ads

Tuesday, August 4, 2009

Aufa @ 10 months

Salam Sayang Semua.Hari ini aufa tepat2 10bulan.tak sangka baby yang duduk diam je masa lahir.now,dah aktif cergas betul.aufa lahir masa raya. 4 syawal bersamaan 4 october ialah hari aufa lahir.sempat ummi beraya for 3 days.aufa bagi can ummi makan ketupat,rendang,sambal ikan bilis,minum air sejuk.yum yum.hehe.lagi 2bulan aufa 1 tahun!!.really excited seperti mommies lain juga..:)
hai, cik adik manis.. nak ke pasar ke?...


Aufa's Developments at 10 months :

1) Aufa dah laju merangkak.da teror tau! tepuk tgn tuk saya, aunties...:) bila ummi ke dapur aufa pun ikut.merangkak terkedek2 ke dapur.merangkak masuk bawah meja.siap lepak2 bawah meja.haha.nanti next entry ummi upload video aufa merangkak ye..

2) Aufa pandai geleng kepala bagitau sign TAK NAK..bila berzikir pun aufa geleng kepala.

3) gigi dah 4 batang.gigi atas 2batang besau punya dah keluar! uih,mmg menjerit sakan bila kena gigit..

aufa pun pandai drive tau! jom naik.aufa bawak jalan2

4) aufa makin lasak.tak reti duduk diam.menyusu pun macam2 stail skang.meniarapla, menonggengla.haih! nak pakaikan baju pun susah.memanjat pun da start da.tapi tangga dia belum nampak lagi.;p



5)aufa rajin mengemas gak.berani berdiri memaut meja or kerusi.segala apa yang dia jumpa.abisla dia baling.buku dia koyakkan.kita kemas.dia kemas balik.so,barang berharga or membahayakan dah kena sorokkan.kalo tak,selamat...:)kena tgk pe dia buat sepanjang masa.biasalah..aufa rajin mengutip, aunties..


6) aufa suka mengajuk or meniru.ummi suka buat macam2 expression muka or bunyi2 binatang dgn dia.mana yang dia dapat.she will keep doing it. Bila kita tegur dia.naik suara sikit.haih!! dia pun ikut balik.haih kuat lagi.dia pun ikut kuat lagi! .kita babap tgn dia.dia babap kita balik.hahaha.



ummi,aufa nak online gak..siap2 tekan keyboard



eh, ni gambar aufa lah..comel jugak ea..


7) aufa suka point to skang.ikut tabiat ummi gak la ni.ummi suka point to.tunjuk & bagitau itu ini apa.skang dia plak ikut.point to pape then mulut mengomel2 dalam bahasa dia.bila kuar jalan2 pun sama.uih! riuhnya..tunjuk sana sini..




8) aufa still suka berkepit.tak boleh tak nampak bayang.melalak sekuat hati.ummi masuk toilet,mandi bagai pintu kena buka.mommies yang ada anak kecil mesti biasa camni jugakkan..:) bila dia tidur je, baru boleh marathon masak,setel home chores sume. masak pun simple2 je.slalu msak one dish meal.tak dela nak masak byk2 lauk.nanti belum habis masak, aufa dah melalak..;p




9) aufa suka makanan org besau.keropok ikan pun le makan.suka dia!.tapi makanan dia bila suap selalu tak abis.aufa paling suka hirup sup ayam.then, ummi hancur2kan sekali carrot and kentang dalam sup tu.dia mesti habis punya!


aksi tido paling mempesona.ramai yg tergoda ;p


10) benda yang aufa paling suka main ialah PEN!! genggam je pen.pantang nampak pen kat kocek baju abi.terus dia dgn rakus amik! haha.aufa suka gak main janggut abi...:)
straw pun aufa suka main.minum pakai straw dah le gak.aufa minum air kotak ummi ritu.haha.



11) sampai skang aufa takut dengan atuk dia.atuk kiss,cakap2 dgn dia.terus pandang tempat len.atuk dukung lagila melalak kuat! sian atuk.atuk asik mengeluh,nape aufa xnak atuk..;p
kena slalu tido umah atuk ni.bagi aufa biasa dgn atuk.


12) aufa paling suka tengok gambar yang ada gambar baby or gambar budak2.tak kesahla kat mana2 dia nampak.cepat2 die tunjuk.sambil mulut mengomel2..eh, eh...
aufa dah suka baby ke? aufa nak adik tak?.....hehehe..


1st time aufa usik frame gambar kat situ.abi marah.uwaaa...sian dia..em,xlama lagi kena simpanla sume frame tu.


anak dara yg rajin.mengemas TV console plak.campak sume CD brainy baby dia.haip!


