ads

Monday, March 30, 2009

Food Introduction

Ummi excited nak bg baby mkn..2 days to go.jeng3x..ummi pun smgatla buat research nih.ni hasil info ummi kumpul from godeh2 internet dan baca info nestle nutrions kat demc ari tuh..all mommies,kesian ummi baru nak belajar..hehe.

1.Perkenalkan satu makanan baru setiap 4 hari or satu minggu.sbb mudah kita untuk mengenal pasti mknn yg menyebabkan bayi alergik.

2.Rebus/stim dahulu

3.kisar halus2 dan boleh campur dengan susu ibu.YUMMY!

Makanan yg tidak menyebabkan alergik dan sesuai untuk 6bulan ke atas:

beras
epal
pear
prun
carrot

Makanan yg mungkin menyebabkan alergik dan sesuai untuk 6 bulan ke atas:

gandum
pisang
jagung
kentang
ayam
daging
pumpkin
apricot
barli
soya
keledek
betik
oat
brokoli

Makanan sesuai diperkenalkan 8bulan keatas:
starwberi
blueberri
ikan
putih telur
yogurt


Makanan yg biasa mendatangkan alergik:
udang
sotong
ketam
kuning telur
kekacang


P/s: ummi sempat listkan several jek..maybe mommies len bole tlg add lg..
just want to give her the best..very excited but rs sedih juga nak bg food.hopefully aufa
xlupa dgn susu ummi,still suka susu ummi ok..still suka kepit2 dgn ummi ok..:(

ummi da shopping dah food baby.ummi beli epal,pear,prun,pumpkin,brokoli, and carrot..

abi: meriahnyer..byk betul.boleh ke baby mkn sume tuh?..

ummi:aah yek..mcm byk jer.xpela boleh ummi diet.jadi vegi jap.jg kesihatan maa..

salsabila: ummi ni mmg suka ter'hover' excited tau! :)



ummi, nak mamam..


5 comments:

precious innocent said...

mcm ryan dulu, nenda dia masakkan bubur nasi kosong.. mmg lenyek habis la.. then esoknye pulak bubur nasi + carrot lak.. habis oren je bubur tu...

huhu... then, bila dia yak2, sdiri mau ingat la.. huhu... 'wangi' giler!!!!

AyinEmran said...

ala comel nya aufa, geram!

kakyong said...

salam ummisalsabila

comel nyer salsabila.. dah mula makan nanti, makin montel ler..
kakyong dari awal bg aliya nasi blend jer.. tp mene kena tukor hari2.. kalo dia rasa sama dia taknak makan.. try bg nestum, tp dia tak nak.. mungkin manis sgt kot...

yatie chomeyl said...

chomeylnyer baby ummi...rs nak cium2 je pipi dia hihihihi

Ummi Salsabila said...

mama emma :hihi.good reminder mama emma!.kn get ready ni.abisla ummi pasni.manyak musyukla bsuh poo die nnt.heee
kak ayin :nice to meet u too di alam maya ini..(curi ayat k.ayin)hihi
kak yong : tq singgah & share info.hopefully cmtula.bia embam lg..
mom to be yatie:hi,preggy mom.nak gigit2 die pun boleh..hihihi