ads

Friday, April 3, 2009

1st Solid Food

First day ummi buat puree carrot.but aufa refuse to eat..look,dia buat muka pelik.hehe.pandai dia kuarkan balik.but, ummi tak paksa.nnt kita try lg yee..




2nd day, ummi wat bubur nasi pulak.dia buat muka pelik lg..ketawa besar tgk muka dia.hahaha.tp dia mkn sikit sgt..it's ok..nnt kita try lg yer syg..nnt lama2 biasala..maybe ummi should introduce variety.Tq to Dr hanim & ummi khayra for advice. :)

8 comments:

ibu_arifa said...

saya bagi puri pisang dulu..mujur tak alergi. saya baca dalam majalah pa&ma keluaran bulan lepas..dia kata puri sayuran/ bubur nasi start bila nak 7 bulan (kalo tak silap)..tp ikut suka hati kita la kan..kita (ibu)lebih tahu tentang anak kita kan..selamat makan salsabila!!! kiss..kiss

Dayah said...

pelan -pelan nanti Salsabeel nak le makan..heheh..lain baby lain ragam.anak saya mula2 makan, dah beriya..smua tak tolak ..heheh.remember the 4 days rule..awai2 tu sy ikut gak, lama2..bila dia dah pandai makan, takde rules ... :)

Ummi Salsabila said...

ibu arifa: aah,ada bc jugak.nak bg pisang jugak tp ritu xjupe pisang nyer..hehe.pisang ok lg kan coz sweet..kn cari gak nih.TQ ibu dalila.dalila,jom mkn btk2 yer.nnt bole besau lg..kisses to her!

Ummi Salsabila said...

Dayah : waa..semua xtolak?bagusnyela..aufa nih maybe kena take time nih.tulah,rs cam xnk ikut jer 4rules tuh.bila die xsuke.sok trus nak try food len..boleh ke..hehe

Hanim said...

I suggest tunggu 3-4 hari. kdg2 ada budak delayed allergic reaction.

Ummi Salsabila said...

Dr Hanim : owh,ok dr..kn tunggu yer.TQ so much for advice!

kakyong said...

salam ummi salsabila

aliya dulu pun sama.. first time makan solid food kan.. memang pelik ler reaksinyer. ALiya dulu dari umur 5 bulan++ kami biasakan dia dok di meja makan masa kami tgh makan.. konon2 nak bagi dia 'feel' makan sekeluarga..

tp day1, dia luek2 kan seme.. so 2nd day, tak bagi apa2, then 3rd start start with something else.. abt a week camtu, terus jadi galak nak makan..

Ummi Salsabila said...

wslm..kak yong.o,kn bg feel dulu yer.xpe nnt bole try. lama2 galakla mkn.le tembam mcm aliya kn.TQ kak yong.