ads

Wednesday, July 29, 2009

2nd dose Pneumococcal

Salam sayang sume.ni citer last week.baru nak update pasal check up dan pneumo untuk aufa.Appoinment di Darul Ehsan Medical Centre sepatutnya hari rabu dibawa ke khamis.Dalam kepala duk pikir, mintak2 la berat aufa naik.nak tanya paed gak about eczema issue tu..terima kasih kepada kwn2 yg amik berat tentang aufa psl entry eczema ritu.Kami sampai dalam pukul 10 lebih.alhamdulillah,xramai plak org hari ni..

Pas amik no,then nurse timbang aufa..berat aufa 6.95kg.dekat2 7kgla.Dalam hati, Alhamdulillah..naik jugak cikit berat budak tecik ni.hehe.walaupun consider mmg ringannye lah aufa ni..kdg2 tgk budak2 len bam bam semangat badan.geramnye..bila aufa nak bam bam gitu.hehe.tapi tak pelah.asalkan aufa sihat dan cergas.bukan cergas je skang,lasak bukan main.hehe.syukur Alhamdulillah..

masa ni merah2 kat leher dia dah baik lak..

2nd dose pnemo ni kira last inject.pasni vaksin lain lak lagi 2bulan.masa inject aufa nangis kuatla.then, ummi amik terus diam.Doktor Fadzillah tanya developmet aufa sume camne.Doctor kate development die ok.da lasak ye.da memanjat2,test2 nak berdiri sume.Dr fadzillah said normal berat budak menurun cikit,sebab keaktifan mereka.tapi aufa ni len cikit,sbb dia kecik je.tinggi aufa 73cm.berat naik cikit, 6.95kg.even da naik.dockor kata tu dah cecah the lowest line tu.uwaa....doctor tanye still breastfeed ke,makan camne.aufa kuat menyusu.tapi makan kurang.selalu tak abis.lagi skang, dah pandai geleng bila dah xmo mkn..huhu.doctor suh pastikan dia cukup nutrient sume.tak pelah syg, pasni ummi masak sedap2 ye.aufa kene mkn byk2 tau..


Aufa with her paed,Dr Fadzillah..alahai..kecik je anak ummi ni..

then,kami tanya pasal merah2 kat leher aufa.tapi masa tu dah ilang plak.Dr Fadzillah kata if eczema mesti ada kat bahagian pelepat lain.tapi aufa ada just kat leher.Dr Fadzillah advices
maybe dia tak sesuai pkai sabun mandi johnson & johnson tu.and tak boleh bg die berpeluh.dia berpeluh, merah2 tu akan jadi.Dr cannot make sure whether its eczema or not.if eczema pun maybe still mild.Dr Fadzillah bagi shower and lotion ( hubby cakap maksud bg bukan really bg, masuk bil..huhu).tgk dulu camne.if tak ok.kite ikhtiar len la..

shower & lotion baru aufa..tak wangi da.....


p/s: penatnye jaga aufa.lasaknye..rajin mengemas.kite kemas,die kemas balik.sabar..sabar...

p/s: Aufa kecik maybe DIA tahu ummi die confirm xlrt nak dukung.skng pun dah xlrt...lenguh..:)

39 comments:

Intan said...

Yg cetaphil lotion tu pon arissa ada pakai gak coz dulu mcm ada bintik2 merah sikit and paed dia yg prescribe lotion tu. Kulit dia skrg licin je and mmg spi la pon pakaikan hari2 gak US. Ok apa bau dia...semua yg cium arissa kata wangi je :)

P/s: Nak suruh arissa pakai this lotion sampai bila2 ;)

ummuabdullahsyaakir said...

salam US,Aufa kecik2 pun comel...suka tgk bila dia senyum...comel sgt.

Us jgn risau pasal berat Aufa tu,apa yg UAS pnah baca rsanya tu normal aslkn US mmg bagi semua yg prlu utk Aufa mmbesar.Lagipun kn Aufa dh mula main n lasak,kn?

Moga Aufa mmbesar sht dgn BF umminya...^_^

Hanim said...

ke mak dia pun comel in size? sure dia comel ikut sapa2 tu. tgk gmbr masa kecik2.

anak i tak pernah pakai johnson2, mmg dring, so worsen the eczema. if dia mandi 2-3x sehari, 20 mins, confirm tak pakai sabun. byk2 air tu- dah menyucikan.

Zuhaini said...

oh.. kesiannya aufa.. :(

alia dulu time kecik2 kena gak eczema.. alhamdulillah, pakai losyen JJ 24 hours moisture tu, dan sabun oilatum.. alhamdulillah, ok..

mahal tak suntikan tu..? :)

Mommy Lyna said...

hah Aufa kene jaga kulit elok2 hehhehe. haaa.. aufa takleh join la baby johnson contest tu isk3x. takpe2 aufa mmg baby of the year daaaaa

Hafiy pun teruk ruam ni tp rasanya bukan ekzema, dia takde garu2. smalam dasat, satu badan tibe2 merah. uhuhu.

sitisifir10 said...

:) Kalau saya nak kata penat...5 tahun dah perkataan penat akan sentiasa ada di mulut saya. Walaupun encik abah rajin menolong tapi biasalah bila masuk hal kanak2 ni, jadi mcm ni aaa....sampai satu level, bila diorang kemaskan balik kemasan kita tu, saya dah lantakkan aja...ngeh hehe

AshAnas said...

xe... kecil2 cili padi.... bijak die nih...

precious innocent said...

cetaphil tu mmg baik utk kulit... mmg doc akan prescrib cetaphil utk sesapa yg ada masalah kulit.. pakcik akak pun pakai nie jugak... sbb dia kan xde buih..

akak dulu pakai utk muka.. almaklum le... bjerawat kaedahnye.... nanana

-mama emma®-

MAMASYAZA said...

takpe US...aufa kecik tapi cute n yg penting sihat n cergas. anak2 akak dulupun cam aufa...semuanya kecik2..tapi bila dah besar....errrmmmm makin tembam..

Mrs. Adz said...

jgn la risau sgt pasal berat aufa tu..memang bebudak yang lasak ni berat dia akan susah nak naikkan..ummi dia pun nampak kecik je..mybe ikut genetik la tu..kurus dan cantik nanti macam ummi dia..

eisya dari 4 bulan pakai brang sebamed(tak tahu betul ke tak ejaan tu)yang baby punya..doc kata eisya kulit sensitif skit..pakai ni ok sampai sekarang..cuma kalau panas tu ruam skit je la..

yatie chomeyl said...

aufa lasak kot, sbb tu berat dia x naik sgt. xpe la dear, as long as aufa sihat, xyah worry sangat erk pasal berat aufa. lgpon aufa semakin 'chomeyl', tu yg plg penting *wink wink*

nadnye said...

cetaphil tu mmg elok... mungkin kulit aufa tak sesuai pakai JJ..
Sarah pakai sabun BUDS.. sekarang plak pakai sabun yang organic beli dari Fabolous mom

Us, tak kisah AUFA la kecik janji Aufa sihatkan ..

dila~noor said...

aufa n zahra sepesen je..berat baru nak cecah lowest line.tp sihat and cergas alhamdulillah..

risau jgk kn..org lain duk banding anak die naik 1kg stp bulan..anak kite nk naik 500g pun mcm susah..tp takpela..ringan2 cpt bejalan..hihih

MeL said...

eh paed mika pun sama, dr. fadzillah :)US da try ke eubos? its really good..highly recommended. lotion tu mika pakai jgk ms dia kn ruam. ok jgklah..

ummumishkah said...

tak perlah kecik molek pun.. janji sihat kan aufa?

Farah said...

afif tak amik lagi injection ni..nak suggest jugak la kat hubby..

hehe pipi aufa bam bam ape..takpela yg penting aufa sihat dan membesar dgn cergas!

nieda said...

alahai ringannyer si tenit aufa ni..takpe janji sihat dan cerdas..

