ads

Friday, July 17, 2009

Aufa's Breastaurant Food of Love

Salam sayang semua.sempena bulan breastfeding sedunia ni.ramai mommies citer about breastfeed.tibe2 datang plak aura ummi nak tulis pasal my breastfeeding journey.Alhamduliilalah, aufa sudah menikmati khasiat susu ibu sepenuhnya selama lebih kurang 9bulan.aufa membesar sihat kerana susu ibu.Alhamdulillah ada rezki untuk aufa.

Aufa memang bertuah sebab ada breastaurant 24x7.orang putih kate,evetytime, everyday,everywhere..aufa still direct & fully breastfeeding.no bottle at all.sbb tulah aufa xbole kene tinggal.susu dia kat ummi.hehe.bila lapa, suakan fresh2 terus.xyah tunggu buat susu.aufa menangis trus dapat susu hilangkan dahaga & lapar.aufa mmg bertuah..


Tapi sebaik lahir aufa memang sudah merasa formula milk.sebab ummi cetek ilmu & tiada kesedaran kepentingan dan kebaikan susu ibu ini.mungkin uols boleh baca kisah BF ku sejak awal aufa lahir disini.bila susu badan sudah ada.ku masih rasa BF tidak penting.masih mengelat.bila malas & sakit tension mase pantang nak bangun menyusukan aufa.ku bagi FM.then,hubby bising ku campur susu.kebetulan hospital kubersalin tu siap bagi 2tin kecil susu anmum.bila hubby & family advice and support baru ku fully breastfeeding aufa ketika aufa berumur seminggu lebih.bad of me..


Then,bila ku habis pantang ku terus pindah ke umah sewa di shah alam.ku masih terus breastfeeding aufa.tapi ku masih xpasti & risau about BF.ms tu ku pkir ku menyusukan aufa sebab hubby suruh.smpila bila ku start active online.ntah mcm mane ku boleh terjumpa blog kak farah sarakids & kak nurul dhia.dari situla ku terharu,berkobar2 dan terus positive to BF.baru ku tahu kepentingan dan kebaikan BF.dan BF merupakan satu perkara yg amat2 membanggakan.dan disebabkan merekalah juga ku terus buat blog dan jadi blogger tegar skang.hhehehe.


skang ku rasa bangga dgn BF.ku juga bahagia dpt berikan aufa yg terbaik.dulu ku ada rase xselesa bila orang tanya yg ku BF ke? maybe orang kate ku macam orang dulu2..xmoden..berkira ke nak beli FM? but now,im so proud of it! ku xpenah malu BF dikhalayak ramai.itu kepakaran ku.dimana2 saja.lgpun sng.xpyh kendong bwk milk stuff ape ke.ku cari port sesuai or just cover dgn tudung je.org tgk pun its ok for me.bangga lg adala..wat xtahu je sudah..


ada satu kesah.baru2 ni,masa tu ku grocery shopping at giant.hanya berdua dgn aufa.tibe2 ade sales girl approachku.kak, anak akak minum susu ape? apa kata akak cube susu ni.ni bagus ni ( ku xingatla FM pe)..ku just senyum je mula2.dia still kejar & nak approach aku.nak bg sample kot.then, dgn bangga nye ku menjawab.tak pe, terima kasih.anak saya susu badan.waaa...ku xsangka ayat tu boleh kuar.terus berubah muka budak tadi.terus dia terdiam ,senyum.oo..ok2 kak.mcm takut plak muka dia.ku xniat nak sakit hati dia pun.just ckp yg benar.tapi yg pasti ku bangga to speak out im BF mom ok!! hehehe.


ku hanya bangga dgn dgn diriku saja.ku kira pencapaianku dlm hidup.bkn niat nak bangga2kan diri.even ku bkn hebat mcm pumping mommies lain.yg berkerjaya,usaha pam dan simpan EBM demi pastikan anak diberi susu ibu saja.ku duk umah.mmg senang ku berikan aufa susu ibu.tapi bagi ku walau apa cara pun.BF memmg memerlukan kesabaran dan komitmen yg tinggi.dlm situasi ku, saat BF dah termasuk dlm aktiviti utama ku.bila aufa "bergayut",tergendala segala urusanku.tinggalkan sume kerja.aufa gayut mmg lama plak tu..smpi lena btol baru boleh lepas.sbb tula, ku mmg perlu sabar..komitmen lg ku xle pisah dgn aufa.sbb ku xde EBM stok.xtahu bila ku nak stat mengepam...ku malas gak nak pam2 ni.hehehehe.


anyway,thanks to all my supporter.especially hubby.thnks to shira, ummi anas coz mengangapku sbgai inspirasi shira..rasenye kita sama je.odah just sharing je apa odah lalui..xdela hebat mana.sumber inspirasi ku ialah, kak nurul dhia, mummy sara, mama fiza, dan ummi khayra.tu yg ku kenal secara personally.tapi nak ikutkan ramai lgla sbb kawan2 blogger len ade juga sharing & give inspiration to me.


lastly,jom baca entry nikmat susu ibu di blog kak farah dan sertailah contest BF photo di blog nurul dhia ye.ku berharap dpt terus BF aufa.semoga aufa membesar sihat, cergas dan bijak dengan khasiat & nikmat susu ibu.amin..
This is my breastaurant 24x7 ! im love it!....:p


Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu” – surah Al-Baqarah, ayat 233

p/s: aufa still selsema.sebab ummi nye xpantang minum ais & siap mkn ais krim lg ritu! bila BF ni kene jaga mkn minum ek.ni tgh pantang ni.uwaa...rindu air sejuk..:(

23 comments:

ummumishkah said...

nice journey sis...
bertuah aufa yer... :)

yatie chomeyl said...

US bertuah sbb dpt support dari family pasal BF masa awal2 usia baby aufa. macam I,since susu tak berapa nak keluar masa mula2 bersalin baby SN.so MIL advice suruh beli FM. hubby mcm hesitate coz dia tau I mmg nak susukan baby SN dengan susu ibu tp tpaksa beli jugak bila MIL asyik ckp baby tak kenyang nanti. nsb baik baby SN x mo minum FM tu dan tetap nak susu ibu wpon masa tu keluar sikit je. alhamdulillah, sekarang ni susu I mencukupi utk baby SN dan rasanya orang2 sekeliling I dah fhm yang I want to fully bf baby SN selagi terdaya :)

Mrs. Adz said...

bangga jadi macam US..keep good work for aufa.
sedih daku baca cite ni,pasal daku tak dapat nak bf eisya sepenuhnya..sob..sob..

nadnye said...

happy breastfeeding, sama-sama lah itu..

UmmiKhayra said...

Yey yey yey... Aufa beruntung dapat fresh Milk tiap hari... Teruskan kasi direct je dengan aufa.. lagi better.. hehehhehe Kalau US pam, aufa boleh terima ke puting? Macam tak boleh je... Hehehehehehehehe

[-suziey-] said...

caiyok2..sedih sbb xdpt fully bf aQeel..huhuh..same mcm US la..mula2 dulu..xde pendedahan..bagus blogging ni..dpt ilmu..huhu..menyesal xstart awal2..

niza said...

truskan BF...thaniah!!

Watie Aziz said...

best baca ur journey ..bagus hubby u IS, bertuah u tau ..tak semua hubby nak sokong BF..hehehe..my hubby sokong lah sangat ..sebab senang dia takyah bangun malam! wkakakaka.a..

skang ratu hati ada wat pertandingan BF. kempen kot..i baca kat blog sya.. join lah yang ..:)

alhamdulillah ..Q pun masih menyusu badan ,..sampai bila ..tuhan jer tahu ..ahahhaa..jgn sampai 5 tahun dia nak lagik, kering aku nanti ..ahahaha

Farah said...

breastaurant 24x7! kelass gitu..

aah US..u r so lucky sbb famili sangat supportif bab BF ni..

mak saya support jugak mula2..tp bila die tgk budak asik nangis je die ade suggest jugak bg FM tp saya buat2 tak dengar je..nasib baik kite hidup dlm era berinternet ni..senang nak dpt ilmu pasal BF...

AshAnas said...

senang bg BF kan, jimat duit & masa nak bancuh susu... nk jln2 pun xde la mengheret bakul yg nk kn siapkan termos air panas, air masak, susu, botol dll kan... kita sntiasa bwk susu kita ke mana2... mcm odah ckp, 24jam sehari x 7hari seminggu... all the time, anywhere, anytime... bangga kan jadi fully BF mom... klu shira pun rs bangga nk ckp kt org anak minum susu badan... dgn rasa bangga itulah mbuatkan shira kuat smgt... hehe..

MeL said...

congrats US! kite pn support bf w/pun mika hanye bf selama 3bln je..Insyaallah next bb niat nk fully bf. no bottle at all mcm US & my sister jgk. suka sgt tgk ibu2 bf yg cool mcm US ni, xcondemn2 org lain..i lioke! ;)

Hanim said...

Great job mommy! If u read earlier.. Arianna was full BF baby sampai la 18mths.. sendiri takmau, and susu kering.

