ads

Wednesday, June 16, 2010

Pumping Practice During Confinement

Ummi start practice pumping bila masuk minggu ke 2 berpantang.Masuk minggu ke 2 susu badan mula develop sikit2.sangat - sangat enjoy.pumping dengan bantuan spectra 3 ku.Baru juga start buat stok EBM.Alhamdulillah.Ada lah sikit2.Baru juga belajar ilmu penyusuan dan EBM.Saya budak baru belajar.Banyak kena belajar lagi.hehe.

Ummi nak sharing sedikit info dari kawan-kawan ummi tentang pumping practice semasa pantang ni.sebagai peringatan dan rujukan untuk diri sendiri juga ^_^ :

Sebab2 kite memerah di waktu berpantang adalah : -
  • 1) Breast engorgement - pump untuk melegakan "B" yg membengkak
  • 2) Bekalan sementara - Mungkin ada waktu-waktu yg kite terpaksa keluar dan meninggalkan bayi di rumah. So, kite boleh pump and tinggalkan susu perahan for our baby's consumption.
  • 3) Stock EBM - pump utk mengumpul stok susu perahan sebagai persediaan sebelum kembali bekerja.


Cara-cara pump semasa tempoh berpantang pula adalah : -

  • 1) Pump selepas menyusukan baby - Jangan risau & kecewa jika kite pump time ni susu x keluar or keluar titik-titik shj...mmg kdg2 kite hanya "air-pumping" instead of "milk-pumping"... Tujuan pump selepas baby menyusu ialah untuk stimulate breast and memberi signal pd body kite bahawa ada demand. Bile demand tinggi, supply pasti bertambah!
    Betul2! at first, ummi pump just dpt 2oz.tak lama pastu dapat 3oz.and now, bertambah sikit dpt 5oz.Alhamdulillah,semoga susu bertambah meriah.

  • 2) Tandem pumping - sebelah payudara bagi baby nyusu, sebelah lagi pump dan dilakukan simultaneously ye..ummi dah try juga.freestyle kan pump anda!


Peringatan ye... jangan beranggapan yg bile kite pump sebelum baby di susukan, nanti bile nak susukan baby susu dah takde. Tanggapan ni sangat lah SALAH ye! Percaya lah...even selepas kite pump and directly after that baby nak nyusu, susu kite still ade utk baby minum...susu kite x pernah x de...malah sentiasa dihasilkan! Tu la keajaiban yg ALLAH swt dah jadikan...

JANGAN BIARKAN PAYUDARA ANDA TIDAK DI PUMP/PERAH LEBIH DR 3 JAM. Jika kite biasakan rutin tidak perah dlm jangka masa yg panjang akan menyebabkan susu kite berkurengan...



NOTA KAKI :-


Please be reminded ye kawan-kawan, tak kire brp amount susu yg kite dpt pump/perah semasa tempoh berpantang, even kite cume dpt 0.5oz to 2oz per session, adalah dikire NORMAL. Jgn pressure lak bile tengok susu yg keluar sikit sgt...ianya adalah NORMAL. Reasonnye, baby sentiasa bersama kite dan sentiasa menyusu. Jd, susu yg banyak2 tu baby dah consumed.

Tujuan kite berlatih megepam/memerah semasa berpantang adalah utk membiasakan diri kite (supaya x kelam kabut bile kembali bekerja) DAN utk memberi signal kpd bdn kite utk menghasilkan susu pd waktu2 yg kite dah praktikkan tu. So, pd waktu2 tersebut la susu akan terhasil pd thp maximum. Body kite akan ikut jadual seperti yg kite dah arranged mase pantang...


Dan jika kite sedang mengepam/memerah susu tibe2 si kecik tu jaga nak nyusu, time ni ambillah kesempatan utk praktis tandem pumping. Ataupun, jika masih belum bersedia lg nak wat tandem pumping, bleh berhenti pump/perah dan susukan baby dulu. Don't worry...susu kite sentiasa akan ada dan dihasilkan...

