ads

Friday, May 6, 2011

Project Art : Alphabet A

Masterpiece

© Stormy Lower
When they were little, they scribbled -
As for the colors, they didn’t care
Their fists held tight around the crayons;
Circles and lines were everywhere

Through time, their talents surfaced
And true artists they have become…
Shapes and colors now have meaning,
It’s not like when they were one

They have learned to stay within the lines;
To cut and paste and glue
Art of cheerios and macaroni –
A true masterpiece, who knew?

Time and effort glue each piece,
No reason, nor thought of waste
Cautiously, the work evolves;
Little fingers stuck with glitter paste

And for a moment, time stands still
Sweet child creating what we hold dear -
A pure and priceless work of art,
For which we know we will never part


Seharian di rumah kadangkala buntu apa aktiviti mahu lakukan bersama Aufa.Tengok cartoon,bermain toys,bermain apps di iphone,bukakkan educatioanl CD,bukakkan youtube.Bila dah boring cari ummi juga.Yang itu memang dia boleh leka sendiri.kadangkala minta bacakan story book.Mintakan buakkan CD islamkids.Itulah antara aktiviti kalau dirumah.Tetapi paling dia suka buat art.Ajak mewarna.So,bila lapang buat lah art project dengan dia.Kesian kalau tengok dia boring. Kita pun boleh jadi boring kalau buat benda yg sama je setiap hari kan.dah tengok muka orang yang sama je..hehe.balik2 ummi,Abi ,adik..boring.ummi pun boring jugak..hehehe.

Kali ini buat art project untuk Alphabet A! Art time! Yeay!!!!

1. Applecollage

Fokus paste the glue

Tampal Tampal

A is for Apple.Allah makes Apple!
2. Paling simple.ummi lukiskan huruf A.suruh dia colorkan ikut warna apa dia nak.di samping itu,anak boleh diajar tentang warna juga.

Red A

comot but priceless!


3. A is for Alligator
Print Alligator dari website ini.Suruh Aufa color warna hijau.Aligator is green!

Kepala dan ekor

In art activity its no matter right or wrong! Yang penting, FUN! :)

Dah siap keringkan.then potong.cantumkan kat manila kad.Yang dah siap,ada kat entry ini.Aufa snap sendiri gambarnya! Hehe.


4.Apple Tree.Guntingkan bentuk pokok dan batang pokok.Suruh dia color dan tampalkan.Last sekali lukis apple kat pokoknya.Taraaaa!

Apple grows on tree! Comel tak apple tree aufa? :)
Dia sayang betul kat pokok apple nih! Adam pegang pun tak kasi ok...:)

5. A is for Ant

Potong bekas telur.Amik 3 bahagian je.Suruh dia colorkan warnakan warna hitam.
Guntingkan bahagian mata,suruh dia warna mata and tampalkan.And last tampalkan kaki semut hitam ini!
my BIG Ant!!!
6. Warna mewarna.Print dari internet.Then colorkan sambil belajar!

A is for apple.A is for alligator.A is for Ant.A is for anteater!

Good Job Darling! We had so much Fun!

Ok,Jumpa lagi nanti! Next project is Alphabet B! Nantikan masterpieces Aufa selepas ini ok! :)

12 comments:

Rufaihah Ishak said...

wah pandainya aufa..mesti bijak dari acik nanti.hua3..aufa genius..:)

kinna said...

bestnye..mcm projek kt taska zulfa je :)

Ummi Salsabila said...

rufaihah : mestilah.tgklah siapa mak dia! hahaha (perasan eh)

kinna : seronok.zulfa pun sure seronok buat dgn kwn2 kat taska :)
aufa enjoy dgn ummi dia jer..Hehe

kakyong said...

bestnya aufa... byk xtvt kan...
seronok bila tgk anak hepi buat xtvt mcm ni


kakyong dah lama tak snap gambo anak2 ber'xtvt... ari tu diorg main warna2, habis dinding rumah depa cat kan sekali... hahhaha...

ishamizu said...

bestnya..rindu nk wat fun xtvt gini ngn my kids..nti dh sht, bley start smula kn. ;)

Good job Aufa, so focus u..:)

Ummi Hanie said...

salam US,

kiut je aufa...
lama xdtg sini...Odah sihat?
nmpk hepi sgt dah dpt anak spasang... ;)
rajin Odah lyn ank

CuppyCakeMommy said...

salam,haritu ada order rotate kan..plz confirm ur order k
ysalli@yahoo.com

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bagus la cara pendedahan camni, good info TQ

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

Hmmm..bagusnya aufa ni..tekun benar buat arts

Nadiah Sidek said...

kreatifnya!

Ummi Salsabila said...

kak yong : ambiklah gambo kak yong.tu masterpiece dorang lah tu.hehehe

ishamizu : dah sht boleh buat dgn anak2.

Hnaie : tak de aktiviti dia buat perangai je hanie..boring agaknya.so,kena adakan aktiviti camni

Ummi Salsabila said...

cuppycakemommy : ok..nnt i refer balik

anje : thanks.boleh buat dgn aqish juga nnt.:)

ummi Aisyah : mmg tekun.suruh senyum pun taknak.

Nadiah : Thanks sis!