13) aufa pandai wat jari gerak2 NO..NO..NO..hahaha.tak tahan.tiru ummi lagi. ;p

14)yang paling best.aufa dah pandai kiss! siap buat bunyi muah lagi.hehe.lama duk ajar dia ni.sayang aufa.muahs!!


Apa lagi ek.tu je yang ingat..mulut ni memang mengeluh penatnye jaga budak tecik ni.tak reti duduk diam.kadang2 geram juga.tapi dalam hati gembira & bahagia tengok aksi2 dia.bila dia kusyuk "mengemas" sambil mengomel2.terhibur plak rasanya tgk telatah dia.gembira tgk dia cergas explore sana sini..Alhamdulillah..

HAPPY 10 MONTHS OLD SAYANG!

Semoga aufa membesar dengan sihat dan bijak dan menjadi anak yang solehah.amin...
Sayang puteri abi & ummi..muaaaahs!!!

33 comments:

MeL said...

happy 10months old aufa! ;) aufa beza brp hari je ngn mika kan? mika 10oct, mommy pn sempat jgk mkn ketupat rendang bagai hehe..pandai ye dia ajuk & tiru ummi. bdk2 mmg akan tiru ape yg parents buatkan? ;P

defina said...

selamat ulang bulan (sbb xckp lg 1 thn...hihi) ke 10 aufa. dah besar pun baby comel ni yer. maciam2 pandai yer....

walaupun penat, tapi bila lihat keletah anak, mesti sejuk rasa hati kan?

nnt dah besar, aufa selalu tlg ummi yer sayang...

Momma Mia said...

Clap clap clap!! Pandai la AUfa nih. Happy 10 months old sayang!

huyooo Aufa pun suke menggigit ummi ek... mommaMia pun dah terkantoi menjerit kat public gara2 mia menggigit.

Best2 Aufa dah pandai kiss. uihs siap ada bunyi la ek... Berkat tunjuk ajar ummi la kan... sonok kan ummi?

ummumishkah said...

10 bulan yer aufa.. ni tgh nak explore semua ni.. antara masa2 yang paling seronok melihat keletah anak-anak waktu ni.. to mom and aufa, manfaatkan detik ini agar menjadi antara detik2 indah kalian bersama.. :)

[-suziey-] said...

happy 10th mths aufa..waa byk perkembangan dh..tp ur house still bole hias2..hehe..dia usik sket2 jek..
aQeel pn sgt suke main pen..tp riso gk sbb dia suka masuk dlm mulut.dangerous..
comel nye aufa..

Mrs. Adz said...

wah..dah 10months ye aufa..banyak dah pencapaian aufa..good girl..aufa tanya la ummi nanti bithday aufa nak wat kat mane??jgn lupa ajak eisya ye..

iedaLUVsham said...

to aufa cayang..dah 10bulan cygku! jd anak yg solehah & berjaya d dunia& akhirat ye syg ;)

yatie chomeyl said...

epi 10th months old aufa...
bagus aufa, tecik2 dh rajin tlg ummi berkemas..esok2 bila dh besar senang sket kije ummi ;)

isabelle said...

wah...dah nak dekat setahun dah.
mesti ummi dia excited.

sya said...

dah tak lama nak setahun..
hmm, ada baby, memang susah nak letak frame ke, pasu bunga ke dalam rumah... memang habis lah dikerjakan.. huhu

UmmiKhayra said...

Wahhh.... pandai dah macam2 aufa ni ek.. bab point to tu memangkan.. Khayra pun suka buat gitu gak.. hehehehhehe

Aufa suka ajuk ummi ye? ooo... bijak la so chumel nih.. Bila nak jumpa aufa nih.. asyik tgk gambar je.. :)

Intan said...

Hello si comei aufa, happy 10 mths old sayang :) Yey...macam2 dah pandai dia. Part suke tengok gambar baby/budak tu sama sgt ngan arissa. Dari dia kecik lagi dia suke gilerr bila tgk gambor baby, even spi la ni pon dok sama lagik...nampak je cakap "de deh" :)

P/s: Ke depa ni mintak "adik" kat kite US???

MiszMama@Haslinda said...

aufa nak adik la tu ku! pasni mintak ngan ummi adik ye? Sekejap je dah dekat setahun. Hmmm..kite jugak yang makin tua..huhuhu

NaDiaH SiDeK said...

happy 10 months old aufa! makin bijak aufa. jgn nakal2 ye syg..nnt sian kat ummi ;)

Ummi Salsabila said...

