ads

Thursday, April 14, 2011

Aplikasi iPhone dan iPad untuk si kecil

Assalammualaikum WBT

Hari ini ummi mahu berkongsi aplikasi iPhone dan iPad untuk anak-anak.Terdapat banyak aplikasi yang menarik tetapi kita harus memilih aplikasi mana yang terbaik untuk pembelajaran anak-anak.Kadangkala bila kita meneliti semua aplikasi yang terdapat untuk iPhone dan iPad, kita susah untuk memilih mana yang terbaik untuk anak-anak kita.Jadi ummi memulakan operasi ' googling ' untuk meneliti aplikasi yang terbaik untuk mereka.

Aufa memang amat teruja dengan aplikasi-aplikasi ini.Baby Adam juga mula menunjukkan minat bila kakaknya bermain.Jarinya pun bukan main  bila menekan dan sliding screen phone.Kadangkala Adam sudah pandai berebut phone ditangan kakak.Alhamdulillah,aplikasi aplikasi ini banyak memberi manfaat kepada mereka.Aufa banyak belajar tentang warna,shapes,numbers,animals, fruits menerusi aplikasi.Adam pula suka mengoyangkan badan bila mendengar lagu dan  meniru bunyi binatang di dalam aplikasi.Kelakar tau :)

Aplikasi aplikasi dibawah ialah antara aplikasi paling top dan terbaik berdasarkan iTunes ranking, design dan kualiti, faktor hiburan dan pembelajaran.Dalam beberapa artikel  ( The best applications for kids) yang ummi baca, ummi pilih mana yang sesuai untuk anak-anak ummi.Lingkungan umur kanak-kanak 0-3 tahun.Ada juga yang berdasarkan penemuan ummi sendiri.Bila jumpa yang bagus, download terus! Yang penting,anak-anak dapat belajar dengan lebih seronok dan teruja!

Baby Flashcard.Ada juga aplikasi Baby piano.


firstwords  : animals., Firstwords : deluxe

interactive alphabets
toddler counting

Toozle -Toddler's favourite Puzzle

Baloonimals

Preschool Connect the Dots Game

Elmo's  Monster Maker

Glow Doodle

Handy Manny workshop
Dora the explorer colouring adventure

Highlights Hidden Pictures


Jelly Doddle


superWHY!
my baby einstein

fairies fly

monkey preschool lunchbox

Nick Jr.'s A to Z with Moose and Zee

Old MacDonalds
Itsy Bitsy Spider
Wheels on the Bus

Preschool Adventure

Shape Builder

Talking Larry

Talking Baby Hippo

My first Alphabet

Hippo Shapes

Shape Puzzle

Baby word

Tickle me Animals

Build a Word
Color & Draw
Dan jgn Lupa...My first arabic !
Nanti ummi 'gali' lagi educational application for kids.Banyak lagi aplikasi yang ada.Banyak lagi boleh kita kongsikan dan anak-anak akan dapat manfaat darinya.InsyaAllah :)

 sumber dari  : bestkidsapps, ikidapps

Ada application yang best tertinggal dari list? dipersilakan tambah ok..Sharing is Caring.Hehe.Thanks!

8 comments:

ibu MZW @ farah idayu said...

byknya aplikasi yg dpt membantu our kids kan? harus ku cari jua..thnx 4 sharing ummi ;)

YaQuut @ Firdaus said...

Wah, banyak betul! Lepas ni abah berebut iPhone dengan anak pulak. Hehe. Thanks for sharing!

ibu_Arifa said...

bagus nyer..kak min masih baru lagi dgn iphone ni..selalu dalila main dgn "talking tom' dan coloring tu jer.. dok cari jgk apa lagi yg bagus utk Dalila. nnt nak suruh asben d/load yg US cadangkan kat sini lah pulak.

Fadlee said...

Nak cari Apps baby tak payah google. Lagi senang search dalam iTunes je. Disitu dah ada jumlah download & review 5 bintang. Jika ramai download & review pun tinggi, sahlah Apps tu bagus. Cari di Google lebih sukar. ;)

Ummi Salsabila said...

Farah :
cari jgn tak cari :)

Yaquut :
mmg gitu selalunya.pantang nampak jer dorang ni ;p

kak min :
ok,download kak..ruginya tak manfaatkan apps ni kalo ada iphone..

fadlee :
oh ye ke..saya xreti download guna iTunes.hehe.yg ni saya download guna intallous.mungkin sbb tu saya tak tahu..hehe.suka juga pula baca review dari dari website.thanks anyway :)

Rennie said...

Ah, payah iPad/iPhone. Mending kayak saya pake Samsung Galaxy Tab. Aplikasinya banyak gratis. Yang gila lagi, di iTunes bayar eh di Android Market gratis abis.....

Ummi Salsabila said...

Rennie : Terima kasih singgah blog ini.:)

Saya tak download di iTunes.tp dari intallous.:)

ezan said...

us: tq sgt2. really help! bestnya ada org nk tolong ezan camni. tq tq... :)