ads

Monday, March 23, 2009

Beriku kesabaran & kekuatan..

Bila baby masuk 5bulan..my journey of breastfeeding mmg mencabar.saya masih lg direct breastfeeding.blom start pump & simpan.baby 5bulan,dia lebih kerap menyusu,cepat lapar & kerap bagun menyusu waktu malam.if dulu,just 1 or 2kali.tapi skang byk kali.not a big problem.but maybe ujian drNya to all mommies.saya tahu dia lapa.breast milk da tak cukup?risaunye masa tu.dalam fikiran saya..patutkah saya start bagi makan..doctor pesan wait till 6month.but..ada juga yg kata da boleh bg makan tu..even my parent dulu 2 month da start bg mkn..
waktu itu,saya teringat kak nurul. kenal kak nurul coz selalu read article in her blog.mmg seronok baca blog beliau & dpt byk info.saya terus email beliau & berharap akan dpt jawapan penyelesaian nih.alhamdullillah,kak nurul reply xlama pastu,this is the answer from kak nurul..
"Tahniah dpt bf baby, direct bf, sgt seronok kan. pd pandangan akak, normal bb kerap menyusu malam. ni kite panggil 'grow spout', di mana bb ngalami tumbesaran yg mmg perlukn lebih susu dr biasa. tapi xbermakna susu kite bekalkn xmencukupi. situasi tu normal, jgn cepat melatah nk beri bb makan cepat. kekerapan bb nyusu senanya bagus sbb menggalakkan n bykkan lg penghasillan susu ibu.

kena yakin susu raudhah byk n cukup tuk bb. kalau breast kite lembik, x mengeras atau membengkak xbermakna susu kite xde or kurang. normal bile da 4 bln ke atas, breast kite kurang membengkak n susu xmenitik keluar. tapi bile kite pam n baby isap, berlaku reflex let down dan susu akan keluar dgn deras masa kite pam or bb isap.
full housewife ke? w/pun full housewife bole gak pam, wat backup kalu ade pape masalah or apa2 yg tak dijangka berlaku.bak kata org sedia payung sebelum hujan :)."


Fuh,lega saya bila got the answer.no worries..coz ni la ujian breastfeeding.insyaAllah,akan kusediakan payung sebelum hujan.hope impian ku akan tercapai nnt (beli breastpump & buat stok).thanks to kak nurul (what a really nice person..).ibu yg bz dgn kerjaya,online biz & baby feez yg shomel, sempat lagi memberi advice & pertolongan to mom like me..ummi berdoa & hrp diberi kekuatan & kesabaran..ummi xnk give up lg..so,ummi kena wait baby 6 month baru le makan..ummi mmg da excited.xsabar rasanya..nak bg baby cepat besar.:) ummi da shopping bib & bekas food baby..hehe.cikit jer masa lg..coming soon..:)

No comments: