ads

Monday, April 25, 2011

Bayi Ummi sudah 11 bulan!





My Baby Boy

© Tonya Y. Hiers


Hey baby boy
You bring me joy
Every time I look at you
All the little things you do
I'm so glad God gave me you
I wake every morning just to look in your eyes
Every single morning I get a different surprise
I pray everyday that God blesses us
But I pray even more that God blesses you most


Baby Boy ummi masuk 11 bulan pada tanggal 16 hari bulan lepas.Alhamdulillah.Kamu membesar dengan sihat.Ummi jarang memanggilmu Baby.Sebaliknya memanggilmu Adam atau adik.Kerana, Kakak Aufa kerap mengatakan yang dia lah baby.Memang betul lah katanya.Dia lah baby ummi yang pertama.Dia lah yang pertama ummi panggil baby.Rasanya mahu memanggilmu baby sekerap mungkin.Kerana tidak lama lagi kamu sudah bukan baby lagi.my Baby.Baby.Baby.Baby.Macam dah lagu budak justin bieber pulak!

Dari merangkak,memaut untuk berdiri dan kini kamu belajar berdiri sendiri.Gembira melihat kamu berani berdiri lepas.Satu pencapaian untuk kamu sayang.Sangat suka berdiri. Saya sudah 11 bulan.Apa bestnya kalau asyik duduk atau baring saja kan.Tidak mencabar lah.Baguslah.Cepat lah berjalan.Ummi tak larat mendukung kamu.Sebab perangai kamu yang tidak suka duduk di dalam stroller.Memang meletihkan mengendong kamu yang boleh tahan semangatnya. Baby.Baby.Baby.


Hobi paling digemari memaut berdiri di kepala katil sambil melompat-lompat.Seronoknya.Ini hobi saya bersama Kakak selain mandi! Barangan kegemaran kamu ialah belon.Ternampak di mall.Kamu mula teruja. Jari kamu pointing to belon sambil dengan dialog teruja kamu.Sehinggakan ada yang memberi belon miliknya bila melihat keterujaan kamu! Malu ummi. Haha.Kamu membuat orang simpati dengan telatah kamu.Isyarat pointing to menyatakan kamu mahukan benda tersebut.Isyarat geleng kepala menyatakan kamu tidak mahukannya.Ummi gembira sudah dapat berinteraksi dengan mu sayang walau kamu belum bertutur! Baby.Baby.Baby.


Perkara yang paling tidak suka ialah ditinggalkan oleh ummi..Ya,dari dulu pun camtu.Budak manja.Bising menjerit merengek panggil ummi sampai datang.Oh ya, officially gigi kamu sudah 4 batang.Tumbuh 4 batang sekali! Besar pula gigi depan kamu.Seram ummi.Memang lah sakit digigit kamu,nak..Berat kamu 9.2kg.Ketul-ketul muscles kamu sudah mula menghilang.Ummi rindu yang itu.Rindu nak gigit!.Masih mengemari susu lemak berkrim ummi.Masih suka bubur nasi ummi.Suka juga pasta Dan kueh teow dimasak sup.Tidak suka bijiran cerelac dan biskut.Tetapi masih sukakan yogurt dan buah-buahan.Nampaknya kamu tak bagi ummi cuti memasak.Asalkan kamu selera makan sayang. Baby.Baby.Baby.


Sangat suka mengutip dan mula menyelongkar barang-barang dan almari.Ummi menjadi geram bila segala benda mahu dimasukkan dalam mulut. Sudah mula aktiviti mengemas pekakas rumah.Almari baju ummi pun sudah pandai selongkar.Sudah mula memanjat meja mencapai apa yang berkenan.Ummi menjadi geram lagi.Sangat lasak.Mencabar untuk mengawal hero ummi ini.Bila di dalam kereta, outing atau makan di luar memang tidak keruan dibuatnya melainkan kamu tidur atau menyusu.Baby.Baby.Baby.


Suka tiru bunyi binatang terutamanya bunyi kucing.meow.meow.meow.Comel betul! . Kalau nampak ummi atau kakak pegang iPhone terus laju datang menjenguk.Malah, sekarang sudah pandai berebut dengan ummi dan kakak.Nampaknya Abi perlu membeli iPad untuk anak-anaknya bermain.Hehe.Suka apps baby babble, talking hippo dan animals sound.Toys kegemaran ialah bola dan baru baru ini kamu mula bermain truck dan kereta. Tapi kamu tak fokus pun main toys.Cepat boring agaknya.Lebih suka explore benda lain.main wayar,main kipas,main remote.main tisu.memanjat meja.main lampu tidur pula.Apa saja yang berkenan oleh mata kamu.Suka juga main dengan ummi. main cak cak. main geletek geletek.main tiup tiup perut. Masih suka dengan brainy baby.Leka sementara ummi di dapur.Kalau tak,mahu berkepit atau asal dapat memeluk kaki ummi meminta didukung.Terbantutlah segala kerja rumah yang perlu dibereskan.Baby.baby.baby.



Semoga kamu membesar sihat dan bijak dengan gembira.
The next month is going to 1 YEAR OLD! Oh,my baby.baby.baby.



Thursday, April 21, 2011

Bakal photographer?

Lately Ummi tengok photo album dalam phone ada gambar- gambar yang bukan Ummi snap?

Kerja siapakah itu? Siapa lagi kalau bkn aufa.hehe.jom tengok antara gambar yang aufa snap..




Buku dan color saya bersepah





Adik saya yang tembam





Tombol pintu




Kaki saya




Saya makan bersepah




Saya sudah selesai menulis




Project art saya.Ummi tak snap pun.snap sendiri lah! Haha

Tergelak gelak tengok gambar dia ambil.macam macam objek. Adam banyak lah jadi model dia.gambar Ummi tengah breastfeeding Adam pun ada.(censored!) hehe

P/s : ce bg Dslr.tengok hasilnya macamana? Ada berani ke? Hehe

-Posted using BlogPress from my iPhone-

Wednesday, April 20, 2011

Bermainlah sayang

 Kakak Aufa suka sangat dengan playground, playland, playgym atau apa saja yang sama erti dengannya.Atau nampak seakan-akan dengannya dia sudah boleh detect.Sudah pandai demand nak ke situ.Pantang nampak.Adam pula pandai explore saja.Kalau ke playground.Dia merangkak pusing playground tuh.Dah besar dah anak ummi.Tak lama lagi boleh main dengan kakak.^_^

Hari minggu lepas bawa anak-anak ke playland.Kasi mereka enjoy disamping boleh membina motor skills mereka.Sekali sekala raikanlah zaman kanak-kanak mereka.Zaman kanak-kanak hanya sekali kan? Ummi pun teringin juga nak main.Tapi dapat tumpang happy bila tengok anak-anak happy jelah.Bahagia bila melihat senyuman dan tawa riang anak-anak.Childhood for them.Motherhood for Me ^_^


Ada gaya michael schumacher tak?
Kakak nak pergi mana? Cakap je.Adam bawak kan yer..

Bawak kereta macam ni baru cool!

Adik,crive carefully ok.Ingatlah orang yg sayang kita! :)

Naik kuda biru pula

Kakak leka tengok orang

Adam belum tahu main.Crawling je lah yer sayang

memanjat juga
Aksi adik beradik
peek a boo!

At first,ummi tak bagi aufa naik slide ni.Tinggi sangat.
Risau dia jatuh.Then,ada big sister pimpin and ajar dia.Happy bukan main!


Yang kelakarnya,turun gaya meniarap.
maybe dia rasa lebih secured camtuh.Hehe

Yeay!! I'm glad that you're happy.Alhamdulillah.InsyaAllah,we'll do it again next time :)

Saturday, April 16, 2011

Dalam Seminggu Ini

Assalammualaikum wbt

Minggu ini anak-anak ummi tak sihat.Mula-mula Kakak Aufa demam selama dua hari.Rasanya dah lama juga dia tak demam.Kali ini muntah-muntah.Minum susu sahaja,terus muntah.Risau.Bawa jumpa doktor.Doktor kata tekak dia ada bengkak sikit.Yang senangnya,kakak suka makan ubat.Alhamdulillah,2 hari lepas itu demam kebah.Kembali sihat lega hati ummi.

Selepas kakak Aufa dah baik.Abinya pula demam.Abi telan panadol sahaja.Alhamdulillah,esok sudah baik.Kemudian esoknya pula Baby Adam pula demam.Nampaknya berganti-ganti kan? Bukan acara lari berganti ganti ( Itu namanya acara baton).Tapi demam berganti-ganti.Hehe.Nasib baik bukan demam semua sekali serentak.Haru nanti.Yang Penting.Jangan umminya demam sudah.Memang haru biru  lah nanti.Hehe.

Adam pula gigi nak tumbuh.Dua atas,dua bawah.Mungkin sebab itu asyik cranky.Yelah demam lagi.Susah nya hati.Bila anak demam, memang ummi tak dapat buat kerja apa lah.Adam asyik merengek.Panggil panggil umminya bila ditinggalkan.ma..ma..ma..ma..Panas kejap on off macam kakaknya.Biasalah anak demam,kita pun stay up lah waktu malam.Anak merengek.Check Temperature badan.Lap dengan kain basah.Mandikan supaya suhu turun.Adam pula tak suka makan ubat.Ummi masukkan ubat punggung jelah.Alhamdulillah,hari ini adam dah sihat semula.Syukur.Lega hati.

