ads

Wednesday, March 30, 2011

Tips bila anak sembelit

Salam Sayang Semua

Kelmarin Aufa kena sembelit.Dah lama juga dia tak kena.Last kena raya tahun lepas rasanya.Bila kena sembelit.Kesian lah tengok dia meneran sampai mengigil-gigil.menangis tak berhenti henti.Dulu Aufa pernah kena so, memang ada persediaan ubat di rumah.
1. Bila dia kena ummi masukkan ubat tiub kat punggung tu.yang ni kalau nak cepatlah.sebab dia dah menangis-nangis sakit.so,liqiud tu akan cairkan.( mcm kita lah sebelum masuk labor room kene poo dulu.Hehe ).ada jual kat farmasi utk  kids punya.

2. Lagi satu, ubat titis.Masuk kat susu dia.Masukkan beberapa titis.Nama ubat tu SKILAX.Pastu, cairkan sikit susu.

 3. Paling penting galakkan anak minum air masak banyak.Kalau aufa memang susah sikit.So,ummi bagitahu kena minum air putih banyak,nanti kakak tak sakit perut lagi.So,baru dia minum.kena pandai politik sikit :)

4.  Ummi google.Jumpa satu petua untuk anak yg sembelit. Bancuh satu sudu TEPUNG SAGU atau TEPUNG KANJI dalam susu anak.  Maknanya kena kurang satu sudu susu dan tambah 1 sudu tepung sagu atau kanji.  kalau anak sembelit teruk, berikan 4 kali sehari.  Tapi kalau biasa jer 1 kali sehari dah cukup sebab nanti kalau terlebih takut anak akan cirit birit plak.  Tepung tu membuatkan najis berlendir dan memudahkan pembuangan najis InsyaAllah, masalah sembelit akan selesai.Yang ini ummi belum cuba lagi.Bagus juga sebab bebas dari kimia berbanding ubat2 lain.

5. Lagi satu, disyorkan oleh seorang doktor pakar kanak-kanak di New York iaitu Marla Stern.
Cara2nya: Tambahkan 1 sudu teh GULA PERANG (brown sugar) dengan 2 aun susu atau air masak. Larutan ini tidak memberikan  apa2 kesan negatif kepada anak kita dan efektif untuk melembutkan najis anak.Nanti boleh cuba yang ini.simple je kan.

6. Last,dinasihatkan ibu-ibu supaya elakkan memberi anak kita PISANG kerana pisang sebenarnya mengeraskan lagi najis anak (bagi sesetengah anak) dan lebih memburukkan sembelit anak.  Elok diberi BETIK dan TEMBIKAI kepada anak-anak kita :)

Jumpa lagi di tips lain nanti! :)

7 comments:

AshAnas said...

anas pernah kena sekali sbb dia jarang minum air masak jugak. sejak tu pi mana ja bwk botol air masak dia n selalu suruh dia minum...
makan betik banyak, poo poo bau betik, hehe...

YAYA AZURA said...

nice info..penting nie...yaya biasa bg air masak n makan betik je...

ishamizu said...

Oh ye ke..ank2 sy mkn pisang ok..lps tu mst poo2..skrg ni never fail tiap2 hr sbb umi dia dh learnt fr prev. lesson..mmg dulu rajin jgk Zahin sembelit, skrg dh pesan kt dia kne mkn sayur, buah n minum air putih byk2 klu tk nk sembelit..iris no prob, sbb dia mmg hantu buah. hihi...

Nway, tq for sharing..;)

Momma Mia said...

Damia kalo susah nak poh po bawak terus gie bowl.. senang kuar. Dzakirah pernah skali try pun berjaya juga...

nice sharing sis.

Ummi Salsabila said...

shira : betul,air masak kn byk minum..

yaya : air masak tu mmg penting!

ishamizu : oh..pisang bg certain kanak2 tak bape seuai.tp kalo kita ok je kan..kn observe sesuai ke tak.tp aufa lg suka betik n tembikai..sbb juicy kot..:)

momma mia : bagus mia! ada try aufa juga.tp tak boleh juga kak.mmg tahap keras habis ni..tingat bila kita nak banak lak! hehe

Anonymous said...

Salam...maaf saya kurang faham..nak tanya la...klau bby saya umur 2bln boleh ke saya try cara diatas...

Anonymous said...

Salam...maaf saya kurang faham..nak tanya la...klau bby saya umur 2bln boleh ke saya try cara diatas...