Like u, I have a great husband who supports BF. Baru je nak bincang2 nak bg bottle ke if malam2 I keje (dia dah stop bottle 13-14mths).. tgk2 anak I dah buatkan decision so that mak dia tak susah hati if kena keje malam.

Unfortunately tak dpt la 2 years..tp since it's Arianna's decision, terpaksala akur. Hehe siap tolak2 if I nak BF (dia ingat dia dah 2thn, budak besar takmau nenen kot?)

kakyong said...

Tahniah US.. bertuah aufa.. gud for you.. pasni adik2 aufa pun akan dpt breastaurant terbaik dr ummi.. :)

ibu BF ni memang harus korban masa & rasa.. bila dah melekat nenen di mulutnya.. kalo tak stgh jam melekat dgn dia, memang x sah.. kakyong masa aliya still bb & ade pulak 2 anak nakal yg harus juga diperhatikan, memang sgt2 tensi.. sbb aliya mesti akan nenen sampai 1/2 jam.. dlm tempoh tu, tau jer lah apa yg anak2 2 org tu punya projek... la ni dah alah bisa tegal biasa.. tu pasal lah dah kureng sket tensi walau rumah cam tongkang pecah... :D

Ummi Salsabila said...

ummumishkah ~ Alhamdulillah...thanks.rezki aufa.:)

yatie chomeyl ~ owh cmtu ke.xpe..alhmdulillah de rezki tuk baby SN kan..happy breastfeeding!

Mrs Adz ~ thanks..xpe2 dear..next baby boleh BF lgik.:)

Ummi Salsabila said...

nadnye ~ tq kak nad.ye sama2 la kite ek.

ummi khayra ~hehe.aah, di xmo puting da.xsuke..bg air msk pun xpndi isap.da dpt fresh milk everyday.gayut lam2.sure xmo la die gune btol.

suziey~ ow.dear.never minds..next baby bole BF..bila aqeel nak dpt adik? hehe

Ummi Salsabila said...

niza ~ thnks dear..

watie aziz ~samalah hubby kite ek.support BF.untung kite ek! eceh!
em,smpi 5thn?lm nau tu...tu ptt da kene pas turn kat adik Q lak..;p

farah~ aah, bagus de internet ni.blogging,boleh share2 info.dpt ilmu kan..:)

Ummi Salsabila said...

AshAnas~ bagusla if shira pun rasa camtu.keep BF for anas.odah salute shira!

Mel ~ thanks dear! ok,bagus tu niat tu..support mel sgt2.next bb boleh BF lgik kan..bile plan next bb tu? hihi

hanim~hihi.we have same a great husband right? alhamdulillah..its ok sgt2.smpi 14mon tu kire lama tu.i pun xsure boleh selama tu tak..oo,ariana dah pndai shame2 ek..malu gaknye if nenen lg

Ummi Salsabila said...

kak yong ~ tula lame kan..sabar jelah.hihi.anis & fikri buat projek? aduh,besela de bdk tecik ni.umah xle kms if kite je buat sume..congratz too to kak yong!

ibu_arifa said...

tahniah US.. sama2 kita support BF ni okey.. tak dapat bayangkan cam mana kalo TERPAKSA bg FM.. rajinkah aku nak bangun2 bancuh, cari air panas bagai tuh.. nak kemana2 kena bawak bakul mak nenek segala khazanah semua tuh.. SYUKUR ALHAMDULILLAH YA ALLLAH, ada rezeki MU buat Dalila

MiszMama@Haslinda said...

US, tahniah for being breastaurant untuk aufa. Samelah kite..susu ibu memang yg terbaik utk baby. Sebenarnya depends pade ibu tu sendiri samada nak breastfeed atau tak. 1000 kebaikan boleh di cari dari susu ibu dan 1000 keburukan boleh dicari dari fm. niwei, susu ibu memang yang terbaik. Saye selalu jugak join forum susuibu.com. memang best lah kat situ..semua ade..

PadNani~~{@ said...

Alhamdulillah..rezeki anak2 kita kan;) memang kena kuat mental fizikal utk fully breastfeed baby..insyaAllah, kebaikan dan kelebihan nye melimpah ruah buat ibu dan si comel..

Chaiyokk2 to all mommies!:))

Momma Mia said...

What a lovely journey. Congrat dear! Semoga breastaurant 24x7 US always booster milk supply nyer, Amin!! Together we continue our journey okey?!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam ..
congratezz ummi salsabila..chayork2 BF-moms!!

lurve,
Breastaurant-ibu gaks..