ads

Sunday, December 19, 2010

Beli iPhone atau tidak?

Assalammualaikum wbt

Salam Sayang semua,

Baru baru ini kawan ummi Tanya tentang iPhone.Tanya pro Dan cons iPhone.tanya tentang review iPhone.mahu beli atau tidak? Beli melalui pakej atau brand new ?.Sebelum beli benda seketul ni tapi nak keluar beriban,memang kena pikir betul2.;D




Hubby beli iPhone 4.so,dia wariskan iPhone 3 dia kat saya. Hehe.dapatlah pakai Iphone jugak.kalau tak pakai handphone Sony saya yang biasa2 tu.asal boleh call, mms,sms.terima kasih Sony Ericson yg sudah lama berjasa.;)

iPhone 3 dulu.hubby beli dgn maxis Dan terpaksa pakej contract dgn maxis 2 tahun.so,kali ini tak mahu beli dgn pakej lagi.lgpun skang iPhone 4 dah ade jual di Apple branch atau kedai handphone lain.dulu terikat dgn Maxis je.

So, 2bulan lepas Kami ke times square utk beli iPhone 4.berlumba2 promosi iPhone ni.kat digi pun ada.so,Kami survey dulu.pi apple branch harge dlm 2300.tapi stok takde.kena tunggu bape hari ke minggu ke.hubby malas nak tunggu2.ni kes tak sabar2 la ni.hehehe.

So,terus ke kedai handphon.times square skang ada wing baru,digital wing. Nak cari gadget semua ada kat situ.so,tny2.Ada stok.boleh dpt terus.tapi harga iPhone kat situ jual mahal sikitlah sbb hubby pilih yg unlock phone.so in future kita still boleh upgrade.tp ingatla bape hagenya.dia kata maxis jual murah lg.tp kena contract dgn dia.end up cukup setahun le dpt sebijik lg iphone.so,campo2 accesories,download software,games dan upgrade iPhone 3 saya ni sume dlm 3k lebih.accesories apple boleh thn kan hagenye.

Beza beli kat maxis dulu dgn kat kedai luar.maxis kite bayar,dpt phone,dah.that all.xde servis lain.yg penting kite contract dgn dia.kalo kite tny psl download pape dia xbuat.atau dia xtahu.so, kita kena pi kedai luar download pape.aritu,apek tu masukkan software namanya,installous.Dari situ kita boleh download apa2 software atau games kita nak for free.tp kena modal rm150 la utk tu..tambah lagi..heheheh.

So,apa pro dan consnya?

Apa yg saya Suka tentang iPhone?

1. Saya suka skrin dia.besar.3.5 inch.puas tgk.hehe.

2.suka sbb dia friendly finger.gerakkan jari utk sliding.jump to the icon.boleh rotate.boleh zoom out.zoom in.press lama utk copy Dan paste word or sentence.cool huh?;)

3. Application endless.boleh simpan byk memory Dan boleh download byk applications.kat app store ada 200,000 app.Cari yg free je.hehe.nak downlaload iTunes tanpa guna credit card Ada di tips berguna (link dibawah).

4.saya suka download software guna installous.free je.sejak pakai iPhone ni,sy dah download pelbagai games pastu download facebook (mesti ni...hehe),Papago (tak payah beli gps ok..hehe), Quran online,video recorder ( iphone3 takde video? Apa dah...nsb bek boleh upgrade.huhu.lagi,saya download software blogpress ( so,saya dpt update blog guna phone.skang tgh menaip Sambil breastfeeding Adam :D ).itu pun tak de idea nak menulis apa kat blog..hehehe.

5. Boleh upgrade to latest iPhone.yg ni kena tny detail kat apek.trade in boleh.dia masukkan Prog baru pun boleh.pandailah dia wat.

Apa yg saya tak suka?
1. Selalu kena caj baterinya.kerap guna lg cpt habis.

2.sgt sensitive.tak boleh jatuh.tak boleh kena pressure ( jgn hempap),tak boleh kena panas sgt ( jgn terdedah kat mataharila).mmg jaga betul.aufa pun tak bagi pegang.hp dulu,aufa baling2 pun bernyawa lg.hahahah.

3.mantainance tinggi kot.sbb byk gune Internet kan. Tgh bengang dgn maxis ni.dah tmbh utk Internet dlm line yg sedia ada, ( family plan contract 2 thn tu).suh tmbh bayar rm58 each month.tapi tadi dia barred sbb Bil dah exceed.Mak aih! Apsal pulak? Pttnya rm58 tu fixla and it should be unlimitedla kita guna Internet kan? Mcm wimax.. Mcm broadband..pelik betul.camne ntah doarang Kira.cekik darah betul!! Dorang main caj je sesedap rasa.yang tak bestnya tulah,kita dok kayakan maxis.

