ads

Wednesday, February 2, 2011

New Year Trip, Langkawi

Assalammualaikum wbt

Percutian kami ke Langkawi memang menyeronokkan walaupun singkat.kami di sana 3 hari 2malam.Dari penang kami terus ke kuala Kedah.Sebenarnya ummi yang request kat Abi nak ke Langkawi.Saya pergi langkawi masa baby tau.Saya cakap dengan mak, tak pernah pun pergi Langkawi.Mak kata,mak pernah bawak dulu masa baby.Padanlah tak ingat! Hehe.Kemudian bila family ada ke Langkawi lagi.Saya sibuk study, kuliah bagai.Tak dapat ikut.So,ummi buat muka kesian kat Abi nak pi Langkawi...Abi pulak dah boring ke Langkawi.sebab dulu selalu ikut her mom suka shopping disana.Boring katanya.Tempat orang tua-tua.Haha.

Saya cakap maybe dulu Mak Abang datang sini memang niat nak shopping.so,kali ni kita jalan2lah..banyak tempat2 best kat langkawi.kita stay kat tepi pantai..bla bla bla..terus jadi.tu yang tersambung cuti ke langkawi..;)

Feri

Berbalik pada cerita.bila Kami sampai ke kuala kedah.nak Cari jetty.banyak 'ulat-ulat' dok mengejar.tak tahulah korang Ada yg pernah kena ke tak.sebab sure ramai yg ke langkawi naik flight kan.kiteorg je kot yg naik feri.;)

Just nak share.hati hati dengan ulat ulat.dorang nak ajak kita parking kat tempat or tanah dorang.pastu caj mahal.my sis hari tu kena masa cuti Sek,rm40 satu malam! Parkingnya pula jauh Dari jetty.so jalanlah kaki angkut beg2 dia..kesian.

So,jangan layan ulat ulat tu.Cari jetty kuala kedah.memang dah tersedia parking kat depan jetty.parking rm15 satu malam.

Ferry setiap satu jam.tiket sorangrm20+.tak ingat pula.perjalanan dlm feri sejam setengah.lama juga.bila nak ke pulau langkawi ni rasa leceh sikitlah.sebab kena mengangkut beg bagai.abi angkat beg.Ummi pegang anak2.kalau pi ramai2,maybe ada yg boleh tolong babysit budak2 ni..;)


Car rent

Masa Kami di Penang Kami dah siap call untuk rent car di langkawi nanti.so,bila sampai dia datang ambil Kami di jetty.
Abi teringin nak bawak 4x4.Harrier ke..Murano ke..hehe.Tapi takde.demand sangat.ekekekek.so,pilih lancer.Nak merasa bawak kereta lain,time ni lah kan.hehe.bukan peak season tak bape mahal sangat ratenya.langkawi pun tak crowded! Itu yang best.Lapang dada..;)


Lancer merah mak ngah didepan Malibest resort


Lokasi penginapan

Tokei car rent tu suggest Kami stay di pantai cenang.happening katanya! Kalau chalet,dia recommend check in di A B MOTEL,MALIBEST,BESTAR.kalau hotel pula dia recommend pilih holiday villa,pelangi mauritius resort.after survey Kami pilih malibest resort sebagai tempat teduh Kami untuk 2 malam ni.;)

Chalet kami.Alhamdulillah..Selesa dan lengkap semua ada.Bath tub je tak de.Tak dapat berendam.Hehehe..


View depan bilik kami.Bukak pintu, nampak pantai..Subhanallah....Indahnya.:)


pantai cenang..pasir pantai putih dan halus.....


suasana malam di pantai cenang.happening! macam2 kedai sepanjang jalan ni. foreign tourist memang ramai kat sini.


Restoran

Pasal restoran jangan risau.kawasan pantai cenang ni penuh berderet dengan restoran.macam macam restoran ada.nasi kandar,western,mexican,seafood..macam2..senang cari makan.keluar bilik,pilih je nak makan apa..Hehe

Sampai sini rugilah tak pekena ikan bakar kan...Untuk dinner kami makan ikan bakar di warung janggus ikan bakar.Esoknya kami ke restoran Difiqa dan restoran hj Jelani. Seafood:)


buncit dan mengah nak abiskan sekor ikan ni.


Tomyam Hj Jelani sedap kow!!.banyak isinya.puas makan.Alhamdulilllah..:)



Shopping




Kalau shopping mesti ke Hj Ismail group kan?siapa tak kenal kedai Hj Ismail group ni.Kami ke sini untuk Borong coklat.langkawi ialah syurga coklat.;).family and friends juga ada yg memesan.coklat yg menjadi pilihan toblerone, Hersey,lindt,twix Dan of course daim kena lebih.memang puas makan coklat.yang paling suka, aufa lah..penggemar coklat tegar! Hehe.

Ok.entry ni memang banyak membebel je ni.sedikit sharing pengalaman kat langkawi dgn korang.cerita berjalan- jalan next entry ok ;)
Have a nice day!

P/s : nak balik Melaka hari ini.balik kampung! Ooo..balik kampung!..;)

6 comments:

Nadiah Sidek said...

cantik la chalet tu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

besnye jln2
brapa rent lancer tu?>
teringin la plak nak sewa if pegi sana
mmg time tak peak..murah je sewa
cam ari tu sy pegi 3 hari sewa RM180 je...Nissan sentra baru lagi..ehehe

Ummi Salsabila said...

Kak nad : aah,mmg cantik.over our expectation! luar biasa je..bila masuk dlm..wah...cantik juga! :)

rose : murah betul tu nissan 3 hari rm180.bestnya! mmg berbaloi betul tu.sewa comp mana tu?

lancer ni rm140 sehari..boleh thn jugak eh.
teringin nak bwk lancer punya psl! Haha

yatie chomeyl said...

masa gi lgkawi last year tu, kitorg stay kat malibest jugak..mmg best malam2 leh jalan2 kat gerai2 kat situ hehe

kakyong said...

seronok nya dpt jalan2 ke langkawi...

kakyong last pergi masa study dulu.. itu pun sbb ade program UUM.. kalo dah memang tak merasa..

Ummi Salsabila said...

yatie : o.mlibest jugak eh.mmg best kan :)
happening.bilik betul2 dpn pantai..:)

kakyong : odah baru dpt pi ni kak yong..org lain sume dah lama pi kot.huhu.pape pun,bersyukur kan :)