mengesot datang. kadnag sedih je tengok. kadang rasa nak marah pun ada sebab ada benda lain nak buat. huhu. tapi itulah yang mewarnai hidup kan...

MAMASYAZA said...

anak2 akak yg besar pun camtu, tambah2 siratu, kalo akak lebih2 layan sikecik, mula la dia cemburu, tarik muka masam

Ummi Eisya said...

emm gitu la juga gelagat eisya sekarang ni..memang nak kan perhatian kita lebih dari ayahnya..hihi..

memang kadang stress sebab penat nak layan 2 orang sekali,tapi bila nak marah,tak sampai hati rasanya..so peluk dua2 sekali..harta yang tak ternilai..

Ummi Salsabila said...

Yatie : Amin.. Harap dorang sayang kita bila dah dewasa nnt.bila kita dah tua nnt..

Shira : takpe shira.dah masuk dua ni mmg miserable sikit. Yang penting happy!

Ummi Salsabila said...

Watie : nasib baik comel.tak jadi nak marah bila mengada-ngada..hehe

Ummi Salsabila said...

Hazu : muadz pun sama eh.satu genglah dgn Adam.kat rumah pun boleh stress juga.sbb buat kerja dlm keadaan miserable.sabar jelah

Ummi Salsabila said...

Mamasyaza : jeles betul si Ratu ya.dorang nak perhatian dr kita.tak terlyn kita dibuatnya.hehe

Ummi Salsabila said...

Ummi eisya : kita stress juga.tapi syg juga.so,sabar Lyn karenah anak2.takde dorang,sunyi pula..;)