ads

Thursday, August 19, 2010

Kegemaran puteri kesayangku


Assalammualaikum wbt


Salam ramadhan semua...


Diwaktu ummi menulis ini,aufa sedang berada dirumah nendanya.mungkin esok datang ambilnya semula.rindu.sunyi rumah dia tak ada.^_^


yang kelakar bila ummi,tanya.aufa nak balik rumah nenek tak.dengan pantas dia dia geleng geleng nanak nanak nanak!! dah pandai respons.dia dah paham kami nak tinggalkan dia.

Lil aufa suka naik buaian di rumah nenda ni.buaian ni dah lama usianya dan banyak kenangan.nenda tempah buaian ini untuk ummi dan adik beradik dulu.


My lil aufa tak lama lagi genaplah 2 tahun.dia lahir 4 syawal.hari raya nanti birthday lil aufa! yeay!!! how time flies...cepatnya anak ummi membesar...dulu dia cheecky baby.now dia dah jadi kakak yang penyayang.



Lil Aufa sangat suka makan coklat.bangun tido terus mintak coklat.pergi kedai mintak coklat.selagi coklat tak abis dalam peti ais.selagi tu dia akan keep mintak, nak atet nak atet.haha.hanya ummi paham atet tu apa.Coklat!!! hehehe




Abi bising juga.ajar lil aufa makan coklat.takut gigi dia rosak.tapi lil aufa suka brush teeth tau.suka sgt! habit terbaru dia.masuk je toilet,mintak nak brush teeth.nak teeth nak teeth..10 kali masuk toilet,10 kali brush teeth.kalao tak layan,melalaklah dia.dulu ummi akan gosokkan,skang dia nak gosok sendiri je.amboi! lawan tokey plak.tapi ummi akan gosokkan gak sebab dia gosok main cincai je.haha.


pastu skang dia suka mandi berendam lama-lama.tgk baby adam mandi mandi bath tub.dia pun dah suka mandi dlm tu.lepas mandi,mesti susah nak pakaikan baju.kat umah dia suka berlenging.pakai pampers je.dah badan bukan main slim.hehe.dia jenis kuat berpeluh.bila bukak baju selesa la kot.
Lil aufa loves singging and dancing too.wah,bila tgk playhouse, bila singing part..ligat kemain!! copycat khoreographi sekali.so funny you girl!! :D

Lil aufa suka berborak guna phone.suruh call nenek lah.mak su dia lah.bila ummi tgh gayut dgn abi,dia pun nak akap nak akap.sibuk je..hehe.mulut memang tak tahan.pot pet pot pet!



Yang paling kelakar.skang kakak bukan pandai pam susu je.bila baby adam cry.dia cakap,adik nak tek,nak tek? terus dia suakan badan dia.nak bagi adik susu! macamlah ada susu!hahahaha.memang tak tahan lah bila part tu.


Macam karenah lil aufa.kadang-kadang menguji kesabaran juga.rumah memang susah nak teratur bersih skang.ada je projek dia menyepahkan balik.geram je.hehe.pastu sekarang dia suka tido lambat.nak ajak kita main gurau2 lagi.buat tak layan pun camtu gak.pelik.dia tak penat.siang bukan tido pun.kdg2 pukul 1pagi baru dia tido.smpi nak marah2 suruh dia tido.hehe.lagi satu,dia suka kaco adam tido.ada je nak usik.ciumlah.menjerit2lah.ketuk ketuk sana sini.buat bising.last2 adam bangun.argh!!!! memang menguji kesabaran.

Walau penat layan karenah lil aufa.Dialah penyeri rumah kami.Dia lah gelak tawa kami.Dialah penghibur kami.

Paling terharu.bila aufa kiss ummi.usap kepala ummi,sayam ummi..sayam ummi.dia buat sama mcm kita buat kat dia.^_^


Oklah,Happy 22month old dear..ummi dan abi sayang kakak banyak tak terhingga!!!.

7 comments:

yatie chomeyl said...

kelakar part aufa tanya adik nak tek tak tu hehehe

Momma Mia said...

AMBOI UMMI & uAFA POSING CUTE LER TANG MOLUT TUH... WAH AUFA PUN DAH PANDAI NK BF??? HUHU.. BERKAT MENCONTOHI UMMI NIH... HEHEH

kakyong said...

US,
aliya & anis pun tak suka pakai baju.. tp la ni selalu umpan depa, kalo tak pakai baju, x leh ikut jln2... huhuuu... kdg2 malu jer dgn jiran2 sebelah.. anak2 depa elok pakai kemas2, main kat laman.. anak kita berlenggeng pakai suor jer..

yg part umah sepah tu... huhuu.. kat rumah ni, 3 kepala.. 3 jenis sepah... btw, itu lah manisnya saat anak2 masih kecill.. nanti dah besor lain plak kan...

Intan said...

Insya'Allah BF moms akan melahirkan BF babies too...gud girl aufa sayang!

Betul tu US, wlupon depa nie mcm2 kerenah...kadang tu spi naik geram jugak tapi tetap akan buatkan kita tersenyum dan menyayangi mereka tak kira apa jua kan ;)

nieda said...

happy 22 months old...comel aufa

Ummi Salsabila said...

yatie: memang lawak sgt.if rekod best jugak ek.

momma mia: em,siap selak baju.amik position dan baring.sebijik tiru kita.haha

kak yong: aufa pun odah ugut camtu.tp kjp je bthn.pastu,merengek nak buka blk.camno nak buek ek?

Ummi Salsabila said...

Kak intan: i love that.insy,hrp dorang pun BF anak2 dorng juga nnt:)

mmg geram kan kak.kita marah tego pun.buat tak tahu je.nanti ida usik,sepahkan blk.lama2 biarkan je.huhu

nieda: thanks aunty!