ads

Friday, March 13, 2009

Breast Milk is the best!


Semua ibu berhak mmberikan yg terbaik utk anak2nya.Makanan awl yg paling bagus untuk dinikmati oleh bayi baru lahir sudah tentunya susu ibu.susu ibu juga meningkatkn hubungan erat antara ibu n anak. Banyak faedah susu ibu kpd bayi.

Baby Aufa mnum breast milk after 5 hari.rs regret jugak sbb tak dapat menyusukan aufa sebaik lahir.sbb BM tak keluar mula2 aufa mnum formula milk dulu. after 2 days, breast mula membengkak. Susu da penuh tapi still tak bole keluar. Breast rasa nak meletup.So,hanya Tuhan jelah tahu mase tu. As a new mom, memang agak bingung.camner nak myusukan baby.memang tak reti.Alhmdulliah baby tak kena jaundis.so,maybe Tuhan nk uji bab lain.but husband n family ttp bg support n semangat. Rugi sgt if tak dpt myusukn anak.Saya cube jugak myusukan baby.cuba berkali2. usaha pam,tuam air suam.tapi still tak bole.baby mngalami nipple confusion sbb da biasa dgn botol.baby asyik menangis n menolak nipple.penat,sakit,tension mase tu.n hmpir rs fed up. tp saya tak stop usaha myusukan n pujuk n give support to baby untuk belajar.

At last, detik pertama nan indah pun tibe..sy berjaya mnyusukan baby.well done aufa! Alhamdulillah,Lega n happy sgt..thanks to family n abg xputus2 bg smgt.until now aufa still lg Breastfed.syukur susu still ade.bile BF ni trase close dgn bby.bile die BF kdg2 mcm die berbunyi2 mmm, mybe rase sedap nyela susu ni. aufa ni peramah orangnye.kdg2 tgh BF die stop jap,pandang saya n cakap2 in her language.ajak borak pulak.then die sambung BF balik.hehe.xtau nk describe hepinyer bile baby latch on my breast.bila die nangis uwek..uwek..nak nenen..kepala pusing kiri kanan.phm2la nenenla penawarnyer..kenala mnyelak sorok2.malu gak selak bl dpn org.tp hope org len phm2 jela. Tak pon knla cr seat or port suai for BF. Ade juga yg tersenyum2 tgk sy BF.its ok..Im breastfed mom!:-)

Pandangan org bile th baby BF ade yg hairan,ade yg tny nape tak campor susu, ade gak yg memuji..BF is good.hehe.maybe bagi certain org BF ni myusahkan untuk kite berurusan, kerja.yelah,saya belum kerje.mestila boleh myusukan baby all day. Aufa mmg belum penah kn tinggal. Baru2 ni,saya memang ada terpikir nak try bg FM.nak ajar baby senang nanti if saya da keje. Tp bile bukak website susuibu.com,blog nurul dhia,world BF movement.bace meg pa & ma.niat sy tadi macam terhenti.terdetik rs bersalah n sedih nk bagi aufa FM.Husband pun xsupport sgt bg FM die kate if bole BF smpi 2tahun.de sorang member pon asik pesan (hanisah) ,"bagi BM jelah weh.bagi sampai kering sendiri".

Saya penah bace dlm pa & ma kisah about mom of 2 kids ni. Dia ni doctor n tgh smbung stdy lg. ape yg sy kagum die smpn 200+ botol susu BM for kids die.waa..salutela..kagumnyer ade ibu yg camni..bole ker sy jd spt beliau? Maybe saya patut cube dulu.berlatih pam susu n simpan.insyaAllah..tak boleh putus asa dulu kan?

Salsabila Aufa syg, setiap titis susu ummi yg masuk ke dalam mulut baby adalah kasih syg n doa ummi.syg,ummi harap baby jadi anak yg solehah,taat to Allah n rasul, n jd org yg bguna 1 day nnt. Melahirkanmu adalah sejarah paling sakit yg pernah ummi lalui.tapi,ketahuilah syg ummi berbangga melahirkanmu dan ia adalah saat2 yg paling bermakna untuk ummi, abi n fmly. Ummi halalkan setiap titis susu yg membesarkan mu hingga sekarang. Ya Allah, ummi mohon smg Allah memperbykkan susu untuk sygku ini menikmati khasiatnya dan mendpt keberkatan drnya..insyaAllah..Happy Breastfeeding! luv u baby salsabeel…:)

No comments: