ads

Friday, July 10, 2009

My Little Crawler

Salam sayang semua.aufa tak sihat.selsema.sok sek.sok sek.so, cik manja tecik itu meragam2.tak selesala dgn hidungnya.tido malam pun tak lena...sian anak ummi manja ni..ummi nak pegang keyboard pun tak dapat if aufa tak sehat..ini dapat nak update sikit aksi aufa merangkak..layan jelah ea:)

amboi, eksen nyer cik tecik ni...ummi, aufa da pandai merangkak ok:)









if nak ikutkan aufa memang agak lambat merangkak.baru je pandai.dalam 8-9 bulan la.nenek and my other family dah tanya, eh dia belum merangkak? and then bandingkan dengan anak yg org lain yg cepat itu ini.tapi ummi tak kesah.tak dela terasa2.for me, its easy. every kid is unique.ada yang cepat ada yang lambat. bila tiba masanya dia developla, merangkak, tumbuh gigi and so on.

now bila aufa dah start merangkak.ummi suka encourage dia.play game with her.baling bola or toys.suh dia kejar amik.or ummi merangkak togather2 dgn aufa.nak merangsang dia lagi kan..
tapi if aufa ada kawan merangkak sama2 kan best...macam kwn2 ummi bawak anak2 masing pi class gymboree, gymbabes and others...teringin gak nak bwk aufa.watie pun ada bagi trial pass gymboree.tapi hubby asik busy.weekend pun tak free.tu yang susah tu..so, aufa main dengan ummi jelah dulu ye sayang...:)

p/s: dah abis ganti posa!!!! yey! alhamdulillah la. lega sikit..baru boleh pk persiapan raya...tibe2!..hehehe

26 comments:

Intan said...

Intan pon naik rimas kalo org yg suka dok banding-bandingkan dgn anak kita dan anak depa nie...mmg mcm US kata, setiap baby akan go through all "phases" once they are ready.

Ha ha...bab merangak sekali ngan baby tu pon intan selalu buat ngan arissa...best jugak sesekali menjadi "baby" kan...baby tua...ekeke. Tu kalo daddy arissa nampak, sure dia tergolak pecah perut.

P/s: Semoga cepat sembuh ye aufa sayang, nanti leh ajak ibu merangkak sama main-main ye ;)

Ummi Salsabila said...

To Intan>> aik, Intan pun online mlm2 ek? ms nila nak update kan.ms dorang bgn xlenye nak pgg lappy..hehe.

aah.btol tu..rimas jugak kan.btol sgt pe u ckp tu! thnks for describing for me! hehehe.

Intan pun buat gitu ek? klako kan.jd baby blk.if org len nmpk,mmg nmpk cam xsenonoh je.hehehe.tp its fun! ;p

ok,TQ aunty..hopefully esok aufa sembuh..

hasnidaomar said...

sian aufa x sihat...simpati tgk kalau budak2 sakit.Moga cepat sembuh yer...

Ummi Salsabila said...

hasnisaomar>> thanks aunty...insyaAllah..

azzamoro said...

lepas ni penatla u nak kejar di merangkak merata2..hehe

yups every baby different dai punyer development... unless if terlambat sgt macam dalm 3-4 tahun baru nak merangkak itu yang ade masalah tu..:)

cheerss..pasnih dia berjalan lak..hehe

yatie chomeyl said...

wah seronok aufa dh leh merangkak..jenuhla pulak umi nk ngutip ye ehehe

uit, dh nk pk preparation raya? bestnya

Mrs. Adz said...

aufa sakit ye..moga aufa cepat sembuh ye..eisya pun baru je baik selsema..

US,eisya pun baru je skit-skit leh merangkak..dia gerak skit je dah tak nak lagi..memang baby ni berbezakan dengan baby yang lain..sama jugak macam kita yang dewasa ni..biarkan je mulut yang berkata-kata tu..kita lebih kenal baby kita lagi..