NaDiaH SiDeK said...

takpe la kecik..kang besar2 kang umminya tak larat nk dukung pulak. hehe..

Ummi Salsabila said...

Intan ~ arissa pun pki yek.hopefully kulit aufa ok pasni & licin + wangi mcm arissa..:)

Ummi Salsabila said...

ummuabdullahsyakir ~ thanks for dua'..tula,syukur dia sihat sudah kan..brt bdn tu nak wat dunno je.huhu

Ummi Salsabila said...

hanim ~ ehehe.nnt ltk pic ok.my mom kate dulu i chubby.mybe hubby i kot.kuikui..

rmi gk sugest gitu..air dah menyucikan.thanks,doctor..:)

Ummi Salsabila said...

Zuhaini ~ tulah,sian tgk die garu2 kan.oo.ok da alia ye.

em,mhl gak.300+..tergamam gakla nk baya tu.

Ummi Salsabila said...

Mommy lyna ~ hahaha.aufa kn jg kulit ni.nnt jatuh shm lak.;p

uih.merah2 satu bdn..dasat tu tp die le relek xgatal2 ek

Ummi Salsabila said...

sitisifir ~ kak siti lg rmi yg rjin tlg kemas kan.lg penyabar jdnye kan..dlm hati mmg pnt + geram.tapi sbnanye suke gak tgk aksi die mengemas tu..sbb die cergas.hehe

Ummi Salsabila said...

Ashanas ~ mcm iklan kat tv la shira.hehe.thnks for dua.insy...

Ummi Salsabila said...

mama emma ~ aah,xde buih kan.tp bile mndi mcm xbest je.xle men buih da..

o.akk pki kat muke ek.lela try gak.ku pun berjerawat gak..nanana..;p

Ummi Salsabila said...

MAMASYAZA~ thanks akk..moga gitula bila aufa besau..hehe

Ummi Salsabila said...

Mrs Adz ` ok.xnak riso2 da.aik..tersipu2 ku malu kn puji.;p
pnah dgr gak sabun sebamed tu.thanks ek!

Ummi Salsabila said...

yatie chomeyl ~ thanks dear..mmg lasak.aufa da masuk geng 'chomeyl' yek?;p

Ummi Salsabila said...

nadnye ~ yelah kak..xsuai kot dgn kulit die.nnt cube yg len thnks kak..

yup,aufa sihat sudah kan..syukur2

Ummi Salsabila said...

dila~nor ~ zahra satu geng dgn aufa ek.geng si petite.hehe.xpelah,ringan skit nak kelek..

Ummi Salsabila said...

Mel ~ yup,sama dr fadzilla.give me 5! hehe

eubos ok ek..nnt i try ye.tqvm..

Ummi Salsabila said...

ummumishkah~ kecil molek + kecil cili padi.ok la tu kan kak..;p

Ummi Salsabila said...

Farah ~ bincangla dgn hubby.now,mcm2 pyakit kan.kite prevent tuk anak2kt..

tang pipi tu je yg bam bam..haha

Ummi Salsabila said...

nieda ~ tula.bam bam lg humaira kan..

nadiah sidek ~ tol2.ummi nyer dah la lemah gemalai je.aufa pun da xlrt + mengah dukung.;p

Momma Mia said...

isshh ummi, Aufa pun dah semakin bam2 ape, esp kat pipi dia tuh... geram la. w/pun tecik Aufa tetap comel. mmmuuahh sayang!

ibu_arifa said...

mujur ruam aufa tu bukan eczema.. dah baik pun..alhamdulillah

Momma Mia said...

US, cetaphil lotiontuh ade kat farmasi tak agak2. Macam nk try la sbb right now ni Damia momma tak sure nk pakaikan lotion apa.. J&J org kata tak elok.

Ummi Salsabila said...

ibu arifa ~ mekasih aunty..alhamdulilah..

Momma Mia~ thnks aunty.kak alin,lotion tu ada rsnye..cube tny.sbb mcm rmi tahu je.aufa nyer merah2 tu da elok.pakaila mia juga.tgk suai tak dgn kulit dia..