ads

Tuesday, March 24, 2009

Homeschool @ Sarakids

Ku teruja! Baru kusempat untuk meng’update’ activity weekend ku. That was a fabulous day! Mmg berbaloi ku spent time on the Homeschool Seminar organized by Sarakids on 22 march (Sun). Ku mmmg berhajat nak join homeschool seminar ni.So, bila dengar they will make just near in Shah Alam @ beautiful place, sarakids.hajatku pun tercapai.Thanks to kak farah to this opportunity.Our Speaker is Miss Fiza from littlekittle.com. She’s really great mom, unique & creative person.What make me impressed of her is she’s still young but successful.

Our module is about Intro to Homeschool and FAQ about Hs .Saya ingin mengetahui apa sebenarnya HS.mcmana HS nih,Banyak persoalan di fikiran because HS nih informal education.mmg ckp HS ramai yg tak tahu.apa tu?Homeschool?Macamna dia educate anak2 dia?

Kedatangan miss Fiza mmg dinantikan,Mamafiza banyak citer pengalaman,tips2 beliau homeschooling with her 4 kids.Bagaimana untuk kreatif dengan anak2.Bagaimana to turn benda yg negative to positive.Bagaiman untuk mendidik anak menjadi ketua yg baik,penyayang dengan adik2.Apa yang saya dapat,education not just on a paper.It’s indirect learning. Mamafiza believes that if we give fun and love to our children, education also will comes along. So,education or waktu pembelajaran anak-anak not just at school. anywhere! Bila bermain, makan, tengok TV and even shopping time!

Sebelum ni apa kita buat, kita tak sedar sebenarnya it’s wrong.apa yg saya kesalkan. Baby dia hanya tahu menangis.itulah cara dia nak bgtau feel dia.lapa ke,sakit ke, xselesa ke, mengantuk ke..jangan marah anak kita.because anak kita juga ada heart.dia juga ada feeling.mamafiza said ur kids, husband is no 1.not your jobs or other activity.jangan just lambakkkan dia dengan toys.layan dia dulu before kita wat keje kita.explain kat dia kita ada keje untuk buat.jangan kita ingat..ala..budak2..dia tahu apa..No! they have feeling too.dorang paham sgt..

Kata fiza, “bila phone ringing, tp kita sdg bersama anak, biarkan saja phone ringing. The phone can wait for you. But your children growing”.They absorb anything, everything they saw, heard and touched. Jgn sampai kita dah tua, bila kita call anak dengan rindu yang membuak2 dan kata2 “Nak.. bila nak balik rumah mak..” jawabnya “Saya sibukla mak..Tengokla nanti” Ya, kita faham tugas mereka, tp adalah lebih baik jawapan yg lain kita terima dr perkataan sibuk.now, i know how is mom's feeling,ampun mak..:)

Apa yg kukesali, ku pernah marah baby.kadang2 bila ummi bz do housekeeping, cleaning or cooking. Baby asyik menangis.tapi ummi biar kan,nak setelkan keje ummi jugak.ada juga bila da ilang kesabaran,ummi marah coz baby nangis je.xboleh ummi wat keje.tapi ummi tahu maybe baby lapar, sleepy..minta dilayan..mesti ada sebab..patutnya ummi tinggalkan dulu keje2 tu..or lyn baby dulu.sayang,ummi minta maaf ye..pas ni ummi kena jadi lebih bersabar nmpaknya.

nak tambah lagi, miss fiza kata dia xbelieve sgt kat milestone.coz it may wat kite stress.anak2 kite ade graf dorang sendiri..development sendiri.betul gak.baru2 ni.bila aufa lambat meniarap.ummi & abi jd asik risau n jd stress juga.org lain esp family asik tnya nape xmeniarap lg nih.ummi asik pk nape dia lambat.maybe baby pun phm & dia pon jd stress..as a conclusion, apa yg uumi phm, HS ni amatla luas prospectnyer.ummi ingatkan HS ni camne kita nak educate anak2 bila di rumah jer.rupa2nya..mamafiza ajar anak2 dia di rumah! x ke sekolah! mashaAllah! dia lebih hebat dr sy sangkakan.tgk anak2 dia pun smart & very fun.mmg nampak hasilnya.congrats mamafiza! :)

mummy sara & salsabila =)


me..duduk bawah.aufa dlm baby coat tuh..


relax & santai jer..

the speaker, miss fiza


working out mommies!
The CEOs

9 comments:

mummy sara & syasya said...

yes ummi, kita betulkan setiap kesalahan kita yang kita tak sedar sebelum ni. but though, we're still the best mom to our own baby =)

luna said...

Salam Raudhah..
Banyak yang kita belajar kan :) Nice to meet you dear!

Mommy Lyna said...

bestnya...
i wish i was there....

Ummi Salsabila said...

mummy sara - yes kak,betul tu.sama2lah kita berusaha menjadi the best mom 4 our kids! gambate!
luna - aah,byk blaja..nice to meet u too!
mommy lyna - jomla join kami nnt :)

Nieza Ishak said...

alahai ruginyaaa nieza,

ummi, kalo ada lagik kelas camni boleh bgtahu nieza tak??? kadang2 tak perasan ...

Watie Aziz said...

wah Ummi, bagusnya this seminar..rugi rasanya i tak join..huk huk..lambat tau ..insya allah kalau ada lagi, i nak join ah ...gud for me ..tq for sharing yerk!!

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇

蛋餅不加蔥Amber said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