(daku tengah pulun posa ganti ni)

Farah said...

yeay aufa dan merangkak..boleh lumbe merangkak ngan afif plak nnt..

aah la US..afif eventho dah leh merangkak tp die lom leh duduk lagi..kalau tgk budak lain 6 bln dah leh duduk sendiri...tp afif nak masuk 7 bln tak pandai lagi..malas nak risau2..biarkan jela..nnt pandaila die tu..

dila~noor said...

seronoknye tgk aufa dah crawl..abihla US dah ade robot pembersih lantai..takpun US kene berus baju die or pakakan romper mcmni je..tp mlm kene jgk pakaikan long pants kn..

comeinye =)

MeL said...

yeay! aufa da jd little crawler..betul tu US, baby ni xsm development dia. ada yg cepat ada yg lmbt. i pn kdg2 tension klu org compare2 ni esp sedara2 kt sendiri yg mulut sedap ckp je..

miela77 said...

x sabar tunggu baby qis merangkak lak..comel si kecik aufa tu...skrg mmg musim flu la...

Watie Aziz said...

US,dont worry ear, Q pun lambat merangkak jugak dulu ..masa masuk level 2 dia kan 6 months, mana pandai merangkak lagik..tak silap i dalam 8 months dia baru merangkak .. memang excited tgk dia try nak push herself masa mula2. My hubby mula2 sibuk gak nak anak dia merangkak dan berjalan cepat, coz dia kata ada kawan dia umur 10 bulan anak dah pandai lari. I tak lah kesah sgt pun, nak nak pulak bila i baca dalam parenting info, katanya baby yg lama merangkak, baru berjalan di dapati LEBIH BIJAK dr baby yg sekejap merangkak dan terus jalan bila ujian dibuat. Hhehehe...i suka lah ..i kata, takper Q, meranghkak lamana-lama sket yer nak! wakakakak...

takper yang, as long as u stimulate anak u utk gerak around the house,tuh lebih baik dr gi kelas gymboree sekali, pastu kat umah tak buat apa2 .. ehhehe.. i dah merasa penat kejar dia merangkak, now penat layan dia berjalan tatih2 plak..hehhe..

i suka gambar aufa yg first ..so eksen ooo..hahahaa

ibu_arifa said...

salam US, saya pun sama lah..dalila selalu gak kena banding2 dgn cucu yg lain..MIL selalu jer puji cucu lain.. ikutkan MMG kecik hati..tambah lagi fmly diorg tak support BF (asyik dok suruh bagi susu formula je), dan lebih geram bila anak kita demam tiap2 kali pas injection.. dah la kita risau anak demam..dia dok banding cucu2 dia yg lain tak pernah demam pas injection..geram sgt!!..tapi tak pelah..ku bersabar jer lah..(dah tinggal dkt dgn umah MIL-apa leh buat)

tak suka lah otg dok banding2 cam tu kan.. saya setuju dgn US "every kid is unique"

harap aufa cepat2 sembuh yer sayang..pandai merangkak..makin cepatlah dia nak "bantu" ummi dia kemas uamh nnt..

Elyn said...

yeah setiap baby x same progress die so jgn amik port.....

wah aufa siap buat bumping tu!!!! teror tul!!!

mama idzareef said...

yepp every baby lain development dia kan.. tp sy risau jgk ni my anak nk masuk 2thn dah tak cakap2 pn lagi..huhu.. mama papa aje..lain2 still german.. ;p

ibu_umairah said...

odah kalau boleh time aufa merangkak...pakai kan dia seluar panjang!!!sejuk lah lantai tu.......
*umairah dulu k.as pakai kan..,,*

UmmiKhayra said...

Salam US,
Sian.. aufa selesema ke? xpe, kejap lagi baik la tu kan? heheheh

Dont worry US, setiap baby lain perkembangan dia. Bak kata US, diorang ni unik. UK pun setuju tu and very tak suka n rimas bila orang banding2 kan anak dia dgn ni la.. dgn si baby polan tu la.. baby polan ni la... huhuhu selalu UK akan cakap, setiap baby lain.. ada yang xmerangkak, terus jalan.. bla3... hihihihi

Better diorg berkembang ikut yang diorang nak kan? hehehhehe no paksaan.. heheehhehe

Sama dengan watie, suka gambar yang first tu.. nmpk konon2 dah terer sgt la tu merangkak.. hehehehhehehe