Bila anak tak sihat.Ibu mana tak risau.Rumah pun sunyi je.Tiada gelak tawa.Bila ajak bergurau bermain.Dibalas dengan tangisan dan rengekan.Tiada Gelak tawa gembira seperti selalu.Orang  tak sihat,masih  nak ajak bermain pula.Keliru.Sambil garu kepala.Hehe.Kita pun kena banyak bersabar melayan karenah orang sakit.Sabar dan sabar.Ini Ujian kecil dari Allah.Redha.Allah yang beri kita sakit.Allah juga yang menyembuhkan.

Alhamdulillah,semua dah sihat.Semua sudah boleh mengukir senyuman seperti sedia kala.Rumah penuh dengan gelak tawa.


Layan musical show in the houz! Biasanya kakak menyanyi, Adik  pula penari latarnya! Geleng geleng kepala je tahu pun.Hehe



Bila ummi nak rekod.Kakak nyanyi alif ba ta main-main.Nak cepat habis je.Banyak yang dia skip tu.Hehe.



Adik beradik enjoy skeleton dance by super simple song.Kelakar :)



Nyanyi abc pula.Tiba tiba Adam menjerit pula.Dia dah rimas.

Terhibur bila tengok keletah anak nak kan? Anak-anak lah penghibur dan  penawar duka.
Semoga anak-anak ummi membesar dengan sihat.Amin!

Selamat Hujung minggu semua..Semoga bahagia bersama keluarga.Semoga hujung minggu kami diganti dengan kegembiraan.Tak mahu acara lari berganti-ganti :)

Thursday, April 14, 2011

Aplikasi iPhone dan iPad untuk si kecil

Assalammualaikum WBT

Hari ini ummi mahu berkongsi aplikasi iPhone dan iPad untuk anak-anak.Terdapat banyak aplikasi yang menarik tetapi kita harus memilih aplikasi mana yang terbaik untuk pembelajaran anak-anak.Kadangkala bila kita meneliti semua aplikasi yang terdapat untuk iPhone dan iPad, kita susah untuk memilih mana yang terbaik untuk anak-anak kita.Jadi ummi memulakan operasi ' googling ' untuk meneliti aplikasi yang terbaik untuk mereka.

Aufa memang amat teruja dengan aplikasi-aplikasi ini.Baby Adam juga mula menunjukkan minat bila kakaknya bermain.Jarinya pun bukan main  bila menekan dan sliding screen phone.Kadangkala Adam sudah pandai berebut phone ditangan kakak.Alhamdulillah,aplikasi aplikasi ini banyak memberi manfaat kepada mereka.Aufa banyak belajar tentang warna,shapes,numbers,animals, fruits menerusi aplikasi.Adam pula suka mengoyangkan badan bila mendengar lagu dan  meniru bunyi binatang di dalam aplikasi.Kelakar tau :)

Aplikasi aplikasi dibawah ialah antara aplikasi paling top dan terbaik berdasarkan iTunes ranking, design dan kualiti, faktor hiburan dan pembelajaran.Dalam beberapa artikel  ( The best applications for kids) yang ummi baca, ummi pilih mana yang sesuai untuk anak-anak ummi.Lingkungan umur kanak-kanak 0-3 tahun.Ada juga yang berdasarkan penemuan ummi sendiri.Bila jumpa yang bagus, download terus! Yang penting,anak-anak dapat belajar dengan lebih seronok dan teruja!

Baby Flashcard.Ada juga aplikasi Baby piano.


firstwords  : animals., Firstwords : deluxe

interactive alphabets
toddler counting

Toozle -Toddler's favourite Puzzle

Baloonimals

Preschool Connect the Dots Game

Elmo's  Monster Maker

Glow Doodle

Handy Manny workshop
Dora the explorer colouring adventure

Highlights Hidden Pictures


Jelly Doddle


superWHY!
my baby einstein

fairies fly

monkey preschool lunchbox

Nick Jr.'s A to Z with Moose and Zee

Old MacDonalds
Itsy Bitsy Spider
Wheels on the Bus

Preschool Adventure

Shape Builder

Talking Larry

Talking Baby Hippo

My first Alphabet

Hippo Shapes

Shape Puzzle

Baby word

Tickle me Animals

Build a Word
Color & Draw
Dan jgn Lupa...My first arabic !
Nanti ummi 'gali' lagi educational application for kids.Banyak lagi aplikasi yang ada.Banyak lagi boleh kita kongsikan dan anak-anak akan dapat manfaat darinya.InsyaAllah :)

 sumber dari  : bestkidsapps, ikidapps

Ada application yang best tertinggal dari list? dipersilakan tambah ok..Sharing is Caring.Hehe.Thanks!