Mel ~ mika pun lahir raye kan.bg cam mommy raye sakan dulu.

tulah bbudak mmg suke tiru pe kite buat..mika pun same kan.

die tgk je,pastu die ikutla..:)

Ummi Salsabila said...

Mel ~ mika pun lahir raye kan.bg cam mommy raye sakan dulu.

tulah bbudak mmg suke tiru pe kite buat..mika pun same kan.

die tgk je,pastu die ikutla..:)

Ummi Salsabila said...

defina ~ hahaha.teergelak2 i bace ur komen.slmt ulang bulan.kihkih.

tq, aunty..muahs.

mmg sejuk je tgk telatah2 die.leka pun ade.tgh umo camni la yg best main kan..comel lg..tp da busyukla.kashful msti wangi lg kan..:)

Ummi Salsabila said...

Momma Mia ~ yey!! tq momma mia..

tula,sakit kan..tp depa ni bkn phm pun.nnt sat gi buat lg..adui..menjerit2 kite dbuatnya.

kiss tu br pndi.lm kite duk ajar..hehe.aah,sonok sgt2..

Ummi Salsabila said...

ummu mishkah ~ oowwh.sweetnyer komen akak..:)

insy kak..mmg kn manfaatkan.lg2 duk umah je ni.kn luangkan ms dgn fmly btul2.

Ummi Salsabila said...

suziey~ thanks aunty..muah

suziey,umah kemas lg ke? kat rumah tamu xbyk brg.so,die xbyk choise nak kms.cube pi tmpt yg byk brg2.hahaha.slmt..:) tunggu die dpt kaki mcm aqeel xtaula kan..lg dasatla kot.

aah,if depa men pen kn tgk.tkut cucuk mate n masuk mulut..

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz ~ thanks aunty.muahs!!

hihi.besay? insy kat umah kitela aunty..ok2.mesti ajak eisya punye...

Ummi Salsabila said...

iedaLUVsham ~ thanks aunty ku cyg..amin....:)

Ummi Salsabila said...

yatiechomeyl ~ thanks aunty..hopefully gitula kan.rajin tlg ummi nnt.anak dara kn rajin.:p

Ummi Salsabila said...

isabelle ~ yup,dkt da.ry ni.mmg excited.besela mak2 gitula..sllu hover! hehe

UmmiKhayra said...

Happy 10 months Aufa...

Bila la auntie nak jumpa aufa nih... kasi kangen ini tgk telatah aufa kat gambar... :)

Ummi Salsabila said...

sya ~ aah,btol2.xle nk berhias2 umah.abis selamat sume.mmg kn simpanla sume pasni.

Ummi Salsabila said...

thanks aunty.muahs..

same dgn khayra kan..aufa mmg suke tiru pe kt buat.mn yg die dptla..kite ajar die,die ajar kite plak..

bile nk jupe ni.aunty pun bz je..:)

Ummi Salsabila said...

Intan ~ thanks aunty.muah..

oo.arisaa pun sk gmbr bby ek.hah,arissa mintak adik tu.pe lagi.Intan dulu,pastu kite follow :P

Ummi Salsabila said...

Miszmama ~ haha.mintak adik? insy...nnt nk bg adik kat aufa.:)

yelah,anak mkin besar.kite pun mkin tua.alaaa....

Ummi Salsabila said...

Nadiah Sidek ~ thanks aunty..aufa xnakal..aufa lasak je :) xle nakal2 nnt ummi marah..

PadNani~~{@ said...

Happy 10 old months sayang:)
bijaknye dia..mcm2 dah pandai! Go gurll! moga Aufa dapat penuhi impian ummi dan abi ye sayang..

Sekejap je kan US..sure mommy terlebih2 berdebar2 nk tggu Aufa masuk setahun kan:))

Aufa, nnt jgn lupa mintak ummi abi adiah best2 tau!:)

mmmuuuuahhhs

ummuabdullahsyaakir said...

Dah besar Aufa sayang yea...sekejap je masa..nanti tak lama lagi cukup setahun.Aufa pun dah pandai macam2,yea..bagus2...ummi suka tengok Aufa aktif tau^_^

US rsa seronk dpt tgk perkembgn baby besar,kn?
Rsa terubat rindu pada Abdullah-agaknya macam ni dia bila 10 bulan aritu..huhu

AshAnas said...

sayang comel aufa membesar sihat, cergas & aktif ya... bila kita dpt jumpa ya aufa comel cayang buchuk aunty nih....

comel la toncet aufa... nnti rambut dh panjang suh ummi wat dandan ya...