PadNani~~{@ said...

yeayy..alhamdulillah aufa chomel dah merangkak..
Hafiy pun lambat jugak..9 nak masuk 10 bulan dia baru boleh merangkak..semalam baru 5-6 langkah hafiy menapak sendiri..setahun sebulan..seronok sgtkan tgk perkembangan diorang depan mata:) speechless..!

moga cepat sembuh ye sayang..risau sgt kalau si comel x sihatkan!..

nani pun dah abis ganti puasa..giv me 5!:)

take care Us n aufa..mmuuuuaaaahhhs
salam rindu

ummuabdullahsyaakir said...

Salam US,kesiannya Aufa selsema...mesti Aufa n US skli tak selesa,kan?
Emm suka tgk perkembgn Aufa,rsa mcm tggl skli dgn US pulak-eem tiba2 rindu dgn Abdullah T_T

Ttg yg mmbnadig2kn tu pun bguslh US tak amik port,Aufa pn kecik lagi..jadi tumbesrnnya tak sama mcm yg lain,kn?Tapi skurg2nya Aufa ada peringkt2nya sendri,kdg2 ada yg tak merngkak terus je blh jaln.Ada yg dh tumbh ggi tpi lmbt nk cakp,tapi ada yg dh blh jln tpi tak pndai cakp lagi.

kakyong said...

Tahniah aufa dah pandai merangkak...
pasni boleh belajar memanjat pulak...

atie said...

Lor tak sihat upanya, tahniah to aufa yang dah pandai merangkak,kaktie ada 2 hari lagi ganti pose....huhu

Ummi Salsabila said...

azzamoro~ yup,pasni pnat i kejo doe nmpknye..aduh! dah stat lasak...

yatie chomeyl ~ uih,mmg jenuh...
yatie 1 fmily raye mane thn ni? blk malaysia?

Mrs Adz ~ tq aunty..samela aufa pun blum laju lagi..
huhu,xpe.smpat lg posa..:p

Ummi Salsabila said...

farah ~ jom afif! kite lumbe nak?
aufa pun lmbt duduk.7-8bulan gitula br bole.xyah riso2..nnt dia pndai la tu.

dila-noor ~ em.alhamdulillah dila..mmg dah jd robotic vacuum ummi dia.so,kenala sental ok! haha

mel ~ he3.da lasak la.hepi tapi penat kan mel..yup,mmg xsama..xpe,kite dgrkan je..

Ummi Salsabila said...

miela77~ ok,nnt baby qis merangkak plak..kite tunggu ok..:P

Watie aziz ~ ohoho.ade teori baru lak.iye? LEBIH BIJK camtu? hehe.Q mmg bijak la watie...

i wat activty kejar2 merangkak dgn dia.suka btol u!! gelak2.pastu i wat2 suara animals.cats,cow sumela.suke dia..

p/s: i mmg suke pic tu gak.so eksen kan!

Ummi Salsabila said...

ibu arifa ~ xpe ibu..kite dgrkan je..sabar je..ok,tq aunty..aufa nak cpt2 baik ni..:P

Elyn ~ hahaha.bumbing yg xthn tu...;p

mama idzreef ~ ye ke?xpe..sikit2 pandaila tu nnt..dont worry dear..

Ummi Salsabila said...

ibu umairah ~ owh ok2 kak as..mengelat xnak sental seluar die sbenanye.hehe

ummi khayra ~ yup, 100% agreed! biar dorang develop tnpa ada paksaan.
suke gak 1st pic.mcm teror sgt.baru satu dua step je bkn men eksen lgik.ha3

padnani~ tula.alhamdulillah nani..specchless kan?
samalah dgn aufa.camtulah gak.
eh,da bis ganti? ok,i give u 5! ;p

Ummuabdullahsyakir~ rindu kat syakir ea.siannye.sabar ye dear..
thanks for ur advise.suka sgt baca..:)

Kak yong ~ wah..memanjat? mengerikan? lotih la omaknyo pasni..haha

atie~ thanks aunty..:) owh, xbyk dah tu.sempat lagi kak..