ads

Wednesday, May 4, 2011

Ikan dory bersos bawang berkrim

Baru datang mood blogging saya.Kalau penyakit M datang, memang langsung tak jenguk blog ataupun blogwalking.Haih! Jauh lah kau,wahai malas!

Resepi Ikan dory bersos bawang berkrim.Haha.Lain macam je nama resepi ini.Lantak lah.Suka hati i lah! Hehe.Sebenarnya ummi suka sangat makan menu ikan dory with green sauce kat secret recipe.siapa suka? sedap kan.Sedap sangat sosnya.

Jadi,teringin lah nak buat sendiri.Ikut naluri deria rasa teka saja bahan-bahan yang digunakan.Kira try and error lah nih! Hehe.Jeng jeng ikan dory with sos ala secret recipe.:)





Ikan dory dibasuh, digaul dengan secubit garam,lada pepper,sedikit perahan lemon dan tepung jagung.Kalau tak nak tepung jagung pun boleh.So,kulitnya tak jadi crispy macam saya punya.Hehe.Kat secret recipe tak crispy.Saya main tibai je nih sesedap rasa nih.hehe.Goreng sehingga kekuningan.

.Untuk sos,tumis bawang putih diblender halus dengan olive oil.kemudian campur kan susu segar dalam secawan,yogurt 2 sudu dan sedikit keju parut.Masukkan herba parsley.Gaul perlahan.Didihkan sampai agak pekat.Perasa kan dengan garam dan lada sulah.Angkat dan hidangkan bersama ikan,salad dan perahan lemon.

Bila saya rasa.rasanya hampir sama.Hehe.Tapi struktur dan warna tak sama.Sos saya warna putih,Secret warna hijau.Secret recipe lebih pekat sosnya.

Saya tanya pengomen tegar saya, Abi cakap sedap...Hehe.Dia cakap kalau nak hijau sosnya blend cili hijau ke dalam sos.atau saya terfikir mungkin dia menggunakan daun parsley segar yang diblend ke dalam sos.Mungkin juga kan.Boleh lah cuba lagi nanti.

Secret recipe, apa resepi rahsia Sos sedap tu???? ;)

Saya akan mencuba lagi ataupun saya "mencuba" lagi di secret recipe ! Hehe

6 comments:

Nadiah Sidek said...

ikan dory tu ikan apa?

CikLilyPutih said...

ermm semalam baru je beli ikan dory.. nanti nak cilok resipi ek.. tgk cam lazat je lah

[-suziey-] said...

wa menariks la..senang je ek nk buat..thanks for sharing..hehe..
tp mana nk beli ikan dori ni ek..ikan dori confirm halal ke? klu ikan confirm la halal kan? hmmm..cuma tkt dia ade rendam ngn ape2 utk peram ikan kasi tahan lama..so far tgk kt packaging xde cop halal..huhu..

no kete sewa tu: 014-8555679

Ummi Salsabila said...

Kak nad : i've no idea..:) nnt googling.huhu

lily putih : try2! if buat fish chip pun sdp kan.msk sweet sour pun ikan dory ni..:)

kak suziey : odah beli kt Cold storage.first choice brand.kt plastik state tiada add bhn tambahan sume.tapi mmg xde logo halal.yg ada logo HACCP (kualti pngilangan). tp insy,yakin halal...:) kalo plastik kosong jer..ragu2 jugk kan..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah menariknya, terliur sudah tengok gambo ni...nyum2

Ummi Salsabila said...

Thanks anje! resepi mudah je:)