SELAMAT MENGEPAM YE..


sumber : http://harlindahalim.blogspot.com/2009/10/pumping-practice.html
http://alinalan.blogspot.com/search/label/Info%20Penyusuan

15 comments:

ibu_Arifa said...

bagus info ni US.Bagi saya..cara no.2 paling berkesan..terutamanya pas balik dari kerja (time saya kerja aritu lah) memang syok tengok bila sekali pam dapat 4-5oz.

yang PALING penting..jgn GIVE UP bila dapat hasil yg tak meriah..cuba lagi..dan perlu lah RAJIN MENGEPAM.. mcm kata US td.."bila demand tinggi, supply sure akan tinggi"

alhamdulillah..dapat FULL BF dalila sampai hari ni..nak masuk 21 bulan lah..lagi 3 bulan nak capai target! chaiyok2

NURUL IZZA said...

mmg pun..

bekalan susu tak akan kurang jika kt sentiasa stimulate susu.

sbb tu Allah jadikan susu, memang cukup utk bayi.

bayi byk minum, bykla susu.iza ms pantang mmg susu byk..smpi 7oz sekali pump.

keep it up. god jobbbb =)

Momma Mia said...

Salam odah, sharing is caring kan... caring is loving kan... sampai2kan ler ilmu yg boleh dishare tu.

Gambate!! Odah boleh!!!

ummumishkah said...

welcome to the club raudhah!
me saban hari duk pikul my beloved spectra 3 tu (kes sayang nak tinggal kat ofis.. hihihi)... kat ofis blh pump 3 kali.. enjoy it very much...

nieda said...

happy breastfeeding..seronok tgk anak membesar dgn susu ibu

:: m.u.n.i.r.a :: said...

rindu saat-saat mem'pumping' susu seperti dulu!
bila saat itu nak muncul lagi ek?*mood sedih*
bytheway..thanks for d info!

AlongAzrina said...

Semoga dapat kumpul stok banyak2 sbb Ramadhan dah nak menjelma. Chayok!!

♥ LeeN ♥ said...

betul. susu adalah sentiasa dihasilkan. itulah konsep yang sebenarnya yang banyak antara kita tak tahu. sebab itu bf kadang2 tak berapa berjaya. lagi satu, block mental kita dari fikir yang negatif kan?

Ummi Eisya said...

bagus info ni..daku mmg nak cuba susukan 'adik' eisya ni nanti selama yang mungkin..kena byk blaja dr org berpengalaman mcm US ni..

ibu MZW @ farah idayu said...

good info ;) pasni kene susukan bakal adik zharif pula..huhu~ US, ade info pasal tandem nursing x? [demand pula ye saya ni..hehe]

E.L.I.Z.A said...

ouhh ..
tggu 3rd bby nk kena praktis mcm tu jgk la hehhe tp jenis eli ni xleh bg direct..geli ekeke

Ummi Salsabila said...

ibu arifa >> thanks for sharing sis.bertuahnya dalila dpt khasiat susu ibu smpi skrg.:)

Izza>> itulah kuasa Allah kan dik..
byk tu 7oz izza dpt.doa susu akak brtmbh2 meriah pasni :)

Momma Mia>>thanks sis.suka baca info BF di blog akak.pastu nak share jugak.hehe.Chaiyok2!!

Ummi Salsabila said...

ummumishkah>>wah! akak enjoy betul tu bwk spectra ke sana sini.hehe.
seronoknya bila semua smgt2 ni.:)

nieda>>thanks dear,ikatan ibu anak pun sgt close kan..

munira>> windunya.siannya..dun wory,kn bg adik kt zahraa la kot.chill! *mood happy* hehe.

Ummi Salsabila said...

AlongAzharina>> Ya Allah,betul sgt tu.harus simpan stok byk2..;p

Leen>> yup,kena always be positive! xle stress2 jugak.

Ummi eisya>>ish,nede byk pengalaman.baru nak belajar ni.kita kongsi apa yg baik je.bgus niat tu.insy.Chayok2!!

Ummi Salsabila said...

ibuMzw>> bagus.teruskan niat murni tu :)

info tandem nursing,
http://www.sarakids.com/blog/?p=2079

Eliza>> Insy,smg dipermudahkan niat eli tu nnt.bila nk yg ke-3 tu?hehe.
geli? xla,ok je.bahagia je rsnya.its a great moments! :)