ads

Monday, August 2, 2010

Kisah adam demam panas

Salam sayang semua,


Hidup tak selalunya indah.langit tak selalunya cerah.Begitulah aturan Tuhan.Adakala kita rasa gembira.Adakala kita diuji dengan musibah. Adakala kita diberi kesihatan.adakala kita diuji penyakit.Semuanya ada hikmahnya.
Minggu lepas bermula dengan satu famili selsema.kemudian,anak teruna kami pula demam panas berulang-ulang.Ramai yang kata budak nak membesar normal lah demam.tapi bila demam berulang-ulang hampir seminggu.ibu mana tak risau.macam-macam penyakit moden sekarang ni.
Hari pertama- adam demam biasa.bagi paracetamol saja.
Hari ke-2- demam makin kuat.adam menangis je.badan mengigil2 dan kulit jadi merah-merah tompok2.scary!terus ke klinik.suhu badan adam 38c.doc pesan mandikan air suam bila suhu naik.selain menyusukan dengan kerap.



Bila badan dia panas,terus mandikan dengan air suam.Bila anak demam.kita pun tak dapat buat kerja.adam meragam saja,badan tak sihat.malam pun tak lena tido.kesian anak ummi.

Adam baru lepas muntah.lega agaknya bila dah muntah.baru dapat lelap mata.Pengalaman baru kali ni,sebab aufa tak pernah demam teruk.aufa demam,bagi ubat esok terus baik.

Adam demam berulang-ulang.ummi pun jadi nurse.jaga dia.bagi ubat.ingatkan dah sihat.petang nanti panas balik.

Hari ke 4 -my mom bwk ke KK.pertama kali ke klinik kesihatan sek 7.disana jika demam dan selsema berhari-hari ada perkhidmatan untuk buat blood test.service ni sampai pukul 9malam.memang bagus terutama untuk mengelak penyakit H1N1,kami pergi pukul 5.time ni memang tak ramai.

kesian my boy.kena cucuk tangan dan kaki nak amik darah.susah nak cari urat dia.sebab baby lagi kan.meraung-raung dia sakit.ummi pun sedih juga.doa-doa adam tak apa-apa.

result blood test.Alhamdulillah,bukan denggi.doc kata da jangkitan kuman sikit dlm darah dia.after 2 days,if tak baik juga.suruh dtg semula.amik ubat paracetamol dna antibiotik.ok jugak pi KK ni.servise ok.pi pun masa orang tak ramai.ceptalah servisenya.yang bestnya, free of charge.terkejut!! hehe


Hari ke -6.alhamdulillah adam dah sihat.Kembali ceria dan bebas penyakit!.terus ummi pakaikan baju polka dots kakak aufa dulu.hehe.senang hati bila anak kembali ceria!
Bila adam dah sihat.baru dapat keluar rumah.weekend lepas kami menghadiri jemputan majlis kenduri kendara.macam2 kenduri sebelum ramadhan tiba.kenduri kawen,aqiqah,kenduri arwah,kenduri masuk rumah baru,kenduri pi umrah.banyaknya kenduri! hehehe
oklah,adam dah bangun.menjerit2 panggil ummi.dah pandai skang.asal ummi bangun dia melalak.asal letak melalak.kita amik,terus sengeh.dah biasa manja ummi jaga dia hari tu.anak ummi ni....skang adam makin kuat meyusu.nak nyot2 je.botol susu dah tak nak isap.dah pandai memilih eh boboy ummi ni..last2 suap ebm guna syringe. Adam..adam..adam..:)

9 comments:

MAMASYAZA said...

alhamdullillah adam dah sihat kembali, dah boleh tersenyum semula. macam akak jugak, jaga anak2 ni berbeza. Ami n ratu dulu tak ada masalah kalo demam, tapi sikecik akak tu kena betul2 jaga kalo demam...risau sgt

Momma Mia said...

lawa la adam pakai baju kakak... tapi takpe tak nampak gal gal boy... Adam tetap hencem

Hazu~ said...

salam..

sekarang ni musim agaknya. baby saya pun asyik demam berulang-ulang. tapi yang peliknya bila ke klinik mesti suhu dia turun. sekarang tengah batuk dan selsema. sampai suara pun takde.. kesian sangat.

Ema said...

tu ler..... budak kalau demam kite mmg susah hati giler....

Ummimusa said...

berdebar.....sbg ummi yg anaknya demam setiap kali nak tumbuh gigi, setiap kali pulak ummi nya akan tak senang tidur..asyik check temperature....I know how you feel

Nadiah Sidek said...

mcm mana ye blh dpt jangkitan kuman dlm darah? Dr ada ckp tak? tgk muka adam ceria baru happy, kan? :)

knp raudhah bg ebm ye? raudhah duk rmh je, kan? hee..byk pulak tanya :p

Ummi Salsabila said...

Mamasyaza: tulah,pengalaman berbeza jaga anak2 ni.yg penting rs bahagia membesarkan dorang :)

Momma Mia: ummi dia yg gediks.suka sgt polka dots.abis adam pun kena pki gak.hehe

Ummi Salsabila said...

Hazu : betul,mmg musim.musim buah dtg,musim demam pun dtg.:)kesian kat baby la kan.

Ema : dah jadi mak gitu la..risau anak je..

Ummi Salsabila said...

ummi musa : betul.kita pun tak lena tido.mana boleh lena.pk anak.cek temperature baby je.

Nadiah: doc xckp pulak.maybe dr selsema kot.tak pun maybe coz adam suka nyoyot2 tgn dia..hehe.

oh,mmg buat stok ebm.saje nak biasakan dia mnum botol juga.nnt if sekali skala nak tinggalkan dia kat umah mak sng..:)