Ok,untuk info lain you all boleh ke link bawah ini.

Iphone reviews>

Review Dari segi hardware :
http://jomphp.com/maxis-iphone-4-review-hardware.html

Review Dari segi software :
http://jomphp.com/maxis-iphone-4-review-software.html

Tips berguna bagi new iPhone user :
http://jomphp.com/20-tips-berguna-untuk-pengguna-baru-apple-iphone.html

General review :
http://www.suite101.com/content/iphone-review-a95808

So,beli ke tak? Tepuk dada Tanya selera.tapi kalau dah beli iPhone,kenalah rajin explore nak gunakannya dgn efficient.takkanlah just guna utk call or SMS je.rugilah camtu....;D

Ummi harap dengan adanya telefon pintar ini,ummi berfikir lebih pantas dan lebih productive.baru nak explore2 jugak ni.

P/s: to iPhone user, sharelah software apa yg best nak download?

- Posted using BlogPress from my iPhone

11 comments:

diLa said...

salam mak aufa (hahahha!!sukati je pgl cm tuh :P )

actually maxis mmg byk hidden chrges la...mmg x best st pn kalo amik pakej dier...xpe la, dh abis contract nnt, terminate je...rugi je kn..

ezan said...

bestnya!!! ni yang x sabar2 nak pakai iphone gak ni... pasni nak forward entry ni kat husband ezan. tp part x best tu nak buat2 xnampak. hehehe...

[-suziey-] said...

akk pn plan nk switch iphone 4..iphone 3 ni nk bg hubby..ekkeke:P

ok 1stly..akk mmg nk banned mek-sis bodoh tu..keje dorang mcm lintah darat..mkn duit kita jek..tunggu kontrak abis bln 2 ni nk switch ke digi..mmg gila mek0sis mkn duit kita ok..tp klu ckp pasal usage iphone mmg best giler..the best phone la..blackberry pn kalah..heeh..

pasal bateri tu..cuba US disable kan mana yg xpatut..mcm location notification, push n pull notification tu sume off kan..bole google tips utk jimatkan bateri iphone..ade...pastu cara nk caj pn ade..so far akk pnya bateri ok..xde la cpt abis..akk slalu layan FB n cek email..youtube jarang sbb data package mek-sis kedekut..kejap dh smpai limit..pastu lebihan data dia caj..tu yg bil akk latest rm463..pengsan nk bayar..

Ummimusa said...

thanks byk2 US. sgt appreciate US tuliskan entry ni. Erm tpi betul jugak tu bengang betul bila pegi apple centre pastu kata xda stok??? boleh tak US tanya kan pada suami, nama kedai kat times square tu? kalau boleh nak beli kat kedai yg sama.

Ummimusa said...

p.s nak download kat itunes tanpa guna credit card ti link yg mana satu? UM ada app nak download kat itunes, app yg berbayar

Ummi Salsabila said...

Dila : hahahah.wslm Mak tomot!! Hehehe

btul2.cukup2 2thn tukar terus.tiada peluang akan dberikan ;)

Ummi Salsabila said...

Ezan : hihi.foward jgn xfoward.smg terbuka hati dia.hehe

apple kn bg komisen kat I ni ;)

Ummi Salsabila said...

Kak suzie : nak bg hubby akak.bertuah dia dpt bini cm akak.ekekekke.iphone4 mmg lg cool!

Mmg bengang abis dgn Meksis ni.besok ktorg nak pi serang centre dia! Ktorg pun nk tukar gk nnt.say no to meksis! Ah long telekomunikasi tu!

Thanks Kak for tips.;) akan dipraktikkan.iPhone best! Hehehe.give me 5!

Ummi Salsabila said...

Najwa : Cari sir Alan.Nama kedai dia,the gadget shop.if kat apple mmg berjanggutlah nk tunggu stok..:D

tips tu kat link tips berguna utk pengguna iPhone.tu kalo xnak gune credit card.ktorg mmg xpki credit card.debit card adalah.hehehe

Sharini aka Ummi Khayra said...

hehe tq raudhah untuk review ini.. akak pun tgh cr2 phone neh.. rasa mcm ok tp nk tau worth it or not and xder yg murah ke ek? heheehehe

Ummi Salsabila said...

kak ninie : bukan hp akak pun dah canggih ke? hihihi.

ok,worth..tapi tak best tu tak bape murah.apple iphone xde buat year end sale ke eh?hehehe